h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1979

Wereldbeker

In JoegoslaviŽ werd de eerste FINA World Cup georganiseerd. Deelnemers waren de acht beste landenploegen van het WK van het jaar voordien in Berlijn. Gastland JoegoslaviŽ maakte zijn favorietenrol waar door Hongarije met 8-7 en de Amerikanen met 4-3 te verslaan. Het kreeg echter een zware 1-5 om de oren van de Russen en tot ieders verbazing gingen ze ook tegen de Duitsers met 3-4 onderuit. De titeldromen waren meteen opgeborgen, brons was de enige troost. De Verenigde Staten eindigden met evenveel punten als de Joegoslaven maar konden een beter doelgemiddelde voorleggen en gingen dus met het zilver lopen. Hongarije werd winnaar, al was het na zijn nederlaag tegen JoegoslaviŽ met 4-4 door het oog van de naald gekropen tegen die dekselse Duitsers.

Goud voor Hongarije: Hauszier, Kuncz, Wiesner, Sudar, Sommossy, Csapo, Szivos, Molnar, Budavari, Horkai en Gerendas.

De Amerikanen hadden het zilver grotendeels aan hun goallie Steve Hamann (1950-) te danken. Hamman werd later geselecteerd voor de Spelen van Moskou, maar gezien de Amerikanen daar forfait gaven was hij nooit Olympisch actief. Om het geheugen even op te frissen en om het idiote van de situatie te benadrukken: de Amerikanen boycotten de Spelen van Moskou omdat de Russen even voordien Afghanistan waren binnengevallen. Steve Hamman kon het waterpolo niet laten, gaf elk jaar enkele clinics voor keepers en speelde zelf nog mee met de Masters.

In Merce, CaliforniŽ werd de eerste World Cup voor vrouwen georganiseerd. De Amerikanen hielden het goud thuis, ze verloren slechts een puntje door het 6-6 gelijkspel tegen Nederland, dat tweede eindigde, terwijl AustraliŽ brons binnenhaalde.

Uitslagen

Verenigde Staten Ė Nederland: 6-6

AustraliŽ Ė Canada: 15-4

Nieuw Zeeland Ė Verenigde Staten: 2-12

Nederland Ė AustraliŽ: 5-3

Canada Ė Nederland: 7-3

Verenigde Staten Ė AustraliŽ: 8-7

Nieuw Zeeland Ė Nederland: 2-13

Canada Ė Verenigde Staten: 4-7

Nieuw Zeeland Ė AustraliŽ: 1-12

Verenigde Staten - Nieuw Zeeland: 12-2

Canada Ė Nieuw Zeeland: 6-1

Universiade


In Mexico City wonnen de Verenigde Staten de Universiade voor Rusland en JoegoslaviŽ.

Pan Amerikaanse Spelen

De zevende editie van de Pan Amerikaanse Spelen in San Juan, Puerto Rico werd door de Verenigde Staten gewonnen voor Cuba en Canada. Dit keer zes landen aan de afworp met een vijf op vijf voor de Verenigde Staten: 6-4 tegen Canada, 10-3 tegen BraziliŽ, 6-2 tegen Puerto Rico, 7-5 tegen Mexico en 8-6 tegen Cuba.

Mediterane Spelen

Winst voor thuisland JoegoslaviŽ op de Spelen van de Middellandse Zee in Split. ItaliŽ won zilver, Spanje het brons.

Europabeker

De Europa Cup voor landskampioen werd door het Hongaarse OSC Budapest binnengehaald. Het Spaanse Montjuich op rang twee, WŁrzbŁrg 05 en Pro Recco drie en vier.

De winnaars: Fekete, Szivos, Sudar, Pasztrai, Bodnar, Farago, Gaal, Kuncz, Hamori, Konrad, Vindisch.

Scaldis Antwerpen verdedigde de Belgische kleuren.

Het team: Jan Tirry, Francois Simons, Eric Van Peteghem, Michel McClymont, Danny Motton, Ronny Van Peteghem, Erik Pinseel, Tony De Vries en Walter Boodts

Een jaar na de Joegoslavische beker van 1978 won Korcula Plivacki Klub nu ook de Europa Cup voor bekerhouders. In de finale versloeg het FerencvŠrosi Torna Club Budapest de Hongaarse winnaar van het jaar voordien.

Twee jaar na de vorige een tweede Super Cup voor FerencvŠrosi TC Budapest, de stadsgenoten van Vasas Budapest verloren nipt met 7-6.

Multi-Nations Contest

 Het vijflandentornooi in Charleroi werd door Wales gewonnen.

Europa

BelgiŽ

In BelgiŽ verdedigde de Gentse ZV zijn titel voor de elfde keer met succes.

De kampioenen: Walter Geirnaert, Marc Van Huffel, Eddy Vab Bever, Frank d'Oosterlinck, Wim Minne, Rik Ryckaert, Dirk Vertriest, Roger Sierens, Jempi Godecharles (overgekomen van Brugse ZK), Philippe Cardinael en Philippe Van Asch.

Bulgarije

In Bulgarije een derde opeenvolgende titel voor Lokomotiv Sofia.

DDR

In Oost-Duitsland was de heerschappij van SG Dynamo Magdeburg voorbij, BSG Empor HO Halle-Neustadt won het kampioenschap voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst en verzekerde zich voor de derde keer van bekerwinst.

Denemarken

Zevende Deense titel voor OSLF Odense.

Duitsland

Behalve in 1993, toen Waspo Hannover-Linden hen te sterk was, won het formidabele Wasserfreunde Spandau Berlin 04 alle Duitse titels tussen 1979 en 2010. Spandau lukte de dubbel, het won voor het eerst ook de bekerfinale.

De kampioen: Loebb, Otto, Rohle, Molkowski, Lehmann, Eberlein, Loeck, Vogel, coach Alfred Balen, Kude, Stamm, Freund en Gassmann.

De Joegoslaaf Alfred Balen (1930-1986) begon op 15-jarige leeftijd waterpolo te spelen bij C.P.K Crikvenica, de club uit zijn geboortestad. In 1950 verhuisde hij naar P.K.Medvescak. waar hij tot 1955 speelde en waar hij in 1960 een succesvolle carriŤre begon als coach. In 1965 trok hij naar Egypte, nadien naar Mexico. In 1968 was hij de coach van dat team op de Olympische Spelen in hun eigen land. Na de Spelen kwam hij naar Europa waar hij in Berlijn de meest succesvolle coach werd van Wasserfreunden Spandau 04. Alfred Balen won met Spandau alle Duitse titels en bekers van 1979 tot 1986, telkens acht in totaal met daar bovenop zeven keer de Duitse Supercup. In 1982, 1985 en 1986 veroverde hij met het zevental de Europacup voor landskampioenen en in 1985 en 1986 ook de Europese Supercup. Op de Olympische Spelen van 1976 kwam hij zijn pupil Armando Fernandez (1955-) terug tegen en kon hij de Mexicaan overhalen om naar Europa te komen waar hij Romaanse kon studeren. De spelersgroep die hij kneedde kende heel wat opmerkelijk namen: Rohle, Loebb, Bukowski, Hohenstein, Fernandez, Ehrl, Kison, Stamm, Freund, Grundt en Schneider. Ironie van het noodlot: hij stierf tijdens het uitoefenen van zijn passie. Op 5 december 1986, na de gewonnen Europese Super Cup finale in Zurich tussen Spandau en Mornar Split, dook hij dolblij het water in. Nadat hij al zijn spelers had omarmd kroop hij moeizaam uit het water, het gevolg van een hersenbloeding. Hij werd meteen naar het Wald-hospitaal gevoerd, maar ťťn uur later, terwijl alle spelers en dirigenten aan het banket zaten, kwam de droeve mare dat Alfred Balen overleden was. Zijn motto was steeds:

"Im Training bin ich Diktator, im Privatleben aber der Freund der Spieler"

vrij vertaald:

ďTijdens de trainingen ben ik een dictator, in het privťleven echter de vriend van de spelers.Ē

Een andere stelling was

ďWaterpolo begint slechts waar het zwemmen stoptĒ.

Daarom eiste hij van zijn spelers dat ze diep onder de minuut zwommen. De linkshandige Frank Otto (1959-) bijvoorbeeld, ťťn van zijn betere spelers en met 119 treffers topscoorder in de Bundesliga, won ooit een Duitse titel vrije slag.

ďZeven dagen op zeven tweemaal daags trainen, daarmee oefenen we zoveel als een zwaar betaalde voetballer,Ē stelde Balen.

Hij leerde zijn ploeg zowel op mandekking als op zone verdedigen en zijn leuze was:

ďIedereen moet altijd twee stappen vooruit denken.Ē

Een ander belangrijk trainingsonderdeel was volgens Balen het 'individueel tactisch bereik', meer bepaald de Ďonderwateroorlog'.

"Vier vijfde speelt zich immers af onder water,Ē verklaarde Balen.

Daarop werd dus enorm veel geoefend. In de Berlijnse wijk Spandau-Wilhelmstadt bestaat een Alfred-Balen-Weg en ieder jaar richt Spandau de Alfred-Balen-Cup in, als erkenning voor het prachtige werk van de Joegoslaaf, die zo maar eventjes vlot acht talen sprak.

Finland

Het Finse kampioenschap werd voor de tweeŽnveertigste keer door Helsingfors Simsšllskap gewonnen.

Frankrijk

Dertiende Franse titel voor Cercle des Nageurs de Marseille.

Griekenland

In Griekenland won Ethnikos Piraeus zijn 28ste titel sedert 1931.

De kampioenen: Thomas Karalogos, Michalis Gelidis, coach Alfio Flores, Dimitris Kougevetopoulos, Koulis Iosifidis, Marcelo Sitarenios, Yiannis Garyfallos, Andonis Aronis, Stelios Karafandis, player, Kostas Papanikolaou en Nikos Kraounakis.

Groot-BrittanniŽ

Na een jaartje onderbreking haalde London Polytechnic Water Polo Club zijn tiende landstitel.

Polytechnic SC voor de dertiende keer aan het feest in het ASA Club Senior Championship.

Hongarije

Zevende titel voor Vasas SC Budapest. Medicor-OSC sprokkelde eveneens 36 punten maar had een doelsadlo van 122-80, terwijl Vasas kampioen werd met 137-93.


De trofee van topschutter ging naar Imre BudavŠri van de kampioenenploeg Vasas SC die 50 keer raak trof.

Vijfde Hongaarse beker voor Budapesti Honvťd Sport EgyesŁlet, exact twintig jaar na de vorige. In de finale won het met 7-6 van FerencvŠros Torna Club Budapest.

Ierland

Marian Waterpolo Club haalde zijn tweede Ierse beker binnen.

ItaliŽ

De Italiaanse competitie werd voor de zevende keer door Canottieri Napoli gewonnen. In een competitie met twaalf ploegen won het twintig van de tweeŽntwintig partijen met een doelsaldo van 166-86.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

JoegoslaviŽ

VK Partizan Belgrade, voor de veertiende keer kampioen van JoegoslaviŽ, maar ook de vijfde beker.

De kampioenen: Milos Markovic, Vukan Ruzic, Predrag Manojlovic, Nikola Stamenic, Milos Vukovic, Ratko Rudic, Djordje Popovic, Sinisa Segrt, Nenad Manojlovic, Sinisa Belamaric en Zoran Avramovic.

KroatiŽ

In KroatiŽ ging de beker naar Povijest kluba Viktorija Primorje.

De winnaars: Grguric, Mustur, Modric, Miökovic, Dorosev, Roje, Risek, Ernjak, Prlja, Nonkovic, Dapcic, Dabovic, Dupont, Dragojevic, Pucara en Matic.

Litouwen

Kauno ĄRaudonasis spalisď was voor de tiende keer aan het feest in de competitie en won voor de dertiende keer de bekerfinale.

Malta


Veertiende landstitel voor Sliema ASC in Malta.

De kampioenen: Michael Soler, Edward Calleja, Peter De Cesare, Adrian Meli, Michael Gatt, James Scerri, Marco Manara, Ray Manara, Alex Tonna, Ray Vella, , Mario Salnitro en coach Franz Frendo.

Nederland

In Nederland was AZC Alphen aan de Rijn voor de derde keer op rij landskampioen, maar won het ook zijn tweede opeenvolgende dubbel.

Bij de vrouwen een eerste kroontje voor Het Gooi.

Oostenrijk

Allereerste Oostenrijkse titel voor SV WŲrthersee. 

Polen

GKS Arkonia Szczecin kroonde zich voor de tiende keer tot Pools kampioen.

RoemeniŽ

Dinamo Bucuresti kroonde zich voor de negentiende keer tot nationaal kampioen.

Schotland

De Schotse competitie werd beheerst door N.C.R./Gala.

In de beker was 1930 werkelijk te zwak voor Portobello, dat de finale met 13-4 won.

Sovjet Unie

In de Sovjet Unie ging MGU Moskou voor de vijfde keer met het kroontje aan de haal.

Spanje

In Spanje won Club Nataciů MontjuÔc het kampioenschap voor de vijfde keer en het vierde opeenvolgende jaar.

Tsjecho-Slowakije

Zeventiende zomertitel voor äKP Koöice in Tsjecho-Slowakije.

Tiende winst van SlŠvia UK Bratislava in de wintercompetitie.

Zwitserland

SC Horgen was in Zwitserland voor de zestiende keer aan het feest.

Amerika

BraziliŽ

Een kleine verrassing in de Braziliaanse competitie, de universitaire ploeg van Gama Filho haalde zijn eerste titel.

Verenigde Staten

In Amerika nog maar eens een nieuwe naam in het kampioenenbestand, dit keer ging de zege naar het Californische Newport Water Polo Club.

Ook bij de vrouwen een elfde naam op vijftien jaar tijd, dit keer ging Seal Beach met de hoogste eer lopen.

UC Sancta Barbara haalde zijn eerste NCAA-titel binnen, in de finale kreeg UCLA Bruins 11-3 om de oren.

Afrika

TunesiŽ

Geen competitie in TunesiŽ wel een eerste bekerwinst voor Avenir sportif de La Marsa.

AziŽ

Israel

Givat-Haim, voor de zoveelste maal kampioen van IsraŽl.

Turkije

In Turkije een elfde landstitel voor Istanbul YiK.