Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2012

World League

Mannen

De World League werd dit keer betwist in de Almaty - Kazakstan. In de finale tussen versloeg Kroatië na verlengingen en met de strafworpen Spanje met 18-17. Het brons ging naar Italië na de 7-6 overwinning tegen de Verenigde Staten.

De winnaars: Josip Pavic, Damir Buric, Miho Boškovic, Nikša Dobud, Maro Jokovic, Andelo Šetka, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Samir Barac, Igor Hinic, Ivan Buljubašic en Frano Karac.

De Kroaat Maro Jokovic (1987-) kroonde zich met dertien treffers tot topschutter van het tornooi.

De jury verkoos de Italiaan Stefano Tempesti (1979-) tot beste doelman van het tornooi.

De Spanjaard Felipe  Perrone (1986-) was dan weer de beste speler.

Vrouwen

Bij de vrouwen wonnen de Verenigde Staten het pleit in het Chinese Changshu na de 6-4 overwinning op Australië. Voor het brons versloeg Griekenland gastland China met 8-7.

Aziatische Spelen

Mannen

In het Japanse Chiba, kort bij Tokio werd het Aziatisch kampioenschap betwist. Bij de mannen was Kazakhstan de sterkste, voor China, Japan en Koeweit. China werd met 8-7 geklopt, Japan kreeg 6-4 aangenaaid en Koeweit werd met 10-5 wandelen gestuurd.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de titel naar een superieur China, dat Kazkastan afdroogde met 12-8 en Japan het nakijken gaf met 18-6.

Adriatic Water Polo League (Jadranska vaterpolo Liga)

Dit keer een gastploeg die dit prestigieuze tornooi binnenhaalde. Pro Recco was iedereen te sterk, in de finale versloegen de Italianen het Kroatische VK Primorje Rijeka met 15-4.

Met vijftig treffers was de trofee van topschutter voor de Montenegrijn Darko Brguljan (1990-) van PVK Budva.

Europees Kampioenschap

Mannen

Om het EK van januari 2012 aan te kondigen gebruikte de FINA bovenstaande prachtige foto.

Bij de mannen ging de overwinning naar Servië dat Montenegro in de finale versloeg met 9-8. Hongarije haalde brons dank zij een 12-9 winst op Italië.

De kampioenen: Slobodan Soro, Aleksa Šaponjic, Živko Gocic, Vanja Udovicic, Miloš Cuk, Duško Pijetlovic, Slobodan Nikic, Milan Aleksic, Nikola Raden, Filip Filipovic, Andrija Prlainovic, Stefan Mitrovic en Branislav Mitrovic

De Kroaat Sandro Sukno (1990-) werd topschutter met 24 treffers.

Mlađan Janović (1984-) uit Montenegro werd tot beste speler uitgeroepen.

Vrouwen

Op het eerste zicht had de auteur van deze foto/tekening blijkbaar geen hoog petje op over vrouwenwaterpolo.

De Italiaanse vrouwen werden Europees kampioen na de 13-10 zege over Griekenland. Het brons ging naar Hongarije dat Rusland 9-8 wandelen stuurde.

De kampioenen: Elena Gigli, Simona Abbate, Elisa Casanova, Rosaria Aiello, Elisa Queirolo, Allegra Lapi, Tania Di Mario, Roberta Bianconi, Giulia Emmolo, Giulia Rambaldi, Aleksandra Cotti, Teresa Frassinetti en Giulia Gorlero.

De Hongaarse Rita Keszthelyi (1991-) trof negentien keer raak, goed voor de trofee van topschutster.

De Italiaanse Tania Di Mario (1979-) werd tot beste speelster uitgeroepen.

Europabeker

Mannen

Het Italiaanse Ferla Pro Recco won de European League dank zij een 11-8 overwinning op VK Primorje Rijeka in de finale. Mladost Zagreb eindigde derde, Vasas Boedapest vierde. Pro Reco won negen van de negen wedstrijden in deze Europese beker en veroverde dus zijn zevende Europese Cup. Nadien won Pro Recco ook de Europese Super Cup, in de finale versloeg het de landgenoten van Savona met 14-7.

De kampioenen: Damir Buric, Maurizio Felugo, Filip Filipovic, Aleksandar Ivovic, Tamas Kasas, Norbert Madaras, Guillermo Molina, F. Perrone Rocha, Dusko Pijetlovic, Andrija Prlainovic, Sandro Sukno, Stefano Tempesti en Boris Zlokovic.

De Hongaar Denes Varga (1987-) die voor Primorje speelde werd uitgeroepen tot beste speler van het tornooi.

De LEN trophy bij de mannen ging naar CN Sabadell dat in de finale de winnaar van het jaar voordien Rari Nantes Savona met 8-6 versloeg.

De winnaars: ñaki Aguilar, Matej Nastran, Óscar Carrillo, Adrià Carabí, Eric Marsal, Carlos Sánchez, Marko Cuk, Gonzalo Óscar Echenique, Iván Pérez, Enric Moreno, Jorge Millán, Marc Soler en José María Motos.

Vrouwen

De Europese titel voor landskampioenen en de Europese Super Cup gingen naar het Italiaanse GMG Pro Recco, dat zich ook voor het vrouwenwaterpolo scheen te interesseren en daarvoor een kleurrijke ploeg bijeen had gekocht. De Italiaanse kampioen versloeg het Griekse Vouliagmeni in de finale met 8-7. Kinef Kirisi uit Rusland haalde het brons na een 18-12 winst tegen Orizzonte Catania.

Pro Recco: Simona Abbate (1983-), Aleksandra Cotti (1988-), Raffaella de Benigno (1985-), Federica Cordaro (1987-), Teresa Frassinetti (1985-), Elena Gigli (1985-), Elena Maggi (1991-), Elisa Queirolo (1991-) en Roberta Bianconi (1989-) vormden het jaar voordien de ruggengraat van landskampioen Rapallo, de Canadese Johanne Begin (1971-) speelde voordien bij Montreal, het Hongaarse fotomodel Rita Dravucz (1980-) kwam voordien uit bij Szeged, de Hongaarse Dora Kisteleki (1983-) was aangesloten bij Mino-Polo Budapest en Giulia Rambaldi (1986-) werd weggehaald bij Milano.

Dank zij een 9-8 zege tegen het Spaanse Sabadell won GMG Pro Recco ook de finale van de Super Cup.

De LEN Trophy was dit keer voor het Italiaanse Imperia, met het Russische Yugra Khanty-Mansiysk op rang twee en het Griekse Olympiakos Piraeus en het Hongaarse Szentesi VK op een gedeelde derde plaats.

Europa

België

In de België was maanden na het beëindigen van de reguliere competitie nog steeds geen kampioen gekend. Scheidsrechterlijke dwalingen, onsportief spel en dreigementen met rechtszaken hadden dit alles mogelijk gemaakt.

Aanleiding was een betwiste fase in de laatste seconde van de competitiewedstrijd Kortrijk-Doornik. Een uitgesloten speler lag achter de doellijn en duwde de dobber onder waardoor het doelkader naar omhoog kwam. Een ver schot belande zo net onder de lat van het omhoog geduwde doel. Het doelpunt werd in eerste instantie toegekend waardoor Kortrijk de wedstrijd won met 13-12. Gelijkspel of winst had in deze wedstrijd een belangrijke invloed op het klassement en het verloop van de play-offs. Doornik diende klacht in en had videobeelden die het incident bewezen.

De bond besliste dat het doelpunt niet kon worden toegekend, dat de laatste seconde van de wedstrijd moest worden herspeeld en dat Doornik een penalty kreeg. De scheidsrechters konden niet de juiste beslissing nemen omdat het incident plaats vond buiten het speelveld.

Kortrijk dreigde met een rechtszaak en bedong het uitstel van de play-offs. Een diepgaande beschrijving van het circus is te vinden op onze website (hier, hier, hier, hier en ook nog hier).

De Belgische bond besliste tenslotte -zes maanden na de betwiste fase- dat de play-offs niet konden doorgaan en dat er geen kampioen zou zijn in het seizoen 2011-2012.

De Belgische beker ging naar Doornik dat Kortrijk in de finale met 11-8 versloeg en daarmee zijn gram haalde voor de onverkwikkelijke soap van de niet gespeelde play offs.

Bij de dames haalde Gentse ZV de titel, maar het won ook de voor het eerst betwiste bekerfinale door Kindervreugde in de fnale met 9-2 te kloppen..

Denemarken

In Denemarken een nieuwe naam aan het firmament, nadat Slagelse Svømmeklubs het jaar voordien al de beker binnenhaalde, won het nu zijn tweede bekerfinale maar ook zijn eerste titel.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin voor de tweeëndertigste maal Duits kampioen na 14-7 en 11-6 zeges tegen ASC Duisburg.

Voor de achtentwintigste keer werd ook de beker gewonnen, in de finale versloeg het ASC Duisburg met 11-8.

In de Duitse vrouwencompetitie een verrassing van formaat bij de betwisting van de 31ste Duitse titel. Titelverdediger SV Blau-Weiß Bochum speelde zijn kroontje kwijt aan SV Bayer 08 Uerdingen, dat de vijf jaren voordien steeds op de tweede plaats was geëindigd. Na 1994 slechts de tweede titel voor de nieuwe kampioen maar ook de tweede beker werd binnengehaald, waarmee Uerdingen de 'dubbel' lukte.

Bochum kreeg dan wel twee andere bekroningen, Katrin Dierolf (1979-) werd tot speelster van het jaar uitgeroepen en kroonde zich met 87 treffers tot topschutter van het seizoen.

Finland

Een nieuwe naam aan het Finse waterpolofirmament, Cetus Espoo won zijn eerste titel in de vrouwencompetitie.

Bij de mannen ging Kuhat voor de tiende keer met de Finse hoogste eer lopen.

Frankrijk

Een kleine omwenteling in Frankrijk, waar Montpellier Water-Polo voor het eerst in zijn geschiedenis kampioen werd en dat door een schitterende 7-5 winst tegen CN Marseille, dat sedert 2004 ongeslagen kampioen was. In 2007, 2010 en 2011 hadden de jongens van Montpellier de finale al gespeeld, maar dit keer gingen ze dus met de overwinning lopen.

Cercle des Nageurs de Marseille won vlot de beker, het verpletterde Daupins FC Sète met 17-5.

Bij de Franse vrouwen won ASPTT Nancy het pleit voor de vierde opeenvolgende keer.

Olympic Nice Natation haalde de Franse vrouwenbeker naar zich toe.

Griekenland

Groot feest in Griekenland bij Nautical Club of Vouliagmeni, de mannen wonnen hun vierde titel en derde beker, de vrouwen hun tiende kampioenschap.

In de bekerfinale bij de mannen werd Nautical Club of Chios met 6-4 het nakijken gegeven.

Groot-Brittannië

Het zevental van Portobello ASC kroonde zich voor het eerst tot nationaal kampioen.

In Engeland werd de damesploeg van Manchester City kampioen. De vijfde titel reeds voor Manchester.

De kampioenen manager Diane Chadderton, Siobhan Hoy, Emma Bartlett, Polly Egan, Rosie Egan, Tuesday Birmingham, Lucy Aspinall, Jade Smith, coach Craig Hammond, Casey Smith, kapitein Victoria Hawkins, Briony Rutlidge en Ella Chadderton.

Cambridge - Oxford eindigde bij de vrouwen op 11-5.

Hongarije

Dank zij een 11-8 zege tegen ZF Eger in derde wedstrijd van de 'best of three' trok TEVA Vasas Budapest de achttiende Hongaarse titel naar zich toe. Voordien had het de eerste partij met nipte 6-5 gewonnen. In Eger ging Vasas 10-7 onderuit, maar alles werd rechtgezet in de beslissen derde ontmoeting.

Met 73 treffers trok László Weszelovszky (1981-) de trofee van topschutter naar zich toe.

De kampioenen: Viktor Nagy, Ádám Decker, Miho Boškovic, Gergely Katonás, Tibor Fazekas, Viktor Vörös, Gergely Kiss, Márton Vámos, Draško Brguljan, Bence Fülöp, Barnabás Steinmetz, Bálint Takács, Ádám Steinmetz en Botond Barabás.

In de bekerfinale versloeg Szegedi Vízilabda Egyesület het zevental van Szolnoki Vízilabda Sport Club na verlengingen met 9-8.

De vrouwenploeg van ZF Eger deed het beter dan de mannen, want zij versloegen Budapest VSC in de beslissende vijfde wedstrijd met 12-7 na de 9–5, 12–13, 11–8, 9–10 in de wedstrijden voordien en daarmee waren ze Hongaars kampioen. Nadien pikten ze ook nog de Hongaarse beker mee.

Ierland

Een nieuwe naam aan het Ierse waterpolofirmament, St.Vincents Water Polo Club won zijn eerste bekerfinale.

Italië

Een nieuwe formule voor de play-offs in Italië, de 'best of five' werd er vervangen door de' best of three'. Nochtans had Ferla Pro Recco slechts twee wedstrijden nodig om kampioen te spelen, het ging bij Associazione Nuotatori Brescia met 8-12 winnen met vier beslissende treffers van Boris Zlokovic (1983-), de sterspeler uit Montenegro.

De beker daarentegen ging naar Brescia dat Pro Recco in de finale met 5-4 het nakijken gaf.

Bij de vrouwen werd Pro Recco kampioen, in de finale versloeg het Imperia met 9-5.

Dank zij haar 13-12 zege over Firenze haalde de vrouwenploeg van Venozan Orizzonte Catania de Italiaanse beker.

Kroatië

Elfde Kroatische titel voor Vaterpolski klub Jug Dubrovnik. In de 'best of five', won het de eerste twee wedstrijden tegen Vaterpolski klub Primorje Rijeka met 10-8 en 9-8, ging het in Rijeka met 6-5 verliezen maar stelde het met een 9-7 overwinning orde op zaken in de vierde partij.

Zeventien jaar na de vorige ging de beker voor de  tweede keer naar Vaterpolski klub Primorje, dat Jug Dubrovnik in de finale met 11-9 versloeg.

De winnaars: Vican, Obradovic, Paškvalin, Krapic, Denes Varga, Sukno, Muslim, Jelaca, Daniel Varga, Barac, Šetka, Garcia, Križanac en Pavlovic. 

Bij de vrouwen won Mladost Zagreb de competitie na twee duidelijke 13-8 en 11-8 overwinningen in de eindronde tegen Bura Split.

De vrouwen van Mdalost Zagreb wonnen voor de vierde keer ook de nationale beker, in de finale werd Bura Split met 12-7 afgedroogd.

Montovjerda haalde goud in de Wild League, voor de kust van Dubrovnik was het met 7-6 in de finale de betere van Solitudo.

Malta

Tweeêntwintigste Maltese zomertitel voor Neptunes Water Polo Club.

Zevende wintertitel voor Sliema ASC.

De finale in de President's Cup werd door Sliema gewonnen dat Neptunus in de finale met 6-4 versloeg.

Montenegro

Derde titel voor Plivacki vaterpolo klub Jadran Herceg Novi in Montenegro, in de beslissende partij werd Budva met 10-9 geklopt.

Vaterpolisti hercegnovskog Jadrana won de nationale beker voor de tweede keer op rij.

Nederland

In Nederland bewees Borculo Zwem Combinatie dat de titel van het jaar voordien geen toevalstreffer werd, het won zijn tweede titel op rij.

Dertien jaar na de vorige een zesde bekerwinst voor Amersfoortse Zwem en Polo Club.

Het Nederlandse kampioenschap bij de vrouwen werd voor de vierde keer door Het Ravijn uit Nijverdal gewonnen.

De vrouwenploeg van Z.V. Leiden haalde de Nederlandse Super Cup.

Noorwegen

De Noorse titel ging naar Landøya Asker.

De Noorse beker werd gedomineerd door Vika Oslo.

Oostenrijk

WBC Tirol was reeds voor de elfde keer de sterkste in Oostenrijk.

Portugal

Na de 11-9 winst over Salgueiros haalde Portinado Potimao in Portugal zijn derde opeenvolgende titel.

Salgueiros haalde wel de beker binnen.

De dames van Clube Fluvial Portuense vierden hun achtste titel.

De vrouwenploeg van Salgueiros veroverde de beker na de 13-6 zege over Fluvial

Roemenië

CSI Digi Oradea bleef de Roemeense competitie beheersen, nu bedroeg de voorsprong op nummer twee Dinamo Boekarest zo maar eventjes 25 punten, terwijl Steaua Boekarest op rang drie 26 punten achterstand telde.

Rusland

In Rusland voegde Spartak Volgograd een zevende kroontje toe aan zijn palmares.

Het vrouwelijke zevental van Kinef Kirishi bleef de Russische competitie domineren, het haalde al zijn tiende opeenvolgende landstitel.

Schotland

De Schotse beker ging dit keer naar Dunfermline dat Menzieshill/Whitehall in de finale met 15-9 versloeg.

Het vrouwenzevental van Edinburgh University verlengde zijn titel van het jaar voordien.

Servië

Het zesde opeenvolgende succesvolle seizoen voor Vaterpolo klub Partizan Belgrado, dat opnieuw de Servische titel en beker binnenhaalde.

Slowakije

Een vijfde titel Slowaakse titel op rij voor CH Hornets Košice.

De beker was voor de tweede keer voor ŠKP Košice.

Vijftiende keer dat de vrouwen van PVK Vrútky de sterkste van de competitie waren.

Spanje

C.N. Atlètic-Barceloneta won voor de twaalfde keer en het zevende opeenvolgende jaar de Spaanse titel.

De Copa del Rei werd na een spannende finale door Club Natació Sabadell gewonnen dat C.N. Atlètic-Barceloneta met 11-10 versloeg. Na het derde kwartje stond het nog 7-6 voor Barceloneta, maar in de laatste herneming haalde Sabadell uit met een verschroeiende 5-3.

De winnaars: ñaki Aguilar, Matej Nastran, Óscar Carrillo, Adrià Carabí, Eric Marsal, Carlos Sánchez, Marko Cuk, Gonzalo Óscar Echenique, Iván Pérez, Enric Moreno, Jorge Millán, Marc Soler en José María Motos.

De vrouwen van Club Natació Sabadell hun tiende landstitel, negende Copa del Reina en achtste dubbel. In de bekerfinale werd CN Sant Andreu met 16-5 vernederd.

De Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete werd door Servië gewonnen, Spanje won zilver en Griekenland brons.

In de Copa Euskal Herria een heruitgave van de finale van het jaar voordien, dit keer haalde Club Deportivo Waterpolo 9802 het echter van Leioa Igeri Taldea.

Turkije

In Turkije een tweeëndertigste landstitel voor Galatasaray WP.

De vrouwenploeg van Galatasaray WP won zijn eerste landstitel.

Zweden

De Zweedse competitie ging voor het derde jaar op rij naar Järfälla Simsällskap, de vrouwen van die club waren voor de zesde keer aan de winnende hand.

Zwitserland

Het Zwitserse kampioenschap werd voor de zevende keer door SC Kreuzlingen gewonnen.

In de finale van de Zwitserse vrouwencompetitie klopte titelverdediger SC Horgen het zevental van SC Winterthur met 5-8

 De bekerfinale werd door een verrassend WSV Basel gewonnen, dat SC Winterthur in de finale met 8-5 versloeg.

De winnaars: Alexandra Bienz, Judith Röthlin, Petra von Gunten, Tanja Howald, Paola De Feo, Patrizia Heinimann, Martina Kratzer, Sonja Riemle, Valérie Jacob, Kathrin Hönerlage, Melanie Adler, Giulia Münger en Natalie Mäder.

Amerika

Argentinië

In Argentinië ging de titel naar Gimnasia dat River Plate de Buenos Aires in de finale met 8-4 versloeg.

De Argentijnse nationale ploeg kroonde zich tot kampioen van Zuid-Amerika.

Brazilië

Fluminense Rio de Janeiro veroverde de Braziliaanse titel voor de dertiende keer en de beker voor de negende keer. De beslissende partij voor de titel tegen Botafogo eindigde na verlengingen 13-13 gelijk, maar Fluminese scoorde vier strafworpen, Botafogo slechts drie.

Peru

Negende titel al voor Club de Regatas Lima in Peru.

Venezuela

Pulpos de Miranda hernieuwde in Venezuela zijn eerste titel van het jaar voordien.

Verenigde Staten

Dank zij een vernietigende 16-6 winst in de finale tegen Lamorinda een achtendertigste eindzege voor New York Athletic Club in het Amerikaans kampioenschap. Tony Azevedo (1981-) scoorde vijf treffers.

De vrouwenploeg van New York Athletic Club reef zijn derde titel binnen.

De Amerikaanse NCAA titel bij de mannen was opnieuw en voor de achtste en vijfde opeenvolgende keer keer al voor University of Southern California. De finale werd nipt met 11-10 gewonnen van de UCLA Bruins, maar USC zette een fabuleus record neer van 29 gewonnen wedstrijden en geen enkele verloren. Wel dient vermeld dat de UCLA Bruins driemaal met slechts een goaltje verschil geklopt werden.

Bij de vrouwen ging de NCAA titel naar Stanford University na 6-4 winst in de finale over University of Southern California.

D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, ging naar de Australiër Joel Dennerley (1987-) die aan de University of California studeerde. In 2012 werd hij door de Australische coach ook opgeroepen voor de Spelen van Londen. In clubverband verdedigde hij de kooi van het Australische UNSW Wests Magpies, Sydney.

Bij de vrouwen ging de trofee naar Kiley Neushul (1993-) die aan de Stanford University studeerde.

Na afloop van de editie 2009 beslisten de organisatoren van de Holiday Cup hun tornooi voor vrouwen nog om de drie jaar te organiseren. In het Californische Los Alamitos waren  de Verenigde Staten sterker dan Canada en Italië.

Australië

Australië

In Australië kroonden de Fremantle Mariners zich voor de zevende keer tot kampioen

Bij de vrouwen een tweede titel voor de Cronulla Sharks, het leverde hen een lucratief contract op van een bikinifabrikant.

Azië

Asian Water Polo Cup

De tweede editie van de bekerfinale ging door in Koeweit. Kazkaksthan haalde het goud, Koeweit zilver en Iran brons.

Asian University Waterpolo Championship

Eveneens de tweede uitgave van het Asian University Waterpolo Championship. Hier won Korea National Sports University, haalde Universitas Negri Jakarta Indonesia zilver en National University of Singapore brons.

Israël

In Israël trad ASA Tel Aviv Bogrim voor het eerst op het voorplan met winst in de bekerfinale.

Afrika

Tunesië

In Tunesië een derde titel op rij voor Club Natation Ben Arous.

 

<< 2011
>> 2012 - OS