h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1993

Wereldbeker

Mannen

De Wereldbeker betwist in de Griekse hoofdstad Athene werd door ItaliŽ gewonnen, de Transalpijnen klopten Hongarije met 8-7 in de finale. Brons voor AustraliŽ dat de Verenigde Staten met 9-6 wandelen stuurde.

De gouden Italianen: Francesco Atollico, Gianni Averajmo, Paolo Kaldarela, Alessandro Campaign, Marko Daltrui, Massimiliano Ferretti, Mario Fjorilo, Ferdinando Gandolfi, Andras Đonđoöi, Paolo Petrone, Amedeo Pomilijo Francesco Porcio, Giuseppe Porcio en Carlo Silipo.

Vrouwen

Die van de vrouwen werd in het Siciliaanse Catania betwist en weer was Nederland te sterk, dit keer eindigde het voor ItaliŽ en Hongarije.

Europees Kampioenschap

Mannen

Op het EK in Groot-BrittanniŽ kroonde ItaliŽ zich tot kampioen door Hongarije te kloppen met 11-9, Spanje haalde brons met 13-12 tegen RoemeniŽ na verlengingen.

De Italiaanse winnaars: Francesco Attolico, Alessandro Bovo, Alessandro Campagna Mario Fiorillo, Francesco Porzio, Ferdinando Gandolfi, Massimiliano Ferretti, Marco DíAltrui, Giuseppe Porzio, Paolo Caldarella, Amedeo Pomilio, Carlo Silipo, Roberto Calcaterra, Paolo Petronelli en Gianni Averaimo.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging Nederland met de titel lopen, in de finale versloeg het Rusland met 13-8, terwijl Hongarije brons veroverde met een 8-7 zege tegen ItaliŽ.

image002_162.jpg

Nederland toonde opnieuw een enorme suprematie, het scoorde liefst negentig doelpunten in vijf wedstrijden.

image346.jpg

De Nederlandse Alice Lindhout (1965-) was met 31 treffers voor het tweede jaar op rij topschutster. Het grootste aantal ooit in een internationaal kampioenschap gescoord.

Het winnende Nederland: Karla van der Boon, Janny Spijker, Edmee Hiemstra, Carla Quint, Ingrid Leijendekker, Alice Lindhout, Karin Kuipers, Ellen Bast, Gillian van de Berg, Rianne Schram, Hellen Boerlng, Sandra Scherrenburg. Hedda Verdam.

Mediterane Spelen


De winst op de Mediterrane Spelen in het Franse Narbonne ging naar Italiaanse mannen, voor KroatiŽ en Griekenland.

De winnaars: Francesco Attolico, Gianni Averaimo, Alessandro Bovo, Paolo Caldarella, Alessandro Campagna, Marco D'Altrui, Massimiliano Ferretti, Mario Fiorillo, Ferdinando Gandolfi, Amedeo Pomilio, Giuseppe Porzio, Francesco Porzio en Carlo Silipo.

Universiade

De Verenigde Staten wonnen het goud op de Universiade 1993 in het Amerikaanse Buffalo, New York. Hongarije finishte als tweede en ItaliŽ plaatste zich derde.

Central American and Caribbean Games

Op de veertiende editie van de Central American and Caribbean Games in Ponce, Puerto Rico hetzelfde podium als vier jaar voordien: goud voor Cuba, zilver voor Mexico en brons voor Puerto Rico.

Wereldkampioenschap Junioren

Het Italiaanse zevental won in Cairo het WK voor junioren. Spanje haalde zilver, Hongarije brons.

Europabeker

Mannen

Tweede opeenvolgende Europabeker voor landskampioenen voor Jadran Koteks Split: Dit keer waren de Kroaten de beteren van de landgenoten Mdalost Zagreb, die de heenwedstrijd met 8-7 gewonnen hadden, maar 6-4 kregen aangesmeerd in de terugwedstrijd. Frans kampioen Olympic Nice en het Nederlandse Polar Bears Ede.

De winnaars: Posinkovic, Vrbicic, Krekovic, Bezmalinovic, Vasovic, B. Duhovic, Svicevic, Krzic, Pavlovic, Doczi, Nardelli en Jezina.

De Europa Cup voor bekerhouders en de Super Cup werden door het Italiaanse Oro d'Abruzzo Pescara gewonnen. Bij de bekerhouders hield het de Duitsers van Hohenlimburg achter zich.


Voor het eerst werd ook om de tot LEN Cup omgedoopte gestreden, het Hongaarse Ujpesti TE Budapest nam die trofee mee huiswaarts, Pro Recco strandde op plaats twee.

De Super Cup was eveneens voor ŕjpesti TE Budapest. In eigen bad klopte het Pescare met 9-5, in ItaliŽ was het 15-12 verlies voldoende om de trofee mee te pikken met een goaltje op overschot.

Vrouwen


De Europese beker voor landskampioenen bij de vrouwen werd gewonnen door het Hongaarse Hungerit Szentesi VK, dat de Nederlandse overheersing van de vijf vorige jaren doorbrak.

Europa

BelgiŽ

Tweede Belgische landstitel voor C.N. Tournai, dat ook de beker naar zich toehaalde nadat het Antwerpse ZC klopte in de finale.

Als kers op de taart kreeg Doornik ook de Challenge Lťon Dewillie uitgereikt omdat het de beker drie keer op rij won.

Derde opeenvolgende titel voor de vrouwen van WZK St-Niklaas.

Denemarken

In Denemarken een achtste kampioenstitel voor SK GF Frem Odense.

Derde opeenvolgende competitiezege voor de vrouwen van Poloteam Ňrhus.

Duitsland


Een verrassing van formaat in Duitsland, Waspo Hannover-Linden onderbrak de succesreeks van Wasserfreunde Spandau Berlin 04 en won zijn enige Duitse titel.


De finale tegen SSF Delphin Wuppertal werd in het eigen Volksbad Limmer voor 2.600 kijkers gespeeld en met 5-3 gewonnen. Waspo had er Spandau 04 tijdens de halve finales met twee wedstrijden van zijn vijftiende titel afgehouden. In 2012 fusioneerde Waspo Hannover-Linden met de lokale rivalen van Wasserfreunde 98 Hannover, die tussen 1921 en 1948 achttien keer kampioen werden en de nieuwe club heette Waspo 98 Hannover.

Maar nog was het niet gedaan want ook de beker ging aan de neus van Berlijn voorbij, de finale werd immers door SSF Delphin Wuppertal gewonnen.

Bij de vrouwen won SV Gronau voor het eerst zowel het kampioenschap als de bekerfinale.

Finland

Het Finse kampioenschap ging voor de vijfde keer naar Kuopion Uimaseura.

Frankrijk

image067.jpg

In Frankrijk een tweede titel en een derde beker voor Calcal Nice

De kampioenen: Itsvan Gorgenyl, Christian Volpi, Jean-Roch, Bruneton, Patrice Tillie, Jean-Luc Noens, Dimitri Apanasenko, Emmanuel Charlot, Zoltan Sandor, Pascal Loustaneau, Emmanuel Ducher, Nicolas Jeleff, Marc Jaillard, FranÁois Besson, Christian Jaillard, Sťbastien Morano en Erick Lefert.

De Franse titel bij de vrouwen werd voor de achtste opeenvolgende keer gewonnen door Dauphins de Crťteil.

Griekenland

Dertiende titel voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus in Griekenland en tweede winst op rij in de beker na de 8-4 overwinning tegen Athletic Nautical Club of Glyfada.

Bij de vrouwen won Nautical Club of Vouliagmeni het kampioenschap voor de tweede keer.

Groot-BrittanniŽ

Mooi partijtje tussen Cambridge en Oxford met maar liefst 30 potten: 18-12 voor Cambridge.

London Polytechnic Water Polo Club kroonde zich voor de zestiende keer tot kampioen in Groot-BrittanniŽ.

image315.jpg

Voor het eerst werd ook de Peter Olson Trophy uitgereikt, een onderscheiding voor de beste goalgetter. Jon Hutchings van Exeter knalde er dat seizoen 73 binnen.

In het ASA kampioenschap verdedigde het Schotse Dunfermline WPC met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

Hongarije

image230.jpg

Na een jaartje onderbreking een veertiende dubbel voor ŕjpesti Torna Egylet, de achttiende beker en de vierentwintigste titel. In de eerste gelijkopgaande wedstrijd van de 'best of three' luidde het na affluiten 10-9, in de tweede partij werd Budapest VSC met 11-3 afgemaakt.

In de beker werd thuis met 10-7 gewonnen van Vasas SC Budapest, in het bad van Vasas kon de schade tot 9-11 beperkt worden. Opnieuw dus met een goaltje in het voordeel.

Vierde Hongaarse kampioenstitel voor de vrouwen van Budapest VSC.

Ierland

Vijftien jaar na de vorige een tweede bekerwinst voor Donegall Diamonds Waterpolo Club in Ierland.

ItaliŽ

In ItaliŽ een vijfde kroontje voor Posillipo Napoli. In de 'best of three' kon Rari Nantes Savona in eigen bad nog winnen met 12-8, maar nadien kreeg het van Posillipo 8-5 en 6-4 aangesmeerd.

Rari Nantes Savona haalde wel voor de derde keer de nationale beker.

Een tweede titel op rij voor de dames van Catana.

KroatiŽ

In KroatiŽ opnieuw de dubbel kampioenschap/beker voor HAVK Mladost Zagreb. In de 'best of three' werd thuis met 12-9 gewonnen van POäK Split. In Split luidde het 13-10 in het voordeel van de thuisploeg, maar in de beslissende wedstrijd haalde Mladost zijn gram met 12-11.

Litouwen

Eerste landstitel en tweede bekerwinst voor Kauno ĄLituanica-Gajaď.

Malta


De zestiende landstitel voor Neptunes Water Polo Club in Malta.

De winnaars: Attard, Adrian Cachia, David Camilleri, Gianfranco Stellini, Anthony Cachia, Albert Portelli, John Paris, Chris Galea, Michael Gialanze, Ray Spiteri, Jonathan Shaw, Dimitrj Apanasenko, Sean Rizzo, Ian Azzopardi, Chris Bonello en Leonard Cachia.

Nederland

Amersfoortse Zwem en Polo Club won in Nederland zijn vijfde kampioenschap.

Dertiende Nederlandse beker voor AZC Alphen aan de Rijn.

Bij de vrouwen een tweede titel voor Zaanse Watervrienden Nereus.

De beker bij de vrouwen ging naar Alliance Zaandam.

Oostenrijk

image018.jpg

De Oostenrijkse competitie werd gedomineerd door WBC Tirol, dat meteen zijn eerste titel binnereef.

Polen

KS Anilana Lodz verlengde met succes de eerste titel van het jaar voordien.

Portugal

Vijfde Portugese titel voor de mannen van Sport Algťs e Dafundo.

De vrouwen van Sport Algťs e Dafundo wonnen voor de vierde keer op rij.

RoemeniŽ

Steaua Bucuresti pinde zijn naam voor de achtste keer bovenaan de rangschikking.

Rusland

In Rusland werd voor het eerst voor een nationale titel gespeeld, CSK VMF Moscou reef die binnen, maar het was meteen ook de laatste voor de Moskovieten. Het was de opvolger van het nationale kampioenschap van de Sovjet-Unie, die uiteengevallen was.

De vrouwen van Skif MFP Moscou wonnen de titel, die van Salyut Nizhny Novgorod de beker.

Schotland

Derde Schotse titel voor Renfrew.

In de bekerfinale een vlotte 19-8 winst van Portobello op Dunfermline.

Ook een derde titel voor de vrouwenploeg van Dunfermline.

ServiŽ-Montenegro