h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1962

Europees Kampioenschap

image002_102.jpg

Goud voor Hongarije op het EK in Leipzig, de tweede plaats werd gedeeld door JoegoslaviŽ en de Sovjet Unie. Er werd geen brons uitgereikt.

Een spannend kampioenschap dit keer, Hongarije speelde in de eindstrijd 2-2 gelijk tegen de Sovjet-Unie en won nipt met 3-2 tegen JoegoslaviŽ. Meteen ook het derde Europese goud in evenveel kampioenschappen voor keeper Ottů Boros (1919-1988), GyŲrgy KŠrpŠti (1935-) en KŠlmŠn Markovits (1931-2009).

image009_18.jpg

De Hongaar ZoltŠn DŲmŲtŲr (1935-) had in 1958 twaalf keer gescoord en voegde daar nog tien treffers aan toe, waardoor hij de topscorer werd van alle edities tot dan toe. 

image711.jpg

De gouden Hongaren: Otto Boros, Miklos Ambrus, Andros Bodnar, Zoltan Domotor, Laszlo Felkai, Dezso Gyarmati, Tivadar Kanizsa, Gyorgy Karpati, Janos Konrad, Kalman Markovits, Mihaly Mayer en Denes Pocsik.

image004_41.jpg

Ook Nederland en BelgiŽ namen deel aan het EK, weinig succesvol overigens met een zesde plaats voor de jongens van coach Ruud van Feggelen (1924-2002) en een zevende voor de Belgen. Het onderlinge treffen tussen beide landen eindigde op 6-6. Op de foto luisteren de Nederlanders aandachtig naar de raadgevingen van hun coach: Henk Hermsen, Gerrit Wormgoor, Hans Aalbers, Rolf Wagenaar, Wim van Spingelen, Fred van Zwan, Loet Geutjes, Wim Walewijn, Bram Leenaards, Fred van Dorp en Ton Stam.

Aziatische Spelen

Op de vierde Asian Games in Jakarta verlengde Japan zijn Aziatische titel van vier jaar voordien. Het lokale IndonesiŽ eindigde tweede voor Singapore en Hong Kong. De openingswedstrijd tussen de nummers een en twee was met een eigenaardige 1-0 in het voordeel van Japan geŽindigd. Japan won nadien nog met 9-2 van Singapore en overklaste Hong Kong met zware 20-2 cijfers.

De winnaars: Hachiro Arakawa, Shigenobu Fujimoto, Norihide Iida, Hiroshi Inoue, Mineo Kato, Yoji Shimizu, Koki Takagi, Kazuya Takeuchi, Toru Takubo en Takashi Yokoyama.

Central American and Caribbean Games

Mexico bleef de baas in het waterpolotornooi van de Central American and Caribbean Games. De zesde editie werd in Kingston betwist, gastlland JamaÔca haalde zilver, Barbados brons.

Europa

BelgiŽ

Antwerpse ZC zette orde op zaken en haalde voor de vijftiende keer al de Belgische titel binnen. 

DDR  

In Oost-Duitsland won SG Dynamo Magdeburg het kampioenschap voor de zesde keer.

image225.jpg

De beker ging voor het eerst, maar ook voor het laatst naar BSG Aufbau Magdeburg.

image006_46.jpg
 
Eerste dag uitgave van de Oost-Duitse Post naar aanleiding van het EK in Leipzig.

Denemarken

Het Deense kampioenschap ging voor de vierentwintigste keer naar SK Triton Ballerup KÝbenhavn.

Duitsland

Achtste Duitse kampioenstitel voor Duisburger SV 98.

Finland

Helsingfors Simsšllskap verhoogde zijn aantal Finse titels naar dertig stuks.

Frankrijk

image125.jpg

In Frankrijk haalde SCN Choisy-le-Roi, een gemeente 10km ten zuiden van Parijs, zijn enige nationale titel ooit, waarmee het de zegereeks van SN Strasbourg onderbrak.

De winnaars: Himgi, Cros, Lamy, Attal, Frantz, Campaner, Llabata en Gastou

Griekenland

image014_18.jpg

In Griekenland haalde Ethnicos Piraeus zijn elfde nationale titel: Manolis Patlakas, Yiannis Thymaras, Petros Kalfamanolis, Andreas Garyfalos en Andreas Kalomiris.

Groot-BrittanniŽ

Birkenhead SC hernieuwde zijn eerste zege van het jaar voordien in het  ASA Club Senior Championship.

Hoewel Engeland beschouwd wordt als de bakermat van waterpolo, werd pas in 1962 de National Waterpolo Ligue opgericht. Voordien waren er enkel lokale liga's. De stichtende verenigingen waren Birkenhead, Birmingham & District League, Cheltenham, Otter, Polytechnic, Sheffield Dolphins, Sutton & Cheam en Weston-super-Mare. In 1963 kroonde Cheltenham zich met amper ťťn verliespartij op veertien tot eerste ligakampioen, ook wel de Dr John Howell Memorial Trophy genoemd. Nochtans was niet iedereen deze liga goedgezind. In het Noorden bijvoorbeeld argumenteerde de invloedrijke Doug Scales dat deze competitie het Engelse waterpolo ruÔneerde, door het aantal clubs in eerste divisie te reduceren naar acht. Vooral de verre afstanden die moesten afgelegd worden waren een groot probleem. Zelfs voor de deelnemende clubs. Zo bekloeg Sutton zich na een wedstrijd:

"Vorige zaterdag reisden we bijna 190 miles (= 305 km) met de auto om tegen de Sheffield Dolphins te spelen, wat ons ongeveer £18 kostte, de goedkoopste manier trouwens. Het was een lange dag en veel geld om een wedstrijd te spelen die volledig verbrod werd door een hopeloze scheidsrechter. Hij had kennelijk de bedoeling om waterpolo in een bloedbad te veranderen en kende de regels niet."

En daar neep hem nu juist het schoentje, de regels van de liga dat eerste jaar voorzagen immers:

"Het is de taak van de THUISCLUB om een scheidsrechter en een tijdopnemer te leveren,"

waaraan toegevoegd werd:

"De scheidsrechter moet een nationale of districtscheidsrechter zijn en van een neutrale club".

Of dat hielp? Van geen kanten. Zo noteerde men na een levendige partij tussen Birkenhead en Birmingham de volgende reactie:

"Vorige zaterdag nam de scheidsrechter nooit een beslissing. Hij haalde de bal tientallen keren uit het water voor een 'tussen twee' en bij een zware fout van ťťn van de ploegen stuurde hij altijd beide spelers uit het water. Eerlijk gezegd was hij niet op de hoogte van de regels die nodig zijn om deze wedstrijden te leiden en naar mijn bescheiden mening vernielde hij deze volledig."

Hier moet wel gezegd dat het eerste seizoen heel experimenteel was en dat de acht ploegen overeengekomen waren om de heen- en thuiswedstrijden op vriendschappelijke basis te spelen. Inmiddels weet iedereen dat je dat nu net niet bij waterpolo moet doen. In 1964 koos een selectiecomitť dan ook uit een panel van zeventien scheidsrechters. Maar zelfs dat was niet perfect, zoals het commentaar van een onafhankelijke toeschouwer bewees:

"Ik mag rustig zeggen dat ik nooit een zwakkere, ongeschikte, totaal hopeloze man aan een zwembadrand heb gezien. Volgens mij kende hij de regels helemaal niet. En die die hij dan toch kende, voerde hij niet uit. Eťn van zijn grote fouten was dat hij beslissingen nam over spelfases terwijl hij zelf aan het andere eind van het bad stond."

Ook aan clubzijde waren er verbeteringen mogelijk, zo bekloeg een scheidsrechter zich in 1967 dat het Leamington bad aan ťťn zijde amper ťťn meter diep was. Een ander heikel punt waren de open baden. Zo schreef secretaris Phil Shailer van Polytechnic Londen naar zijn collega Allan Murray van Birkenhead:

"Wij schrijven u om te bevestigen dat wij op zaterdag 9 mei in uw thuisbad komen spelen (wij hopen stellig dat dit niet uw buitenbad is!). Voor de terugwedstrijd zullen wij u warme en aangename zwemcondities aanbieden in de Seymour Hall Baths. Noteer even dat wij u de punten verkiezen te geven, dan in zulke ijskoude toestanden te moeten spelen ondanks de toegevoegde attractie van een badende schoonheidswedstrijd!"

Wat komt ons dit toch allemaal bekend voor.

Oxford wint met 5-4 van Cambridge, maar opnieuw geen gekende uitslagen meer tot en met 1985.

Hongarije

FerencvŠros Torna Club Budapest haalde de Hongaarse titel binnen en later op het jaar won het ook zijn zesde bekerfinale. In competitieverband won het dertien wedstrijden en speelde het vijf keer gelijk.

De beker werd opnieuw met vier wedstrijden beslecht, daarin scoorde FerencvŠros Torna Club Budapest twee puntjes meer dan ŕjpesti Torna Egylet.

Ierland

Clonard Waterpolo Club  won voor de zestiende keer de Ierse bekerfinale.

ItaliŽ

Vierde Italiaanse titel op rij voor Pro Recco. In de competitie met negen ploegen won het elf van de zestien wedstrijden en speelde het driemaal gelijk met een doelsaldo van 69-40.

JoegoslaviŽ

image006_90.jpg 

Eerste kampioenstitel voor Mladost Zagreb in JoegoslaviŽ.

Het kampioenenteam: éuěej, Legradić, Janković, Jeěić, Jeger, éagar, Fulgozi, äimenc, Bonačić, Verěi en Stipanić.

Het zevental van het Joegoslavische Rence in SloveniŽ speelde zijn wedstrijden in de rivier Vipava.

Litouwen

Kauno ĄPramprojektasď verlengde zijn eerste titel en eerste beker van het jaar voordien.

Malta

Sliema ASC won het Maltese kampioenschap voor de achtste keer.

Nederland

Zestien stuks al voor het vrouwen zevental van HZC De Robben.

Bij de mannen won Amersfoortse Zwem en Polo Club zijn eerste bekerfinale.

De strijd om de titel daarentegen werd gestaakt, al vinden we nergens terug waarom.

Oostenrijk

Aan de supprematie van Schwimm-Union Wien kwam geen einde, het won reeds zijn de vijftiende titel.

Polen

Negen titels al voor WKS Legia Warsaw.

RoemeniŽ

Zesde Roemeense titel op rij voor Dinamo Bucuresti.

Schotland

Een 7-5 overwinning tegen Portobello in de finale leverde Galashiel de Schotse beker op.

Sovjet Unie

Het Sovjet kampioenschap werd voor de zesde keer door Dynamo Moskou gewonnen.

Spanje

Club Natacion Barcelona haalde zijn achtendertigste Spaanse titel.

Tsjecho-Slowakije

Eerste zomertitel voor äKP Koöice in Tsjecho-Slowakije.

SlŠvia UK Bratislava won voor de zesde keer de wintercompetitie.

Zwitserland

In Zwitserland was SC Horgen voor de achtste maal aan het feest.

Amerika

ArgentiniŽ

image006_33.jpg

BraziliŽ veroverde in ArgentiniŽ het goud tijdens de South American Championship van 1960. Het gebeuren vond plaats in het zwembad van Club Velez Sarsfield of Buenos Aires. Thuisland ArgentiniŽ eindigde tweede en Uruguay derde. De teams speelden twee keer tegen elkaar. Opnieuw een spannend gebeuren overigens. ArgentiniŽ en BraziliŽ deelden met 4-4 de punten in hun eerste ontmoeting, de tweede partij zou over de winnaar beslissen en daarin scoorden de Brazilianen ťťn goaltje meer: 5-4.

image008_27.jpg

Het beslissende doelpunt van BraziliŽ tegen ArgentiniŽ.

image010_22.jpg

ArgentiniŽ, goed voor het zilver in eigen land.

image012_20.jpg

Brons voor Uruguay.

BraziliŽ

Tiende achtereenvolgende kampioenstitel voor Fluminense uit Rio de Janeiro.

Cuba

Postzegel van de Cubaanse post naar aanleiding van de Zuidamerikaanse Spelen.

Chili

Antofagasta verlengde zijn eerste titel van het jaar voordien in Chili.

Verenigde Staten

City of Commerce Swim Club haalde zijn enige Amerikaanse titel ooit.

Afrika

Angola


 
Postzegel uit Angola met waterpolo als onderwerp.

TunesiŽ

Al de vierde titel op rij voor Avenir musulman, maar ook de derde bekerwinst.

Zuid Afrika

image443.jpg

Het Western Province Waterpolo team won in Kaapstad de Currie Cup voor de derde keer, maar voor de eenentwintigste keer al;

De winnaars: Rod Maztinter, Butch Hulley, Kevin Fialkov, Hans SchŲfmann, Harry Lipschitz, Wally Voges, Bram Fialkov, Stan Lipschitz en Ebor Sorger.

AziŽ

IndonesiŽ

image002_146.jpg

Eerste dag uitgave van de Indonesische Post naar aanleiding van de Aziatische Spelen in Djakarta. Uiterst rechts waterpolo, die hieronder apart wordt afgedrukt.

image501.jpg

Japan