h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2006

Wereldbeker

Mannen

De dertiende in Boedapest betwiste World Cup voor de mannen was voor ServiŽ/Montenegro, dat Hongarije in de finale met 10-9 versloeg. Spanje klopte KroatiŽ met 13-10 voor het brons.

De winnaars: Denis äefik, éivko Gocic, Nikola Janovic, Filip Filipovic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Slobodan Nikic, Vladimir Gojkovic, Aleksandar Ciric, Aleksandar äapic, Duöko Pijetlovic, Predrag Jokic en Zdravko Radic.


Met zeventien treffers kroonde Aleksandar äapic (1978-) zich tot topschutter.

Vrouwen

image003_7_png1.jpg

De vrouwen vochten om hetzelfde kleinood in het Chinese Tianjin en hier ging AustraliŽ dat met de eer lopen, door ItaliŽ in de finale met 10-7 het nakijken te geven. Na de 9-8 overwinning tegen de Verenigde Staten was het brons voor Rusland.

De winnaars: Emma Knox, Alicia McCormack, Gemma Beadsworth, Nicole Dyson, Suzie Fraser, Taniele Gofers, Kate Gynther, Fiona Hammond, Bronwen Knox, Patrice O'Neill, Melissa Rippon, Rebecca Rippon en Mia Santoromito.


De trofee van topschutster ging naar de Italiaanse Tania Di Mario (1979-) die twintig keer raak trof.

World League

Mannen

ServiŽ-Montenegro hernieuwde op de World League in Athene zijn winst van de World Cup dank zij 6-4 winst over Spanje. Brons voor Griekenland dat AustraliŽ versloeg met 11-10.


De Fransman Fredťric Audon (1979-) trof maal raakveertig keer raak, twee meer dan de Amerikaan Trent Franklin (1979-) en dus goed voor de trofee van topschutter.

Vrouwen

De derde editie van de World League van de vrouwen werd in het Italiaanse Cosenza betwist, 9-6 winst van de Amerikaanse vrouwen over ItaliŽ, terwijl Rusland AustraliŽ met 12-7 versloeg voor het brons.


De Spaanse Bianca Gill (1983-) potte met veertig doelpunten het meeste keren raak.

Europees Kampioenschap

Mannen


In ServiŽ ging de Europese titel bij de mannen naar het thuisland, dat in de finale Hongarije met 9-8 het nakijken gaf. Spanje strafte RoemeniŽ af met 10-4 en haalde daarmee brons.

ServiŽ: Denis Sefik, Petar Trbojevic, Vanja Udovicic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Slobodan Nikic, Filip Filipovic, Aleksander Ciric, Aleksander Sapic, Vladimir Vujasinovic, Branko Pekovic, Dusko Pijetlovic, Andrija Prlainovic, Zivko Gocic en Slobodan Soro.

Vrouwen


Bij de vrouwen ging Rusland met de titel aan de haal, het versloeg ItaliŽ in de finale met 12-10, terwijl Hongarije brons haalde dank zij de 12-11 overwinning op Spanje.

Rusland: Evgenia Protsenko, Natalia Shepelina, Yulia Gaufler, Sofya Konukh, Alena Vylegzhanina, Nadezda Glyzina, Ekaterina Pantulina, Ekaterina Tankeeva, Natalia Ryzhova-Alenicheva, Olga Fomicheva, Elena Smurova, Anastasia Zubkova, Aleksandra Vorobeva, Ekaterina Kuznetsova, Evgeniya Ivanova.

LEN Junior Water Polo European Championship

Mannen

Nieuwe naam op de tabellen, de junioren van ServiŽ-Montenegro bevestigden de steile opgang van het waterpolo in hun land en ook zij veroverden de Europese titel. Hongarije haalde zilver, Spanje brons.

Vrouwen

In Kirishi wonnen de meisjes van gastland Rusland het goud, Nederland eigende zich zilver toe en Hongarije brons.

Aziatische Spelen

Op de Aziatische Spelen in Qatar ging het goud naar China, dat in een spannende finale Japan versloeg met 9-8. Halfweg stond het nog 3-5, na het derde kwartje 8-8 en in de laatste spelperiode kon alleen China nog scoren. Kazachstan eindigde derde na de 12-8 zege over Iran.

De winnaars: Ge Weiqing, Wu Zhiyu, Tan Feihu, Yu Lijun, Li Jun, Liang Zhongxing, Li Bin, Wang Yong, Guo Junliang, Xie Junmin, Han Zhidong en Liu Siwei.

Commonwealth Water Polo Championship

De tweede editie van de Commonwealth Games in het Australische Perth kende zowel bij de mannen als de vrouwen hetzelfde podium. AustraliŽ haalde goud, Canada zilver en Nieuw-Zeeland brons. Er werd beslist dat de volgende editie pas in 2014 zou doorgaan in het Schotse Aberdeen.

Central American and Caribbean Games

Mannen

Cuba won ook bij de mannen, in de finale klopte het Colombia met 12-7. Dank zij een 11-7 zege over Venezuela haalde Mexico het brons.

De winnaars: Carlos Ortega, Edgar Lara, Emiio Orns, Ernesto Cisneros, Ernesto Diaz, Gianny Lara, Ives Gonzalez, Nieter Sanchez, Rigel Jimenez, Yarbul Gonzalez, Yohandri Andrades, Richard Cabrera en Jose Gonzalez.


De Cubaan Rigel Jimenez (1981-) kroonde zich met dertig treffers tot topschutter van het tornooi.

Vrouwen

Voor het eerst ook vrouwen op de zeventiende editie van de Central American and Caribbean Games in Cartanega di Indias, Colombia. Cuba won de finale met 15-7 van Puerto Rico en voor de derde plaats versloeg Venezuela met 10-6.