h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2008

image009_37.jpg

Pieter van den Hoogenband ondernam een opmerkelijke actie. De drievoudig Olympische zwemkampioen trad als privťsponsor op van het Nederlands mannenwaterpoloteam, dat deelnam aan het EK-kwalificatietoernooi in Eindhoven.

World League

Mannen

De finale van de zevende World League in het Italiaanse Genua ging naar ServiŽ dat in de finale de Verenigde Staten met 7-3 het nakijken gaf. Voor het brons versloeg AustraliŽ Montenegro met 8-7.


Opnieuw werd de ServiŽr Aleksandar äapic (1979-) topschutter, dit keer trof hij 23 keer raak.

Vrouwen

Bij de vrouwen werd de vijfde World League betwist in het Spaanse Santa Cruz del Tenerife. In de finale klopte Rusland de Verenigde Staten met 8-7, terwijl AustraliŽ brons haalde dank zij een 7-6 overwinning op Canada.


De Russische Yekaterina Pantyulina (1989-) scoorde vijftien keer, waarmee ze zich tot topschutster kroonde.

Europees Kampioenschap

Mannen

image006_79.jpg

De Europese titel voor landskampioenen in het Spaanse Malaga werd door Montenegro gewonnen.

De winnaars: Zdravko Radic, Drasko Brguljan, Vjekoslav Paskovic, Nikola Vukcevic, Nikola Jankovik, Milan Ticic, Mjadlan Janovic, Damian Danilvic, Aleksandar Ivovic, Boris Zlokovic, Vladimir Gojkovic, Predrag Jokic en Milos Scepanovic.

Halve Finale

Montenegro Ė KroatiŽ: 9-7

ServiŽ Ė Hongarije: 8-7 (na verlengingen)

Derde Plaats

Hongarije Ė KroatiŽ: 15-14 ( na verlengingen)

Finale

Montenegro Ė ServiŽ: 6-5

Vrouwen

image007_29.jpg

De Russische ploeg won het EK bij de vrouwen.

Halve Finales

Hongarije Ė Spanje: 7-8

Rusland Ė ItaliŽ: 8-5

Derde Plaats

Hongarije Ė ItaliŽ: 9-6

Finale

Spanje Ė Rusland: 8-9

LEN Junior Water Polo European Championship

Mannen

Montenegro was inmiddels een onafhankelijke staat geworden, haar juniorenploeg haalde meteen ook de Europese titel binnen. Spanje eindigde als tweede en ServiŽ als derde.

Vrouwen

In het Griekse Chania toonden de Italiaanse meisjes zich van hun sterkste kant. Ze waren de beteren van Hongarije en Rusland.

Europabeker

Mannen

image011_25.jpg

De European League ging voor het tweede opeenvolgende jaar naar ASD Pro Recco. Het zilver was opnieuw voor Jug Dubrovnik, dat in de finale en na verlengingen met 13-12 in het zand beet. Brons ging naar Vasas Boedapest dat Mladost Zagreb met 8-6 afhield.

Het winnende Pro Recco: Alberto Angelini, Tibor Benedek, Alessandro Calcaterra, Arnaldo Deserti, Maurizio Felugo, Maximo Giacoppo, Tamas Kasas, Norbert Madaras, Andrea Magiante, Stefano Tempesti, Vanja Udovicic en Vladimir Vujasinovic.

image503.jpg

De LEN Cup ging voor de tweede opeenvolgende keer naar Rusland, maar dit keer nam Shturm 2002 Chekhov het kleinood mee. In Moskou noteerde men een 12-7 winst tegen Egri VŪzilabda Klub, in Hongarije werd een 8-8 gelijkspel uit de brand gesleept.

In de Super Cup was Shturm 2002 Chekhov duidelijke een maatje te klein voor ASD Pro Recco, het werd met 13-8 afgedroogd.

Vrouwen


Bij de vrouwen een achtste Europese titel voor Italiaans landskampioen Orizzonte Catania, dat het Griekse Vouliagmeni in de finale met 14-13 versloeg na verlengingen. De landgenoten van Fiorentina WPC, het jaar voordien nog goed voor goud, haalden brons na de 15-12 winst tegen het Nederlandse ZVL Leiden.

Orizzonte Catania: Giuilia Bartolini, Annalisa Bosello, Silvia Bosurgi, Chiara Brancati, Cora Campbell, Tania di Mario, Blanca Gil Sorli, MartinaMiceli, Maddalena Musumeci, Cinzia Ragusa, Roberta Scuderi, Federica Tagliaferri en Emanuela Zanchi.

De LEN Cup bij de vrouwen werd voor de tweede kerr door het Italiaanse Ecofim Roma meegegraaid, dat het Griekse Olympiakos Piraeus met 10-9 het nakijken gaf.

De winnaars: Sabatini, Radicchi, Brini, Abbate, Giovannangeli, Rulon, Tenchini, Valkai, Fabbri, Araujo, Valkai A., Tortora en Verde.

De Super Cup werd door de derde Italiaanse ploeg Orizzonte Catania gewonnen, Ecofim Roma kwam er nooit aan te pas en moest een zware 16-8 slikken.

Europa

AlbaniŽ

De Albanese post gaf bovenstaande postzegel uit naar aanleiding van de Olympische Spelen in Beijing.

BelgiŽ

Opnieuw een dubbelslag titel en beker voor Kortrijkse ZK in de Belgische competitie. De titel werd met 11-8 en 11-9 zeges tegen Antwerpse ZC behaald in 'the best of three'. In de bekerfinale moest Antwerpse ZC zijn meerdere in de Westvlamingen erkennen na een 10-9 nederlaag in de finale.

Bij de vrouwen speelde MZV Eeklo kampioen met een 8-5 overwinning tegen Kindervreugd in de derde en beslissende partij.

Denemarken

Het Deense kampioenschap werd voor de tweeŽntwintigste keer door SK GF Frem Odense gewonnen.

Geen competitie bij de Deense vrouwen.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin vierde voor de achtentwintigste keer de eindoverwinning in het Duits kampioenschap en lukte ook de dubbel met winst in de bekerfinale.Voor de landstitel verloor het de eerste wedstrijd in Duisburg met 9-7 van het lokale ASC, de drie volgende partijen wonnen de Berlijners echter met 6-5, 10-8 en 11-7.


Moritz Oeler (1985-) van de kampioenenploeg kroonde zich met 81 treffers tot topschutter van de competitie.

De kampioenenploeg: Alexander Tchigir, Roger Kong, Erik Bukowski, Fabian Schroedter, Dennis Eidner, Tobias PreuŖ, Marc Politze, Marko Savic, Tobias Gietz, Andreas Schlotterbeck, Moritz Oeler, SŲren Mackeben, Marko Stamm, Dennis Wieder en Julian Fleck.

image388.jpg

De vrouwen van SV Blau-Weiss Bochum mochten voor de negende keer op rij feesten na de reguliere competitie en haalden het voor de zevende keer in de bekerfinale.

Finland

In de Finse competitie een verrassing, dit keer haalde Turun Uimarit het van Uintiseura Kuhta, na de 7-4 winst in de vierde partij van de play-offs. Het zevende kroontje zeventien jaar na het vorige.

Bij de vrouwen pinde Jyvšskylšn Saukot zijn naam voor de tweede keer op de erelijst.

Frankrijk

image717.jpg

Dertigste Franse titel voor Cercle des Nageurs de Marseille. In de finale klopte het Olympic Nice Natation met 15-9.

image193_1.jpg

Montpellier Water Polo haalde voor het eerst de Franse beker.

De winnaars: D. Lavryshynets, K. AÔt-Mehdi, Y. Vergeade, F. Vasseur, L. Pouillier, C. Spilliaert, A. Vanyhishin, B. Boust, V. Jarnet, M. Alberti, R. Spijker, M. Armand, S. Riabi, M. de Bruyn, M. Cvokic, T. Grace en A. Aguilar.


De vrouwen van ASPTT Nancy heroverden de Franse titel die ze het jaar voordien kwijt speelden aan Olympic Nice, de dertiende in totaal.