h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1920

Europa

BelgiŽ

CN Bruxelles was opnieuw de sterkste in de Belgische competitie en haalde zijn vijfde kampioenstitel.

image004_80.jpg

De Antwerpse Zwemclub profiteerde van het Olympisch bad om haar wedstrijden af te werken

image002_185.jpg

Vanaf de jaren '20 pakte BelgiŽ zelfs uit met een Universitaire ploeg.

Denemarken

In Denemarken hernieuwde Poloklubben 1908 KÝbenhavn zijn eerste titel van het jaar voordien.

Duitsland

image007.jpg

Ondanks de Olympische Spelen alle aandacht opeisten werd in de rest van de wereld ook nog waterpolo gespeeld. De Duitsers waren, omwille van hun oorlogsverleden, uitgesloten voor de Spelen van Antwerpen, dus organiseerden ze een eigen competitie, waarbij ťťn van de reglementen verbood dat er tijdens de wedstrijd gesproken werd, een schitterende regel als u het mij vraagt. Ook het kopje onderhouden van de tegenstrever was niet toegestaan. In 1924 schakelde Duitsland terug over naar de heersende internationale regels toe. Op de foto een wedstrijd in het Deutsches Stadion van Berlin. Het bad met een lengte van honderd meter werd speciaal voor de Olympische Spelen van 1916 gebouwd die om de bekende redenenen nooit zijn doorgegaan.. Het werd in 1934 afgebroken en twee jaar later heropgebouwd als aanhangsel van het Olympisch Stadium voor de Spelen van dat jaar.

image011_16.jpg

De pioniers van het Duitse Bucholzer Schwimmverein. Het kampioenschap werd voor het eerst gewonnen door SV Nikar Heidelberg, dat het bij dit ene succes hield.

Finland

In Finland kreeg Helsingfors Simsšllskap zijn tiende titel zonder spelen, er hadden geen andere ploegen ingeschreven.

Frankrijk

In 1920 telde Frankrijk 63 ploegen met  935 aangesloten spelers.

image706.jpg

De finale van het Frans kampioenschap werd voor een massa toeschouwers in Mezin gespeeld, een stadje in Lot-et-Garonne in het zuidwesten van Frankrijk.

image707.jpg

Enfants de Neptune de Tourcoing versloeg Libellule de Paris en won daarmee zijn twaalfde titel

Groot-BrittanniŽ

Oxford won met 3-1 van Cambridge.

image052.jpgimage002_36.jpg

image052.jpgDe ploeg van Hyde Seals Swimming Club, met kapitein William Henry Dean (1887-1949) (met bal in handen), die tijdens de finale van de OS in Antwerpen twee van de drie Engelse doelpunten scoorde tegen de Belgen. De club kroonde zich ook voor de achtste keer tot winnaar in het ASA Club Senior Championship.

Brighton Swimming Club Champions won voor de negende keer het Sussex Senior Water Polo Champ.

image064.jpg

Waterpolo werd zo populair dat heel wat Britse zeeschepen een eigen team hadden. Telkens er waar ook ter wereld werd aangemeerd, maakte men van de gelegenheid gebruik om ook een partijtje waterpolo te spelen. Op de foto de ploeg van HMS Benbow, die in 1920 zo maar eventjes 27 wedstrijden speelde, waarvan er 21 gewonnen werden, slechts twee verloren en vier keer een gelijkspel.

Hongarije

In de Hongaarse competitie een tornooi met dezelfde ploegen als het jaar voordien. FerencvŠrosi TC hernieuwde zijn titel met drie op drie en een doelsaldo van 10-2, op rang twee nu echter III. KerŁleti TVE" Torna ťs VŪvů Egylet gevolgd door Muegyetemi Atlťtikai ťs Football Club (MAFC) en Nemzeti SC.

Ierland

In Ierland werd de allereerste beker gedeeld door de zeventallen van Dublin University en East End Joint Holders.

image002_58.jpg 

De damesploeg van het Ierse Donegall ASC in 1920.

ItaliŽ

image004_16.jpg

Rari Nantes Milano in 1920 voor het eerst kampioen van ItaliŽ. In de finale versloeg het Sportiva Sturla Genova met 4-2.

KroatiŽ

De eerste waterpoloploeg van KroatiŽ was HäK Victorija uit Suöak (opgericht in 1919). Vanaf 1920 werd ook waterpolo gespeeld bij Baluni en Firule, twee sportclubs uit Split. Studenten brachten het waterpolo vanuit Wenen naar Zagreb en vormden er de waterpolosectie van HAäK. De eerste internationale wedstrijd werd in Split gespeeld tegen de bemanning van het Britse schip Brionny en werd door KroatiŽ met 9-0 gewonnen. In 1923 werd in Dubrovnik waterpoloclub 'Jug' opgericht, het meest succesvolle team tussen beide Wereldoorlogen, vanaf 1925 won het dertien keer het nationale kampioenschap van het toenmalige JoegoslaviŽ. Na de tweede wereldoorlog werd de titel verdeeld onder Partizan Belgrado, Mladost Zagreb, Mornar Split, Jadran Split en Jug Dubrovnik.

Malta

Het waren de Britten die het waterpolo rond 1900 naar Malta brachten al waren het enkel de op het eiland gestationeerde Britse militaire teams die een competitie onder elkaar speelden. In 1920 werden dan twee Maltese teams gevormd: Sliema United en Valletta. De waterpolocommissie werd in 1925 opgericht. Tot de jaren 1980 werden alle wedstrijden in open zee gespeeld. Valletta won vanaf 1920 de eerste acht titels.

Nederland

image050.jpgimage050.jpg

Waterpolo kende een 'boom' in Nederland, getuige het aantal toeschouwers op de foto tijdens deze wedstrijd. In 1920 maakte De Dolfijn een succesvolle tournee door Duitsland. In Essen kwamen vijfduizend toeschouwers opdagen die De Dolfijn met 5-1 zagen winnen en in Duisburg werd het lokale team met 9-0 verslagen en zaten er 2000 toeschouwers in de tribunes.

Twaalfde Nederlandse titel voor Het Y Amsterdam en eerste vrouwentitel voor HDZ Amsterdam.

image002_36.jpgimage004_16.jpg

De damesploeg van Thetis Amsterdam.

Oostenrijk

image054.jpgimage054.jpg

In Oostenrijk werd in de schoot van de voetbalclub Hakoah Wien ook een waterpoloteam opgericht. Op de foto een partij uit 1920. In 1926 kroonde de ploeg zich tot Oostenrijks kampioen en in 1931 veroverde zij brons tijdens het EK in Frankrijk.

Schotland

De Schotse bekerfinale werd terug leven in geblazen na de onderbreking van zes jaar naar aanleiding van Wereldoorlog I. Paisley Amateurs knoopte aan met de overwinning en dank zij de 4-2 overwinning op Leith werd de zevende trofee binnengehaald.

Spanje

image002_168.jpg

Club Natacion Barcelona, kampioen in Spanje: Ponsati, Palou, Gimenez, Amigo, Esteve, Barnils en Blanchard.

image013_15.jpg

Op zeker ogenblik speelde Club Natacion Barcelona haar wedstrijden in een waterspaarbekken van Barcelona.

image012_34.jpg

De pioniers van het Spaanse Club Deportivo Bilbao.

image005_19.jpg 

De Spaanse firma Chocolates Amatller uit Barcelona stak in 1920 deze leuke tekening in haar verpakkingen.

Tsjechoslowakije

De tweede nationale titel werd door APK Praha binnengehaald.

Amerika

BraziliŽ

Boqueir„o do Passeio uit Rio de Janeiro won zijn tweede nationale titel in BraziliŽ.

Uruguay

image060.jpg

Ook Uruguay leerde waterpolo spelen, op de foto de pioniers van Club Neptuno Montevideo: H. Shaw, A. Panigatti, C. Panigatti, J. Santangelo, J. Stanham, H. Perez en K. Van Donselaar. Coach van het team was Amador Franco, een Italiaan die in 1908 naar Montevideo emigreerde en heel wat heeft bijgedragen aan de promotie van het zwemmen en waterpolo in Uruguay. Het zou ons overigens niet verwonderen dat K. Van Donselaar geen Vlaamse of Nederlandse roots had.

Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten een heropbloei van waterpolo, vooral aan de Westkust met nieuwe College en University teams, die enorm voordeel haalden uit de bouw van grote, moderne zwembaden, waardoor ze in de gelegenheid waren om waterpolo in een modernere stijl te beoefenen, dus meer zwemgebonden.

image056.jpgimage056.jpg

Een foto uit de Chicago Sunday Tribune van 13 juni 1920 met Olympic Club of San Francisco, die in 1920 door een overwinning op Illinois Athletic Club winnaar werd van haar eerste AAU titel.

De winnaars: Toots Gardner, Preston Steiger, Jim Resleurer (een uitstekend speler met ťťn been), Ernie Smith, Sandy Goodman, Jim Carson en kapitein Otto Schultz.

Preston Steiger (1898-1931) en Jim Carson (1901-1964) werden voor de Olympische ploeg van Antwerpen geselecteerd. De Olympic Club werd ťťn van de smaakmakers van de Amerikaanse competitie en besteedde heel wat aandacht aan de verdere ontwikkeling van de sport. In zoverre dat drie spelers uit het team een selectie verdienden voor de Olympisch Spelen van 1924: George Schroth (1899-1989), Ginger Austin (1902-1962) en George Mitchell (1901-1988).

image003_32.jpg

De ploeg van Columbia University won het interuniversitair kampioenschap.

image058.jpgimage058.jpg

Het waterpoloteam van Harvard University. Harvard is een privť universiteit in Cambridge, Massachusetts.

image457.jpg

Het zevental van de University of Pennsylvania.

Het team: William L. Tandy, Richard L. Harburger, William Barr, T.L. Haldeman, Palmer Collins, John Carney, Harold Elverson, Lawrence Stern en S. Raymond Beckwith.

Het Europese Waterpolo werd door de voormalige Duitser Carl Bauer naar St. Louis gebracht, toen hij Athletic Director werd van de Missouri Athletic Club. Tussen 1926 en 1931 coachte Bauer ook de ploeg van Washington University waarmee hij vier titels won van de Mississippi Valley Conference.  

image062.jpgimage062.jpg

Een actiefoto uit tijdens een wedstrijd van de NYAC in 1920 met als onderschrift:

"Joe Ruddy tracht met een wurggreep Harry Williams met bal onder water te krijgen".

image314.jpg

De pioniers van de US Naval Academy.

Afrika

Zuid Afrika

image239.jpg

Het zevental van Natal Water Polo team haalde de veertiende uitgave van de in Durban gehouden Currie Cup.

De winnaars: C. E. Biggs, W. E. Paull, G. A. Godfrey, R. A. English, A. Gwillam, G. A. Morgan, H. C. Greenlees, C. S. Brown, G. E. Godfrey en P. Crichton.

AustraliŽ

De belangstelling voor waterpolo steeg fenomenaal, bij deze wedstrijd tijdens het Water Rats Gala in Sydney, kon je bij de toeschouwers overt de koppen lopen.