h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis : Waterpolo op de Olympische Spelen

OlympischLogo1996 - Atlanta

De 12 deelnemende landen werden in 2 groepen verdeeld:

  • Groep A: Duitsland, Hongarije, Joegoslavië, Nederland, Rusland en Spanje

  • Groep B: Griekenland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Roemenië en de Verenigde Staten

De beste 4 landen van iedere poule plaatsten zich voor de kwartfinales, de nummers 5 en 6 speelden een halve competitie om de 9de t/m 12de plaats.

 

spanje
De Spaanse winnaars

In de voorronde van groep A stond er geen maat op het Hongaarse zevental, dat een vijf op vijf lukte: 8-7 tegen Rusland, 8-9 tegen Duitsland, 10-8 tegen Nederland, 7-8 tegen Spanje en 12-8 tegen Joegoslavië. De Spanjaarden kregen zelfs tweemaal op hun donder, na het verlies tegen de Hongaren kregen ze er ook met 7-9 van langs van de Joegoslaven. In groep B een oppermachtig Italië, met eveneens een vijf op vijf: 10-7 tegen USA, 8-6 tegen Oekraïne, 10-8 tegen Kroatië, 10-8 tegen Grekenland en 10-9 tegen Roemenië. Het enige verlies van de Amerikanen in de voorronde overigens, in de kwartfinale gingen ze echter met 5-4 de boot in tegen Spanje, dat zich goed herpakt had. Hongarije versloeg daar de Grieken met 12-8, Joegoslavië ging met 6-8 onder tegen de Kroaten en Italië was de Russen te sterk met 9-11.

estiarte
Manuel Estiarte

Ongemeen spannende wedstrijden in de halve finales: met 7-6 tegen Italië stootten de Kroaten voor het eerst door naar de finale. Na de reguliere speeltijd was het 4-4, in de eerste verlenging liepen de Italianen 5-6 uit, maar het laatste kwartje was volledig voor de Kroaten die de Italianen het scoren beletten en zelfs twee keer de weg naar de netten vonden. Spanje haalde het in de andere halve finale eveneens met 7-6 van de Hongaren. Bij het ingaan van de laatste periode stonden de Hongaren nog 5-4 voor, maar in een machtig slotoffensief haalden de Spanjaarden het laken naar zich toe. Voor het brons opnieuw verlengingen, met een hoge score als eindresultaat. Bij affluiten 16-16 op het scorebord, een nog nooit gezien score in een eindstrijd. In de eerste verlenging liepen de Italianen 3 doelpunten uit, de Hongaren speelden alles op alles in de laatste verlenging maar strandden uiteindelijk op 18-20.

En dan die eindstrijd tussen Spanje en Kroatië. De Kroaten leken voor de grootste verrassing van het tornooi te gaan zorgen toen ze na het eerste kwartje 0-1 voorstonden en halfweg zelfs 1-3. De Spanjaarden kwamen echter terug en bij het ingaan van het laatste kwartje was alles te herdoen: 5-5. Meteen was het liedje van de Kroaten uitgezongen, de Spanjaarden, onder magistrale leiding van Manuel Estiarte, plaatsten een kurkdroge 2-0 en haalden voor het eerst Olympisch goud.

ballartSans
Daniel Ballart Sans

Bij de winnaars Daniel Ballart Sans in het water, die vier jaar voordien ook had meegeholpen om zilver binnen te halen. In totaal deed hij mee aan vier opeenvolgende Spelen.

sansjuan
Jordi Sans Juan

Teamgenoot Jordi Sans Juan speelde liefst twintig jaar voor het national team, goed voor 483 wedtrijden en vijf Olympische Spelen. Thans is de 41-jarige Sans directeur van Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

rollanGoallie Jesús Miguel Rollán bouwde een mooie carrière uit en wordt door velen beschouwd als één van de beste doelverdedigers aller tijden. Ook hij nam aan vijf opeenvolgende Spelen deel en genoot dus mee van het behaalde zilver in Barcelona en het goud van Atlanta. Zijn bijnaam was Chava. Hij was persoonlijk bevriend met de Spaanse prinses Christina, en het was hij die in Atlanta de prinses zijn goede vriend, de handballer Inaki Urdangarin voorstelde, waarmee de prinses één jaar later ook trouwde. Hij verdedigde het Spaanse doel tijdens de wereldkampioenschappen van 1998 en 2001, waar eveneens goud werd gehaald. In 2004 stopte hij met keepen. In 2006 sprong hij uit het raam van een hotel in Barcelona. Men neemt aan dat een depressie tot deze zelfmoord leidde.

Zwemmen

deburghgraeveBij de mannen bezorgde Fredje Deburghgraeve België de eerste gouden zwemmedaille ooit. Vier jaar voordien in Barcelona had hij de lachers op zijn hand, toen hij, nog voor het startschot, van de startblok het water in gleed. Nu in Atlanta zette de man uit Roeselare echter orde op zaken en lukte hij in de reeksen al een nieuw wereldrecord 100m schoolslag: 1.00.60. Die wereldtijd hield vier jaar stand en werd door de Rus Oman Sloednov gebroken. In mei 2000 stopte hij met zwemmen, omdat hij er niet in geslaagd was zich voor de Olympische Spelen van Sydney te plaatsen. Nochtans had hij er op dat ogenblik een prachtige carrière opzitten. Atlanta was helemaal geen uitschieter, Fredje was in 94 al derde geworden op de 100m schoolslag tijdens het WK in Rome. Eén jaar later kroonde hij zich in dat nummer tot Europees kampioen in Wenen en tikte hij als derde aan in de 200m schoolslag. In 1996 was het dus bingo in Atlanta en weer twee jaar later kroonde hij zich tot wereldkampioen in het Australische Perth. En passant had hij zich ook het wereldrecord 100m schoolslag in 25m-bad toegeëigend, met 58.79 dook hij als eerste onder de magische 59 secondengrens.

loader
Danyon Loader

Danyon Loader was de beste over 200m en 400m vrije slag, hij was meteen de eerste Nieuw-Zeelander om zwemgoud te veroveren. Later werd hij ook de eerste van zijn land om wereldrecords te zwemmen, zij het in klein bad: 3 keer over 200m vlinder en éénmaal 400m vrij. Die laatste besttijd hield bijna vier jaar stand en werd toen gebroken door ene meneer Ian Thorpe. Na de Olympische Spelen van Atlanta werd hij met een studiebeurs aangetrokken door de University of California Berkeley.

perkinsNet als vier jaar voordien in Barcelona was Kieren Perkins de snelste over 1500m vrij. Zoals zovelen begon ook de Australiër te zwemmen als revalidatie, hij was zwaar gewond geraakt aan het been toen hij door een glazen ruit tuimelde. Tijdens de Spelen van Barcelona verpulverde hij het jarenlange record 1500m en bracht het naar 14.43.00, iedere 100m in minder dan 59 seconden. Waanzinnig. De wereldtijden over 400m en 1500m vrij die hij in 1994 zwom hielden stand tot 1999 en 2001, zijn landgenoten Ian Thorpe en Grant Hackett snoepten ze hem af. Tijdens de Spelen van Atlanta startte hij zeker niet als favoriet, integendeel zijn landgenoot Daniel Kowalski werd als winnaar naar voor geschoven. Perkins kon zich amper voor de finale kwalificeren en werd toen ook nog ziek. Zijn deelname was in gevaar, maar hij besloot toch te starten. In baan 8 domineerde hij de race en gaf iedereen het nakijken. Vier jaar later in Sydney was hij er opnieuw bij. Nu, in eigen land, was landgenoot Grant Hackett hem voor, waarmee Perkins nog eens zilver toevoegde aan zijn medailles. Beide zwemmers doken nogmaals onder de 15 minuten.

pankratov
Denis Pankratov

Denis Pankratov was de beste in beide vlindernummers. Zijn bijnaam De Duikboot dankte hij aan zijn fenomenale onderwatertechniek, waarmee hij lang onder water bleef en toch hoge snelheid ontwikkelde. Ook hier werden de reglementen vlug bijgeschaafd: een zwemmer mocht na de start of keerpunt niet langer dan vijftien meter onderwater blijven. Tijdens de EK in Wenen had hij het negen jaar oude wereldrecord van Pablo Morales op 100m vlinder naar 52.32 gebracht. In Atlanta neep hij daar nog eens 4/100ste af. Met zijn team veroverde de Rus ook zilver in de 4x100m wissel. Ook Pankratov was astma patiënt.

amerika
het Amerikaanse vrouwen team op de 4x100m

De Amerikaanse Amy Van Dyken haalde vier keer goud: 50m vrij, 100m vlinder, 4x100m vrij en 4x100m wissel. Toen ze 18 vandykenmaanden oud was constateerden de artsen dat ze astma had. Op 6-jarige leeftijd begon ze met zwemmen als therapie en het duurde zes jaar voor ze een volledige lengte aankon. Kort daarop won ze haar eerste wedstrijd en toen ging het alleen maar bergopwaarts. Vier jaar na Atlanta voegde ze nog twee gouden plakken aan haar totaal toe, beide in de estafettes. En dat na twee zware schouderoperaties. Na de Spelen stopte ze haar zwemcarrière. Zoals zovele Amerikaanse topatleten kan je haar inhuren als spreekster.

De Ierse Michelle Smith won drie keer goud en één keer brons en zorgde daarmee voor de grootste verrassing van de Spelen: winst op de 400m vrij, de 200m en 400m wissel en derde op de 200m vlinder.

debruyn
Michelle de Bruin-Smith

Geruchten over 'verboden snoepjes' deden al vlug de ronde, maar konden nooit bewezen worden. Die geruchten werden nog versterkt door het feit dat haar trainer en echtgenoot, de voormalige Nederlandse discuswerper Erik de Bruin, zelf vier jaar geschorst werd voor Testosterongebruik. In 1998 werd ze door de FINA vier jaar geschorst wegens dopingverdacht. Haar urine bleek met alcohol bewerkt te zijn. Ze ging hiertegen in beroep bij het Internationaal Sportgerecht, maar verloor. Dit zette haar aan om Rechten te gaan studeren aan de Universiteit van Dublin, maar haar zwemcarrière was voor de 28-jarige Ierse voorbij.         

heyns
Penny Heyns

De Zuidafrikaanse Penny Heyns was de beste in beide schoolslagnummers, de 100m won ze in een nieuw wereldrecord 1.07.02. Na de Spelen vertrok haar coach Jan Bidrman naar Calgary University in Canada en de prestaties van Heyns gingen bergafwaarts. Ze nam dan maar een drastisch besluit en volgde haar coach naar Canada. In de voorbereiding voor de Spelen van 2000 bleek ze plots vroeger in form dan verwacht. Eén jaar voor de Spelen verpulverde ze het vijf jaar oude wereldrecord 200m schoolslag en bracht het naar 2.24.51. Tijdens de 100m schoolslag dook ze met 1.06.95 als eerste onder de magische grens van 1.07. En iedere keer als ze het water indook sleutelde ze opnieuw aan haar besttijden. Tijdens de Pan Pacific Championships in Sydney zwom ze een ongelooflijke 1.06.52. In Los Angeles tikte ze na 50m aan in 30.83. In 1999 was ze, op drie maanden tijd, goed voor 11 wereldrecords. Begin 2000 een domper op de feestvreugde, haar beste vriendin, de Canadese schoolslagzwemster Tara Sloan, sterft na een auto ongeluk. Heyns stond aan haar bed toen ze stierf. Deze tragedie kwam ze niet te boven en op de Spelen van Sydney slaagde ze er niet in zich voor de 200m finale te plaatsen, en eindigde ze pas derde in de 100m schoolslag. Kort daarna kondigde ze haar afscheid aan en dat na 14 wereldrecords.

poll
Claudia Poll

De van oorsprong Duitse Claudia Poll was de eerste zwemster die goud veroverde voor Costa Rica. In Atlanta versloeg ze Franzi van Almsick en Dagmar Hase in de 200m vrij. Vier jaar later in Sydney was ze goed voor brons op 200 en 400m vrij. In 2002 werd ze door de FINA geschorst wegens doping.

Olympische Anekdotes uit 1996

ulla
Ulla Werbroeck

Voor België waren het bijzonder succesvolle Spelen met zes medailles. Na de gouden plak van Fredje Deburgghraeve, ook goud voor judoka Ulla Werbroeck in de categorie -72 kg.

Verder twee keer zilver voor zeiler Sebastien Godefroid en judoka Gella Vandecaveye en twee keer brons voor de judoka's Marie-Isabelle Lomba en voor Harry Van Barneveld. 

Ook nu weer een drama: op 27 juli, tijdens een concert in het Olympisch dorp, ontplofte een bom, waarbij twee doden vielen (1 door een hartaanval) en 111 gekwetsten.

Ophef bij de toewijzing van deze spelen aan Atlanta. Velen vonden dat de Spelen van 1996, exact 100 jaar na de eerste moderne Olympische spelen, in bakermat Athene moesten gehouden worden. Het grote geld van de thuishaven van frisdrankengigant Coca Cola won het echter.

Het Amerikaanse Dream Team II won weer met groot machtsvertoon de gouden medaille. Dit maal zonder Michael Jordan: hij spendeerde zijn tijd liever aan golf. De beelden van Charles Barkley die danst op het liedje YMCA van de Village People, gingen de wereld rond.

De organisatie van de spelen verliep verre van vlekkeloos. Er waren enorme problemen met verkeersopstoppingen en er was veel kritiek te horen over het fout dat de spelen 'overgecommercialiseerd' waren. Ook waren er veel te weinig artsen voor de atleten aanwezig. Veel Amerikaanse dokters durfden niet in te staan voor de atleten uit schrik voor dure rechtszaken. Juan Antonio Samaranch sloot de slotceremonie dan ook voor het eerst in zijn loopbaan als IOC voorzitter niet af met de woorden "Dit waren de beste Spelen ooit", maar met een droog "Well done Atlanta".

Carl Lewis won voor de vierde keer goud in het verspringen, wat zijn totaal op negen gouden medailles bracht.

baily
Donavan Bailey

De Canadees Donavan Bailey won de 100m in 9.84, een nieuw wereldrecord, voor de Namibiër Frankie Frederickx (9.89) en Ato Boldon (9.90), een man uit Trinidad-Tobago. Schitterende tijden en geen Amerikanen op het podium in eigen land. Bailey, een geboren Jamaïcaan die later Canadees werd, was oorspronkelijk basketter, startte met atletiek toen hij al 24 jaar was en nam die sport pas drie jaar later au-sérieux. Voor de Canadezen was die overwinning een heus eerherstel voor de schande die Ben Johnson hen had aangedaan. Eén jaar later nam Bailey het in Toronto op tegen Michael Johnson, die in Atlanta zowel de 200 als de 400m gewonnen had. Een race om uit te maken wie nu de snelste atleet aller tijden was, maar ook een ongewone race: niet alleen waren er 2 miljoen dollar te winnen, maar de afstand was een ongebruikelijke 150 meter. Bailey won de 2 miljoen dollar nadat Johnson na 100m opgaf met een quadriceps kwetsuur. Tijdens de Spelen van Sydney in 2000 bleef hij met een longontsteking aan de kant en één jaar later hield hij de sport voor bekeken. Oorspronkelijk was Bailey een succesvol effectenmakelaar, maar nu heeft hij zijn eigen bedrijf DBX Sport Management, dat atleten begeleidt.

johnson
Michael Johnson

Uitzonderlijk knappe prestaties van de Amerikaan Michael Johnson, die zowel de 200 als de 400 m won. Op de 200m liep hij een onmogelijke 19.32, nieuw wereldrecord uiteraard. Tijdens de WK in 1999 schroefde hij het wereldrecord van de 400m naar 43.18. Beide records houden nog altijd stand. Johnson won vijf gouden medailles bij Olympische Spelen en was liefst negen keer wereldkampioen. Op de Spelen van Sydney vier jaar later was hij de beste over 400 en 4x400 meter. Daarna stopte hij met atletiek en nu is hij een veel gevraagde TV-commentator. Johnson liep 22 400m-wedstrijden onder de 44 seconden en 17 200m-wedstrijden onder de 20 seconden.

perec
Marie-José Perec

Bij de vrouwen evenaarde de Franse Marie-José Perec de prestatie van Johnson, ook zij won de 200 en de 400m. Vier jaar eerder had ze op de 400m ook al goud gehaald in Barcelona.

strug
Kerri Strug

Amerikanen koesteren de eigen atleten nauw aan het hart, zeker als ze ook nog eens een ontroerende prestatie leveren. En dat deed de turnster Kerri Strug, die alle harten stal nadat ze, ondanks een enkelblessure, het goud voor de Amerikanen in de landenwedstrijd veilig stelde.

sule
Naim Süleymanoğlu

Naim Süleymanoğlu werd de eerste gewichtheffer die drie keer achtereen Olympisch  goud won. Deze in Bulgarije geboren Turk won ook zeven wereldtitels, werd zes keer Europees kampioen en verbeterde 46 wereldrecords. Amper 1m50 groot is hij één van de vier gewichtheffers die erin slaagde om zijn drievoudig lichaamsgewicht te tillen, het leverde hem de bijnaam The Pocket Hercules op. Oorspronkelijk kwam hij uit voor Bulgarije en daardoor miste hij de geboycotte Spelen van 1984. Omdat het communistische regime de Turkse minderheid in het land verplichtte om Bulgaarse namen aan te nemen was hij in die tijd gekend als Naum Shalamanov. In 1986, tijdens het WK in Melbourne, koos hij het hazepad, de Turken ontvingen hem uiteraard met open armen en sindsdien werd hij beroemd onder zijn nieuwe Turkse naam. De Bulgaren maakten hem het leven uiteraard zuur, ze weigerden zijn nieuwe nationaliteit te erkennen en gingen hiermee pas akkoord toen de Turkse regering hen 1 miljoen dollar betaalde. In 1988 op de Spelen van Seoel nam Naim Süleymanoğlu voor het eerst deel als Turks atleet. Na het WK van 1989 stopte hij met competitie, amper 22 jaar oud. Bij de val van het communistische regime datzelfde kon zijn familie naar Turkije overkomen. De overwinningsdrang was echter danig groot en hij begon terug aan de competitiesport, met de olympische titel in Barcelona als hoogtepunt. Vier jaar later in Atlanta voor de derde maal goud. Meteen ook zijn zwanenzang, want in Sydney haalde hij zijn aanvangshoogte van 145 kg niet, hij mocht daarmee het vierde goud vergeten.

Voor het eerst professionele wielrenners op de Spelen, na zijn vijfde zege in de Ronde van Frankrijk won de Spanjaard Miguel Indurain de individuele tijdrit. De Zwitser Pascal Richard veroverde het goud op de weg.

Een record aantal van 197 deelnemende landen, vijf atleten werden wegens doping huiswaarts gestuurd.

agassi
André Agassi

Andre Agassi won tennisgoud bij de mannen, Lindsey Davenport bij de vrouwen.

angle
Kurt Angle

Goud voor Kurt Angle in het worstelen vrije stijl + 90kg en dat ondanks een gebroken nek. Het legde hem geen windeieren, hij werd professionele worstelaar bij het vernieuwde ECW (Extreme Championship Wrestling), bij ons beter bekend als catch.

<< 1992                                                                                                2000 >>