h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1964

Europabeker

image003_35.jpg

In 1963 had de Hongaarse Federatie voorgesteld om ook een Europa Cup voor landskampioenen in te voeren. De LEN aanvaardde het voorstel en besloot op haar vergadering in Lausanne dat er vanaf 1964 in eerste instantie zes teams zouden deelnemen. De belangstelling was echter groter dan verwacht, gezien zo maar eventjes zeventien ploegen inschreven. Aan de eerste voorronden in Magdeburg en Napels namen tenslotte dertien clubs deel. De eerste European Club National Champions Cup werd door het Joegoslavische Partizan Belgrado gewonnen, dat zijn vijf wedstrijden won. Dynamo Moskou eindigde tweede en het organiserende Dynamo Magdeburg derde. De trofee werd geschonken door het Joegoslavische sporttijdschrift 'Sport'.

De winnaars: Muskatirovic, Perisic, Bonacic, Cukvas, Sandic, Jankovic, Tedeski, Zivkovic, Siljak, Manic, Colovic en Glidjic.

Europa

Albanië

Albanese postzegel naar aanleiding van de Olympische Spelen in Tokio.

België

Zevende Belgische titel voor Gentse ZV.

DDR


In Oost-Duitsland werd SG Dynamo Magdeburg voor de achtste opeenvolgende keer kampioen en voor de derde keer bekerwinnaar.

Denemarken

Een kleine omwenteling in Denemarken, de titel werd vijfenveertig jaar lang verdeeld door ploegen uit de hoofdstad Kopenhagen en nu kwam plots nieuwkomer OSLF Odense opdagen die het kampioenschap voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst naar zich toe haalde.

Duitsland

SC Rote Erde Hamm voor de zesde maal aan het feest in Duitsland.

Finland

De Finse competitie werd voor de tweeëndertigste keer door Helsingfors Simsällskap gewonnen.

Frankrijk

In Frankrijk won Enfants de Neptune Tourcoing zijn zesenveertigste nationale titel. Meteen ook de laatste van een gigantische reeks en het einde van een ongelofelijke heerschappij.

Griekenland


Ethnikos Piraeus verhoogde zijn totaal Griekse titels naar twaalf stuks.

Groot-Brittannië

De tweede Engelse titel werd door Polytechnic London gewonnen.

Otter Water Polo Club London en Polytechnic London eindigden na afloop van het ASA Club Senior Championship met gelijke punten, in de beslissende barragewedstrijd haalde Otter het met 4-3, de enige titel ooit overigens.

image458.jpg 

David Barr, de coach van de Britse waterpoloploeg publiceerde het boek 'A Guide to Water Polo', wat in 1964 door het Britse Museum Press Limited werd uitgegeven.

Hongarije

image049_polo.jpg

Zesde Hongaarse kampioenstitel voor Szolnoki Vízilabda Sport Club.

De kampioenen: Boros Ottó, Pintér I. István, Pintér II. István, Kuczora Ferenc, Kanizsa Tivadar, Urbán Lajos, Koncz István, Szegedi Kázmér, Kuczora Gyula en Katona Gábor

Zevende bekerwinst voor Ferencváros Torna Club Budapest dat twee puntjes meer sprokkelde dan Budapesti Honvéd Sport Egyesület.

Hongaarse postzegel naar aanleiding van de Olympische Spelen in Tokio.

Ierland

Clonard Waterpolo Club won de Ierse beker voor de achttiende keer.

Italië

De Italiaanse kampioenstitel ging voor de vijfde keer naar Pro Recco. In de competitie met zeven ploegen won het acht van de twaalf wedstrijden, speelde het driemaal gelijk en dat met een doelsaldo van 57-31.

image048_polo.jpg

Rari Nantes Camogli, gecoached door de legendarische Hongaar Bandy Zolyomy (1913-1992), eidigde derde. Zolyomy coachte Camogli tot mei 1965 en verhuisde toen terug naar Spanje.

De ploeg: Gianni Lonzi, Mortola, Caprarulo, Ferrando, Bandy Zoluomy, Serina, Romolo Parodi, Guerrieri, Zaottini, La Firenza en Baracchinien Rusconi. 

Joegoslavië


Partizan Beograd verdedigde met succes zijn eerste Joegoslavische titel van het jaar voordien.