h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis : Waterpolo op de Olympische Spelen

OlympischLogo2008 – Peking

In de Olympische Spelen van Peking deden de volgende teams mee:

De 12 deelnemende landen werden in 2 groepen verdeeld:

 • Groep A: Hongarije, Montenegro, Canada, Spanje, Griekenland en Australië

 • Groep B: Duitsland, Italië, Kroatië, Servië, China en de Verenigde Staten

De beste 3 landen van iedere poule plaatsten zich voor de medaille ronde, de overige landen speelden voor de plaatsen 7 t/m 12.

De Kroaten - één van de favorieten - vielen tegen en verloren met het kleinste verschil in de kwartfinale van de Montenegrijnen.

In de halve finales kwamen Hongarije en Montenegro tegen elkaar uit, een replay van de finale van de FINA World Cup in 2006 (Montenegro toen nog in één team met Servië) tussen 2 teams die als favorieten bestempeld werden. In de voorrondes speelden beide teams al tegen elkaar en werd het na een erg spannende wedstrijd 10-10. De Hongaren wonnen nu echter - net als tijdens de Wereld Beker 2006 - om door te stoten naar de finale.

De andere halve finale werd gespeeld tussen Servië en de Verenigde Staten. Ook deze teams kwamen elkaar al in de voorrondes tegen en toen trokken de Serven aan het langste eind (4-6). De halve finale was echter een heel ander verhaal. De Serven - een samenraapsel van toptalenten, maar zonder teamspirit - vielen tegen en gingen zwaar de boot in: 10-5. De frustraties bij de verliezers waren zo groot dat de 2 sterkhouders Aleksandar Šapić - de best betaalde speler ooit en topscorer in Athene vier jaar eerder - en goalie Denis Šefik met elkaar op de vuist gingen na de wedstrijd met catastrofale gevolgen voor de ploeg: Šapić mocht naar huis voor een operatie aan de knie en Sefik viel uit met een gebroken hand.

Beide heren mochten het eerst nog komen uitleggen voor de verzamelde wereldpers.

sapic-sefik
Šefik en Šapić op de persconferentie na het incident

Servië moest dus in de halve finale aantreden met 11 spelers en zonder topscoorder Sapic of reserve keeper. Desondanks slaagden de Serven er toch in het heft naar zich toe te trekken en met de bronzen medaille naar huis te keren. Uitslag: 4-6.

De finale ging dus tussen Hongarije - met sterspeler Tamas Kasas die momenteel het mooie weer maakt bij het Italiaanse Pro Recco - en de verrassing van het tornooi: de Verenigde Staten in hun eerste water polo finale sinds LA 1988.

In een hels eerste kwartje werd maar liefst 10 maal gescoord: 6-4 voor de Hongaren.

Het tweede time was voor de Amerikaanse ster Tony Azevedo - die voor het Kroatische Jug uitkomt. Eerst scoorde hij de 6-6 en even later lukte hem met een enig mooie lob de 8-8. De Hongaren konden echter tegenscoren en het was rusten met een 9-8 stand.

azevedo
Azevedo omringd door 2 Hongaren

Na de helft konden de Amerikanen nog gelijk komen, maar toen was hun pijp uit. De regerende Olympisch kampioen uit Hongarije hield Azevedo perfect uit de wedstrijd en lukte vijf doelpunten op rij: eindstand 14-10. Voor het eerst sinds Groot-Brittannië in 1920 lukte een land drie Olympische titels op rij. Zes spelers uit de Hongaarse ploeg speelden telkens mee.

hongarije
de verdiende winnaars

Bij de vrouwen werden de 8 deelnemende landen in 2 groepen verdeeld:

 • Groep A: Verenigde Staten, Italië, China en Rusland

 • Groep B: Hongarije, Nederland, Griekenland en Australië

De beste 3 landen van iedere poule plaatsten zich voor de medaille ronde, de overige landen speelden voor de plaatsen 7 en 8.

In poule A eindigden USA en titelverdediger Italië op de eerste plaats met 2 gewonnen wedstrijden en een gelijkspel.

In de B-poule hetzelfde verhaal: de dames uit Hongarije en Australië konden onderling niet uitmaken wie de sterkste waren (7-7 gelijkspel) en wonnen van de overige teams. De Nederlandse dames konden zich ondanks 2 verlieswedstrijden plaatsen door winst tegen Griekenland.

In de kwartfinales kwamen onze noordeburen uit tegen Italië, vier jaar eerder nog goed voor goud. De Hollandse dames waren niet onder de indruk en wonnen met 11-13.

De halve finale tussen de Verenigde Staten en Australië - in Sidney nog goed voor goud - eindigde in het voordeel van de Amerikanen: 9-8.

Nederland moest het opnemen tegen de favorieten uit Hongarije waar in de voorronde tegen verloren werd. Deze maal liep het anders: In een uiterst spannende finale kon ervaren rot Danielle de Bruijn een halve minuut voor affluiten de 9-8 scoren (haar zevende treffer!). De Hongaarse vrouwen gingen verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar dankzij enkele uitstekende reflexen van doelwachter Ilse van der Meijden zorgden de Nederlandse dames voor een stunt van formaat: goud!

nederland
de winnaressen uit Nederland

In de kleine finale waren strafschoppen nodig. De Australische ploeg haalde het uiteindelijk ten koste van de Hongaarsen.

Zwemmen

phelpsMichael Phelps had in Athene al de ambitie om het record aantal van 7 gouden medailles op één Olympiade te verbreken, maar moest zich tevreden stellen met "slechts" 6 gouden en 2 bronzen plakken.

In het WK 2007 trachtte Phelps dit exploot nogmaals te verwezenlijken, maar strandde jammerlijk op 7 gouden plakken. Zijn teammakker veroorzaakte een valse start in de 4 x 100 wisselslag waardoor de Amerikaanse ploeg werd uitgeschakeld.

Tijdens de Olympische Spelen van Peking was het wel raak. Het godenkind slaagde in de Water Cube de unieke prestatie van 8 maal goud en zwom zich zo voor eeuwig in de tabellen als meest succesvolle Olympiër ooit met het fenomenale aantal van 14 gouden en 2 bronzen medailles... en dat terwijl hij nog maar 23 was!

The Baltimore Bullet imponeerde op elke discipline waaraan hij deelnam: niet enkel zwom hij de tegenstand op een hoopje, hij deed dit dan ook nog eens met 6 nieuwe wereldrecords! De enige die weerstand bood tegen de absolute overmacht van Phelps was de Serviër Cavic in de finale van de 100m vlinderslag. Er kwam een fotofinish aan te pas, maar na het bestuderen van de beelden per 10.000ste van een seconde besloot de jury toch het goud aan Phelps te geven.

foto finish
Zelfs op de foto is het niet duidelijk wie won.
Phelps - bovenaan in beeld - kreeg uiteindelijk het goud.

Phelps haalde goud op de volgende disciplines:

 • 400m wisselslag (WR)

 • 4x100m vrije slag estafette (WR)

 • 4x100m wisselslag estafette

 • 200m vrije slag (WR)

 • 200m vlinderslag (WR)

 • 4x200m vrije slag estafette (WR)

 • 200m wisselslag (WR)

 • 100m vlinderslag

stephanie riceOp de Spelen van Peking werd ook het fameuze zwempak van Speedo geïntroduceerd: het naadloze LZR Racer pak werd met speciale technieken gefabriceerd en garandeerde een optimale glijding door het water.

Bij de vrouwen blonk de Australische Stephanie Rice uit met 3 gouden medailles en evenveel wereldrecords: 200m wissel, 400m wissel en 4x200m vrije slag.

De Franse schone Laure Manadou - nog dè blikvanger vier jaar eerder - ontgoochelde over de hele lijn.

Olympische Anekdotes uit 2008

Er was heel wat controverse voor en tijdens de Olympische Spelen in Peking. De aanloop naar de Spelen werd zwaar overschaduwd door massale protesten tegen de schending van de mensenrechten in China en de situatie in Tibet. Eén betoger slaagde er zelfs in de Olympische vlam te doven bij de doortocht in Parijs.

Er was vooraf ook heel wat te doen rond de beruchte luchtvervuiling in Peking. De Chinese overheid greep in door het verkeer te halveren.
Op het gebied van persvrijheid waren er meldingen van het aanpakken van buitenlandse journalisten. Dissidenten werden hard aangepakt en er waren meldingen van marteling en verdwijningen. Burgers moesten hun huizen verlaten en afstaan voor de infrastructuurwerken en de organisatie van de Spelen.

Het waren de eerste Spelen ooit voor China en het land wilde dit niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Eer werden kosten noch moeite gespaard voor van de Spelen een succes te maken. De openingsceremonie was een indrukwekkend schouwspel dat maar liefst vier uur duurde en waar 15.000 mensen aan deelnamen.

Er werden ook immense investeringen gedaan in de infrastructuur met als kers op de taart het gigantische, imposante "vogelnest" stadium, de grootste stalen constructie ter wereld die maar liefst 423 miljoen dollar kostte en waar 4,5 jaar aan gebouwd werd.

vogelnest stadium

204 delegaties namen deel voor een totaal van 10.500 athleten in 302 events verdeeld over 28 sporttakken.

China won als thuisland het grootste aantal gouden medailles (51), maar moest de Verenigde Staten laten voorafgaan voor het totaal aantal medailles: 110 voor de USA (waarvan 36 maal goud) tegen 100 voor China.

De Belgen moesten heel lang op hun honger blijven zitten als het op medailles aankwam. Uiteindelijk kwam de verlossing op de derde laatste dag van de Spelen. De Belgische vrouwen in de 4x100 meter - Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert - haalden het zilver in een nieuw Belgisch record. De favorieten uit Jamaica verloren hun stok en ook medaillekandidaat Groot-Brittanië haalde de finish niet. De Russen wonnen goud. Een mooie afsluiter van een schitterende carrière voor Kim Gevaert.

belgsche estafetteploeg
De Belgische meisjes na hun schitterende tweede plaats

Hèt moment voor de Belgische delegatie kwam echter de dag nadien in de finale van het hoogspringen. Tia Hellebaut haalde het enige Belgische goud op de Spelen van Peking. In een spannende finale ging het nog tussen Tia en de arrogante Vlasic die al een zegegebaar maakte bij 1m99. De Kroatische miste echter haar eerste sprong op 2m05, terwijl Hellebaut er wel over ging bij de eerste poging: meteen het eerste goud voor het Belgische atletiek sinds Gaston Roelants op de 3.000 meter steeple op de Spelen van Tokio in 1964.

tia hellebaut
Tia Hellebaut na haar winnende sprong over 2m05

Met twee medailles al bij al een erg mager resultaat voor de Belgische delegatie.

Indien Phelps niet de man van de Spelen was, dan was het wel Usain Bolt geweest.

Het Jamaicaanse spurtwonder verbrak het wereldrecord op de 100 èn op de 200 meter en als deel van de Jamaicaanse estafetteploeg was hij ook nog eens goed voor een derde gouden medaille op de 4x100 meter.

In de finale deed de Lightning Bolt slechts 9.69 seconden over 100 meter. Deze fabelachtige tijd had nog beter kunnen zijn als Bolt niet de laatste 10 meter van de wedstrijd al juichend had afgelegd.

usain bolt
Bolt eindigt in een wereldrecordtijd ondanks zijn en souplesse in de laatste meters

De Chinees Liu Xiang, nationaal held sinds zijn Olympisch goud op de 110m horden in Athene, moest ontgoocheld en gebleseerd opgeven na de eerste valse start.

De Zuidafrikaanse Natalie du Toit schreef geschiedenis door zich als eerste geamputeerde athleet sinds de Hongaarse waterpolospeler Olivér Halassy in 1936 te kwalificeren voor Olympische Spelen. In een motorongeluk verloor ze haar rechter onderbeen. In de Spelen kon ze geen potten breken, maar tijdens de Paralympics haalde deze dame maar liefst vijf maal goud.
Ook de Poolse tafeltennister Natalia Partyka haalde de Spelen, ondanks een missende rechter voorarm.

Tijdens de Spelen viel Rusland met militaire overmacht Georgië binnen. De atleten van beide landen protesteerden op hun bescheiden manier tegen de oorlog op het podium van de 10 meter luchtpistool bij de vrouwen. De Russische Paderina Natalia (zilver) en de Georgische Nino Salukvadeze (brons) stonden na de ceremonie samen op het podium met de arm rond elkaars schouders.

rusland georgie

Ook in het beachvolley een gelijkaardig initiatief voor de wedstrijd tussen de twee landen. De Russinnen toonden zich echter na de verloren match minder sportief door te beweren dat ze niet hadden verloren van Georgië, maar van Brazilië, het land van oorsprong van hun tegenstanders.

<< 2004