h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo België

Waterpolo Geschiedenis : Waterpolo op de Olympische Spelen

OlympischLogo1936 – Berlijn

De 16 deelnemende landen werden over 4 groepen verdeeld. De beste 2 landen van iedere groep gingen naar de tweede ronde. Hier werden de 8 landen verdeeld over 4 groepen.

De nummers 1 en 2 van iedere groep speelden om de medailles, de nummers 3 en 4 om de plaatsen 5 t/m 8. Onderlinge resultaten telden voor het gehele toernooi. Opnieuw goud voor de Hongaren en opnieuw zilver voor de Duitsers. Verrassend het brons van België, met Gérard Blitz weer eens van de partij.

België eindigde als winnaar van Groep 1, na overwinningen tegen Uruguay (1-0) en de Verenigde Staten (4-3) en een 1-1 gelijkspel tegen Nederland.

In de halve krijgen ze 3-0 aangesmeerd van de later Olympisch kampioen Hongarije, maar door de 6-1 winst tegen de Engelsen, eindigden onze landgenoten als tweede in deze reeks. In de finale tenslotte opende de 4-1 winst tegen Frankrijk perspectieven, maar door het 4-1 verlies tegen gastland Duitsland, samen met het 3-0 verlies in de halve finale tegen Hongarije, zorgden ervoor dat België op de derde plaats strandde.

hongarije
de winnaars uit Hongarije:

Hazai, Bozsi, Brandi, Németh, Halassy, Homonnai, Bródy.

De Hongaarse waterpolospeler Olivier Halassy wint zijn tweede medaille, al werd zijn ene been vanaf de knie geamputeerd na een tramongeluk. Buiten het vorige waterpolo-zilver en -goud tijdens de Spelen van 1928 en 1932, kroonde hij zich ook tot Europees kampioen 1500m vrije slag en veroverde hij in totaal 25 Hongaarse zwemtitels.

Zwemmen

De 17-jarige Nederlandse "Rie" Mastenbroek won drie gouden en één zilveren medaille. In de finale van de 100m vrije slag lag ze na 50m op de vijfde plaats, met nog tien meter te zwemmen was ze derde. In een furieuse eindspurt walste ze echter over iedereen heen.

Drie dagen later was ze tweede in de 100m rug. De dag nadien zorgde ze voor de beslissing in de 4x100m vrij. In de strijd om de eerste plaats haalde ze de 20 meter achterstand op van haar ploeg tegen Duitsland en zwom ze in een ruk naar het goud. De vierde finale op vijf dagen was de 400m vrije slag. Ragnhild Hveger leidde de race tot op 25 meter van de finish, maar de Hollandse perste er weer een vernietigende spurt uit en won zelfs met één meter verschil. Na de Spelen schonk ze één van haar gouden plakken om geld in te zamelen voor de bouw van een dorp voor gehandicapten.

mastenbroeck
Rie Mastenbroeck

Na de Olympische Spelen kreeg Mastenbroek ruzie met haar trainster en stopte ze met wedstrijdzwemmen. Omdat ze een job als zwemlerares aannam ontnam de zwembond haar het amateursstatuut, waardoor ze niet meer kon meedoen aan internationale wedstrijden. Tijdens haar carrière verbeterde de Rotterdamse in totaal negen wereldrecords: zes op de rugslag, drie op de vrije slag.

senff
Dina Senff

De Nederlandse Dina Senff veroverde goud op 100m rug, waarin ze Mastenbroek overigens versloeg. Dit was wel de meeste besproken wedstrijd van de Spelen. De favoriete Amerikaanse Eleanor Holm ('Ik train op kaviaar en Champagne') was door haar eigen teamleider uitgesloten van de Spelen omwille van die champagneperikelen. Maar het meest spectaculaire moest nog komen. Senff miste haar keerpunt volledig, vond er niet beter op om terug te zwemmen en het keerpunt te hernemen, maar won alsnog de wedstrijd.

De Nederlandse dames wonnen overigens vier van de vijf nummers. De 12-jarige Deense Inge Sorensen, brons op 200m schoolslag, is nog steeds de jongste medaillewinnaar in een individueel nummer.

Bij de mannen opnieuw een Japanse supprematie, drie van de zes nummers gewonnen.

De Amerikaanse Marjorie Gestring , winnares van de 3-meter plank bij het duiken, was amper 13 jaar en negen maanden oud, waarmee ze nog steeds de jongste gouden medaille uit de Olympische geschiedenis is.

gestring
Marjorie Gestring in actie.

Olympische Anekdotes uit 1936

De Spelen van de schande werden ze genoemd, omdat Hitler Jesse Owens (winnaar van vier gouden medailles) niet zou gegroet hebben. 'Volledig foute informatie', openbaarde Owens in een interview in 2002, 'toen ik voorbij Hitler kwam, stond hij recht, wuifde naar mij en ik wuifde terug. Het was integendeel onze eigen president Roosevelt die me onheus bejegende.'

owens
Jesse Owens

De Spelen van Berlijn gingen de geschiedenis in als de Spelen van de nieuwste technologieën. Telefunken en Fernseh zonden meer dan zeventig uur uit naar 25 speciaal opgerichte stands verspreid over de stad. Zeppelins brachten de bioscoopjournalen naar andere Europese steden, terwijl de resultaten meteen na de wedstrijden via telex naar de media werden verstuurd.

De Spelen werden ook wereldberoemd dank zij Gods of the stadium, een film van Leni Riefenstahl.

De Duitser turner Konrad Frey veroverde drie gouden medailles, één zilveren en twee bronzen, terwijl concurrent en landgenoot Alfred Schwarzmann drie keer goud bemachtigde en twee keer brons.

De Franse wielrenner Robert Charpentier won eveneens drie keer goud, terwijl ploegmaat Guy Lapebie tevreden was met twee keer goud en éénmaal zilver. In dat wielrennen overigens ook heibel: in de sprintfinale hinderde de Duitser Toni Merkens de Nederlander Arie Van Vliet. In plaats van diskwalificatie kreeg hij een boete van 100 Mark en daarmee mocht hij het goud behouden.

De Belgische oogst was opnieuw pover: amper twee bronzen plakken: die van het waterpolo en van het wielerteam in de 100km.

long
het podium van het verspringen:
Naoto Tajima (brons), Jesse Owens (goud), Luz Long (zilver)

Verspringer Luz Lutz Long kreeg posthuum de medaille Pierre de Coubertin. Na een dramatische kwalificatieronde van Jesse Owen, waarin hij zich bijna niet voor de finale plaatste, gaf de Duitser hem goede raad en Owens won. De Duitser stierf in 1943 in een Brits militair hospitaal, na gewond te zijn geraakt in Sicilië.

Voor het eerst ook basketbal en handbal op de Spelen, wel outdoor gespeeld en soms in verschrikkelijke omstandigheden. Zo versloegen de Amerikaanse basketters de Canadezen met 19-8 in een gietende regen en op een modderig veld. Door die modder was dribbelen onmogelijk, vandaar die lage score. En toch had die Amerikaanse winst aan een zijden draadje gehangen: bij aanvang van de Spelen wilde de Internationale Basketbal Federatie nog vlug de regels wijzigen. Alle spelers boven 1m90 zouden niet aan de Spelen mogen deelnemen, gelukkig werd die regel niet aanvaard.

seelenbinder
Werner Seelenbinder

Pech voor de Duitse worstelaar Werner Seelenbinder, als fervent communist en antifascist was hij vast van plan om Hitler bij de huldigingceremonie, met één of ander obsceen gebaar, te tonen wat hij van hem dacht. Spijtig genoeg voor hem eindigde hij pas vierde.
Seelenbinder werd in 1944 geëxecuteerd, omwille van betrokkenheid bij een verzetsorganisatie.

beresford

De Engelse roeier Jack Beresford (rechts) won goud in de dubbel scull, meteen zijn vijfde medaille op vijf opeenvolgende Spelen.

<< 1932                                                                                                1948 >>