h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1928

Nieuwe reglementsveranderingen in het jaar van de Olympische Spelen van Amsterdam. De afmetingen van het speelveld werden opnieuw in yards gemeten. Een aan de keeper toegekende vrijworp moest genomen worden door de dichtst bij liggende speler. Ongehoorzaamheid werd als een fout beschouwd. De diepte van het bad moest minstens 1,40 meter zijn.

image028_1_png.jpg

De tabakskaarten bleven populair, hier enkele met waterpolo als onderwerp uit de 40-delige humoristische serie 'Sporting Snap' van het Engelse merk 'Major Drapkin & Co'.

Europa

BelgiŽ

In BelgiŽ een vierde landstitel voor Antwerpse ZC.

Denemarken

Het Deens kampioenschap werd voor de negende keer door Poloklubben 1908 KÝbenhavn gewonnen.

Duitsland

In de Duitse competitie een derde titel voor SC Hellas Magdeburg.

Finland

Ook een achttiende kroontje voor Helsingfors Simsšllskap in Finland, in de beslissende wedstrijd versloeg het Helsingin Uimarit met 5-3.

Frankrijk

image328png.jpg

Zoals zo dikwijls in het verleden ging de Franse titel naar Les Enfants de Neptune de Tourcoing.

image034_1_png.jpg

Actiefoto tijdens het Frans kampioenschap van 1928 in het Parijse zwembad Tourelles. Enfants de Neptune de Tourcoing won zowel van het Algerijnse A.S. Montpensier als van Chevalier Roze Sports de Marseille en veroverde  zijn negendtiende nationale titel.

Griekenland

image035_png.jpg

Het legendarische Athlitikos Syllogos Aris uit Thessaloniki won het eerste Grieks officiŽle kampioenschap.

De winnaars: Ioannis Seletaris, Dimitris Sarris, Kostas Petridis, Fotis Zografos, Kimon Giannakou, Nakas, Yiannis Varsamis, Pavlos Zombos, Stelios Dimitriou en Ippokratis Zografos.

image010_44.jpg

Aris Thessaloniki veroverde de titel in Thessaloniki

De winnaars: M. Loukidis, Kaklikis, Klisien, Ilidiadis, Pararakis, K. Loukidis en Giannakou.

Groot-BrittanniŽ

image893.jpg

Plaistow United SC won voor het eerst het ASA Club Senior Championship.

Nieuwe overwinning van Cambridge tegen Oxford, 2-0 dit keer

image031_1_png.jpg
 
De waterpoloploeg van het Engelse slagschip HMS Enterprise in 1928.

Hongarije

In de Hongaarse competitie nam III. KerŁleti TVE" Torna ťs VŪvů Egylet de fakkel over van FerencvŠrosi TC. Vijf gewonnen wedstrijden, eentje verloren en 38 tegen 6 doelpunten bij de eindstand.

Eerste overwinning van Magyar Testgyakorlůk Budapest in de finale om de nationale beker, III. KerŁleti Torna ťs VŪvů Egylet werd met 6-2 wandelen gestuurd..

image030_1_png.jpg
 
Het zevental van Nemzeti Sport Club uit Boedapest op bezoek bij het Duitse DŁsseldorf voor de officiŽle opening van het zwemstadion.

Ierland

Derde bekerwinst voor Clonard Waterpolo Club in Ierland.

ItaliŽ

image002_45.jpg

Andrea Doria Genova voor de zesde keer Italiaans kampioen, in de eindstrijd in Milaan was het de betere van Mameli, Triestina en 138™ Legione.

JoegoslaviŽ

De Joegoslavische titel werd voor de vierde keer door Jug Dubrovnik binnengehaald.

Luxemburg

Waterpolo werd in Luxemburg voor het eerst rond de jaren 1920 gespeeld, acht jaar later vaardigde de Luxemburgse Zwembond een selectie van Luxemburg Stadt af naar de Olympische Spelen van Amsterdam. Hoogtepunt was in de jaren 80 toen vijftien ploegen aan het nationaal kampioenschap deelnamen, verdeeld over twee liga's. Nadien ging het bergaf met de sport, Eind jaren 90 waren er slechts drie ploegen actief: Diekirch, DŁdlingen en Luxemburg Stadt. In de jaren 2010 streden vijf clubs om de nationale eer, Diekirch haakte af, maar zowel DŁdlingen als Luxemburg gooiden twee ploegen in de strijd en het Franse Longwy, net over de grens nam eveneens deel aan de Luxemburgse competitie. In de beker mochten alleen Luxemburgse zeventallen deelnemen.

Nederland

Achttiende kampioenstitel van Het Y Amsterdam in Nederland.

image007_8.jpg 

HZ Zian voor het eerst dameskampioen in Nederland. 

image032_1_png.jpg

De mannen- en vrouwenploeg waterpolo van de Nederlandse Velser Zwem Vereniging.

Oostenrijk

Derde titel op rij voor Hakoah Wien.

Polen

In 1928 nam ZKS Maccabi Cracow het roer in handen met een eerste Poolse titel.

RoemeniŽ

In RoemeniŽ werd in 1928 een eerste officiŽle wedstrijd gespeeld, de partij tussen Oradea en Cluj eindigde op 3-3. Datzelfde jaar won Oradea de eerste officiŽle titelstrijd.

Schotland

Een nieuwe naam in de Schotse bekercompetitie, Dennistoun Baths klopte Warrender in de finale met zuinige 1-0.

Sovjet Unie

Eerste maar ook enige titel voor Leningrad XI in de Sovjet Unie.

Spanje

In Spanje een vierde opeenvolgende titel voor Club Natacion Barcelona.

Tsjecho-Slowakije

image029_1_png.jpg

Hagibor Praag, in 1928 voor het eerste kampioen van Tsjecho-Slowakije. Tweede van rechts is de befaamde Oostenrijkse schrijver Friedrich Torberg (1908-1979). Hij begon zijn polocarriŤre bij het Oostenrijkse SC Hakoah Wien, omdat de voetbalafdeling van die ploeg geen spelers meer aannam. Toen zijn vader in Praag de fabriek van een Oostenrijks jeneverstoker ging leiden verhuisde de familie naar de Tsjechoslovaakse hoofdstad en verwierf ze er zelfs de Tsjechische nationaliteit en dat tot 1945. Na zijn studies ging hij als theatercriticus en sportreporter voor het Prager Tagblatt werken. Inmiddels had hij zich ook aangesloten bij waterpoloploeg Hagibor Praag, waarmee hij kampioen speelde en in 1935 publiceerde hij de roman 'Die Mannschaft, Roman eines Sportlebens', een verhaal over de belevenissen van de jonge Harry en zijn waterpoloploeg. Zijn carriŤre bij het dagblad eindigde nogal abrupt toen hij als onderschrift bij een nieuwe wereldrecord van de zwemmer Peter Fick (1913-1980), Neuer Fick-Rekord schreef, letterlijk vertaald 'Nieuw neukrecord'. Hij publiceerde heel wat boeken en schreef, vertaalde en regisseerde toneelstukken. Zijn Joodse afkomst zorgde ervoor dat zijn werken in Duitsland en Oostenrijk verboden werden, wat hij omzeilde dat door onder meerdere pseudoniemen te werken. In 1938 emigreerde hij naar ZŁrich, ťťn jaartje later naar Parijs en de zomer bracht hij door aan de CŰte d'Azur. Twee dagen voor de Duitsers de Franse hoofdstad veroverden, vertrok hij via Bordeaux en Bayonne naar Spanje. Van daaruit naar Porto en Lissabon, waar hij een visum voor de Verenigde Staten bemachtigde. Eind 1940 kwam hij aan in New York per schip maar reisde hij meteen door naar Hollywood. Met nog negen andere collega's kreeg hij daar een contract als draaiboekschrijver van Warner Bros aangeboden aan 100 US dollar per week, de groep werd 'Outstanding German Anti-Nazi-Writer' genoemd. Later bleek dat die aanwerving een publiciteitsstunt was van het filmhuis. In 1944 keerde hij terug naar New York om er een Duitse uitgave van 'Time Magazine' te maken. Het project sneuvelde en nadien verdiende Torberg de kost als vertaler, vrij journalist en theatercriticus. In 1945 huwde hij met Marietta Belak en kreeg hij het Amerikaans burgerschap. Drie jaar later keerde hij echter terug naar Wenen, al bleef hij Amerikaans staatsburger. Hij werkte er voor het Weense dagblad Die Presse en de radiozender Rot-Weiss, terwijl hij ook stukken schreef voor de MŁnchense Suddeutsche Zeitung. In 1954 stichtte hij het cultuurtijdschrift FORVM.

Zwitserland

Wissel van de macht in Zwitserland, GenŤve Natation 1885 haalde zijn tweede titel binnen.

Amerika

Verenigde Staten

Het Amerikaans kampioenschap werd voor de tweede en meteen ook laatste keer door Chicago Athletic Club gewonnen.

Afrika

Zuid Afrika

image065_1.jpg

In Zuid Afrika won het Old Boys Water Polo Team de Natal A.S.A.'s Mills Cup.

De winnaars: D. Alder, A. McKay, R. Bulley W.R. l'ons, O. Osberg, J. West D. Marais, A. Cole, J. Wyman en R .O. Stewart