h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2001

Wereldkampioenschap

Mannen

image003_29.jpg

Op het WK in Japan konden de Joegoslavische mannen hun heerschappij niet bevestigen, in de finale gingen ze met 4-2 onderuit tegen Spanje dat daarmee de wereldkroon naar zich toe haalde. Voor het brons versloeg Rusland Italië met 7-6.

De Spaanse winnaars: Angel Andreo, Daniel Ballart, Salvador Gomez, Gabriel Hernandez, Gustavo Marcos, Guillermo Molina, Daniel Moro, Ivan Moro, Serdi Pedrerol, Ivan Perez, Jesus Rollan, Javier Sanchez-Toril en Carlos Sanz.


De Spanjaard Jesús Miguel Rollán (1968-2006) werd tot beste goalkeeper van het tornooi uitgeroepen.

Vrouwen

Bij de vrouwen een superieur Italië dat Hongarije met 7-3 wandelen stuurde voor het goud. Een verrassend Canada haalde brons na de 6-5 overwinning tegen de Verenigde Staten.

Het gouden Italië: Carmella Alluci, Alexandra Araujo, Silvia Bosurgi, Cristina Consoli, Francesca Conti, Tania Di Mario, Melania Grego, Giusy Malato, Martina Miceli, Maddalena Musumeci, Paola Sabbatini, Gabriella Sciolti en Monica Vaillant.

Europees Kampioenschap

Mannen

image002_202.jpg 

Op het EK in Hongarije ging de titel bij de mannen naar Servië-Montenegro, dat Italië in de finale versloeg met 8-5. De voormalige Joegoslaven domineerden overigens het hele tornooi, daar in het Alfred Hajos zwembad van Boedapest. Hongarije kreeg een 8-5 rond de oren, Spanje werd met 9-7 verslagen, Nederland kreeg 10-7 te slikken en Roemenië werd met 11-5 wandelen gestuurd.

De winnaars: Aleksandar Sostar, Petar Trbojevic, Predrag Zimonjic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Viktor Jelenic, Veljko Uskokovic, Aleksandar Ciric, Aleksanda Sapic, Vladimir Vujasinovic, Nenad Vukanic, Branko Pekovic, Nikola Janovic, Nikola Kuljaca en Denis Sefik.

image002_165.jpg

Vooral Aleksandar Sapic (1978-) was niet te stuiten, in vier wedstrijden trof hij elf keer raak op een totaal van twintig schoten. In de finale scoorden de Joegoslaven bovendien negentien keer in de 25 man-meer situaties. In de cruciale wedstrijd tegen Hongarije bouwde Joegoslavië een vlugge voorsprong op, Vladimir Vujasinovic (1973-) en Aleksandr Ciric (1977-) scoorden vanop de rechtervleugel. Na 2 minuten 54 seconden in het tweede kwartje nette Vujasinovic de beslissende 4-1 voorsprong, een achterstand die de Hongaren niet meer konden ophalen. Het gastland eindigde zich brons toe nadat het Kroatië versloeg met 12-9.

Vrouwen


Op het EK voor vrouwen versloeg Hongarije Italië in de finale met 10-8, Rusland eindigde derde na de 8-5 overwinning op Griekenland. En daarmee kwam een einde aan de lange periode van Italiaans succes. Het toernooi werd gespeeld in twee competities met elk vier teams. Hongarije vernederde zowel Spanje met 14-4, als Nederland met 12-2. In de halve finale moest Rusland er met 7-6 aan geloven.

image004_75.jpg

Coach van het Hongaarse zevental was oud sterspeler Tamas Farago (1952-) en in de fel bevochten wedstrijd tegen Rusland kwam de thuisploeg meteen drie goaltjes voor, dank zij treffers van Agnes Valkay (1981-), Aniko Pelle (1978-) en Mercedesz Stieber (1974-). Rusland kwam die klap eigenlijk nooit te boven.

De winnaars Ildiko Sos, Zsuzsanna Tiba, Edit Sipos, Katalin Kisne Dancsa, Mercedesz Stieber, Kata Redei, Rita Dravucz, Erzsebet VaIkay Krisztina Szremko, Aniko Pelle, Agnes Valkay, Agnes Primasz, Andrea Toth, Anett Gyore en Brigitta Szep

Mediterane Spelen


De Spelen van de Middellandse Zee in Tunis werden door Spanje gewonnen. Joegoslavië eigende zich zilver toe, Frankrijk het brons.

De winnaars: Ramón Díaz, David Martín, Daniel Cercols, Angel Andreo, Daniel Ballart, Guillermo Molina, Marcos Polos, Xavier García, Carles Sans, Xavier Vallčs, Sergi Pedrerol, Iván Pérez en Jesús Rollá.

Universiade

Het goud op de Universiade was weggelegd voor Italië, dat Rusland en Hongarije achter zich hield.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

In Istanbul won Griekenland het WK voor junioren, voor Kroatië en Hongarije.

Vrouwen

De meisjes van de Verenigde Staten haalden de wereldtitel in Perth, voor gastland Australië en Rusland.

Europabeker

Mannen

De European Champions League ging naar het Kroatische VK Jug Dubrovnic, dank zij een 8-7 zege na verlengingen in de finale tegen Olympiacos Pireaus. Posillipo Napels eindigde op rang drie na de 10-8 overwinning tegen het Joegoslavische VJ Bejec.

De winnaars: Maro Balic, Andrej Belofastov, Alen Boskovic, Elvis Fatovic, Ivo Ivanis, Frano Karac, Ognjen Krzic, Dragan Medan, Dani Pecotic, Jovica Pero, Igor Racunica, Mile Smodlaka, Goran Volarevic en Tihomil Vranjes

De Europese Cup voor bekerhouders werd door het Italiaanse Rari NantesFlorentia gewonnen, Atlétic-Barceloneta uit Spanje haalde zilver.

Het Kroatische Mladost Zagreb was de sterkste in de LEN Cup, het klopte het Italiaanse Leonessa Brescia.

Geen Super Cup.

Vrouwen

De Europese vrouwentitel bij de landskampioenen was voor het Italiaanse Orizzonte Catania, dat in de finale sterker was dan het Griekse Glyfidia. Voor het brons versloeg het Russische Uralochka Zlatoust de Hongaren uit Szentesi.

De winnaars: Francesca Conti, Ivette Higgins, Marny Colquhoun, Vaccalluzzo, Tania di Mario, Silvia Bosurgi, Giusi Malato, Cinzia Ragusa, Dow, Maddalena Musumeci, Francesca Pavan, Brancati en Mure.

De Europese Cup voor bekerhouders werd gewonnen door Skif MFP Moscou, dat ook de LEN Trophy binnenhaalde. In deze laatste competitie kreeg het Hongaarse Dunaújvárosi Foiskola Vizílabda Egyesület 10-8 om de oren.

Europa

België

image006_52.jpg

In de Belgische competitie was Kortrijkse ZK de sterkste, als toetje veroverde het ook de beker.

Omdat het de beker voor de  vijfde keer won haalde Kortrijk ook de Challenge Freedent binnen.

Denemarken

Opnieuw SK GF Frem Odense boven in Denemarken, het vijftiende kroontje al.

Nieuwe naam in de Deense vrouwencompetitie, het gemengde team Mix Chicks (KVIK/USG/Hermes) Křbenhavn haalde het voor de eerste keer.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin won de Duitse titel voor de tweeëntwintigste keer en met winst in de beker lukte het ook de dubbel.

Tweede titel op rij voor de vrouwenploeg van SV Blau-Weiss Bochum.

Hohenlimburger SV deed de bekerwinst over van het jaar voordien.

Finland

In Finland was Kuopion Uimaseura voor de zevende keer aan het feest.

Derde titel op rij voor de vrouwen van Sentterit.

Frankrijk

In Frankrijk kroonde Olympic Nice zich voor de vierde opeenvolgende maal tot kampioen, maar haalde nadien ook voor de vierde keer de nationale beker.

De vrouwen van ASPTT Nancy haalden hun zevende titel.

Griekenland

Het Griekse kampioenschap werd bij de mannen voor de achttiende keer door Olympiacos Water Polo Club Piraeus gewonnen.

Ook de beker ging naar Olympiacis dat in de finale met 9-7 de beter was van Nautikos Omilos Vouliagmeni.

Bij de vrouwen was Athletic Nautical Club of Glyfada voor de vijfde keer aan het feest.

De vierde editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), ging dit keer naar Kroatië. 

De tweede Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen, werd door de Verenigde Staten gewonnen voor Italië en Canada.

Groot-Brittannië

Nipte maar verdiende 7-6 van Oxford tegen Cambridge.

Een klare 10-5 overwinning van de Oxford vrouwen tegen Cambridge.

Derde kampioenstitel voor Bristol Central Water Polo.

image317.jpg

De Peter Olson Trophy voor beste schutter ging met 81 treffers naar Colin Burgess van Lancaster.

Hongarije

Eerste Hongaarse titel voor Budapesti Honvéd Sport Egyesület. In de 'best of five' verloor het zevental met 12-10 van Budapesti Vasutas Sport Club, maar dat werd nadien rechtgezet met 11-9, 12-8 en 12-11.

De kampioenen: Attila Bárány, Miklós Bereczki, Gábor Gombos, Gábor Jäger, Olivér Kovács, Dániel Ofner, Balázs Pelle, Imre Péter, Sándor Sugár, Márton Szívós, Attila Takács, Zoltán Tory, Imre Tóth en Zsolt Varga.

Elfde beker voor Vasas Sport Club Budapesti, dat Szegedi Vízilabda Egyesület in de finale met 7-5 versloeg.

Bij de vrouwen won Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesület zijn eerste titel en zijn eerste Cup.

Een aparte Unicum-kupák dit keer, de zevende uitgave van dit prestigieuze tornooi werd door een wereldselectie gewonnen die het met 9-6 haalde van het gastland.

De wereldselectie: De Spanjaarden Jesús Rollán en Ivan Pérez, de Joegoslaven Aleksandar Šoštar en Veljko Uskokovic, de Italianen Roberto Calcaterra en Alberto Angelini, de Rus Dmitrij Gorskov, de Grieken Theodorosz Hadzitheodoru en Georgios Afroudakis, de Roemenen Vlad Hagiu en Florin Bonca en de Slovaak Gejza Szlovákia.

Hongarije: Tibor Benedek, Péter Biros , Rajmund Fodor, A. Németh, Tamás Kásás, Gergely Kiss, Zoltán Kósz, Tamás Märcz, Tamás Molnár, Barnabás Steinmetz, Zoltán Szécsi, Bulcsú Székely, Tamás Varga, Zsolt Varga en Atilla Vári.

image534png.jpg 

Hongaarse postzegel naar aanleiding van het EK in Boedapest.

Ierland

Negen jaar na de vorige een derde bekerwinst voor Guinness Waterpolo Club in Ierland.

Italië


In Italië een tiende kroontje voor Posillipo Napoli. Dit keer geen dalers omdat het jaar nadien met vzestien ploeg zou gespeeld worden. Net als het jaar voordien eindigde Posillipo voor Florentino in de competitie. Net als het jaar voordien wonnen beide ploegen hun eerste twee thuiswedstrijden, Posillipo met 9-8 en 11-8, Florentina met 11-10 en 11-6. Net als het jaar voordien won Posillipo de uiteindelijke barrage, dit keer met overtuigende 8-4.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

Een tiende titel voor de meisjes van Catana.

Joegoslavië

Naar aanleiding van het EK in Boedapest gaf de Joegoslavische post bovenstaande postzegel uit.

Kroatië

In Kroatië verlengde Vaterpolski klub Jug Dubrovnik met succes zijn titel van het jaar voordien. In de 'best of three' werd Madlost Zagreb met 12-9 en 9-8 geklopt.

De beker ging dan weer naar Madlost Zagreb dat in Dubrovnik met 11-8 ging verliezen, maar thuis met 12-8 won.

Er werd voor het eerst sinds tien jaar opnieuw een vrouwencompetitie opgestart, van de drie deelnemende zeventallen bleek ŽVK POŠK de sterkste.

Mdalost Zagreb won de eerste beker bij de vrouwen.

image131.jpg

De voor de kusten van Dubrovnik betwiste Wild League werd opnieuw door KIK 04 gewonnen, Elita verloor de finale met 9-4.

Litouwen