h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis : Evolutie van de Spelregels

Chronologische Evolutie van Waterpolospelregels

Voor dit hoofdstuk zijn we te rade gegaan bij Yiannis Giannouris, nationaal coach van Griekenland. Hij deelde deze evolutie in in acht verschillende periodes.

Periode 1 (1869 – 1904)

1869 – Geboorte van waterpolo in Engeland. De reglementen verschillen van regio tot regio. Een doelpunt wordt gescoord als de speler de bal met 2 handen in een boot of op een ponton legt. Eén, of in sommige streken zelfs twee doelverdedigers staan recht op de boot of het ponton en springen bovenop de aanvaller om hem het scoren te beletten

1870 – London Swimming Association legt 11 regels vast voor het zogenoemde watervoetbal. Het spel duurt 20 minuten. De bal mag zowel boven als onder water gedragen of gepasseerd worden. De spelers mogen wel geen tegenstander aanvallen die niet in balbezit is. Zoniet mag op de plaats van de fout een vrije worp genomen worden.

1876 -  De Schot William Wilson ontwikkelt een stel spelregels.

1879 – Doelen zoals die van voetbal worden geïntroduceerd. De afmetingen van het speelveld zijn nog niet overal gelijk. Het aantal spelers is rond de negen.

1883 - De wedstrijdduur wordt vastgelegd op twintig minuten.

1884 – Het aantal spelers wordt  tot acht gelimiteerd. Caps van verschillende kleur zijn verplicht. De breedte van het doel wordt vastgelegd op drie meter. De bal mag nog altijd mee onder water genomen worden.

1895 - De Engelse Amateur Swimming Association aanvaardt watervoetbal als officieel spel.

1886 – Het aantal spelers wordt teruggeschroefd tot zeven. De afmetingen van het doel worden vastgelegd op 2.13 m breedte en 1.83 m hoogte. Een doelpunt kan niet alleen gescoord worden door de bal in het doel te leggen, maar eveneens door de bal te werpen. De spelers mogen de bal maar met één hand spelen.

1888 - De afmetingen van het doel worden opnieuw gewijzigd: 3,05 m breedte en 91 cm hoogte aan de diepe zijde van het bad, terwijl de hoogte aan de ondiepe zijde 1.52 m moet zijn. De lengte van het veld mag niet meer dan 27 meter bedragen en niet minder dan 18 meter. Het wordt de spelers verboden om op de bodem van het bad te staan. Het eerste Engelse kampioenschap wordt georganiseerd. Waterpolo wordt geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

1890 – De eerste internationale wedstrijd tussen Schotland en Engeland. Uitslag: 4-0.

1893 – Duitsland is het eerste land op het Europese vasteland dat waterpolo speelt.

1894 – Oostenrijk volgt.

1895 – België en Frankrijk treden toe tot de landen die waterpolo Spelen.

1897 – Hongarije maakt zijn opwachting in het waterpolo wereldje.

1900 - De Italianen treden toe en in Parijs wordt voor het eerst waterpolo gespeeld op de Olympische Spelen, met Engeland, België en Frankrijk als ploegen. De reglementen bestaan uit drieëntwintig paragrafen en een aantal subparagrafen, met ondermeer: de lengte van het veld moet tussen 48 en 30 meter zijn en de breedte niet meer dan 30. De diepte van het bad moet minstens 90 cm zijn. De wedstrijd duurt tweemaal zeven minuten, met drie minuten rust tussenin. Na het scoren van een doelpunt, wordt de tijd tot het herstarten van het spel, of de gebruikte tijd om te discussiëren, of de tijd bij fouls, niet meer als speeltijd beschouwd. Er worden elf gewone fouten vastgelegd. Het concept van de vrijwillige fout wordt ingevoerd, dit is een gewone fout die volgens de opinie van de scheidsrechter opzettelijk wordt gemaakt. De speler wordt uitgesloten tot er een nieuw doelpunt wordt gescoord. Binnen de 4 yards zone leidt een vrijwillige fout tot de uitsluiting van de speler tot er en nieuw doelpunt wordt gescoord en bezorgt dat de tegenpartij ook nog eens een vrijworp vanaf de 4 yards lijn. Voor gewone fouten wordt een vrijworp toegekend op de plaats waar de fout gemaakt werd. Uit een vrijworp kan geen doelpunt gescoord worden. Tijdens een foul moeten de spelers op hun positie blijven liggen. Elke speler binnen de 4 yards zonde mag een penalty tegenhouden. De keeper moet binnen de 4 yards zone van zijn eigen doel blijven en mag de bal voorbij de middenlijn gooien.

1904 - Op de Olympische Spelen van Saint Louis treden geen Europese teams aan, omdat de Amerikanen volgens hun eigen regels willen spelen.

 

 

periode 2: 1905-1928 >>