Beroemde Waterpolo Spelers

 

Famous People Who Play Water Polo in English

Alle studies die het hebben bestudeerd kwamen tot de conclusie dat waterpolo een gezonde sport is met zeer weinig blessures. Het is één van de meest intensieve sporten en waterpolospelers zijn dan ook de meest complete atleten. Daarnaast is het natuurlijk gewoon superleuk!

De volgende beroemdheden denken of dachten dit ook:

Johnny Weissmuller

Johnny Weissmuller (1904 – 1984) was een van de grootste zwemmers in de geschiedenis.

JohnnyWeissmuller and Duke Kahanamoku at the 1924 Olympics
De nummers 1 en 2 van de 100m vrije slag
op de Olympische Spelen van Paris in 1924:
Johnny Weissmuller en Duke Kahanamoku
(zie hieronder)

Hij is vooral bekend van zijn filmcarrière. In 1929 debuteerde hij op het witte doek, maar hij werd pas echt beroemd in de rol van Tarzan in de film Tarzan, the Apeman uit 1932. In totaal zou hij 12 Tarzan films maken, die hem het toentertijd fenomale bedrag van 2 miljoen dollar opbrachten. Hij speelde onder andere ook nog 13 keer de rol van Jungle Jim in de gelijknamige films.

Johnny Weissmuller heeft nooit een zwemwedstrijd verloren in zijn hele carrière, werd 52 maal kampioen van de Verenigde Staten en vestigde 67 wereldrecords. Hij was de eerste zwemmer die op de 100 meter vrije slag onder de minuut dook.

Op de Olympische spelen van Parijs in 1924 won hij goud op de 100 meter en de 400 meter vrije slag en op de 4 x 200 meter vrije slag aflossing. In Amsterdam voegde hij in 1928 nog 2 Olympische gouden medailles (100 meter vrij en 4 x 200 meter vrij) toe aan zijn palmares.

Hij kwam op 2 olympiades uit voor de nationale waterpolo ploeg van de Verenigde Staten en won er de bronzen medaille mee op de Olympische spelen van 1924, het jaar dat de Belgische ploeg de finale verloor van gastland Frankrijk.

Naar verluid heeft hij ooit gezegd: "Water polo's a rough game. That's where I learned to duck. It came in handy when Cheetah started throwing coconuts."

In 1984 stierf Johnny Weissmuller aan de gevolgen van een hartaandoening, eenzaam en berooid na 4 mislukte huwelijken.

Bud Spencer

BudSpencerBud Spencer, geboren in 1929 als Carlo Pedersoli, werd vooral bekend als acteur in Italiaanse Westernfilms aan de zijde van Terrence Hill waar zijn handelsmerk was gevechten te beëindigen door de tegenstander met de vuist bovenop het hoofd te slaan.

Carlo Pedersoli haalde een diploma in rechten, heeft verschillende patenten op zijn naam staan, is helikopter- en vliegtuigpiloot en is eigenaar van een luchttransport bedrijf.

Tevens was hij een succesvolle zwemmer en waterpolospeler. Hij was de eerste Italiaan die de 100 meter zwom onder de minuut. Er wordt vaak beweerd dat Carlo Pedersoli Olympische medailles behaalde, maar het is twijfelachtig of dit waar is.

Carlo Pedersoli kwam uit voor het nationale waterpoloteam van Italië en behaalde een gouden medaille op de Mediterraanse Spelen van 1955. Hoewel vaak beweerd, speelde hij niet voor de Italiaanse ploeg op de olympiades van Helsinki (1952) of Melbourne (1956). Hij kwam wel uit als zwemmer op die olympiades.

In 1954 won hij de Italiaanse titel met zijn club S.S. Lazio.

Naar verluid veranderde hij zijn naam officieel in 1967 in Bud Spencer als eerbetoon aan de toen pas overleden acteur Spencer Tracy en aan zijn favoriete Amerikaanse bier.

In zijn latere jaren hield Bud Spencer zich bezig met politiek: hij kwam uit voor Forza Italia, de partij van premier Silvio Berlusconi, in de regionale verkiezingen van 2005.

Bud Spencer overleed op 27 juni 2016 op 86-jarige leeftijd.

Gérard Blitz

gerardBlitzDeze Belgische Jood werd opgenomen leidde de Belgische ploeg op weg naar succes op 3 Olympiades met zilver in Antwerpen (1920) en Parijs (1924) en Brons in Berlijn (1936).

Hij zwom ook brons op de 100m rugslag in Antwerpen en was wereldrecordhouder op de 400m rug van 1921 tot 1927.

Zijn broer Maurice Blitz speelde ook mee met de Belgische Olympische waterpoloploeg in 1920 en 1924.

Gérard Blitz werd in 1990 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame.

 

gerardBlitz_clubmedZijn gelijknamige en tien dagen jongere neef was ook waterpolo speler en zat tijdens de tweede wereldoorlog in het verzet.

De Belgische regering vroeg hem na de oorlog om tentenkampen op te richten voor de terugkerend soldaten. Dit bracht hem op het idee om een "vakantiekamp" op te richten.

De formule sloeg aan en vandaag is zijn Club Med de 10de grootste 'hotel' keten ter wereld.

 

Duke Paoa Kahanamoku

DukeKahanamokuDuke Kahanamoku (1890-1968) was lid van de Hawaïaanse koninklijke familie. Hij was een erg goede zwemmer en maakte zijn entree op de Olympische Spelen in 1912. In de finale van de 100 meter vrije slag lag hij zo ver voorop dat hij halfweg stopte om de rest van het deelnemersveld te aanschouwen. Desondanks won hij met 2 meter voorsprong. Tijdens de kwalificaties had hij ook al het wereldrecord geëvenaard. Tijdens de volgende Spelen in 1920 brak hij het wereldrecord en won hij de finale... 2 keer! Er werd namelijk besloten dat de finale opnieuw moest gezwommen worden wegens een onregelmatigheid. Tijdens de Olympische Spelen van 1924 werd hij in dezelfde discipline 2de achter Johnny Weissmuller en voor zijn broer Sam die brons haalde. Hij won in totaal 3 gouden en 2 zilveren olympische medailles in het zwemmen op de Spelen van 1912, 1920 en 1924.

Duke Kahanamoku was een pionier in de surfsport en vond naar verluid het windsurfen uit. De Father of Surfing redde in 1925 met behulp van zijn surfplank 8 mensen van de verdrinkingsdood na het kapseizen van een boot.

Hij speelde kleine rollen in 28 Hollywood films en speelde een grote rol in een film die de surfsport bekend maakte bij het grote publiek.

Hij was ook gedurende 30 jaar de sheriff van Honolulu.

Duke Kahanamoku kwam uit voor het Olympische waterpoloteam van de VS dat op de Spelen van 1920 in Antwerpen vierde eindigde. Hij was tevens reservespeler voor het Olympische team dat in 1932 op de Olympische Spelen van Los Angeles brons won.

Er staat een standbeeld van Duke Paoa Kahanamoku op Waikiki Beach.

João Havelange

Jean-Marie Faustin Goedefroid de Havelange werd in 1916 geboren in Rio de Janeiro. Zijn vader was een Belg.

João Havelange heeft een diploma in de rechten en is uitvoerend beheerder van verschillende bedrijven. Hij heeft een indrukwekkende carrière achter de rug als lid van verschillende sportfederaties, waaronder het Olympisch Comité en is vooral bekend als voorzitter van de FIFA, een functie die hij maar liefst 24 jaar uitoefende (van 1974 tot 1998). In 1988 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

João Havelange was ook succesvol in verschillende sporten. Als zwemmer werd hij Braziliaans en Zuid-Amerikaans kampioen en nam deel aan de Olympische Spelen van Berlijn (1936).

Met het Braziliaans waterpoloteam won hij de zilveren medaille op de Panamerikaanse Spelen in 1951 en speelde hij tijdens de Olympische Spelen van Helsinki (1952) mee op 36-jarige leeftijd.

In Brazilië werd voor de Panamerikaanse Spelen van 2007 het Estádio Olímpico João Havelange gebouwd.

Havelange overleed in 2016 op de gezegende leeftijd van 100 jaar in zijn thuisstad Rio de Janeiro.

Matt Biondi

Matt Biondi werd geboren in 1965 en leerde zwemmen van zijn vader, een voormalig waterpolo coach.

Tijdens zijn eerste wedstrijd maakte hij 2 valse starts en verloor hij zijn zwembroek bij het induiken.

Op jonge leeftijd deed Matt Biondi al aan zowel zwemmen als waterpolo. Hij heeft altijd beweerd dat de combinatie van beide sporten hem mentaal scherp hield.

Tijdens zijn eerste jaar aan de universiteit van California won hij met het waterpolo team de NCAA National Water Polo Championship iets wat hij met het team later nog 2 keer zou herhalen.

In 1984 deed hij mee aan de Olympische Spelen in Los Angeles, waar hij goud behaalde op de 4 x 100 meter vrije slag met een nieuw wereldrecord. In Seoul 4 jaar later haalde hij maar liefst 5 gouden medailles, 1 zilveren en 1 bronzen en zette 4 nieuwe wereldrecords. Tijdens zijn laatste Olympische Spelen in Barcelona (1992) deed hij daar nog 2 gouden en 1 zilveren medaille bovenop. Hij was met die 11 olympische medailles de meest gedecoreerde athleet ooit op de Olympische Spelen, een record dat pas verbroken zou worden door Michael Phelps die zijn 14de gouden medaille behaalde op de Olympische Spelen van Peking in 2008.

Matt Biondi zwom tevens 12 wereldrecords.

Tijdens de wereldkampioenschappen in Madrid in 1986 haalde hij het record aantal van 7 medailles (3xgoud, 1xzilver, 3xbrons). Het was pas in 2007 dat Michael Phelps dit record evenaarde (en verbeterde) met 7 maal goud.

5 jaar later voegde hij in Perth daar nog eens 4 medailles bij.

Hij werd door Swimming World Magazine uitgeroepen tot 'Zwemmer van het Jaar' 1986 en 1988.

Robert Lantos

Robert Lantos is een filmproducer die geboren werd in Hongarije in 1949. Zijn bekendste films zijn Johnny Mnemonic (1995 - met Keanu Reeves), Crash (1997 - van David Cronenberg), The Sweet Hereafter (1997) en eXistenZ (1999 - van David Cronenberg en met Jude Law).

Hij is tevens de man achter de populaire TV-serie Night Heat uit de jaren '80.

Hij werd lid gemaakt van 'the Order of Canada' en hij is Honorary Doctor of Letters aan de McGill universiteit.

Robert Lantos was een internationaal waterpolospeler en speelde onder meer mee met Canada op de Macabiah Games in 1969. Hij speelde mee met het Canadese championship Montreal YMHA (Young Men's Hebrew Association)team.

Edwin Hubble

edwin hubbleEdwin Powell Hubble (20/11/1889 – 28/09/1953) was een Amerikaans astronoom. Hubble kon in 1923 aantonen dat de waargenomen "nevels" afzonderlijke sterrenstelsels waren, waarmee bewezen werd dat het heelal veel groter was dan aanvankelijk gedacht.

Een van zijn belangrijkste ontdekkingen was dat er een verband bestond tussen de roodverschuiving van verre sterrenstelsels en hun afstand tot de aarde. Hiermee werd de theorie aannemelijk gemaakt dat het heelal uitdijde.

Hij hielp mee aan de constructie van de gigantische telescoop op Palomar Mountain en de wereldberoemde Hubble ruimtetelescoop werd naar hem genoemd.

Edwin Hubble speelde waterpolo op in het team van de universiteit van Oxford waar hij in het begin van de 20ste eeuw rechten en Spaans studeerde.

Prince William

Prins William, geboren in 1982, is de oudste zoon van The Prince of Wales Prins Charles en wijlen Prinses Diana. Hij is momenteel de tweede in lijn voor troonsopvolging van het Britse koningshuis, na zijn vader.

Prins William is een fervent sportman en speelde onder meer basketbal, rugby, voetbal, hockey, kleiduifschieten, jagen en zwemmen.

Prins William studeert aan de universiteit St Andrews in Schotland waar hij uitkomt voor de universitaire waterpoloploeg. In 2004 kwam hij uit voor de Schotse Universitaire Ploeg in het Celtic Nations tornooi tegen Ierland in Wales.

Peter Ueberroth

Peter Ueberroth (°1937) werd door Times Magazine uitgeroepen tot man van het jaar in 1984. Hij dankte deze onderscheiding aan het succes waarmee hij de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles organiseerde. Het waren de eerste spelen die privaat gefinancierd werden en ze werden afgesloten met een winst van 250 miljoen dollar.

Na het succes van de Spelen werd Ueberroth het hoofd van de Amerikaanse Major League Baseball. In 1992 was hij verantwoordelijk voor de heropbouw van Los Angeles na de rellen.

Momenteel zetelt Peter Ueberroth in de raad van bestuur van de United States Olympic Committee.

Peter Ueberroth was een getalenteerde waterpolo speler die mee deed aan de trials voor de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne, maar viel uit de boot voor die competitie.

Sean Paul

Sean Paul Henriques werd in 1973 geboren in Kingston, Jamaica uit een Portuguees-Jamaicaanse vader en een Chinees-Jamaicaanse moeder. Net als zijn moeder, een bekend Jamaicaanse schilder, zou Sean Paul een artiest worden. Hij is bekend van hitsingels als Get Busy, Like Glue en We Be Burnin. Zijn album Dutty Rock uit 2002 haalde 2 maal platina in de VS en in het Verenigd Koninkrijk. Zijn laatste album The Trinity uit 2005 haalde goud in deze landen. Hij werkte samen met bekende namen als Busta Rhymes, Beyonce en The Neptunes.

Sean Paul kwam uit een sportieve familie en was in zijn jonge jaren een begenadigd zwemmer en haalde het nationale team van Jamaica. Hij zwom onder meer voor Jamaica tijdens de Carifta Games in 1989 en 1991. Hij verdedigde tevens de kleuren van het Jamaicaanse waterpolo team.

Aristoteles Onassis

SeanPaul In augustus 1922 organiseerde de Griekse club "Pelops" uit de stad Smyrna een zwem- en waterpolocompetitie in de Golf van Smyrna.

Eén van de deelnemers was Aristoteles Onassis (met omcirkeld hoofd), die later beroemd werd als de Griekse Tycoon en één van de rijkste mensen ter wereld werd.

 

Sir Alexander Fleming

AlexanderFlemingSir Alexander Fleming (1881-1955) was een Schotse boerenzoon. Hij studeerde aan St. Mary's Medical School, verbonden aan de universiteit van Londen. Zijn keuze voor deze school was gebaseerd op het feit dat ze een waterpolo team hadden!

Sir Fleming zou zijn hele carrière aan deze school verbonden blijven en werd er eerst plaatsvervangend hoofd en later directeur.

Sir Fleming is gekend door zijn ontdekking van het eerste antibioticum Penicilline. Een ontdekking die hem in 1945 de Nobelprijs voor de geneeskunde opleverde. In 1944 werd hij geridderd tot 'Sir' en hij ontving 12 eredoctoraten van universiteiten in de VS en Europa.

Sir Fleming stierf aan een hartaanval en werd begraven als 'National Hero' in de Saint Paul's kathedraal in Londen.

Steve Smith

Steve Smith (°1958) is een astronaut. Hij vloog in totaal 4 keer mee met de Space Shuttle (in 1994, 1997, 1999 en 2002) en legde meer dan 25 miljoen kilometer af in de ruimte. Hij heeft meer dan 49 uur ruimtewandelingen op zijn naam staan hetgeen het derde meeste is in de geschiedenis. Zijn beroemdste is de ruimtewandeling in 1997 waarbij hij de Hubble ruimtetelescoop herstelde.

Aan de universiteit van Stanford was Steve Smith 7-voudig All American voor zwemmen en waterpolo, tweevoudig kampioen van de National Collegiate Athletic Association (NCAA) in waterpolo en kapitein van het NCAA kampioenenteam in 1980.

... en ook nog

Paul Martin: de voormalig eerste minister van Canada speelde waterpolo in zijn studententijd.

Paavo Lipponen: de voormalige Finse premier heeft competitie waterpolo gespeeld

Fred Deburghgraeve: Ex-wereldrecordhouder 100 meter schoolslag en gouden medaille-winnaar op de Olympische spelen van Atlanta (1996) speelde in zijn vrije tijd waterpolo.

Captain Jonathan Archer: in Star Trek: Enterprise speelde het personage van de kapitein (gespeeld door Scott Bakula) waterpolo bij de Stanford Universiteit. Hij houdt ook scores bij, volgt wedstrijden met zijn vriend Trip en heeft een waterpolobal aan boord.

Ted McGinley: de acteur, onder meer bekend is van zijn rol als Jefferson D'Arcy in Married with Children en Roger Phillips in Happy Days, was kapitein van het waterpolo team aan de universiteit van Zuid-Carolina.

Robert Langdon: het hoofdpersonage uit de best sellers Het Bernini Mysterie en De DaVinci Code (verfilmd met Tom Hanks als Robert Langdon) speelt waterpolo.

Luke Ward: het personage uit de TV-serie The O.C. gespeeld door Chris Carmack, is de kapitein van de waterpoloploeg.

Gabriel Batistuta: de beroemde Argentijnse voetballer speelde een benefiet wedstrijd waterpolo

Ernest Hemingway: speelde in het waterpolo team van zijn school