Eeklo pakt plaats 4 - Mechelen opnieuw onderuit
24-03-2024

In de strijd om de vierde plaats pakte Eeklo - bezig aan een sterke reeks - de winst tegen rechtstreekse concurrent La Louvière. De wedstrijd begon gelijkopgaand, maar de meetjeslanders kregen in de laatste 2 minuten van het eerste kwart 2 doelpunten tegen de netten: 2-4. De thuisploeg liet de kopjes niet hangen en kwam sterk terug naar 6-5 in de tweede periode, maar kreeg opnieuw 2 doelpunten rond de oren in de slotseconden: 6-7. In periode 3 werd met een 4-0 definitief de kloof geslagen (10-7). Eindstand 12-9 en Eeklo mag meedoen voor de titel. La Louvière staat op een teleurstellende vijfde plaats.

Ook in Mechelen werd nog voor de knikkers gespeeld. In een spannende wedstrijd waarin beide coaches zich in negatieve zin lieten opvallen (2 keer geel en 1 keer rood), boog Mechelen een 2-5 stand halfweg periode 2 om naar 7-6 aan de rust. De 12-9 aan de start van periode 4 deed het beste vermoeden voor de thuisploeg, maar Kortrijk pakte uiteindelijk toch de winst: 13-14. Kortrijk verzekert zich van de derde plaats en de landskampioen van 2021-2022 is definitief uitgeschakeld voor de play-offs.

Onderaan won Doornik in Leuven met 13-15 om zo op gelijke hoogte met de Vlaams-Brabanders te komen in de rangschikking.

De laatst geklasseerde teams Tielt en Aalst gingen kansloos onderuit tegen de top 2.

Tweede Klasse

De troosteloze neergang van Poseidon Brussels is een feit: de ploeg - decennia lang een vaste waarde in de hoogste divisie en landskampioen van 2004-2005 - verloor opnieuw kansloos (14-8 in Brugge) en degradeert rechtstreeks naar de derde klasse. Brugge verzekert zich van play-off deelname.

AZC moest winnen en hopen op verlies van Brugge om nog kans te maken op plaats 4, maar kwam gewoon niet opdagen in Oostende dat zo een belangrijke overwinning in de titelstrijd cadeau kreeg.

Strombeek blijft leider na 12-9 winst tegen Gentse.

Hasselt haalde het van Wase met 18-12 en dwingt de ploeg uit Sint-Niklaas tot de testwedstrijden voor het behoud.

Waregem-Calypso werd na 2 minuten in het derde kwart stilgelegd bij een 8-2 stand.

Derde Klasse

Seraing won in Roeselare met 6-8 en verzekert zich van de tweede plaats die recht geeft op testwedstrijden tegen Wase voor een plaats in tweede klasse.

Moeskroen stond op 1 minuut 20" voor affluiten nog achter maar won alsnog in Kortrijk met 12-11 en is zeker van de derde plaats.

In de strijd voor de degradatie moet Merksem nog naar Seraing, tweede in de stand, en Kortrijk en La Louvière spelen nog beide tegen Roeselare dat nog strijd voor de vierde plaats.

Correctie: Kortrijk-Roeselare werd al gespeeld, Kortrijk heeft 2 punten meer dan Merksem dat het lot in eigen handen heeft.

Vierde Klasse

De titelstrijd in vierde klasse is losgebarsten met de wedstrijd Elsene-Antwerpen. De Sinjoren domineerden de competitie maar gingen kansloos onderuit tegen de tweede van 4B: 14-5.

Dames

Een verrassing van formaat in Gent: de landskampioen sinds 2017-2018 (weliswaar met 2 afgelaste corona-edities) verloor voor het eerst sinds november 2017 en dan ook nog in eigen bad.

Eeklo nam een blitzstart en won de eerste periode met 1-5, een voorsprong die de Gentse meisjes niet meer ongedaan konden maken. Pas in het laatste kwart kwam de thuisploeg enigszins terug, maar toen was het kalf verdronken: 7-9. De damescompetitie zal zo beslist worden op de laatste speeldag, wanneer Gentse hun 2 punten voorsprong moet verdedigen bij rivaal Leuven.