h2opolo.beH2Opolo.be

Publicaties over waterpolo

1901

image357.jpg image359.jpg

Gus Sundstrom (1858-1936), de legendarische coach van de New York Athletic Club schreef het boek Water Polo, dat in 1901 gepubliceerd werd door Spalding's Athletic Library.

image451.jpg 

Sundstrom werd in 1858 in Brooklyn geboren als zoon van een Scandinavische zeekapitein. Op zeer jonge leeftijd leerde hij zwemmen en nam hij deel aan heel wat open wedstrijden die in de verschillende rivieren van New York gezwommen werden, waarbij de winnaars financiŽle beloningen ontvingen.

Toen hij oud genoeg was om voor zichzelf te zorgen, meerde hij aan op het zeeschip West-Bell, waarmee hij de wereld rond reisde. Op een van die reizen werd hij in Columbia door de Indiaan Big Red Fish uitgedaagd voor een race over 1 mijl. Tot ieders verbazing kreeg Sundstrom op zijn donder, omdat hij zelf schoolslag zwom en de Indiaan een volledig onbekende stijl gebruikte, waarbij een arm uit het water kwam en de benen een slaande beweging maakten. Sundstrom nam deze nieuwe 'vrije' slag over en verbeterde hem.

In 1885 bouwde de New York Athletic Club haar eerste overdekt zwembad in Manhattan en Gus Sundstrom werd er aangeworven als zweminstructeur. Opnieuw nam hij deel aan de rivierwedstrijden van New York, waarvan hij er heel wat won met onder andere de eerste wedstrijd rond het eiland van Manhattan. Zijn zwemreputatie zorgde ervoor dar hij in 1890 toezichthouder zwemmen werd van alle scholen uit New York City, waar hij door de jaren heen 100.000 kinderen leerde zwemmen.

Al vlug werd hem ook gevraagd om het waterpoloteam van New York Athletic Club te coachen en dat leverde de club heel wat Amerikaanse titels op en in 1904 zelfs goud op de Olympische Spelen van Atlanta. Onder zijn leiding kreeg waterpolo bekendheid en populariteit en zo maar eventjes 14.000 fans kwamen de wedstrijden bijwonen. Sundstrom kneedde zwemkampioenen als Charles Daniels (1885-1973), Joe Ruddy (1878-1962) en Bud Goodwin (1883-1957) tot prima waterpolospelers, maar zorgde er ook voor dat Daniels de 'vrije' slag onder de knie kreeg, waarmee hij zijn winnende tijd van de Spelen van 1904 in 1908 met acht seconden onderbood. Het leverde Sundstrom de titel op van 'eerste grote Amerikaanse coach van de eeuw'.

Daarbuiten was Sundstrom ook gekend om zijn stunts, zo dook hij bijvoorbeeld het water in terwijl hij een sigaar rookte, die nog steeds brandde wanneer hij terug boven kwam. Zijn zwemsuccessen leverden hem de titel van wereldkampioen lange afstandszwemmen op en hij bleef zijn club NYAC 50 jaar trouw. Op 68-jarige leeftijd zwom hij nog steeds de wedstrijd rond het Manhattan eiland uit. Hij stierf op 78-jarige leeftijd.

image361.jpg

Het boek van Sundstriom was rijkelijk gedocumenteerd met tekeningen en foto's, de tekening hierboven toont verschillende passeer mogelijkheden: de schouderworp, het teruggooien, de pas terug, de schoolslag pas, de bovenhandse pas.

image363.jpg

 De foto hierboven toont enkele acties die tijdens het trainen werden ingeoefend.