h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1936

Europa

BelgiŽ

In de Belgische competitie een elfde landstitel voor CN Brussel.

Denemarken

In Denemarken won SK Triton Ballerup KÝbenhavn het pleit voor het eerst.

Duitsland

Het Duits kampioenschap ging dit keer naar Wasserfreunde 98 Hannover, de vijfde titel in totaal.

Finland

Het Finse kampioenschap werd voor de tiende keer door Helsingin Uimarit gewonnen.

Frankrijk

Enfants de Neptune de Tourcoing haalde zijn zevenentwintigste Franse titel binnen.

Griekenland

Vierde Griekse titel voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus.

Groot-BrittanniŽ

Het ASA Club Senior Championship werd voor de derde keer door Plaistow United SC gewonnen.

Na een resem nederlagen van de voorbije jaren wint Oxford nog eens met 3-1 van Cambridge.

image336.jpg

Mansfield Swimming Club, kampioen van de Nottingham District League in 1936: T. Bacon, C. Ashton, E. Ackrill, C. Wood, H. Wilson, O. Hibbert, G. Hittare, H. Baggaley, A. Allen, G. Butler en H. Hardy.

Hongarije

ŕjpesti Torna Egylet bleef de Hongaarse competitie overheersen en won voor de zevende keer de titel en de beker. in de competitie won het opnieuw zes van de zeven partijen met een doelsaldo van 38-12.

In de bekerfinale moest Magyar Atlťtikai Club Budapesti er net als het jaar voordien opnieuw aan geloven, dit keer met 4-3.

Opnieuw drie reeksen in tweede afdeling en de uiteindelijke kampioen MUE Budapest won de play-offs na een 2-0 zege en een 0-0 gelijkspel tegen Gyori ETO van de westen reeks.

Ierland

Zeven jaar na de eerste een tweede bekerwinst voor Sandycove Waterpolo Club in Ierland.

ItaliŽ

image028_2_png.jpg

Rari Nantes Florentia kroonde zich voor de derde maal tot Italiaans kampioen. Dit keer werd het kampioenschap in drie reeksen betwist en de winnaar van elke reeks speelde de finale. Florentina won zijn twee wedstrijden met een doelsaldo van 7-1, Camogli werd tweede en Napoli derde.

De kampioenen: Picchioni, Gigi Raspini, Goggioli, Tullo Pandolfini, Mario Majoni, Morellin en  Pino Valle.

JoegoslaviŽ


Jug Dubrovnik haalde zijn elfde titel op rij in JoegoslaviŽ.

Nederland

In Nederland verlengde HZ Zian zijn eerste titel van het jaar voordien, de vrouwen van HZ Zian wonnen hun zesde kampioenschap.

Oostenrijk

Om de Olympiade van Berlijn grondig te kunnen voorbereiden besliste de Oostenrijkse bond om geen competitie in te richten.

Polen

Vierde opeenvolgende landstitel voor EKS Katowice.

RoemeniŽ

T‚rgu Mures voegde een tweede titel toe aan zijn palmares.

Schotland

Motherwell YMI won de Schotse beker na 4-3 winst tegen Warrender in de finale.

Sovjet Unie

Elf jaar na de eerste een nieuwe titel voor Moscow XI in de Sovjet Unie.

Spanje

Club Natacion Barcelona vierde zijn twaalfde opeenvolgende Spaanse titel.

Tsjecho-Slowakije

Derde kampioenstitel voor Hagibor Praha.

Zwitserland

Vierde Zwitserse titel voor SK St.Gallen, de vorige dateerde van 1926.

Amerika

ArgentiniŽ

image002_82.jpg

Gimnasia y Esgrima uit Buenos Aires, in 1936 kampioen van ArgentiniŽ.

BraziliŽ

Eerste Braziliaanse titel voor Vasco da Gama uit Rio de Janeiro.

Verenigde Staten

image901.jpg

Los Angeles Athletic Club klopte New York Athletic Club met 3-1 in de finale van het Amerikaans kampioenschap en werd door zijn nationale bond uitgezonden naar de Olympische Spelen van Berlijn.

De winnaars: coach Clyde Swendsen, Wally OíConnor, Philip Daubenspeck, Kenneth Beck, Frank Graham, Foster, Ranger, Charles Finn, Charles McCallister, Strong, Herbert Wildman en Chewning.

image024_11.jpg

Jimmy Smith (1877-1948) uit CaliforniŽ de uitvinder van de moderne waterpolobal, succesvol trainer en auteur van een hele reeks boeken over waterpolo, met 'Playing and Coaching Water Polo' als eerste in 1936 en 'The World Encyclopedia of Water Polo', gepubliceerd in 1989.

image025_4_png.jpg

Het boek Playing and coaching Water Polo van de hand van James Roy Smith (1877-1948) werd in 1936 gepubliceerd door de Interscholastic Sports Publishing Co uit Los Angeles California. Het bevatte relevante informatie over het waterpolospel opgesmukt met heel wat tekeningen en foto's.

image026_4_png.jpg

Vanaf de Olympiade van 1912 in Stockholm werd een lederen voetbal als waterpolobal gebruikt. Die zoog heel wat water op en werd daardoor extreem zwaar en glad, waardoor hij moeilijk te controleren en te bespelen was. Na de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn ontwikkelde James R. Smith (1877-1948)  uit CaliforniŽ een waterpolobal met een opblaasbare katoenen blaas en een rubberen bedekking, die later in nylon veranderde. De nieuwe bal was rood van kleur, maar werd in 1948 geel om de toeschouwers een betere zichtbaarheid te geven. Hoewel de bal een langere levensduur had en makkelijker bespeelbaar was, wat resulteerde in een snellere wedstrijd met hogere scores, werd hij pas tijdens de Olympische Spelen van 1956 officieel in gebruik genomen. In de eerste helft van 2005 verleende de FINA zijn goedkeuring voor een nieuwe verbetering: de bal mocht een gekleurde middenstrook hebben (blauw, groen, rood, zwart of geel). In mei 2006 veranderde de NCCA en de National Federation of State High School Associations de regel opnieuw: de bal moest geel zijn met zwarte lijnen, maar de nieuwe formulering aanvaardde gekleurde panelen.

image402.jpg

Bovenstaande tekening geeft bijvoorbeeld het effectieve speelveld weer van een ploegopstelling.

image403.jpg

Een reeks foto's toont aan hoe tijdens het inzwemmen een schot met gestrekte arm wordt uitgevoerd.

image398.jpg

James R. ("Jimmy") Smith (1877-1948) was een Amerikaanse waterpolospeler, die heel wat moderne regels ontwikkelde die nog steeds gebruikt worden, o.a. het invoeren van de gele rubberen bal, door de FINA in 1956 opgenomen in de reglementen. Hij schreef ook heel wat boeken over de coaching en de mechanismes van het spel. In 1990 startte de United States Water Polo Award, als herinnering aan de vele bijdragen die Jimmie Smith aan het watrepolo leverde. De award wordt jaarlijks aan een individu of groep toegekend, uit erkentelijkheid voor uitmuntende bijdragen aan het Amerikaanse waterpolo. Jimmy Smith wordt ook dikwijls 'de vader van het moderne waterpolo' genoemd.

Afrika

Zuid-Afrika

image243.jpg

Northern Transvaal Waterpolo Team voor de derde opeenvolgende keer winnaar van de Currie Cup, die dit keer in RhodesiŽ werd betwist.

De winnaars: G. N. Van den Berg, S. Beales, P. Venter, F. Horn, M. Nykamp, F. Dyason, A.V. Nunn en D. Miller

image029_2_png.jpg

Ook in Zuid-Afrika speelde men dus waterpolo, deze tabakskaart van United Tobacco Companies (South) Ltd uit 1936 was een deel van de collectie Sports & Pastimes in South Africa. Aan de achterzijde een korte Engelse en Afrikaanse beschrijving van waterpolo.

AziŽ

Singapore

De interesse voor waterpolo werd in Singapore gestimuleerd toen een lokale selectie Japan versloeg, dat op de terugweg was van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Nadien boeide de sport open en in 1939 werd de Singapore Swimming Association opgericht.

Turkije

Zesde opeenvolgende titel voor Galatasaray WP in Turkije.