h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis waterpolo

1925

image324.jpg

Een leuke tekening uit 1925 die in sigarettenpakjes zat.

Europa

BelgiŽ

image241.jpg

Antwerpse ZC verlengde met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

Door een uitbreiding van het aantal ploegen steeg Gentse ZV naar 1ste klasse.

image001_16_png.jpg

De Belgische Nationale ploeg uit 1925.

De kampioenen: Durand, Blitz, Fleurix, Pletinx, Bauwens, Vilotte en Vermetten.

Denemarken

De Deense titel werd voor de zesde keer door Poloklubben 1908 KÝbenhavn binnengehaald.

Duitsland

SC Hellas Magdeburg verlengde zijn Duitse titel van het jaar voordien.

image009_3_png.jpg

Een waterpolowedstrijd in openlucht in de Berlijnse rivier Spree.

image003_4_png.jpg   image004_5_png.jpg

De Duitse nationale ploeg (links) versloeg het Engelse zevental Plaistow United (rechts) tijdens de opening van het Luna Park in Berlijn. 

image005_6_png.jpg

Het Berlijnse Luna Park was het eerste zwembad met een machine voor kunstmatige golven. 

Finland

Helsingfors Simsšllskap verpletterde Helsingin Uimarit met 10-0, het leverde hen de vijftiende Finse titel op.

Frankrijk

Met een jaartje onderbreking de zestiende titel voor Enfants de Neptune de Tourcoing.

image001_15.jpg

De Parijse Violette Morris (1893-1944) was ťťn van de eerste maar ook betere Franse waterpolospeelsters. In 1925 en 1926 werd ze zelfs geselecteerd voor wedstrijden met de mannen van Libellules de Paris. Morris was een allround atlete, die uitblonk in kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen. Bovendien speelde ze voetbal en werd ze uiteraard voor het Franse elftal geselecteerd. In 1923 daagde ze de Franse bokskampioen Emile Maitrot uit voor een tweegevecht. Ze blonk ook uit in wielrennen, motorraces, autowedstrijden en vliegen. Ze deed aan gewichtheffen en paardenraces, speelde tenniswedstrijden en schoot met pijl en boog, dook van de toren en worstelde Grieks-Romeinse stijl. En dat alles ondanks het feit dat ze dagelijks twee tot drie pakjes Amerikaanse sigaretten rookte. Ze schrok er ook niet voor terug om de Franse Federatie van vrouwensporten voor de rechter te dagen en eiste honderdduizend Franse frank schadevergoeding omdat ze tijdens haar wedstrijden geen broek mocht dragen. Haar slogan was: ďwat een man ook maakte, Violette kan het doenĒ. In volle voorbereiding voor de Olympische Spelen van 1928, de eerste waaraan officieel ook de vrouwen mochten deelnemen, werden haar inschrijving geweigerd omwille van een aanval op de moraliteit.

image002_183.jpg

Ze had namelijk beide borsten laten amputeren om het stuur van haar racewagen beter te kunnen vasthouden en dat werd als een daad van brutale bisexualiteit beschouwd. Reden waarom ze aan de Parijse ĎPorte de Champeretí een winkel in auto onderdelen begon. Eind 1936 liep het echter mis, zij trad in dienst van de SS als spionne. Zo speelde ze de Duitsers de plannen in handen van de ĎLigne Maginotí, van de ĎSomua tanks' en een gedetailleerd plan van de strategische punten van Parijs, waardoor Hitler de Franse hoofdstad makkelijk kon veroveren in 1940. Op 26 april 1944 werd ze door het Ďmaquisí aan het stuur van haar CitroŽn op een veldweg vermoord. Haar lichaam werd door niemand opgeŽist en dus rust ze nu in een gemeenschappelijk kerkhof in Pine.

Griekenland

image004_87.jpg

In Griekenland werd Olympiacos Water Polo Club boven het doopvont gehouden, in eigen land de meest succesvolle club met twintig nationale titels en die het zelfs tot Europees kampioen schopte. In 2002 ging het zevental namelijk winnen zowel bij Honved Boedapest als Vasas Boedapest, datzelfde jaar kroonde de ploeg zich ook tot nationaal kampioen, veroverde ze de Griekse beker en reef ze zelfs de Europese supercup binnen.

Groot-BrittanniŽ

Ruime 5-3 overwinning van Cambridge op Oxford

Weston-super-Mare, voor de vierde keer winnaar van het ASA Club Senior Championship

De kampioenen: C. Baker, G. Baker, L. Harris, G. Burgess, C. Trist, G. Newberry, W. Payne, H. Benfield, F. Bennett, L. Elver, A. E. B. Gregory, T. H. Thould, J. Rowsell, H. B. Hawkins, F. Banwell, J. Reed, G. Boulton, P. Radmilovic, G. Day, E. Buckley, T. H. Thould, F. Boulton, S. Collins, H. Collins, A. Glass, G. Taylor,H. Dommett, A. Roberts, R. Elver, C. Burrows en A. L. Hoskins.

image010_5_png.jpg

Het vrouwenteam van het Engelse Hyde Seals in 1925.

Polytechnic Water Polo met het Hastings and St Leonards Town Observer Shield. Het schild was een jaarlijks uitgereikte trofee die uitgereikt werd door het in 1859 opgerichte Britse weekblad Hastings & St Leonards Observer

Hongarije

image459.jpg

Opnieuw zeven ploegen ingeschreven voor het Hongaars kampioenschap. Het tornooi werd dit keer door FerencvŠrosi TC gewonnen met een zes op zes en een doelsaldo van 54-7.

De kampioenen: Erno Speisegger, Barna Nagy, Fazekas, NŠdas, Wenk, Keseru II., TŁri en Vťrtessy.

image003_12.jpg

3rd KerŁlet TVE Boedapest nam revanche met winst in de Hongaarse beker, FerencvŠros Torna Club Budapest kreeg er in de finale met 4-2 van langs.

De winnaars: SŠrkŠny, Barta, Rudas, Czelle, Homonnai I., Homonnai II., Keseru I. en coach Bťla KomjŠdi.

Ierland

In Ierland nam Dublin de fakkel over, het veroverde zijn allereerste beker.

ItaliŽ

In de Italiaanse competitie een derde titel voor Andrea Doria Genua, dat 138™ Legione met 2-0 versloeg in de finale in Napels.

image005_27.jpg

De pioniersploeg van Rari Nantes Enotria, die zou uitgroeien tot het wereldvermaarde Pro-Recco.

De ploeg: Giacomo Strizioli, Codognoto, Mario Majoni, Cavallo, Giorardo, Giulio Noseda, Kratochwila en Aldo Sanguineti.

JoegoslaviŽ

image011_3_png.jpg

Ook in het voormalige JoegoslaviŽ schoten de ploegen als paddenstoelen uit de grond, op de foto de mannen van V.K. Jug Dubrovnik, die meteen ook hun eerste titel binnenhaalden.

De kampioenen: Dinko Fabris, Ante Zakarija, Marko Dabrovic, Rudi Reö, Ivica Dabrovic, Zdenko äapro en Mirko Brajda.

image067_1.jpg

Zoals bijna alle ploeg in JoegoslaviŽ speelde Dubrvnik zijn thuiswedstrijden in openlucht, meer bepaald in de haven van de prachtige stad.

image003_20.jpg

Gradanski Sports Association uit Zagreb

image004_89.jpg

Karlovac Sports Association uit centraal KroatiŽ.

Malta

In Malta werd de Amateur Swimming Association of Malta opgericht, die meteen ook door de FINA aanvaard werd, Malta solliciteerde met zijn waterpoloteam voor deelname aan de Olympisch Spelen van Amsterdam, maar het Nederlands Olympisch Comitť weigerde met als motivatie dat Malta niet kon deelnemen als land, omdat het een kolonie van Groot-BrittanniŽ was. Na een lange legale strijd moesten de Nederlanders echter inbinden, zeker toen er ook het Malta Olympic Committee werd opgericht.

In 1925 werd ook de eerste competitie betwist, die door Sliema Utd gewonnen werd.

Nederland

Zestiende Nederlandse titel voor Het Y Amsterdam en tweede damestitel voor Rotterdam DZ.

Oostenrijk

WAC Wiener Athletiksport Club eigende zich voor de zestiende keer de Oostenrijkse titel toe.

Polen