h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis waterpolo

1934

Europees Kampioenschap

image001_15_png.jpg

Op het vierde EK in het Duitse Magdeburg haalde Hongarije opnieuw het goud, zilver was voor Duitsland en brons voor BelgiŽ.De Magyaren waren opnieuw superieur, in de reeksen wonnen ze met 5-1 van BelgiŽ, met 9-1 van Nederland, met 3-1 van JoegoslaviŽ en met 5-0 van Frankrijk. In de finalestrijd ging Zweden met 9-1 onderuit en kreeg Duitsland 4-1 aangesmeerd.

De winnende Hongaren: Gyorgy Brody, Gyorgy Kutasi, Mihaly Bozsi, Jeno Brandi, Oliver Halassy, Marton Homonnai, Sandor Ivady, Alajos Keseru, Janos Nemeth, Miklos Sarkany en Jozsef Vertesy.

image011_6_png.jpg

President Emile-Georges Drigny (1883-1957) hier gekiekt tijdens zijn openingsspeech als FINA voorzitterop het Internationale waterpolotornooi van 1929 in Boedapest. Van 1928 tot 1932 was hij FINA voorzitter en van 1938 tot 1948 voorzitter van de LEN (Ligue Europťene de Natation), een organisatie die hij in 1927 had helpen oprichten. De Franse Zwembond leidde hij van 1942 tot 1950. In 1920 zwom hij op de Olympische Spelen van Antwerpen de 1.500m vrij en was hij lid was van het waterpoloteam. Beroepshalve was hij sportreporter bij het tijdschrift Miroir du Monde

image002_63.jpg

Beeld van de finalewedstrijd op het EK in Magdeburg. Hoewel Hongarije 2-2 gelijk speelde tegen Duitsland, wonnen ze het kampioenschap met een totaal van elf punten, voor Duitsland dat er tien verzamelde. Hoe vlot de Hongaren scoorden bewees hun doelsaldo: 52-7, Duitsland legde 21-9 voor en de volgende vijf teams in het kampioenschap hadden allemaal een negatief doelsaldo door de zware nederlagen die ze van Hongarije te slikken kregen.

image003_11_png.jpg

De Spaanse ploeg eindigde in Magdeburg op de vierde plaats.

Het team: Gamper, R. Himenez, Cabrejas, coach Speisseger, Borras, Cruells, Palatxi en Sabata.

image023_6.jpg

JoegoslaviŽ eindigde vijfde op tien, maar wat hun verhaal zo apart maakte was dat de hele kosten om het team over te brengen door Magdeburg Swimming Club gedragen werden. De ploeg verloor met 3-1 van Hongarije, met 3-0 van BelgiŽ, met 2-1 van Frankrijk en met 3-1 van Nederland. Winst was er tegen Spanje met 3-1 en 2-2 gelijk tegen Tsjechoslowakije.

De ploeg: Miro Mihovilovic, Vinko Cvjetkovic, Zdravko Samardzic, Marko Bibica, Jozo Dabrovic, Luka Ciganovic, Zeljko Stadinger en Ante Bibica.

De Italianen eindigden op de tiende en dus laatste plaats, maar daar zou in de toekomst wel verandering in komen.

De ploeg: Luigi Fabiano, Giordano Goggioli, Enzo Zabberoni, Mario Majoni, Paolo Costoli, Lorenzo Pastore, Luciano Scazzola, Giuseppe Valle.

Europa

BelgiŽ

Opnieuw haasje-over in de Belgische competitie, Antwerpse ZC haalde zijn zevende nationale titel.

Denemarken

Het Deense kampioenschap was voor de vierde keer naar GSF Hermes KÝbenhavn.

Duitsland


In Duitsland heroverde Weissensee 96 zijn titel van twee jaar voordien.

image002_156.jpg

Postzegel uitgegeven door de Duitse Post naar aanleiding van het EK in Magdeburg. Zoals men kan zien, was de postzegel een copie van de affiche die naar aanleiding van die kampioenschappen gedrukt werd.

Finland

Helsingin Uimarit haalde zijn achtste kampioenstitel in Finland.

Frankrijk

image002_94.jpg

In 1934 vierde EN Tourcoing haar 25ste Franse titel. En wat voor eentje. De finale werd immers gespeeld tegen de 'reserven' van het eigen team. Van luxe gesproken.

image009_9_png.jpg

Het artikel van Emile-Georges Drigny (1883-1957) over de teloorgang van Franse waterpolo werd in het magazine 'Miroir du Monde' opgesmukt met een actiefoto uit het Franse kampioenschap.

image007_12_png.jpg

Een actiefoto uit de interland Frankrijk-Hongarije in het Parijse bad Les Tourelles.

Griekenland

In Griekenland verdedigde Olympiacos Water Polo Club Piraeus met succes zijn tweede titel van het jaar voordien.

Groot-BrittanniŽ

In het ASA Club Senior Championship behaalde Oldham Police SC zijn enige titel ooit.

 image958.jpg

In Groot-BrittanniŽ organiseerde men een enorm aantal competities, eentje ervan was de '1st Musical Water Lolo League and Dean Trophy' die in 1934 gewonnen werd door Hucknall Swimming Club.

De winnaars: B.F. Clayton, B. Berridge, Parkin, W.T. Elliott, S. Turner, John Cecil Dobb, R.H. Vartan, W.H. Hardstaff en H.H. Watkins.

image462.jpg

Het zevental van Dover Swimming Club won dan weer de Burch Cup door Folkstone Swimming Club te verslaan.

De winnaars: E. Harmer, G. Boulton, A. Bendy, H. Norris, T. Swindells,  E.Hopkins en J. Weston.

Opnieuw 4-2 voor Cambridge

Hongarije

In Hongarije een vierde dubbel beker/titel voor ŕjpesti Torna Egylet.

De vijfde beker op rij werd gewonnen na de 3-2 zege over Magyar Atlťtikai Club Budapesti in de finale. 

Lajos Panczel (1897-1971) schreef de eerste geschiedenis van het Hongaarse waterpolo 'A magyar vizipolo tŲrtťnete'. In de meeste Europese landen werd over waterpolo geschreven en gepraat.

Ierland

Clonard Waterpolo Club won zijn achtste Ierse beker.

image076_5.jpg

De Ierse ploeg Clontarf Swimming and Water Polo Club of Dublin: OíS Roche, W. P. Willis, M.S. Mahony, E. J. Lighfoot, J. Hannon, T. A. Oí Relly en P.J. Lavery.

ItaliŽ

image010_63.jpg

In ItaliŽ een tweede succes op rij voor Rari Nantes Floretina. Dit keer werd de rangschikking bepaald na de gewone competitie met negen ploegen en daarin wonnen de Florentijnen tien van hun veertien wedstrijden en speelden ze twee keer gelijk met een doelsaldo van 48-20. Camogli eindigde tweede, Mameli als derde.

De kampioenen: Enzo Zabberoni, Nanni Caucia, Guido Zenobi, Giordano Goggioli, Giacomo Signori, Sergio Pichioni. Sitting: Sabino Fiore, Ubaldo Camici en Pino Valle.

image061_3.jpg

Rari Nantes Napoli dat eveneens deelnam aan het Italiaanse kampioenschap van 1934 zag in augustus verschillende spelers naar Amerika vertrekken om er deel te nemen aan de 'Crociera dei littori'. De Italiaanse bond annuleerde daarop alle wedstrijden van Napoli en het team eindigde dus op de laatste plaats en degradeerde naar naar tweede divisie.

JoegoslaviŽ


De Joegoslavische titel ging voor de tiende keer naar Jug Dubrovnik.

Malta

Neptunes Water Polo Club verdedigde met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

Nederland

Het Y Amsterdam won het Nederlands kampioenschap voor de drieŽntwintigste keer.

De stadsgenoten van HDZ Amsterdam haalden hun achtste vrouwentitel, meteen ook de laatste.

Oostenrijk

EWASC Erster Wiener Amateur-Schwimm-Club won het Oostenrijks kampioenschap voor de zevende keer

Polen

EKS Katowice verdedigde met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

RoemeniŽ

Eerste kroontje voor CFR Bucuresti.

Schotland

Een walk-over voor Warrender in de Schotse beker, er kwam geen tegenstander opdagen voor de finale.

Sovjet Unie

In de Sovjet Unie haalde de nobele onbekende Profsoyuzny zijn eerste en enige titel ooit.

Spanje