h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo Geschiedenis

Het Begin

De oorsprong van het spel wordt teruggevonden in de vakantiekampen van de 19de eeuw in Engeland, waar de eigenaars van die vakantieparken een soort waterpolo gebruikten om de aandacht van hun gasten te trekken. Het was niet meteen het gestructureerde spel zoals wij het nu kennen.

Bij de eerste wedstrijden werd een opgeblazen, gevulkaniseerde rubberen bal gebruikt, die uit Indië geïmporteerd werd en gekend stond als pulu (het Indiase woord voor bal). Door de Engelsen uitgesproken als polo, werden zowel de bal als het spel bekend als waterpolo.

De populariteit van waterpolo bereikte zijn hoogtepunt in de tweede helft van de negentiende eeuw, vooral in Frankrijk. Het spel was landinwaarts verhuisd naar zoetwater en de Seine bleek een bijzonder populaire locatie. De kranten versloegen de waterpolocompetities, maar daarvan is het meeste verloren gegaan. Een schilderij uit die tijd geeft een beeld van het fameuze treffen tussen Asnières en La Grenouillère.

geschiedenisWaterpolo

In het begin scoorden de spelers door de bal met beide handen krachtig op het einde van het zwembad neer te zetten. Eén van de favoriete trucks was om de rubberen bal van 15 op 27 cm onder het zwempak te verbergen, in het troebele water te duiken en zo kort mogelijk bij de goal terug boven te komen.

Als de speler te kort bij de goal opdook werd hij echter prompt door de doelman besprongen, die op de rand van het zwembad mocht staan. De wedstrijden waren meestal niets meer dan bendegevechten in het water, vooral omdat de spelers de bal negeerden. Ze verkozen de worstelwedstrijden onder water, die dikwijls eindigden met een bewusteloos op het water drijvende speler.

WaterpoloGeschiedenis

Het spel werd zo ruw dat het verboden werd op de Amerikaanse universiteiten.

Om meer toeschouwers naar zwemwedstrijden te lokken, ontwikkelde de London Swimming Association in 1870 een stel waterpoloregels voor indoor zwembaden.

 

<< inleiding                                               waterpolo in het verenigd koninkrijk >>