h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis waterpolo

1959

Universiade

In 1959 werd het eerste internationaal Universitair kampioenschap betwist. JoegoslaviŽ won het goud voor Hongarije en ItaliŽ

Pan Amerikaanse Spelen


De derde editie van de Pan Amerikaanse Spelen in Chicago werd zonder puntenverlies door het thuisland gewonnen. De Verenigde Staten hielden ArgentiniŽ en BraziliŽ achter zich. In de voorronde versloegen de Amerikanen Mexico met 5-2, BraziliŽ met 8-2, de Nederlandse Antillen met zware 17-4 en ArgentiniŽ met 5-3. Daarna speelden de drie eersten onderling nog een wedstrijd en opnieuw trokken de Verenigde Staten aan het langste eind.

ArgentiniŽ - BraziliŽ: 8-7

Verenigde Staten - ArgentiniŽ: 5-3

Verebigde Staten - BraziliŽ: 6-3

Mediterane Spelen

JoegoslaviŽ veroverde goud op de derde Mediterranean Games, die van 11 tot 23 October in de Libanese hoofdstad Beiroet gehouden werden. ItaliŽ haalde zilver, de Verenigde Arabische Republiekn het brons.

De winnende Joegoslaven: Duro Radan, Pero Katuöic, Hrvoje Kacic, Boris Cukvas, Boěidar Staniöic, Ante Nardeli, Zlatko äimenc, Zdravko Jeěic, Ivo Cipci, Gojko Arneri, Lovro Radonjic en coach Boěo Grkinic.

Spartakiade

Het Russisch team dat de Spartiakade van 1959 won was samengesteld uit spelers van Dynamo Moscow, CSK Moscow and Torpedo Moscow.

De winnaars: Boris Goikhman, Anatoliy Kartashov, Vladimir Novikov, Vyacheslav Kurennoj, Michael Ryzhak, Peter Mshvenieradze, Vladimir Semyonov, Boris Grishin, Nikolay Malin, Victor Ageev, Valentin en Yuri Prokopov Grigorovskiy.

Central American and Caribbean Games

Opnieuw was Mexico de sterkste in het waterpolotornooi van de vijfde Central American and Caribbean Games, die dit keer in Caracas gespeeld werden, JamaÔca op rang twee en gastland Venezuela op rang drie.

Europa

BelgiŽ

In 1959 ging de Belgische titel voor de dertiende keer naar Antwerpse ZC.

DDR

SG Dynamo Magdeburg kroonde zich in 1959 voor de derde keer op rij tot kampioen van Oost-Duitsland (DDR): J. Kulla, J. Wenzel, Rolf Bastel, D. Voί, Cassel G. Kollmey, Gόnter Becker, G. Bezold, Jόrgen Kluge, Siegfried Ballerstedt en Eberhard Elfert.

Voor het eerst werd in de DDR ook voor de beker gekampt, hier haalde SC Rotation Leipzig het.

Denemarken

TweeŽntwintigste kampioenenbal voor SK Triton Ballerup KÝbenhavn in Denemarken.

Duitsland

In Duitsland won SV Rote Erde Hamm zijn vierde titel.

Finland

In Finland bracht Helsingfors Simsšllskap zijn totaal kampioenstitels op zevenentwintig

Frankrijk

In Frankrijk eigende Sociťtť de Natation de Strasbourg zich een tweede opeenvolgende titel toe.

Griekenland

Ethnikos Piraeus veroverde zijn negende Griekse titel.

Geen bekercompetitie in Griekenland en dat zou zo duren tot 1983.

Groot-BrittanniŽ


Derde zege van Cheltenham S&WPC in het ASA Club Senior Championship.

Hongarije

De Hongaarse titel ging voor de vierde keer naar Szolnoki VŪzilabda Sport Club, dat evenveel punten haalde als ŕjpesti Důzsa maar met 84-39 een beter doelsaldo kon voorleggen dan Budapest (79-43).

De kampioenen: Boros Ottů, Brinza IstvŠn, Hegmann GyŲrgy, Pintťr IstvŠn, Koncz IstvŠn, Hasznos IstvŠn, Kanizsa Tivadar, Kuczora Ferenc, Kelemen Jůzsef en Goůr IstvŠn.

De Hongaarse bekerfinale werd voor de vierde maal door Budapesti Honvťd Sport EgyesŁlet gewonnen, net als het jaar voordien versloeg het Budapesti Vasutas Sport Club in de finale met 4-3.

Ierland

In Ierland won Neptune Waterpolo Club voor de vierde keer de bekerfinale.

ItaliŽ

Met een drie op drie in de eindronde won Pro-Recco zijn eerste Italiaanse titel, maar er volgden nog vele andere.

De kampioenen: Piero Pizzo, Eraldo Pizzo, Cevasco, Guidoti, Merello, Lavoratori, Giraldi, Maraschi en Ettore Zannoni.

JoegoslaviŽ

Jadran Herceg Novi won de nationale titel in 1958 en 1959, zonder ook maar ťťn keertje te verliezen. De club werd in 1926 gesticht en telde heel wat gerenommeerde spelers  binnen haar rangen, die allen voor het nationaal team geselecteerd werden.

De ploeg: Colovic, Siljak, Muskatirovic, Cukvas, Radan, Bilas, Vuksanovic en Uljarevic.

KroatiŽ

Negen jaar na de eerste editie werd er pas een vervolg gebreid aan de 'Wild League', een competitie voor amateurteams in volle zee aan de stranden en de haven van Dubrovnik. Dit keer haalde Piplic het, maar opnieuw viel dit schitterend idee stil en het duurde tot 1983 eer er een defintieve doorstart kwam, waarna de competitie jaarlijks doorging.

Malta

Allereerste titel voor Sirens A.S.C. in Malta.

Het winnend zevental: Micallef Eynaud, Triganza, Frendo, Pace, Dowing, Galea en Degiorgio.

Montenegro

PVK Primorac Kotor uit Montenegro in 1959: M.T. Cirkovic, B. Skanata, D. Pericic, Z. Milosevic, B. Radovic, A. Popovic, P. Vicevic, D. Cicovic, P. Lubarda, B. Cicovic en B. Kovacevic.

Nederland

In Nederland voegde HZ Zian een zestiende kampioenstitel toe aan zijn totaal.

HZC De Robben een dertiende bij de vrouwen.

Oostenrijk

Voor het eerst werd de Oostenrijkse competitie met heen- en terugwedstrijden betwist, het weerhield Schwimm-Union Wien niet ervan om een elfde titel aan zijn erelijst toe te voegen.

Polen

Negen jaar na de vorige een derde titel voor KS Polonia Bytom.

RoemeniŽ

Dinamo Bucuresti voegde een derde titel toe aan zijn erelijst.

Schotland

Eerste Schotse beker voor Galashiels, dat in de finale Warrender versloeg met 9-4.

Sovjet Unie

Een vierde landstitel in de Sovjet Unie voor Moscow XI.

Russische postzegel uitgegeven naar aanleiding van de Spartiakade 1959.

Spanje

In Spanje een vijfendertigste opeenvolgende kampioenstitel voor Club Natacion Barcelona.

Het Spaanse boek over waterpolo dat door J. Paredes geschreven werd.

Tsjecho-Slowakije

In Tsjecho-Slowakije een zesde zomer- en vierde wintertitel op rij voor SlŠvia UK Bratislava.

Zwitserland

Zesde Zwitserse titel voor SC Horgen.

Amerika

BraziliŽ

Zevende titel op rij voor Fluminense uit Rio de Janeiro.

Canada

Van 1955 tot 1959 werd er in Canada geen waterpolocompetitie betwist. Daarna namen slechts twee ploegen eraan deel: Montreal Young Men's Hebrew Association en Hamilton, die elk een thuis- en een uitwedstrijd speelden. Het eerste 'all Canadian' National Championship werd in 1964 in de vorm van een tornooi gespeeld, met zeventallen uit Vancouver, Calgary, Manitoba, Ontario en Quebec. Dit alles ging door in het Gull Lake van het stadje Gravenhurst, ťťn uurtje rijden van Toronto. Door de  vakantieperiode waren er ook heel wat speedboats en waterskieŽrs op het meer, en die zorgden tijdens de wedstrijden voor heel wat golven. Toronto won het verdict, voor Hamilton en Montreal.

Verenigde Staten

Olympic Club San Francisco haalde zijn vierde Amerikaanse titel. Olympic Club was de oudste atletiekclub in de Verenigde Staten. Waterpolo kwam later op het programma, met een eerste nationale titel in 1920.

De ploeg van Illinois Athletic Club die deelnam aan de Pan Am competitie van 1959: Haberkman, Hughes, Goede, Kastner, coach Greller, Koblish, Connors, S. Kooistra, B. Kooistra, Hahn en manager Little.

Afrika

TunesiŽ

De tweede titel op rij voor Avenir musulman.

De beker werd dit keer door Jeunesse sportive goulettoise binnengehaald.

Zuid Afrika

Het Transvaal Waterpolo Team was in de Currie Cup voor de negentiende keer aan het feest.