h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1912

Europa

Inmiddels had de waterpolo zich ook al verspreid naar AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Canada, Hong Kong en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika werden wedstrijden gespeeld in East Londen, Eastern Province, Natal, Oranje River Colony, Transvaal, Western Province, De Beers Mine en Bloemfontein.

BelgiŽ

image012_5.jpg

Brussels Swimming Club, dat zich inmiddels voor de achtste keer tot Belgisch kampioen gekroond had, won in eigen bad een internationale wedstrijd tegen Spaans kampioen Club Natacion Barcelona (onderaan).

image014_7.jpg

Duitsland

image692.jpg

In Berlijn werd in het Charlottenburger Stadtbad om de eerste Duitse titel gestreden. Hieraan namen BSC Germania Berlin, SC Magdeburg 96, Schwimmerbund Schwaben Stuttgart en SC Amateur Duisburg, die in hun 'Kreis' gewestelijk kampioen waren gewonnen. De Engelse regels werden toegepast, die begin van dat jaar tijdens een internationaal congres in Brussel officieel aanvaard waren.

image001_2.jpg

BSC Germania Berlin plaatste zich voor de finale dank zij een verpletterende 10-1 overwinning op SC Magdeburg 96. In die finale versloeg de Berlijners Schwaben Stuttgart met 4-2. Kurt Behrens (1884-1928) moedigde zijn club Hellas Magdeburg evenals Wasserfreunde Hannover, Bavaria NŁrenberg en Mannheim aan om de Hongaarse opleidingsmethodes te volgen. Dit resulteerde uiteindelijk in het vormen van een nationale ploeg die voor de Olympische Spelen van 1928 inschreef. Het Duitse team, bestaande uit spelers van Hellas Magdeburg en Wasserfreunde Hannover, won vlot de gouden medaille, helaas stierf Behrens nog voor aanvang van de Spelen.

image164.png

De winnaars van Germania 87 Berlin: Franz Kupsch, Max Grothe, Max Noack, Dessau, Willy Beeken, Max Rother, keeper Robert Ullrich.

image006_68.jpg

De pioniers van het Duitse Amateur Schwimm Club Duisburg in 1912: Mohr, Freund, Anspach, Ludewig, Pohlig, von Eicken en Paul Gunther.

Finland

Dank zij de 6-0 zege over Tampereen Uimaseura won Helsingfors Simsšllskap zijn vijfde opeenvolgende titel in Finland.

Frankrijk

image016_4.jpg

Les Enfants de Neptune de Tourcoing, in 1912 voor de vierde opeenvolgende keer kampioen van Frankrijk: Paul Beulque, Lesage, E. Busscharst, Demessyne, Dujardin, G. Prouvost en  A. Busschaert.

image030_2.jpg

Dauphins de SŤte, in 1912 kampioen van het Zuiden.

image004_90.jpg

De pioniers van CN Juvisy sur Orge, een voorstad van Parijs.

image005_23.jpg

De pioniers van CA Havrais, poserend in hun thuisbad Piscine de la Gare van Le Havre.

Griekenland

image022_5.jpg

Griekenland meldde zich als waterpolonatie, de pioniers van Panellinios Gymnasticos Syllogos in 1912. Griekenland was present op de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920 en die van Parijs in 1924. Nochtans werd de Griekse Zwemfederatie pas in 1927 opgericht en werd de eerste nationale competitie in 1928 betwist.

Groot-BrittanniŽ

Zesde overwinning van Hyde Seal SC  in het ASA Club Senior Championship

image002_123.jpg

Bristol Dolphin Swimming Club won het regionale kampioenschap.

image028_2.jpg

De ploeg uit het Engelse Chelsea, van Russische miljardairs als sponsor was toen nog geen sprake

image006_60.jpg

Het begin van de sponsoring in waterpolo. Het team van Brighton Swimming Club maakte op deze ludieke manier reclame voor OXO. Onderaan de foto lezen we.

"Leden van de Brighton Swimming Club.

Ze baden het hele jaar door in open zee en poseerden speciaal voor deze foto om hun waardering te uiten over de stimulerende en verwarmende kracht van OXO."

Cambridge versloeg Oxford met 5-2


Frank  Sachs, een lid van de London Otter's Club en van de London Water Polo League schreef het boek The Complete Swimmer, in 1912 uitgegeven door Methuen and Co. Van pagina 151 tot pagina 186 wijdde hij een volledig hoofdstuk aan de waterpolosport. Het boek verscheen tussen 1912 en 1929 in vijf edities en is een heus collectors item geworden. Verwoede verzamelaars tellen er zo maar eventjes 195 Engels Pond voor neer.

Hongarije

 image871.jpg

In Hongarije een derde titel op rij voor FerencvŠrosi TC, dat in een eenmalige partij MTK met 12-1 het nakijken gaf.

ItaliŽ

image001_45.jpg 

Eerste officieel kampioenschap in ItaliŽ werd door Federazione Italiana Rari Nantes georganiseerd, Genoa Cricket and Football Club Waterpolo ging met die eerste titel lopen. Buiten de kampioen nog twee andere ploegen aan de afworp. In een zeer controversiŽle eerste wedstrijd versloeg Societŗ Sportiva Lazio Nuoto het zevental van Rari Nantes Partenope met 2-1, maar de hoofdstedelingen werden van zeer brutaal spel beschuldigd en de overwinning werd aan Partenope toegekend. Lazio weigerde daarop tegen Genoa Cricket and Football Club Waterpolo te spelen en dus werden er geen punten verdeeld. Gezien Genoa nadien Partenope met 4-1 versloeg in de derde partij werden ze de eerste Italiaanse kampioen.

De kampioenen: Ernesto Ghiorzi, Augusto Massa, Paganelli I, Paganelli II, Vittorio Semorile, Gavoglio en Davide Baiardo.

Het 'brutale' Lazio: Schiavi, Romeo Tofini, Luigi Kustermann, Umberto Torchio, Giovanni Kustermann, Remo Forlivesi en Chiesa.

Malta

image018_5.jpg

De allereerste ploeg van Sliema United Athletic Club uit Malta: De Martino, Farrugia, C. Busietta, E. Busietta, V. Baroni Trigona, A. Rizzo en Caruana. Sliema ASC werd de meest succesvolle ploeg uit de Maltese waterpologeschiedenis, na de oprichting in 1912 schopten ze het 29 keer tot nationaal kampioen van hun eiland.

Nederland

image001_39.jpg

In de Nederlandse competitie was Het Y Amsterdam voor de vierde keer aan het feest.


Tijdens het jaarlijks festival van de Haagse Zwem en Poloclub werd telkens een wedstrijd betwist.

Oostenrijk

In Oostenrijk won WAC Wiener Athletiksport Club voor de twaalfde keer de nationale titelstrijd, maar moest de titel terug inleveren na de gewonnen gerechtszaak door EWASC Erster Wiener Amateur-Schwimm-Club ingespannen. WAC had namelijk de Hongaar Hegner ingezet en die was in de Oostenrijkse competitie niet speelgerechtigd.

Schotland

Een superieur Paisley Amateurs klopte Whitehall in de Schotse bekerfinale met overtuigende 8-1 cijfers.

Sovjet-Unie

image020_4.jpg

Ook in Rusland leerde men waterpolo kennen, op de foto de allereerste ploeg van Kandynovski Moscow.

Zwitserland

image256.jpg

De pioniers van het Zwitserse Nyon

Amerika

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten hield men de slechte gewoonten vol. Het spel werd ontzettend brutaal en alle middelen waren goed. De halve finale van het nationaal kampioenschap tussen New York AC en Chicago AA was de druppel die de emmer deed overlopen.

Een krantenartikel uit de New York Times van 14 maart 1912

"Pittsburgh: De New York Athletic Club en de Chicago Athletic Club speelden de ruwste waterpolowedstrijd uit de geschiedenis. De bokser Joe Choynsky, die ooit tegen James J. Corbett vocht op een schuit in San Francisco Bay, was coach van Chicago. Nadat vier spelers bewusteloos uit het water werden gehesen, sloeg bokser Choynsky Joe Ruddy van NYAC op de kaak. Ruddy sloeg daarna Choynsky op zijn oog. Hierop ontstonden rellen. De 'Amateur Athletic Union' schrapte hierop het waterpolo meteen van zijn lijsten. Om deze reden wordt er opnieuw geen team naar de Olympische Spelen van Stockholm in 1912 gestuurd."

Op 15 maart een nieuw artikel in dezelfde krant:

"Gevecht in waterpolowedstrijd
New York AC en Chicago AA betrokken in vechtpartij
"Pittsburgh: Gisterennacht stopte een algemeen gevecht het waterpolokampioenschap tussen New York AC en Chicago AA in het bad van het bad van de Pittsburgh Athletic Association. Dokter W. L. Savage, Geneesheer-Direkteur van de Pittsburgh AA stopte de wedstrijd voor het einde van de eerste helft en kondigde aan dat hij zou adviseren dat verschillende van de deelnemers de toegang tot het clubhuis zou verboden worden."

Naar aanleiding van deze partij schorste de Amateur Athletic Union (AAU) de competitie, besliste het om geen kampioen aan te duiden en annuleerde het de competitie tot 1914, het jaar waarin de Amerikaanse clubs uiteindelijk aanvaardden om onder de meer geciviliseerde internationale regels te spelen. Sommige teams en niet erkende liga's speelden echter tot de jaren 1930 volgens de oude, brutale waterpoloversie met de zachte bal. Uiteraard opnieuw geen Amerikaans team op de Olympische Spelen in Stockholm.

image032_2.jpg

Een artikel uit de New York Times van 22-9-1912:

"Dokter Dudley Allen Sargent, Professor fysieke training aan de 'Harvard Universiteit' organiseert in 1912 een eerste sportkamp voor meisjes, ťťn van de onderdelen is waterpolo, zoals op de foto hieronder te zien is"

image034_3.jpg

De ploeg van High School Long Beach, California, in 1912 kampioen van Zuid CaliforniŽ.

image066_3.jpg

Het team van de Princeton University, New Jersey.

AziŽ

Japan

In 1912 begon ook Japan met waterpolo. Een groep Engelse zakenlui, die thuis al waterpolo hadden gespeeld, startte een eerste club op de Kobe Rowing and Athletic Club. De Amerikaan George Weed (1862-1919) Professor aan de Keio University van Tokio, werd coach van dit eerste Japanse team. In 1925 wonnen de afgestudeerden van de Keio University het eerste nationale kampioenschap. Daarna eindigde Japan als vierde op de Olympische Spelen van 1932.

Afrika

Zuid Afrika

Transvaal eigende zich zijn derde titel toe en won daarmee ook de Currie Cup.

AustraliŽ