h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2004

World League

Mannen

De derde FINA World Cup betwist in het Amerikaanse Long Beach, California ging bij de mannen naar Hongarije na een 12-8 zege over Servië/Montenegro, terwijl Griekenland derde eindigde door Italië met 12-9 het nakijken te geven.


De Serviër Aleksandar Šapic (1978-) trof liefst 55 keer raak, waarmee hij met 25 stuks voorsprong op Tony Azevedo (1981-) topschutter werd.

Vrouwen

In de finale bij de vrouwen ging de eerste titel ooit naar de Verenigde Staten dat Hongarije met 12-10 versloeg, terwijl Italië brons haalde dank zij een 15-14 overwinning op Rusland.

De Griekse Stavroula Kozompoli (1974-) (foto 1 witte cap) en de Italiaanse Tania Di Mario (1979-) kroonden zich met amper twaalf treffers tot topschutsters van het tornooi.

Europabeker

Mannen

European Champions League en de Europese beker voor bekerhouders werden afgeschaft en vervangen door de European LEN League. Die eerste editie werd gewonnen door Honved Domino Budapest, dat sterker met 7-6 in de finale was dan PVK Jadran Jerceg Novi uit Montenegro. Het Kroatische Promorje Rijeka versloeg het Russische Shturm Cheskhov met 9-7 na verlengingen voor het brons.

De Hongaarse winnaars: Attila Barany, Miklós Bereczki, Péter Biros, Rajmund Fodor, Istvan Gergely, Gergely Kiss, Olivér Kovács, Z Kovács, Tamás Molnár, Viktor Pajan, Sándor Sugár, Márton Szivós en Attila Vari

De LEN Cup ging naar het Spaanse CN Barcelona dat thuis met 10-5 won van Nautical Club of Vouliagmeni en in Griekenland 11-11 gelijk speelde.

Honved Budapest won de finale van de Super Cup met 11-10 van CN Barcelona.

Vrouwen

Vijfde Europese titel bij de landskampioenen voor de vrouwen van het Italiaanse Orizzonte Catania, dat het Griekse Glyfana in de finale met 6-4 versloeg. Brons ging naar de Hongaren van Dunaujvŕrosi, die sterker waren dan de andere Griekse ploeg Vouliagmeni.

De Italiaanse winnaars: Silvia Bosurgi, Viviana Castagna, Cristiana Conti, Simona Cuscani, Tania di Mario, Rita Dravucz, Giulia Iuppa, Giusi Malato, Daniela Maugeri, Maddalena Musumeci, Aniko Pelle, Cinzia Ragusa en Daria Starace.

De LEN Trophy werd binnengehaald door de andere Italiaanse vrouwenploeg IGM Ortigia, die het Russische Uralochka Zlatoust het nakijken gaf.

LEN Junior Water Polo European Championship

Mannen

In het Maltese Valleta haalden de Joegoslavische junioren hun zevende en vierde Europese titel op rij. Dit keer was het zilver voor Kroatië en het brons voor Hongarije.

Vrouwen

Acht jaar na de vorige een derde Europese titel voor de Nederlandse meisjes. Griekenland eigende zich het zilver toe, Rusland won brons.

Europees B-kampioenschap

Mannen

In Istambul won Frankrijk het Europees B-kampioenschap, in de finale versloeg het Moldavië met 9-5. Wit-Rusland eindigde derde na de 8-5 winst tegen gastland Turkije.

Vrouwen

In Nancy ging de beker bij dij de vrouwen naar gastland Frankrijk, voor Tsjechië en Ukraďne.

Europa

België

image156_1.jpg

Belgische titel voor Kortrijkse ZK.

Belgische beker voor DM Mouscron

Denemarken

In de Deense competitie een achttiende kroontje voor SK GF Frem Odense.

Ĺrhus Studenternes Svřmmeklub hernieuwde zijn eerste kampioenstitel van het jaar voordien.

Duitsland

In Duitsland vierde Wasserfreunde Spandau 04 Berlin een zilveren jubileum, door het kampioenschap voor de vijfentwintigste keer te winnen, met de beker als toetje.

SV Blau-Weiss Bochum haalde het voor de vijfde keer op rij bij de vrouwen en reef ook zijn derde beker binnen.

Finland

Tiende en voorlopig laatste titel voor Kuopion Uimaseura in Finland.

De vrouwen van Sentterit wonnen hun zesde opeenvolgend kampioenschap.

Frankrijk

De Franse titel was voor de achtste keer voor Olympic Nice bij de mannen.

Voor de mannen geen bekercompetitie in Frankrijk .

Bij de vrouwen een tiende zege voor ASPTT Nancy.

Griekenland

Olympiacos Water Polo Club Piraeus voor de eenentwintigste keer op het hoogste schavot in Griekenland. Dank zij een 6-4 overwinning op Nautikos Omilos Vouliagmeni werd ook de beker binnengehaald.

De vrouwen van Athletic Nautical Club of Glyfada wonnen het kampioenschap voor de zevende keer.

De vierde Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen, bleef dit keer in eigen land, Griekenland was de betere van de Verenigde Staten en Rusland.

image535.jpg

Op de Olympische Spelen van Athene wonnen de Griekse waterpolodames goud, de Griekse Post vereeuwigde hen op een postzegel.

Groot-Brittannië

Zesde landstitel voor Lancaster City Waterpolo.

Net als het jaar voordien reef Mike Cowburn van Tyldesley de Peter Olson Trophy binnen, dit keer trof hij 73 keer raak.

Vijfenveertig jaar na de vorige een vierde titel voor Cheltenham S&WPC in het ASA Club Senior Championship.

Na een spannende partij haalde Cambridge het met nipte 6-5 tegen Oxford.

De vrouwen van Cambridge haalden zwaar uit, ze naaiden Oxford 13-2 om de oren.

Hongarije

Vierde Hongaarse titel in vier jaar voor Budapesti Honvéd Sport Egyesület. De eerste partij tegen Vasas SC Budapesti werd afgefloten met 8-7 winst. Der tweede werd met 12-8 verloren, maar in de derde en vierde was het opnieuw raak, 6-5 en 9-8 zorgden voor de nationale titel.

Veertiende bekerwinst voor Vasas Sport Club Budapesti, dank zij de 7-5 zege tegen Egri Vízilabda Klub.

Bij de vrouwen bleef de titel en de beker voor de vierde keer op rij in handen van Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesület. In de 'best of five' won Dunaújvárosi Főiskola meteen de drie eerste wedstrijden, Szentesi VK werd met 9-5, 12-7 en 11-9 wandelen gestuurd.

Opnieuw stond er geen maat op Hongarije in de zelf georganiseerde  Unicum-kupák. Spanje werd op de openingsdag met 9-1 ingemaakt, Duitsland kreeg 15-8 om de oren en Griekenland kon de schade tot 10-7 beperken. Zilver voor Spanje en brons voor Duitsland.

Ierland

Guinness Waterpolo Club won voor de vierde keer de Ierse beker.

Italië

In Italië vier voorrondes met vier ploegen, met daarna kwartfinales, halve finales en de 'best of five'. verloor Pro Recco won beide thuismatchen met 10-8 en 9-5. Posillipo Napoli deed hetzelfde met 10-7 en 10-6. In de beslissende partij in het bad van Pro Recco scoorde Carpisa Posillopo in het laatste kwartje het verlossende doelpunt, de 9-10 eindstand leverde hen de elfde nationale titel op.


Aleksandar Šapic (1978-), die speelde voor Camogli, werd met 103 doelpunten topschutter van het seizoen. Een ploeg op zich die Serviër want hij scoorde liefst 35 treffers meer dan de nummer twee, de  Hongaar Tibor Benedek (1972-) die bij Pro Recco speelde.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

Bij de vrouwen was het pleit al na drie wedstrijden beslecht, Geymonat Orizzonte Catania won het kampioenschap na een 10-6 zege over Gifa Cittŕ di PA.

Kroatië


Derde Kroatische titel en vierde nationale beker voor Vaterpolski klub Jug Dubrovnik. In competitieverband was de titel al binnen na de eerste drie partijen van de 'best of five'. Primorje EB Rijeka kon in de eerste trwee wedstrijden nog aanklampen met 12-11 en 11-10, maar kreeg in de derde ontmoeting een zware 12-5 om de oren.

Wissel van de wacht in de vrouwencompetitie die dit keer met vier ploegen werd gespeeld, ŽVK Bura won zijn eerste titel.

Ook de bekerfinale werd door ŽVK Bura gewonnen.

image135.jpg

Het fameuze amateurtornooi Wild League dat jaarlijks voor de kusten van Dubrovnik betwist werd, zag dit keer Copacabana in de finale met 5-3 winnen van Montovjerna.

Litouwen