h2opolo.beH2Opolo.be

Publicaties over waterpolo

1923

image384_1.jpg

Het boek Méthode de Natation - Le Water-Polo werd in 1923 geschreven door de legendarische Paul Beulque (1877-1943), de stichter van Enfants de Neptune de Tourcoing en introduceerde eveneens een nieuwe methode om zwemmen aan de leren, die de naam van de auteur kreeg Het werd uitgegeven door Imprimerie Georges Frere uit Tourcoing.

image451_1.jpg 

Paul Beulque stichtte de zwem- en waterpoloploeg Enfants de Neptune de Tourcoing in 1904, het jaar waarin de stad haar zwembad opende. Hijzelf won als speler met Tourcoing het Frans kampioenschap van 1907 tot 1913, werd zeven keer opgeroepen voor het nationale team en maakte zijn in 1912 zijn enig optreden als speler in het Franse Olympisch team, dat na een 7-2 nederlaag tegen Zweden werd uitgeschakeld. Later werd hij trainer van de nationale ploeg die hij in 1924 naar de Olympische titel leidde, met vijf van de zeven spelers uit Tourcoing.Tot 1943 werden zo maar eventjes 31 spelers van ENT voor het Olympisch team geselecteerd.

Van 1919 tot 1923 werkte hij onafgebroken aan zijn nieuwe methode om zwemmen aan te lereden en dat laatste jaar publiceerde hij dan ook het boven vermeld boek. 

Buiten zijn trainersfunctie was hij ook hoofdmonitor van het zwembad en haalde hij alle leerlingen van de gemeentescholen naar het bad, voor wie zwemmen vanaf 1911 een verplicht vak werd. Zijn doel was om heel wat zwemmers te rekruteren voor zijn club en hij koos er de beste elementen uit, die vanaf het jaar nadien gratis naar het zwembad mochten tijdens de trainingsuren van de club.

Beulque ontwikkelde een lesmethode die perfect beantwoordde aan de eisen en doelstellingen van de tijd. Met de hulp van de industrieel Wroman uit Roubaix, vervaardigde Beulque een constructie van kabels en katrollen waarmee de leerlingen via een riem aan de oppervlakte van het water werden gehouden. Op die manier leerde hij hen zwemmen en verbeterde hij hun zwemstijl.

Schoonzoon Albert Vandeplancke (1911-1939) won met de Franse waterpoloploeg brons op de Spelen van 1928

image385.jpg

Het boek Méthode de Natation - Le Water-Polo werd Tin 1923 uitgebracht en trots publiceerde Paul Beulque de foto van zijn waterpoloploeg Enfants de Neptune de Tourcoing, die het jaar voordien Frans kampioen werd

image386.jpg
 
Op een van de pagina's werd ook de tekening afgedrukt van een waterpolodoel.