h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1924

Europa

België

image006_59.jpg

In de Belgische competitie loste Antwerpse ZC voor het eerst CN Bruxelles af als Belgisch kampioen. De daaropvolgende jaren veroverden de Sinjoren de titel driemaal op rij.

De kampioenen: Maurice Blitz, A. Maas, Pierre Dewin, Joseph De Combe, P. Nijs, H. Elzendoorn, Pierre Vermetten en Gerard Blitz

image013_1.jpg

Buiten de 'normale' nationale competitie bestond er in België ook een strijd om de titel bij de 'Vrije Zwemmers'. Op de foto het zevental van de Gentse Verbroedering door Vriendschap.

Denemarken

Vijfde kroontje voor Poloklubben 1908 Křbenhavn in Denemarken.

Duitsland

De Duitse titel ging voor het eerst naar SC Hellas Magdeburg. 

image026_1_png.jpg

De twee waterpoloploegen uit Berlijn Spandauer Wasserfreunde en Schwimm-Club Spandau 04, die later fusioneerden en uitgroeiden tot één van de sterkste ploegen ter wereld.

Finland

In Finland eindigde de finale tussen Helsingfors Simsällskap en Helsingin Uimarit op 5-1, meteen de veertiende titel voor Helsingfors Simsällskap.

Frankrijk

image023_png.jpg

Grote verrassing in Frankrijk: Libellule de Paris versloeg torenhoog favoriet Tourcoing in de nationale titelstrijd van 1924. Vijfde en laatste titel voor de Parijzenaars en dat zeventien jaar na de vorige.

De winnaars: Jorre, Mayaud, Baberter, Rigal, Brasier, Bertrand en Seghers.

image024_png.jpg

De verliezers van Enfants de Neptune de Tourcoing.

Het team: Robert Desmettre, Albert Debogies, Noel Delberghe, Henri Padou, Paul Dujardin, Felix Vandevenne, Alfred Fibbe, Paul Beulque en Florent Laporte.

image025_png.jpg

Een foto uit de eindstrijd tussen Libellule de Paris en Enfants de Neptune de Tourcoing, met 3-2 gewonnen door de mannen uit Parijs . De finale werd gespeeld in het Parijse Stade Nautique des Tourelles dat ook dienst deed tijdens de Olympische Spelen. Vier deelnemende ploeg aan deze finale: E.N.Tourcoing, Libellule de Paris, S.C.U.F en Société de Natation de Strasbourg.

Groot-Brittannië

Het ASA Club Senior Championship ging voor de negende keer naar Hyde Seal SC. Meteen ook hun laatste titel.

Oxford en Cambridge speelden 1-1 gelijk.


Het zevental van Birkenhead Swimming Club won het kampioenschap van Cheshire County. Birkenhead is een zeehaven in Merseyside in de buurt van Liverpool.

Hongarije

image796.jpg

De Hongaarse competitie werd uitgebreid naar zeven ploegen, III. Kerületi Torna és Vívó Egylet verlengde zijn titel met succes, won alle zes zijn partijen met een doelsaldo van 52-5.

De kampioenen: Sándor, I. Keseru, Köves, I. Homonnai, Bory, Machán, Gáspár, coach Béla Komjádi, Zoltán Dárdai en Rudas.

Ferencváros Torna Club Budapest hernieuwde dan weer de eerste bekerwinst van het jaar voordien, de finale tegen III. Kerületi Torna és Vívó Egylet werd met 4-0 gewonnen.

image073_4.jpg

De pioniers van Magyar Atlétikai Club (MAC) Budapest.

Het team: Jeno Halász, Pál Breslmayer, Endre Turnovszky, Sándor Ivády, Gyula Krecsmer, József Histek en János Simkó.

Ierland

image167_1.jpg

De vijfde bekerfinale in Ierland kende opnieuw een andere winnaar. Clonard Waterpolo Club won, het was de eerste van een hele reeks.

Italië

Omdat er in Italië geen ploegen geďnteresseerd waren werd er dus ook geen competitie betwist.


Wel werd er in de scheepswerf van Genua voor het eerst om de 'Coppa Esperia' gespeeld.