h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis : Waterpolo op de Olympische Spelen

OlympischLogo1948 – Londen

De 18 deelnemende landen werden over 6 groepen verdeeld. De beste 2 landen van iedere groep gingen naar de tweede ronde. Hier werden de 12 landen verdeeld over 4 groepen. De beste 2 landen van iedere groep gingen naar de derde ronde, verdeeld over 2 groepen. De nummers 1 en 2 van iedere groep speelden om de medailles, de nummers 3 en 4 om de plaatsen 5 t/m 8. Onderlinge resultaten telden voor het gehele toernooi.

Grote verrassing: het Italiaanse zevental versloeg torenhoog favoriet Hongarije, terwijl Nederland met brons zijn eerste Olympische medaille binnenhaalde.

italie
Het waterpolo schavot

Bij de Italianen Cesare Rubini in de ploeg, die later succesvol op basket overschakelde, waar hij niet alleen een prima speler werd, maar vooral een wereldberoemde coach. Het is niet zo dat hun opponenten werden getraind op het spelen van gratis pokeren of op geluk konden teren. De Italianen speelden gewoon schitterend en verdienden alle lof voor hun winst. Dit leverde hem in 1994 een opname op in de Basket Hall of Fame, maar ook in de International Swimming Hall of Fame. Vier jaar na het goud van Londen, veroverde hij in Helsinki ook nog eens brons met het waterpoloteam.

rubini
Cesare Rubini

België won in Groep A met 10-1 tegen Uruguay en speelde 4-4 gelijk tegen de Verenigde Staten, waarmee het groepswinnaar werd.

In de tweede ronde 1-1 gelijk tegen Zweden en dank zij het eerdere gelijkspel tegen de Verenigde Staten door naar ronde 3.

Eerst 3-3 tegen Nederland en daarna 4-1 winst tegen Spanje zorgden voor een zitje in de finale. Die was er echter te veel aan: tegen Italië ging het zevental 2-4 onder en Hongarije haalde het met 3-0, meer dan een vierde plaats zat er niet in voor de Belgen

Zwemmen

Omwille van hun aandeel in Wereldoorlog II geen Japanners in Londen, de Amerikanen lieten het niet aan hun hartje komen en scoorden bij de mannen een zes op zes.

Allen McIntyre Stack won de 100m rug, drie jaar later had hij al zeven wereldrecords op zak en 22 Amerikaanse besttijden. Al had dat Olympisch goud aan een zijden draadje, of beter gezegd een koordje gehangen. Seconden voor het startschot begaf het koordje van zijn zwembroek het en zakte die af. Hij schreeuwde de starter toe om niet te starten, en die bood Stack de mogelijkheid een nieuwe zwembroek aan te doen. Vier jaar later in Helsinki wilde hij zijn overwinning overdoen, maar net voor de Spelen viel hij met zijn moto. Met een ingetapte hand werd hij toch nog vierde.

vallerey
Georges Vallerey

Een opmerkelijk figuur in datzelfde nummer was de Fransman Georges Vallerey, die brons veroverde. Tijdens zijn jeugd redde hij in de haven van Casablanca verschillende vissers van de verdrinkingsdood, nadat hun boot gebombardeerd was. In Parijs werd een zwembad naar hem genoemd en in Frankrijk verschillende straten en zelfs kades. Hij stierf zeer jong, amper 27 jaar oud.

vanvliet
Nel van Vliet

Nel van Vliet, die pas op 16-jarige leeftijd begon met zwemmen, behaalde de gouden medaille op de 200 meter schoolslag. In haar hele zwemcarrière brak ze liefst 15 wereldrecords. Eén week na de Spelen stalen inbrekers haar medaille, in 2004 kreeg ze van het Olympisch comité een copie. In het begin had ze de nodige problemen met inschrijven voor internationale wedstrijden, omdat haar vader haar destijds vergeten had aan te melden bij de burgerlijke stand. Na haar sportieve loopbaan werd ze, zoals zovele anderen, zwemtrainster.

De Deense zwemster Greta Andersen werd tijdens de 400m vrije slag onwel in het water, zij werd van de verdrinkingsdood gered door een Amerikaanse en een Hongaar die het bad in doken.

In het duiken waren 10 van de 12 medailles voor USA.

Olympische Anekdotes uit 1948

reiff
Gaston Reiff

De 28-jarige Gaston Reiff won de 5000m, voor België meteen het eerste atletiekgoud ooit. Reiff behoorde allerminst tot de favorieten, de Tsjech Zatopek en de Nederlander Wim Slijkhuis werden getipt als mogelijke winnaars. Reiff voelde zich echter in topvorm en liep veertig meter uit op zijn concurrenten. Naar het einde toe verzwakte hij, maar kon hij de opkomende Zatopek toch achter zich houden. Zatopek van zijn kant won de 10.000m, en dat was het begin van een memorabele carrière.

galley
met minder dan 400 meter te lopen steekt Cabrera Gailly voorbij

Etienne Gailly, een Belgische para, zorgde in de marathon bijna voor het tweede Belgische atletiekgoud . Hij kwam als eerste het stadion binnen, maar verloor dan plots alle krachten. Gailly waggelde over de piste en werd in extremis nog voorbijgestoken door de de Argentijn Delfo Cabrera en de Brit Thomas Richards. Uiteindelijk haalde Gailly de eindmeet in de bronzen positie. Op 48-jarige leeftijd overleed hij, omvergereden door een auto.

Het Belgische wielrennen was zeer succesvol tijdens deze Spelen met goud in de ploegentijdrit: zilver voor Pierre Nihant in de kilometer tijdrit en brons voor Lode Wouters in de wegwedstrijd. Joseph Vissers maakte de Belgische medaille oogst rond met zilver in het boksen bij de lichtgewichten.

mathias
Robert Bruce (Bob) Mathias

De Amerikaan Robert Bruce (Bob) Mathias won de tienkamp. Hij begon met atletiek op de middelbare school begin 1948, de zomer van dat jaar kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen. Daar kwam zijn onervarenheid tot uiting: hij kende zelfs de regels van het kogelstoten niet en werd bijna reglementair uitgeschakeld. Toch won hij het goud met ruim honderd punten voorsprong op nummer twee. Met zijn zeventien jaar was Mathias de jongste Olympisch kampioen in de atletiekgeschiedenis. Vier jaar later in Helsinki verlengde hij met gemak zijn titel. Zijn voorsprong op nummer twee bedroeg 912 punten: nog nooit eerder gezien. Hetzelfde jaar kwam hij voor zijn Universiteit Stanford uit in de finale van de Rose Bowl bij het American football. Na zijn sportcarrière was Mathias onder andere directeur van het United States Olympic Training Center en acht jaar lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Republikeinen. Net zoals zovele Amerikaanse gouden medailles, werd hij in de jaren 50 gevraagd voor filmrollen en TV-series

takacs
Karoly Takacs

Karoly Takacs was in 1938 lid van het Hongaarse schuttersteam en sergeant in het leger, toen een defecte granaat in zijn hand ontplofte. Zijn rechterhand, zijn schuttershand werd volledig vergruizeld. Na één maand hospitalisatie leerde Takacs in het geheim met de linkerhand schieten. Het jaar nadien won hij al het Hongaarse kampioenschap en was hij één van de leden van de Hongaarse wereldkampioenschapploeg automatisch pistool. In 1948 kwailificeerde hij zich op 38-jarige leeftijd voor Olympisch team snelvuur pistool. Vlak voor de wedstrijd vroeg favoriet, wereldkampioen en wereldrecordhouder Carlos Enrique Díaz Saenz Valiente hem waarom hij in Londen was. 'Om te leren,' antwoordde Takacs, hij won het goud en brak het wereldrecord met tien punten. Tijdens de medaille uitreiking fluisterde Díaz Saenz Valiente, die zilver won, hem in het oor: 'Je hebt genoeg geleerd.' Vier jaar later in Helsinki verdedigde de Hongaar met succes zijn titel.

blankersKoen
Fanny Blankers-Koen

De Nederlandse Fanny Blankers-Koen won goud op de 100m, de 200m, de 80m horden en de 4x100m estafette. Doordat het wedstrijdprogramma ongunstig uitviel kon ze niet meedoen aan het verspringen, waarin ze grote favoriet was. Bij terugkomst in Nederland werd ze tot haar eigen verrassing door een enthousiaste menigte onthaald. Tijdens die Olympische Spelen in Londen was Fanny Blankers-Koen al 30 jaar oud en moeder van 2 kinderen. Haar prestaties leverden haar de bijnamen De Vliegende Huisvrouw en  The Flying Dutchmam op.

In 1949 kreeg ze in eigen land plots concurrentie van de jonge Friese Foekje Dillema, die het jaar nadien echter in een schandaal verwikkeld was. Na een dubieuze seksetest werd zij levenslang geschorst. Kwatongen beweren dat Jan Blankers achter de schermen voor de uitschakeling van de concurrente van zijn vrouw heeft gezorgd.

ostermeyer
Micheline Ostermeyer

Micheline Ostermeyer, een Franse concertpianiste (eerste prijs piano aan het Conservatorium van Parijs) veroverde goud in het discuswerpen en kogelstoten, en brons in het hoogspringen. Tevens blonk ze uit in basketbal, 60m en 100m vlak, 80m horden en vijfkamp. In 1950 stopte ze met sport om zich helemaal te concentreren op haar piano carrière.

De Tjechische turnster Maxie Provaznikova haalde het nieuws, maar niet omwille van haar sportieve prestaties, zij was de eerste Olympische atlete die naar het Westen overliep.

De BBC verzekerde zich met $3.000 van de uitzendrechten, maar enkel voor een bevoorrecht publiek van 500.000 mensen.

Voor het eerst worden Olympische diploma's uitgereikt aan de zes eersten van iedere sporttak.

sakata
Harald Sakata

De Amerikaan Harald Sakata, die zilver won in het gewichtheffen, werd later wereldberoemd door zijn rol als Oddjob in de James Bond film Goldfinger.

Voor het eerst startblokken voor iedereen in de sprintnummers atletiek.

Een tragische ontwikkeling in het ruitertornooi: de landenwedstrijd werd gewonnen door de Zweden, maar één jaar later moesten die het goud inleveren. Bleek dat Gehnäll Persson geen officier was, en dàt was een verplichting.

 

<< 1936                                                                                                1952 >>