h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis : Evolutie van de Spelregels

Chronologische Evolutie van Waterpolospelregels

Voor dit hoofdstuk zijn we te rade gegaan bij Yiannis Giannouris, nationaal coach van Griekenland. Hij deelde deze evolutie in in acht verschillende periodes.

Periode 7 (1981 - 1992)

1981- Voor de scheidsrechters wordt een uniforme code van signalen ingevoerd. Het aantal spelers wordt tot 13 verhoogd (zes vervangers). Spelduur wordt 4 x 7 minuten. De keeper mag de bal vanop ieder punt binnen de 2 meter uitwerpen en niet enkel vanop de doellijn. Bij aanvang van het spel begint de chrono pas te lopen op het ogenblik dat de eerste speler hem aanraakt. De bal onder water trekken om een doelpunt te voorkomen levert een penalty op.

1984 - FINA Congres in Los Angeles. De TWPC presenteert twee revolutionaire regels: een uitgesloten speller mag meteen vervangen worden als hij het cornerpunt bereikt. Doel van deze maatregel is het verminderen van de man meer situatie en de spelers aansporen vlugger te reageren. Om te verhinderen dat de speler die met zijn rug naar de goal van de tegenstrever ligt en die al een vrijworp kreeg, op zijn plaats zou blijven. Beide voorstellen worden niet aanvaard.

1986 – Technisch congres van de FINA in Madrid. De volgende veranderingen worden aanvaard: de uitsluitingstijd wordt verminderd naar 35 seconden en de uitgesloten speler kan op teken van de scheidsrechter het spel terug vervoegen als zijn ploeg de bal herovert. Verschillende gewone fout achter elkaar zijn geen zware fout meer. Een aanvallende fout is geen persoonlijke fout meer.

1991 - FINA Congres in Perth tijdens de Wereldkampioenschappen. De volgende veranderingen worden aanvaard:­ de uitsluitingstijd wordt verkort tot 20 seconden en de uitgesloten speler kan het spel hervatten op teken van de scheidsrechter als zijn ploeg de bal herovert. De keeper mag scoren. Als de bal op weg is naar het doel na de 35 seconden, en binnengaat, telt het doelpunt.

1992 – In december beslist de FINA om het eerste wereld waterpoloseminarie te organiseren.

 

 

<< periode 6: 1969-1980                                                periode 8: 1993 - 1997