h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo België

Waterpolo Geschiedenis : Waterpolo op de Olympische Spelen

1904StLouis1920 - Antwerpen

De 12 deelnemende landen, België, Brazilië, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Spanje, Tsjecho-Slowakije, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland speelden opnieuw een knock-out toernooi.

In de voorronde verpletterde de Belgen Zwitserland met 11-0, in de kwartfinale ging Nederland oor de bijl met 2-1 en in de halve finale kreeg Zweden het nakijken met 5-3.

De finale was er net te veel aan, Groot-Brittannië haalde het goud dank zij een 3-2 overwinning.

Voor het zilver moeste de Belgen echter opnieuw het water in, de Verenigde Staten werden met 7-2 naar huis gespeeld.

polo1920
Let op het aantal toeschouwers in de tribunes!

De medaille-uitreiking moest worden uitgesteld: de orkestmuzikanten weigerden het Britse volkslied te Spelen en de vlaggenhijsers weigerden om de 'Union Jack' te hijsen.

Maar de meest merkwaardige anekdote komt uit de wedstrijd Zweden-Italië. De Italiaanse spelers vonden het water veel te koud en alleen de kapitein van de ploeg werd bereid gevonden om te spelen. Onbegonnen werk natuurlijk, één man tegen zeven. Bij 7-0, met de tong op de tenen, diende hij uitgeput het water te verlaten.

Bij de Belgen zwommen de gebroeders Gérard en Maurice Blitz in het water. Gérard veroverde ook het brons op de 100m rugslag. In 1921 vestigde hij met een tijd van 5min59sec20 een nieuw wereldrecord op de nu onbekende afstand 400m rug. Dat record hield zes jaar stand. Op de Spelen van Parijs in 1924 maakten de gebroeders Blitz opnieuw deel uit van de Belgische waterpoloploeg, die opnieuw oogstte. In 1990 werd Gérard Blitz opgenomen in de International Swimming Hall of Fame (zie ook de pagina beroemde spelers op deze site).

Maurice Blitz van zijn kant werd na zijn sportieve carrière scheidsrechter, zo floot hij bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles.

Op deze Spelen maakten twee Nederlandse clubteams voor het eerst promotie voor damespolo.

Zwemmen

zwemmen1920

Bij de vrouwen werd de 300m vrije slag aan het programma toegevoegd, de Amerikaanse Ethelda Bleibtrey won goud in alle drie de nummers.

Haar landgenoot Norman Roos deed haar die stunt na, ook hij won driemaal goud. In zijn sportcarrière brak hij liefst 10 maal een wereldrecord.

De twee jongste deelnemertjes kwamen uit in de duikdisciplines. Zowel de Amerikaans Aileen Riggin, goud op de 3m-plank, als de Zweed Nils Skoglund (zilver bij het torenspringen) waren amper 14 jaar oud.

Riggin was 1m40 groot en woog amper 29,5kg en daarmee was ze meteen ook de kleinste deelneemster. Vier jaar later, op de Spelen in Parijs won ze zilver bij het duiken en brons op de 100m rug. Later, als beroeps, werd ze de grote vedette van Billy Rose's Aquacade water entertainment extravaganza. Ze werd ook een van de eerste vrouwelijke sportjournalisten en op de leeftijd van 82 jaar had ze records gezwommen in negen leeftijdscategorieën

riggin_skoglund
Aileen Riggin en Nils Skoglund

Olympische anekdotes uit 1920

De Belgen zorgden in 1920 voor de grootste Belgische medailleoogst ooit. De bevoordeelde positie van het Belgische team was daar natuurlijk niet vreemd aan. België haalde zestien gouden medailles, twaalf zilveren en veertien bronzen.

Hubert Van Innis behaalde in het boogschieten zevende Olympische titel.

Hoogtepunt voor de Belgen was ongetwijfeld de overwinning van de voetbalploeg. In een overvol Beerschotstadion versloegen de Rode Duivels Tsjecho-Slowakije in de  finale met 2-0. Daarvoor had België al de teams uit Spanje en Nederland uitgeschakeld. België leidde al met 2-0. In de drieënveertigste minuut stapten de spelers van Tsjecho-Slowakije echter het veld af uit protest tegen de uitsluiting van een van hun spelers.

Buiten de eerst olympische eed, uitgesproken door onze landgenoot Victor Boin, werden tijdens de openingsceremonie voor het eerst duiven ook de olympische vlag werd voor het eerst gehesen. Die werd overigens gestolen, maar de dader, de Amerikaanse bronzen medaillewinnaar en schoonspringer Hal Prieste, bezorgde de vlag in 2000, op 103-jarige leeftijd, terug aan IOC-voorzitter Samaranch.

prieste
De 103-jarige dader

De Italiaanse schermer Nedo Nadi won liefst 5 gouden medailles.

In de atletiek won de 23-jarige Finse hardloper Paavo Nurmi driemaal goud, de start was van een legendarische carrière met liefst twaalf olympische medailles en 29 wereldrecords.

Voor het eerst en meteen ook voor het laatst in de Olympische geschiedenis werd een competitie gehouden in een ander land dan het organiserend: de laatste twee races in de zeilwedstrijd werden in Nederland betwist omdat de deelnemers enkel Nederlanders waren.

Voor de financiering van de Spelen deed België een beroep op de Antwerpse reders en diamantairs. Duitsland en Oostenrijk werden omwille van de eerste wereldoorlog niet uitgenodigd en Rusland daagde niet op omwille van de revolutie in eigen land.

boin
Victor Boin legt de eerste olympische eed af

Tore Holm's won met het Zweedse team de zeil wedstrijd. Hij zou 28 jaar wachten om deze prestatie nog eens over te doen: niemand haalde 2 gouden Olympische medailles met meer tussentijd.

Paavo Nurmi, de Fin, won op de Spelen van 1920, 1924 en 1928 9 gouden en 3 zilveren medailles. Gedurende zijn carrière verbrak hij wereldrecords op de 1 mijl, 2 mijl, 3 mijl, 4 mijl, 5 mijl, 6 mijl, 1.500m, 2.000m, 3.000m, 5.000m, 10.000m en 20.000m, en verbrak hij het werelduurrecord lopen met 11 mijl en 1648 yards.

<< 1912                                                                                                1924 >>