h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis : Waterpolo op de Olympische Spelen

OlympischLogo1964 – Tokio

De 13 deelnemende landen werden in 4 groepen verdeeld:

  • Groep A: Italië, Japan en Roemenië

  • Groep B: Australië, Oost-Duitsland en USSR

  • Groep C: Brazilië, Joegoslavië, Nederland en Verenigde Staten

  • Groep D: België, Hongarije en Verenigde Arabische Republiek

De beste 2 landen van iedere poule gingen naar de twee halve finale groepen. De nummers 1 en 2 van die halve finales speelden om de medailles, de nummers 3 en 4 om de plaatsen 5 t/m 8. Het tornooi was voorzien voor 16 landen, maar uiteindelijk schreven er maar 13 in.

hongarije
alweer wonnen de Hongaren

België verloor zijn openingswedstrijd met 5-0 tegen de latere winnaar Hongarije. De Verenigde Arabische Republiek werd met 5-8 wandelen gestuurd. In de halve finale gingen onze landgenoten met 6-2 de boot in tegen Joegoslavië en met 7-5 tegen Nederland. Het 5-3 verlies tegen Duitsland en de 3-5 winst tegen Roemenië in de eindstrijd leverden een zevende plaats op in de eindrangschikking. Meteen ook het laatste optreden van een Belgische waterpoloploeg op Olympische Spelen.

De Hongaren waren opnieuw superieur, alleen in de halve finale werd één puntje prijs gegeven: 4-4 tegen Joegoslavië. Alle andere wedstrijden werden gewonnen. Joegoslavië eigende zich het zilver toe, de Sovjet-Unie was goed voor brons.trumbic

Bij de Joegoslaven overigens een zekere Ivo Trumbic, die in het begin van de jaren zeventig Nederlands bondscoach zou worden en onze noorderburen naar grote hoogten stuwde. Zijn grootste succes met deze ploeg behaalde hij op de Spelen van 1976 in Montreal waar hij brons veroverde.

Van 1946 tot 1962 speelde hij (aanvankelijk als keeper!) voor PK Jadran in Split, daarna verkaste hij naar Mladost in Zagreb. Toen hij in 1969 zijn actieve spelersloopbaan afsloot was hij met PK Jadran driemaal en met Mladost viermaal landskampioen geworden en met dat laatste team veroverde hij ook twee keer Europa Cup I.

1959 was zijn debuut voor het nationale team van Joegoslavië, hij speelde in totaal 152 interlands. In Tokio werd hij uitgeroepen tot "beste verdediger" en kreeg hij met zijn ploegmaats zilver. Vier jaar later in Mexico was het pas echt bingo: goud voor Joegsolavië en Trumbic uitgeroepen tot beste speler van het Olympisch toernooi. In 1970 vertrok hij naar het buitenland en diende hij meerdere clubs in Griekenland, Italië, Nederland en Duitsland. Zo trainde hij tot 2005 de Nederlandse ploeg AZ&PC.

Zwemmen

schollander
Don Schollander

Don Schollander was de eerste zwemmer die vier gouden medailles won. In Mexico vier jaar later, voegde hij daar nog een vijfde aan toe, plus een zilveren. In Tokio won hij de 100m en 200m vrije slag, en finishte hij met zijn Amerikaanse ploegmaats als eerste in de 4x100m en 4x200m vrije slag. De 18-jarige blonk vooral uit door zijn soepele stijl en krachtige beenslag.

Bij de vrouwen zorgde de Australische Dawn Fraser voor een unieke prestatie door voor de derde opeenvolgende keer goud te halen op de 100m vrije slag. Haar kwajongensstreken nekten haar echter en de Australische zwembond schorste haar voor 10 jaar. Toen dat nadien werd teruggeschroefd naar vier jaar, kon ze de moed niet meer opbrengen om terug aan die loodzware trainingen te beginnen. Inmiddels was ze ook in de politiek gestapt en haar eerherstel werd bezegeld tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Fraser liep tijdens de opneingsceremonie met de olympische fakkel in het stadion.

berry
Kevin Berry

De Australiër Kevin Berry was net 15 geworden, toen hij in 1960 in in Rome voor het eerst op Olympische startblokken stond. Een zesde plaats was toen zijn deel. Hij werd door de Paus ontvangen en prompt bood hij de heilige vader zwemlessen aan. De jaren nadien ontplooide hij zichzelf tot ‘s werelds mooiste vlinderslagzwemmer, en werd hij eigenaar van drie van de vier erkende wereldrecords. In die periode brak hij liefst 12 wereldtijden. In Tokio dachten sommigen dat hij op zijn terugweg was, maar dat zette hij eventjes recht door de 200m vlinder te winnen in een nieuwe wereldrecordtijd, zijn vijfde verbetering over de afstand. In de 4x100m wissel hielp hij zijn ploegmaats aan brons.

kramer
Ingrid Kramer hernieuwde haar titel op de 3m plank

Olympische Anekdotes uit 1964

roalnts
Gaston Roelants

Belgisch goud voor Gaston Roelants in de 3000m steeple, een afstand die hij nog jaren zou domineren.

Een tweede Belgische medaille voor Patrick Sercu in de sprint, terwijl Walter Godefroot brons haalde in de wegwedstrijd.

Kunstturnster Larissa Taynina uit de Sovjet Unie voegde 6 medailles toe aan haar verzameling, op drie Olympische Spelen verzamelde ze liefst 18 medailles, waarvan vier keer een gouden.

Opnieuw een 'gehandicapte' medaillewinnaar, de Hongaarse schermster Ujlaky-Rejto Ildiko won goud, al was ze doof geboren. In haar carrière veroverde ze in vijf opeenvolgende Spelen zeven Olympische medailles.

geesink
Anton Geesink

Voor het eerst judo en volleybal op Olympische Spelen, met succes voor de thuisatleten bovendien. In het volleybal wonnen de Japanse juffers het goud, bij de mannen drie judotitels voor het land van de rijzende zon. Alleen Anton Geesink kwam roet in het eten gooien, de Nederlander won goud in de Open categorie. De Japanner Akio Kaminaga werd gevloerd en dat verlies kwam hard aan bij het thuispubliek.

Regerend wereldkampioen Osamu Watanabe won het worstelen vrije stijl, waarbij hij geen enkel punt verloor en bekroond werd als de enige Olympische kampioen die nooit verslagen werd.

De pentathlon voor vrouwen stond voor het eerst op het programma.

hayes
Bob Hayes

Robert Lee ((Bullet Bob) Hayes won de 100m en verbeterde zijn eigen wereldrecord. Die 9.99  werd echter niet erkend omwille van te sterke rugwind. Vervolgens haalde hij ook nog goud op de 4x 100m estafette. In dit nummer klokte hij met 8.5 in de laatste rechte lijn de snelste tijd ooit over 100m. Dit leverde de Amerikaanse ploeg een wereldrecord op en het was meteen het einde van de sprintercarrière van Bullet Bob. Eind 1964 tekende hij een contract bij de Dallas Cowboys, bij wie hij de twee daaropvolgende jaren de meeste touchdowns liet optekenen. In 1971 won hij met zijn ploeg de zo gegeerde Super Bowl.

Het boksen bij de zwaargewichten kende de Amerikaan Joe Frazier als winnaar.

Abebe Bikila uit Ethiopië was de eerste marathonloper die zijn titel kon verlengen, en dat amper zes weken na een appendix operatie.

oerter
Al Oerter

Al Oerter veroverde voor de derde opeenvolgend maal goud in het discuswerpen en dat ondanks een discus (!) hernia, die hem noodzaakte een stalen harnas rond het lichaam te dragen. Vier jaar later voegde hij er nog een vierde gouden plak aan toe. Na de Spelen van 1968 stopte Oerter met discuswerpen, maar in 1977 begon hij weer te trainen in een poging om in 1980 een vijfde maal te winnen. Hij slaagde erin zich te kwalificeren, maar door de Amerikaanse boycot van de Spelen in Moskou kreeg hij de kans niet om een vijfde maal te winnen.

 

<< 1960                                                                                                1968 >>