h2opolo.beH2Opolo.be

Chronologische geschiedenis waterpolo

1930

Europa

België

image242.jpg

In 1930 kroonde de Antwerpse ZC zich voor de vijfde keer tot Belgisch kampioen.

AZC organiseerde ook een internationaal waterpolotornooi waaraan de ploegen uit Duitsland, Nederland en Hongarije deelnamen. Tegen Duitsland werd een 2-1 overwinning uit de brand gesleept, tegen de Hongaarse wereldkampioen werd eervol met 2-4 verloren.


Belgische ploeg: Bauwens, Gerard Blitz, Brandeleer, Coppieters, De Pauw, Malissart en Stoelen.

Duitse ploeg: Amann, Benecke, Cortes, Gunst, Eric Rademechers, Schulze en Schürg


Hongaarse ploeg: Brody, Halasy, Hommonay, Ivady, Kesrlu, Nemeth en Vertessy.

image017_1.jpg

De ploegen schoten in België als paddenstoelen uit de grond. Op de foto het zevental van Cercle Royal de Natation de Spa. In de buurt van de latere Oostkantons waren heel wat ploegen met teams uit Eupen, Verviers, Theux, Enisval en Mary Andrimont.

Denemarken

De Deense titel werd voor de derde keer door GSF Hermes Křbenhavn gewonnen.

Duitsland

image059_4.jpg

Vijfde Duitse titel voor SC Hellas Magdeburg.

De kampioenen"Acki" Rademacher, Karl-Heinz Protze, "Ete" Rademacher, Otto Cordes, Max Amann, Emil Benecke en Albert Schumburg

Het boek 'Wasserballspiel in Bildern und Merkworten' van Paul Kellner (1896-1972) in Duitsland uitgegeven door Koehler and Volckmar, Stuttgarter Sportbücher. Paul Kellner won in 1912 op de Olympische Spelen van Stockholm het brons in de 100m rugslag, na de Amerikaan Harry Hebner (1891-1968) en de Duitse kampioen Otto Fahr (1892-1969), die op dat ogenblik de wereldrecords van de beide rugslagnummers hield. Na zijn sportieve carričre werd Kellner in Berlijn leraar aan de Deutschen Hochschule für Leibesübungen.

Waterpolo werd alsmaar populairder, er werden zelfs behendigheidspelletjes voor kinderen gemaakt.

Finland

In Finland haalde Helsingin Uimarit zijn vierde titel, dit keer moest de ploeg er wel om vechten. In de finale versloeg ze Helsingfors Simsällskap met 3-2.

Frankrijk

Eenentwintigste kampioenstitel in Frankrijk voor Enfants de Neptune de Tourcoing.

image389.jpg 

De Franse Zwemfederatie publiceerde in 1930 het boek 'La Natation Sportive et Éducative. Le Water-Polo. Guide Indispensable a tous les nageur et aux débutants', uitgegeven door Roger Leveillard. Het voorwoord ervan werd geschreven door de legendarische Franse waterpolospeler Henri Padou (1898-1981).

Griekenland

image002_38.jpg

Een derde Griekse titel voor Athlitikos Syllogos Aris uit Thessaloniki.

De kampioenen: Stelios Dimitriou, Dimitrios Sarris, Pavlos Zombos, Ioannis Varsamis, Fotis Zografos, Agisilaos Zografos en Efthymios Efthymiou.

Groot-Brittannië

image003_2.jpg

Derde opeenvolgende titel van Plaistow United SC in het ASA Club Senior Championship.

image018_9.jpg

Het waterpoloteam van HMS Vanquisher van de Royal Navy. De mijnenveger werd in 1918 gebouwd en in 1947 uit de vaart genomen.

Cambridge - Oxford: 2-1.

image387_1.jpg 

Captain D.A.C. Shephard publiceerde het boek 'The game and the rules explained', dat in Groot Brittannië werd uitgegeven door Chapman and Hall Ltd. De voorpagina is een foto genomen tijdens de finale van de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928. Op het ogenblik van de publicatie was Shephard kapitein bij de Engelse Navy, maar in 1948 ging hij op pensioen als kolonel. Met een chrono van 71 seconden kroonde hij zich bij zijn club Hampshire tot kampioen 100 yards vrije slag.

Hongarije

image002_70.jpg

Na de bekerwinst van het jaar voordien nu een eerste titel voor Újpesti TE Budapesti, dat met gelijke punten eindigde met Magyar Atlétikai Club (MAC) Budapest maar dat met 65-15 tegenover 42-11 een beter doelsaldo kon voorleggen. De competitie werd nog steeds met negen ploegen gespeeld. Er waren ook twee tweede divisies van zes en vijf ploegen. De winnaar van ieder reeks speelde de finale en die werd door Nemzeti SC met 6-5 gewonnen van Pécsi AC.

De kampioenen: Zoltán Kiss, Miklós László, Imre Köves, Olivér Halasy, Antal Barna, János Németh, Mihály Bozsi en István Barta.

Derde beker voor III. Kerületi Torna és Vívó Egylet" TVE, Budapest, na een 5-3 zege over Magyar Atlétikai Club (MAC) Budapest in de finale.

image028_7.jpg

Het eerste grote Europese indoor bad, gebouwd op het Margiteiland in Boedapest

image030_6.jpg

Het bad werd ontworpen door architect Alfred Hajos (1875-1955), die op de Spelen van 1896 de allereerste olympisch kampioen werd op zowel 100m vrije slag (tijd 1.22,2) als 1.200m vrije slag (18.22,2). Normaal gezien had hij ook de 500m vrije slag betwist, maar omdat het nummer meteen na de 100 en vlak voor de 1200m vrije slag werd gezwommen, zag hij af van deelname. Hajós, alias Arnold Guttmann, ontving in 1924 een zilveren medaille voor een architectuurwedstrijd die gelijktijdig met de Olympische Spelen van Parijs gehouden werd. Hij was een veelzijdig atleet, in 1898 won hij in eigen land de nationale titels atletiek op 100m, 400m horden en discuswerpen en in 1901, 1902 en 1903 verdedigde hij de kleuren van de Hongaarse nationale voetbalploeg als aanvaller. Nadat zijn vader in de Donau was verdronken, besliste hij op 13-jarige leeftijd dat hij een uitstekende zwemmer zou worden en veranderde hij voor zijn sportcarričre zijn naam Arnold Gutmann in Hajós (het Hongaars voor zeeman). Op de Spelen van 1896 werden de zwemwedstrijden in extreme weersomstandigheden gehouden in de Zeabaai van de Middellandse Zee. De watertemperatuur was rond de 10°C en er moest opgetornd worden tegen vier meter hoge golven. Voor de start van de 1.200m smeerde hij zijn lichaam in met een centimeters dikke laag vet, wat echter weinig bescherming bood voor de ijzige kou. Na zijn overwinning gaf hij toe: "mijn wil om te overleven overwon mijn verlangen om te winnen". Toen de kroonprins van Griekenland hem tijdens de feestmaaltijd vroeg waar hij had leren zwemmen, antwoordde hij: "in het water". In Athene was hij met zijn 21 jaar de jongste Olympisch kampioen. Voor deze Spelen had Hajós zich in 1895 en 1896 ook al tot Europees kampioen 100m vrije slag gekroond, al was dat toen nog een officieuze titel.

image032_6.jpg

Het bad was 33 x 18 meter groot en had een capaciteit van 2.600 toeschouwers, waarvan 1.300 zitplaatsen, de foto toont de massa volk tijdens de openingsplechtigheid.

Ierland

Vierde Ierse beker voor Clonard Waterpolo Club.

Italië

image004_25.jpg

Andrea Doria Genova voor de zevende keer Italiaans kampioen. Andrea Doria was een van de beste ploegen uit de beginjaren van de Italiaanse competitie en haalde zeven maal de nationale titel.

image026_8.jpg

Finale van het Italiaans kampioenschap tussen Rari Nantes Florentia en Andrea Doria, door dit laatste team met 5-0 gewonnen. Plaats van het gebeuren was de porticciulo degli Abruzzi in Genua. Meteen ook de zesde van zeven titels voor het legendarische team van Andrea Doria (1921, 1922, 1925, 1926, 1927, 1930 en 1931). Napoli haalde brons na de 3-2 tegen Triestina.

Joegoslavië

Zesde Joegoslavische titel op rij voor Jug Dubrovnik.

image020_8.jpg

De pioniers van Vaterpolo Kluba Senta uit Joegoslavië.

De ploeg: Ištvan Tolmaci, Deže Hever, Lajoš Cincak, Geza Buranj, Elemer Jambor, Ištvan Tripolski, Geza Tolmaci, Karolj Kelemen, Tibor Tot Abonji, Imre Gale, Janoš Horti, Laslo Zentai, Bela Strilic, Aladar Brukner, Geza Detvai en Antal Homolja.

Montenegro

 image857.jpg

In Montenegro werden duels betwist tussen de ploegen van PVK Primorac Kotor en Jadran Hercegnovi.

Nederland

Twintigste kampioenstitel voor Het Y Amsterdam in Nederland.

Derde titel op rij voor de vrouwenploeg van HZ Zian.

In Nederland ontstond een duidelijk onderscheid tussen zomer-en winterverenigingen, vooral na 1930 toen het Sportfondsenbad project tot stand kwam.

Een Nederlands artikel uit de jaren '30 dat we u zeker niet willen onthouden:

"Feitelijk is waterpolo niet voor dames geschikt, ofschoon de Nederlandsche dames, die aan waterpolo doen, tot de beste speelsters ter wereld behooren. Dat neemt echter niet weg, dat het waterpolo voor dames over de geheele wereld veel minder beoefend wordt, in vergelijking met heeren. Verschillende medici verklaren zich uitdrukkelijk tegen beoefening van waterpolo door dames en meisjes."

Oostenrijk

Achttiende Oostenrijkse titel voor WAC Wiener Athletiksport Club

Polen

Derde tlandstitel op rij voor ZKS Maccabi Cracow.

Roemenië

De partij tussen de studenten van Universitatea Cluj en TCR Boekarest eindigde op 12-1, waarmee hun eerste titel van het jaar voordien verlengd werd.

Schotland

Na de reguliere speeltijd stond er 3-3 op het scorebord in de Schotse bekerfinale tussen Warrender en Victoria Baths. Warrender lukte in de verlengingen het beslissende doelpunt en won dus met 4-3.

Spanje

Zesde opeenvolgend kroontje voor Club Natacion Barcelona in Spanje.

Tsjechoslowakije

Vijfde nationale titel voor APK Praha.

Zwitserland

Tweede en laatste kampioenschap voor SC Romanshorn in Zwitserland.