h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis

Het Vrouwenwaterpolo

Een citaat dat we u niet wilden onthouden:

Waterpolospelers worden bestempeld als de grootste, de gemeenste en de meest gespierde atleten van de Olympische Spelen. En dan hebben we het nog maar alleen over de vrouwen.

Het vrouwenwaterpolo dankt zijn vroege ontwikkeling aan de Nederlanders. In 1906 werd de eerste vrouwenwedstrijd in Haarlem gespeeld tussen het lokale team en een ploeg uit Hilversum.

Vrouwen1906

Op de olympische Spelen van 1920 in Antwerpen al maakten twee Nederlandse damesteams promotie voor het vrouwenwaterpolo. Datzelfde jaar startten ook de Duitse meisjes.

Een artikel uit de jaren '30:

Feitelijk is waterpolo niet voor dames geschikt, ofschoon de Nederlandsche dames, die aan waterpolo doen, tot de beste speelsters ter wereld behooren. Dat neemt echter niet weg, dat het waterpolo voor dames over de geheele wereld veel minder beoefend wordt, in vergelijking met heeren. Verschillende medici verklaren zich uitdrukkelijk tegen beoefening van waterpolo door dames en meisjes.

Vrouwen Waterpolo in Amerika

De interesse van de Amerikaanse dames voor de sport was van korte duur. Na de overwinning van de Los Angeles Athletic Club in het nationaal kampioenschap van 1926, werd de sport als tè barbaars en tè brutaal beschouwd voor vrouwen. Het Amerikaanse kampioenschap voor vrouwen werd de volgende 35 jaar niet meer georganiseerd.

Rose Mary Dawson, coach van de Ann Arbor Swim Club, blies de sport begin van de jaren 1960 nieuw leven in. Onder leiding van doelvrouw Maxine 'Micki' King, behaalde het zevental van Dawson de nationale titels in 1961, 1962 en 1963. Goallie King veroverde internationale faam in 1970: bij het duiken van de 3-meter plank veroverde ze het goud op de Olympische Spelen van Munchen. Prestatie die ze vier jaar eerder in Mexico ook al had kunnen bereiken, als ze tijdens de voorlaatste sprong haar arm niet had gebroken. Toch waagde ze zich met die gebroken arm aan haar laatste sprong, maar strandde ze op de vierde plaats. Straffe madame, die na haar sportcarrière een beroepscarrière kreeg aangeboden bij de Amerikaanse Navy.

MickyKing
Maxine 'Micki' King

Net als King zagen andere atletes in watersporten de voordelen van het spel in als supplementaire training. De Santa Clara Swim Club veroverde nationale indoor titels dank zij de inspanningen van twee olympische winnaressen: 'Pokey' Watson Richardson (4x100 m vrij in 1964 en 200m rug in 1968) en Claudia Kolb Thomas (200 en 400m wissel in 1968). Onder leiding van de olympia deelneemsters Deena Deardurff en Jenny Kemp wonnen de Cincinnati Marlins de indoor titel in 1974.

Wereld Beker

In augustus 1978, tijdens de 3de Wereldkampioenschappen in Berlijn, werden de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Nederland uitgenodigd voor exhibitiewedstrijden. Nederland won voor Australië en USA.

De eerste FINA World Cup voor dames werd in 1979 georganiseerd in California. De Verenigde Staten wonnen de gouden medaille. Datzelfde jaar werd ook het comité vrouwenwaterpolo opgericht.

In 1986 veroverde het dameswaterpolo de officiële status van wereldkampioenschapsport.

Olympische Spelen

Het vrouwen waterpolo haalde hoog niveau begin van de jaren '70. In 1978 werd het een demonstratiesport op de Wereldkampioenschappen. Eén jaar later betwistten de dames de eerste World Cup en behaalde men de criteria om erkend te worden als olympische sport: damespolo werd in de vijf continenten en in 40 landen beoefend, waar de eis 35 landen en drie continenten is. Helaas, nog steeds geen damespolo op de drie daaropvolgende spelen van Seoul, Barcelona en Atlanta.

Het 'zwakke geslacht', een bewoording die zeker voor discussie vatbaar is in het harde waterpolowereldje, maakte zijn debuut tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney Ze hadden er lang op moeten wachten, de dames. Te lang volgens sommigen, die hard geknokt hadden voor deze erkenning. Een pikant detail bewijst dit laatste: een paar jaar voordien waren een paar speelsters bij een toernooi in Canada gedeeltelijk uit de kleren gegaan om aandacht te vragen voor onze zaak. Stonden ze daar langs het zwembad voor al die fotografen, met alleen een zwembroek aan en op hun rug de tekst: 'Dream?'

Torenhoog favoriet Nederland ging tijdens die eerste editie echter zwaar onderuit en verloor zelfs de wedstrijd voor het brons. De eerste gouden medaille was voor thuisland Australië, dat voor liefst 17.000 toeschouwers in de slotseconde, gelijktijdig met het eindsignaal scoorde en daarmee de Verenigde Staten versloeg met 4-3.

vrouwenpolo
Ja, ja, ook de dames durven er wel eens in te vliegene

Op de Olympische Spelen van Athene in 2004 won Italië in een suspensrijke match het goud van thuisland Griekenland na verlengingen: 10-9.

Vrouwenwaterpolo in de Lage Landen

In 1980 startte men in België met een waterpolocompetitie voor vrouwen, die echter maar stand hield tot 1994. Eupen stak er met kop en schouder bovenuit, vooral door sterspeelster Nicole Charlier, maar zeker ook onder impuls van trainer Jacques Caufrier. Charlier ging later haar geluk beproeven in de Duitse competitie, waar ze één van de topspeelsters werd en Jacques Caufrier is momenteel trainer/coach van het Luxemburgse Diekirch. Ook de Hasseltse Lydie Peustjens werd door een Duits zevental aangetrokken.

In de vorm van een tornooi werd in 2006 een nieuwe poging ondernomen om het Belgische vrouwenpolo terug op te starten.

In het internationale dameswaterpolo is Nederland altijd erg belangrijk geweest. Oranje is een aantal malen Europees Kampioen geworden en veroverde in 1991 de wereldtitel in het Australische Perth. Daarna volgde een periode van terugval met als 'dieptepunt' het terugtrekken van drie teams uit de Nederlandse bekercompetitie. Het Nederlandse waterpolo voor vrouwen was doodziek. Er volgde een uittocht van speelsters. Iefke Van Belkum en goallie Meike de Nooy kregen een studiebeurs aangeboden van de Manoa Universiteit op Hawaii en verlieten Nederland. Langzaam maar zeker schijnt het Nederlandse vrouwenpolo zich te herpakken, bewijs de 11-9 winst tegen olympisch kampioen Italië in december 2006. Zowel Van Belkum als de Nooy werden door de nieuwe bondscoach Robin van Galen terug opgeroepen voor de kwalificatiewedstrijden van de Wereldbeker 2007. Hongarije, USA, Australië, Italië en Canada domineren tegenwoordig het vrouwenpolo

IefkeVanBelkum
Iefke Van Belkum

MeikeDeNooy
Meike de Nooy

 

<< amerika leert waterpolo spelen                                      de rest van de wereld >>