h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis

Waterpolo in het Verenigd Koninkrijk

De eerste tekenen van het spel werden in 1876 genoteerd, toen de Bournemouth Premier Rowing Club een reeks van handbalwedstrijden in het water speelde. De club had ook een belangrijke rol in het populairder en sneller maken van deze nieuwe sport. In het begin was een ploeg samengesteld uit 9 spelers en de bal werd door de scheidsrechter in het midden van het speelveld geworpen. De afmetingen van het speelveld verschilden van plaats tot plaats. De spelers stonden opgesteld op platte boten aan de uiteinden van het speelveld en bij de inworp van de scheidsrechter doken ze het water in en zwommen ze naar de bal, die in het begin de rubberen blaas van een voetbal was. Bedoeling was om de bal op de boot van de tegenstrever te leggen, maar de keeper, die op de boot bleef staan probeerde daar dus een stokje voor te steken door bovenop de spelers te springen.williamWilson

De Engelse sportjournalist en oud-waterpolospeler Kelvin Juba noemt de Schot William Wilson (foto) als uitvinder van het 'handbal in water'. De zwemvereniging Aberdeen zou hem in 1876 gevraagd hebben regels voor een balspel in het water te ontwerpen. In 1877 zou de eerste officiële waterpolowedstrijd onder de nieuwe regels gespeeld zijn tijdens het Bon Accord Swimming Festival in de rivier de Dee. Het is niet bekend of Wilson het spel verder heeft ontwikkeld.

In het begin scoorden de spelers door de bal met beide handen krachtig op het einde van het zwembad neer te zetten. Eén van de favoriete trucks was om de rubberen bal van 15 op 27 cm onder het zwempak te verbergen, in het troebele water te duiken en zo kort mogelijk bij de goal terug boven te komen. De selectie van de spelers gebeurde dan ook meestal met het oog op hun fysieke kracht Ook de diepte van het water werd nergens gespecifiëerd. Als de speler te kort bij de goal opdook werd hij echter prompt door de doelman besprongen, die op de rand van het zwembad mocht staan. De wedstrijden waren meestal niets meer dan bendegevechten in het water, vooral omdat de spelers de bal negeerden. Ze verkozen de worstelwedstrijden onder water, die dikwijls eindigden met een bewusteloos op het water drijvende speler.

In 1880 worden de boten vervangen door doelen, waarmee de ruimte waarin gescoord kon worden fors verminderde.

In 1888 werd in Engeland het eerste nationaal kampioenschap gespeeld en datzelfde jaar werd ook de FINA opgericht.

Op 28 julli 1898 wordt buiten Engeland de eerste officiële match betwist in Lille tussen het Brussels Swimm EN Waterpolo Club en Tritons Lillois.

Open waters

oldest waterpolo picture
Het moge een wijze les voor ons allen zijn, als we weer eens sakkeren over de ondiepe baden hier in België, die wèl het voordeel hebben dat ze overdekt zijn.
De oudste foto die we gevonden hebben toont ons een waterpolowedstrijd die in volle zee gespeeld werd in de Engelse badplaats  Exmouth Quay of Devon. We schrijven 1898.

Nieuwe Regels

De introductie van de Trudgeon stroke (= crawl) door de Schotse spelers in 1880 veranderde de aard van waterpolo. Het werd een spel met nadruk op zwemmen, snelheid en passen. De Schotse regels veranderden het spel van een rugby variant naar een voetbalspeelstijl. De goals werden een kooi van drie meter op één en een doelpunt kon al werpend gescoord worden. De spelers mochten enkel aangevallen worden als ze de bal hadden en de bal mocht niet meer mee onder water genomen worden. De smalle rubberen bal werd vervangen door een lederen voetbal.

De spelers mochten zich niet van de bodem afstoten en de bal mocht niet met twee handen gevangen of gegooid worden. Een doelpunt telde pas als de bal in zijn geheel de doellijn tussen beide doelpalen gepasseerd was.

Nadien werden er veel wedstrijden gespeeld tussen Schotse en Engelse clubs. Enige tijd later organiseerde men ook voor het eerst Engelse, Schotse en Ierse kampioenschappen onder de uniforme regels. Hier gold de beperking dat de keeper de bal niet over de middellijn mocht gooien en dat de spelers de bal niet onder water mochten houden. De wedstrijden duurden 20 minuten.

Eerste Kampioenschap

Rond 1884 had de Midland Counties ASA voldoende ploegen om een kampioenschap op te starten en aan de Amateur Swimming Association of Great Britain (ASA) werd gevraagd om het spel officieel te erkennen.

Dat gebeurde in 1885, jaar waarin ook de waterpolocaps werden ingevoerd om de spelers van elkaar te kunnen onderscheiden. Datzelfde jaar werd een reeks reglementen opgesteld door de ASA en in 1887 werden voor de eerste maal echte doelen gebruikt en werd van de spelers geëist dat ze moesten zwemmen wanneer ze de bal speelden of passeerden.

In 1888 werden de reglementen door de Algemene Vergadering van de ASA verfijnd tot een reeks eisen voor een heus kampioenschap. In dat jaar werd in Engeland een waterpolo-commisie opgericht en het eerste nationale kampioenschap gespeeld. Ook werden officiële regels vastgelegd en werd het spel vanuit Engeland naar de Verenigde Staten (Boston) geëxporteerd.

teamDe eerste internationale wedstrijd tussen Schotland en Groot-Brittanië werd in 1890 gespeeld in Crystal Palace Plunge in Londen en werd met 4-0 door de Schotten gewonnen. De wedstrijd werd gespeeld volgens de Schotse regels, die in 1892 ook in de Engelse wedstrijden werden ingevoerd.

 

<< het begin                                               amerika leert waterpolo spelen >>