Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2011

Wereldkampioenschap

Mannen

Op het WK in Shanghai versloeg Italië Servië na verlengingen verrassend met 8-7, het brons was voor Kroatië dat Hongarije met 12-11 het nakijken gaf.

De winnaars: Stefano Tempesti, Amaurys Perez, Niccolo Gitto, Pietro Figlioli,, Alex Giorgetti, Maurizio Felugo, Niccolo Figari, Valentino Gallo, Christian Presciutti, Deni Fiorentini, Matteo Aicardi, Arnaldo Deserti en Giacomo Pastorino.

De Serviër Filip Filipović (1987-) werd door de jury uitgeroepen tot beste speler van het tornooi.

De Italiaanse doelverdediger Stefano Termpesti (1979-) kreeg de trofee van beste goalie.

De Roemeen Cosmin Radu (1981-) knalde twintig treffers tegen de netten, waarmee hij topschutter werd.

Vrouwen

 Bij de vrouwen won Griekenland het pleit van China met 9-8 en finishte Rusland als derde door de 8-7 winst over Italië.

De winnaars: Eleni Kouvdou, Christina Tsoukala, Antiopi Melidoni, Ilektra Maria Psouni, Kyriaki Liosi, Alkisti Avramidou, Alexandra Asimaki, Antigoni Roumpesi, Angeliki Gerolymou, Triantafyllia Manolioudaki, Stavroula Antonakou, Georgia Lara en Eleni Goula.

 De Spaanse Bianca Gil Sorli (1983-) kroonde zich met 25 treffers tot topschutster van het tornooi.

De jury bekroonde de Chinese Ma Huanhuan (1990) met de trofee van beste speelster.

De Griekse Elena Kouvdou (1989-) werd dan weer uitgeroepen tot beste doelverdedigster.

World League

Mannen

De finale van de World League bij de mannen ging door in het Firenze. Goud voor Servië dat gastland Italië met 8-7 achter zich hield, terwijl Kroatië het brons veroverde dank zij de 11-5 afstraffing van de Verenigde Staten.


De Serviër Filip Filipović (1987-) trof zestien keer raak, waarmee hij topschutter werd.


De Italiaan Alex Giorgetti (1987-)  werd verkozen tot beste speler.


De Serviër Soro Slobodan (1978-) graaide de beker van beste goalie mee.

Vrouwen

 

De in het Chinese Tianjin betwiste World League voor vrouwen ging naar de Verenigde Staten, die in de eindstrijd met 9-7 de beteren waren van Italië. Voor het brons versloeg Australië de Chinese meisjes met 7-5.


De Russische Sofja Konukh (1980-) scoorde veertien keer, waarmee ze topschutster werd.


De trofee van beste doelverdedigster ging naar de Amerikaanse Betsy Amstrong (1983-).

Universiade

Mannen

Servië voor het eerst met goud bekroond tijdens de Universiade in het Chinese Shenzen, in de finale versloeg het Rusland met 11-8. Een verrassend Macedonië won het brons na de 10-7 zege over de Verenigde Staten.

De winnaars: Branislav Mitrovic, Luka Saponjic, Marko Matovic, Srdjan Vuksanovic, Miloš Milicic, Boris Vapenski, Strahinja Rašovic, Nikola Dedovic, Nemanja Ubovic, Marko Petkovic, Petar Filipovic, Aleksa Šaponjic en Stefan Živojinovic. 

Vrouwen

Bij de vrouwen hernieuwde China zijn universitaire titel van twee jaar voordien, de Verenigde Staten kregen in de finale een zware 14-4 pandoering. Rusland haalde nog zwaarder uit en vernederde Italië met 18-9 voor het brons.

De winnaars: Yang Jun, Teng Fei, Liu Ping, Sun Yujun, He Jin, Sun Yating, Song Donglun, Chen Yuan, Wang Yi, Ma Huanhuan, Wang Zhujia, Zhang Lei en Wang Ying

Pan Amerikaanse Spelen

 

De Pan Amerikaanse Spelen werden in het Mexicaanse Guadalajara betwist. De winnaar kwalificeerde zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van het jaar nadien in Londen, terwijl de tweede, derde en vierde een kwalificatietornooi moesten spelen in het Canadese Edmonton.

Mannen

De Amerikaanse mannenploeg was voor de zevende keer op rij iedereen te sterk. In de finale klopten ze Canada met 7-3, Brazilië haalde brons dank zij een 14-7 zege over Cuba.

De winnaars Brian Alexander, Anthony Azevedo, Ryan Bailey, Ronald Beaubien, Peter Hudnut, Timothy Hutten, James Krumpholz, Chay Lapin, Merrill Moses, Jeffrey Powers, Jesse Smith, Peter Varellas en Adam Wright.

Vrouwen

De finale tussen de Verenigde Staten en Canada was een thriller van formaat. Na de reguliere speeltijd stond het 8-8 en gezien de extra time ook geen winnaar kon aanduiden moesten strafworpen de winnaar aanduiden. Daarin trokken de Yankees na een marathon reeks met 19-18 aan het langste eind en daarmee waren ze rechtstreeks geplaats voor de Olympische Spelen van 2012.

De winnaars: Tumuaialii Anae, Elizabeth Armstrong, Kameryn Craig, Annika Dries, Courtney Mathewson, Heather Petri, Kelly Rulon, Melissa Seidemann, Jessica Steffens, Margaret Steffens, Brenda Villa, Lauren Wenger en Elsie Windes.

 

Tijdens de Pan Amerikaanse Spelen in het Mexicaanse Guadelajara bouwden de Braziliaanse vrouwen een feestje na de 9-8 zege tegen Cuba, die hen de bronzen medaille opleverde. 

Fina World men's water polo development trophy

Voor de derde in Saudi Arabië georganiseerde editie van dit tornooi met landen die niet aan een andere Fina organisatie konden deelnemen, schreven elf landen in: Algerië, Chili, Iran, Koeweit, Marokko, Nederlandse Antillen, Peru, Trinidad & Tobago, Saudi Arabia, Singapore en Tunisië. In de finale versloeg het gastland Iran met 7-6 na beslissende strafworpen, terwijl Koeweit brons veroverde na de 13-5 zege tegen Chili.

Adriatic Water Polo League (Jadranska vaterpolo Liga)


Dertien deelnemende ploegen aan de derde uitgave van dit spectakulaire kampioenschap. Na de 'normale' competitie stond Vaterpolski klub Primorje Rijeke aan de leiding met tien van de elf gewonnen wedstrijden en een doelsaldo van 149-83. In de halve finale ging het echter fout, tegen Vaterpolo klub Jadran Herceg-Novi werd met 9-7 verloren en in de andere halve finale versloeg VK Jug Dubrovnik Mladost Zagreb met 12-8. Jadran Herceg Novi hernieuwde de winst van het jaar voordien, net als in de vorige editie kreeg Jug Dubrovik er in de eindstrijd van langs, dit keer met 9-7.


Denes Varga (1987-) werd tot beste speler uitgeroepen.

 

Sandro Sukno (1990-)  van VK Jug Dubrovnik en de Hongaar Denes Varga (1987-) die bij VK Primorje Rijeke kroonden zich beiden tot topschutter.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

Het WK voor junioren in het Griekse Volos werd door Servië gewonnen, zilver was voor Spanje, brons voor Griekenland.

Vrouwen


In het Italiaanse Trieste wonnen de Spaanse meisjes de wereldtitel met een 11-8 overwinning op Hongarije in de finale. Australië haalde brons dank zij de 10-2 zege over Rusland.

LEN Junior Water Polo European Championship

Mannen

Het goud in Rijeka was voor gastland Kroatië dat de Italiaanse junioren in de finale met 8-7 versloeg. van Italië. Met 9-7 versloeg Spanje het zevental van Griekenland voor het brons.

De kampioenen: Marcelic, Saric, Milos, Gagulic, Calic, Zivkovic, Lozina, Buha, Goreta, Divkovic, Cagalj, Bukic en Anic.

Vrouwen

De meisjes verzamelden in Madrid en hier waren de Griekse junioren de sterksten voor Hongarije en gastland Spanje.

Europabeker

Mannen

De LEN Euroleague werd omgedoopt tot LEN Champions League. Servisch kampioen Vaterpolo klub Partizan Raiffeisen Belgrado versloeg Italiaans kampioen Ferla Pro Recco in de finale met 11-7. In de strijd om het brons haalde Mladost Zagreb het met 14-12 van Vaterpolo klub Budva uit Montengro.

Het winnende Belgrado: Milan Aleksic, Theodoros Chatzitheodorou, Miloš Cuk, Nikola Dedovic, Miloš Korolija, Dušan Mandic, Stefan Mitrovic, Duško Pijetlovic, Andrija Prlainovic, Nikola Radjen, Aleksandar Radovic, Slobodan Soro en Vladimir Vujasinovic..

De LEN trophy bij de mannen was voor het Italiaanse Rari Nantes Savona dat in eigen bad Panionios Water Polo Club het nakijken gaf met 11-3 en in Griekenland 9-9 gelijkspeelde.

In de Super Cup haalde Vaterpolo klub Partizan Raiffeisen Belgrado haalde het van Rari Nantes Savona met 11-6.

Vrouwen


Bij de vrouwen een eerste Spaans succes in de Europa Cup voor landskampioenen, met CN Sabadell Astral Pool als primus inter pares. Het Italiaanse Orizzonte Catania kreeg in de finale een 13-8 om de oren. De kleine finale werd gewonnen door Olympiacos Athene, dat het Russische Kinef Kirisi met 14-12 versloeg.

De Spaanse winnaars: Olga Domenech, Anna Espar, Clara Espar, Laura Ester Ramos, Judith Forca, Carmen García Godoy, Elisabet Gazulla, Helena Lloret, Matilde Ortiz, Jennifer Pareja, Pilar Peńa, Marta Recio en Gabriella Szücs.

De LEN Trophy verhuisde naar het Italiaanse Rapallo Nuoto ASD, dat in Nederland van het Het Ravijn Nijverdal ging winnen met 12-5 en thuis 12-3 op het scorebord prikt.

De Super Cup bij de vrouwen werd door Rari Nantes Imperia binnengehaald, de Italiaanse meisjes versloegen Rapallo Nuoto ASD met 10-7.

Euro Interliga

Aan de tweede competitie voor de Europese Interliga namen slechts zeven ploegen deel: drie uit Hongarije, drie uit Sezvië een Slowaakse maar geen enkele uit Roemenië. Vaterpolo klub Partizan Belgrade won opnieuw maar de competitie stierf uiteindelijk een stille dood bij gebrek aan inschrijvingen.

Europa

België

In de Belgische competitie hernieuwde DM Moeskroen zijn titel en ook de beker was voor de Henegouwers na de 11-6 zege in de finale tegen Kortrijkse ZK.


Bij de vrouwen ging de titel naar Gentse ZV dat in de beslissende wedstrijd Kindervreugd versloeg met 8-5.

Bulgarije

 

De Bulgaarse beker ging naar CSKA Sofia dat de stadsgenoten van Lokomotiv in de finale met 13-12 versloeg.

In de Bulgaarse vrouwencompetitie was PSC Varna iedereen te sterk: Dorotya Brezovai, Xenia Szabo, Gergana Dinkova, Denitsa Peicheva, Magdalena Palauzov, Alexandra Maleva, Yordanka Pavlova, Christina Parvanova, Venetië Pavlova, Michaela Iankova, Victoria Mintcheva, Denitsa Toneva en Clear Velkova.

Denemarken

Zilveren jubileum in Denemarken, SK GF Frem Odense haalde zijn vijfentwintigste titel.

 

De beker ging dit keer naar Slagelse, dat GI40/Hermes in de finale met 17-7 versloeg.

Vier jaar op rij geen competitie voor de Deense vrouwen.

Duitsland

Opnieuw een ontzettend spannende 'best of five' in  Duitsland. Wasserfreunde Spandau 04 verloor een wedstrijd tegen ASC Duisburg met 10-9, maar won drie andere met 5-4, 9-8 en 9-8 en dat leverde de Berlijners de eenendertigste titel op. Nadien won het ook nog eens de bekerfinale.


De Serviër Lazar Kilibarda die voor Wasserball-Union Magdeburg speelde trof tachtig keer raak en daarmee werd hij topschutter van het seizoen.

De kampioenenploeg: Alexander Tchigir, Tim Höhne, Feldspieler: Erik Bukowski, Fabian Schroedter, Florian Naroska, David Kleine, Marc Politze, Milan Petrovic, Erik Miers, Andreas Schlotterbeck, Moritz Oeler, Marko Bolovic, Dennis Eidner, Marko Stamm, Tobias Gietz, Maurice Jüngling, Tamás Kuncz en Jeldrik Biegel.

 

In Duitsland ging de titel bij de vrouwen naar SV Bayer 08 dat in de eindstrijd geen enkele van zijn vijf partijen verloor.

Finland

 

In Finland had Uintiseura Kuhta opnieuw maar drie wedstrijden nodig voor de titel in de best of five, Turu Uimarit werd in die laatste partij met 18-9 ingeblikt.

Vijfde zege voor het vrouwenteam van Jyväskylän Saukot.

Frankrijk

 

Cercle des Nageurs de Marseille kroonde zich voor de drieëndertigste keer tot kampioen van Frankrijk. In de 'best of three' werd thuis met 9-7 gewonnen van Montpellier WP. In Montpellier werd het een nipte 7-8 nedrelaag, maar de beslisssende partij eindigde met een overtuigende 10-5 overwinning voor Marseille.

Ivan Delas van Dauphins FC Sète trof in de hele competitie 57 keer raak en dat leverde hem de trofee van beste schutter op.


Mickaël Bodegas (1987-) van Cercle des Nageurs de Marseille kreeg de trofee van beste speler.

Rémi Garsau (1984-) van Cercle des Nageurs de Marseille en de Hongaar Gabor Jászberényi (1982-) van Montpellier Waterpolo deelden de eretitel van beste doelman.

Daarna haalde het zevental ook zijn achtste beker, in de spannende finale tegen Olympic Nice Natation werd het een nipte 12-11 overwinning.

In Frankrijk veroverde de vrouwenploeg van Olympic Nice haar vierde titel en even later wonnen ze ook de beker en dat al voor de tweede keer. Die beter in de 'final four' werd gewonnen met een drie op drie en een doelsaldo van 33-11.

Griekenland


In Griekenland een zevenentwintigste kroontje voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus, dank zij de 3-7 overwinning in de finale tegen Nautikos Omilos Vouliagmeni.

In de bekerfinale haalde Olympiacos het van Panionios Water Polo Club met 10-8.

De vrouwen van Nautikos Omilos Vouliagmeni wonnen het kampioenschap voor de negende keer.

De dertiende editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), werd voor het eerst door Hongarije gewonnen. Spanje eindigde tweede Griekenland werd derde.

Ook de negende editie van de Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen, werd door Rusland binnengehaald, dat daarmee zijn totaal op vier opeenvolgende overwinningen bracht. De Nederlandse meisjes werden tweede, de Griekse derde.

 

Het WK waterpolo werd in Griekenland betwist, reden genoeg voor de nationale post om deze postzegel te drukken.

Groot-Brittannië

Vijfde landstitel voor Bristol Central.

 

De vrouwen van Manchester haalden hun vierde titel binnen.

 

Cambridge  won de topper tegen Oxford met 13-12.

De vrouwen van Cambridge versloegen die van Oxford met 9-7

Hongarije

 

Het kondigde zich de vorige twee jaar al aan, Eger Vizilabda Club haalde de finale van de play-offs waarin ze het de uiteindelijke kampioen knap lastig maakte. Maar nu was het dan zo ver, Eger haalde zijn eerste Hongaarse titel en hoe? De competitieformule werd nog maar eens gewijzigd, de titel werd nu toegekend na een finale met twee wedstrijden. In de eerste partij kon Vasas SC Budapesti de schade nog beperken met een 8-7 winst, maar in de terugwedstrijd hield de goalie van Eger met 8-6 een doelpunt meer uit zijn netten en schonk hij daardoor zijn zevental de titel.

De kampioenen: Zoltán Szécsi, Máté Sántavy, Márton Petrovai, Kevin Graham, Norbert Hosnyánszky, Gábor Kovács, Gábor Hegedus, Zsolt Varga, Kotsidis Nikolaos, Szabolcs Binder, Gábor Kis, Erik Bundschuch, Péter Biros en Olivér Nébald.

 

De Hongaarse beker ging naar Szeged Beton VE, na de 9-8 winst tegen Budapesti Honvéd Sport Egyesület.

In de vrouwencompetitie werden de play-offs opnieuw ingevoerd en daarin toonde Dunaújvárosi Foiskola zich 10-12, 18-17, 10-7 en 8-7 de betere van Szentesi VK

De tweede editie van de Vodafone Cup was opnieuw voor Hongarije, met Griekenland op rang twee en Duitsland op drie.

Ierland

De Ierse titel werd gewonnen door Cathal Brugha Club.


Half Moon SWC won de Ierse beker voor de twintigste keer, hun vrouwenploeg voor de negende keer.

Italië


Ferla Pro Recco won thuis de eerste partij in de 'best of three' met 12-9 van Carisa Savona. In Savona werd het een nipte 11-10 nederlaag maar de derde en beslissende wedstrijd werd met 10-6 gewonnen.

De kampioenen: Tempesti, Lapenna F., Figari, Washburn, Giorgetti, Felugo, Di Costanzo, Figlioli, Benedek, Zlokovic, Ivovic en Gitto Pastorino.


De Montenegrijn Aleksandar Ivovic (1986-) van Pro Recco won de schutterstrofee met 79 doelpunten, de Italiaan Federico Pagani (1985-) van Florentina nette er 66 en zijn landgenoot Valentino Gallo (1985-) trof 65 keer raak.

Met de 9-7 winst tegen Leonessa was de zesde beker voor Pro Recco binnen, voor het brons versloeg Camogli Florentina met 10-8.

De vrouwentitel ging naar Formoline Catania na 10-8 winst tegen Rapallo Nuoto in de derde wedstrijd.

Het winnende zevental: Ricciardi, Miceli, Garibotti, Witlof, Di Mario, R. Aiello, Palmieri, Motta, Gil, Musumeci, F. Aiello en Lombardo.


Blanca Gil (1983-) potte liefst 94 treffers en werd daarmee topscoorster van de competitie.

Kroatië


In Kroatië kroonde Vaterpolski klub Jug Dubrovnik zich opnieuw en voor de tiende keer tot nationaal kampioen. In de 'best of five' won het de eerste wedstrijd tegen Vaterpolski klub Primorje Rijeka met 10-8, ging het in Rijeka met 11-10 verliezen maar haalde het nadien de titel binnen met 11-8 en 8-9 overwinningen.

De kampioenen: Nižić, Vranješ, Sutić, S. Sukno, Joković, Seman, Marković, Bušlje, I. Sukno, Dobud, Drobac, Obradović, Vićan en Šutalo

De beker werd voor de achtste keer door Madlost Zagreb gewonnen, in de finale vernederde het Jug Dubrovnik met 15-7.

De vrouwen van ŽVK Bura wonnen voor de vijfde keer het kampioenschap.Thuis won het et 8-5 tegen Primorje Rijeka, in Rijeka kon het de schade tot 6-7 beperken.

De beker ging voor de derde keer naar Mdalost Zagreb dat Bura na twee verlengingen met 15-13 versloeg.

 

Spilja '94 Dance was dit keer de sterkste in het beroemde amateurtornooi Wild League. Het won de finale van Kamen Mali Cavtat met 8-5.

Litouwen

Zevende landstitel voor Vilniaus „VSM-Baltic-Amadeus“.

Malta


Een nek-aan-nek race in de finale van de Maltese President's Cup, Neptunes Water Polo Club haalde het uiteindelijk met 12-11 van Sliema.


Ook de zomertitel ging naar het zevental van Neptunes Water Polo Club en dat al voor de eenentwintigste keer.

Sliema ASC van zijn kant won dan weer zijn zesde wintertitel.

Montenegro

In Montenegro een nieuwe naam op de tabellen, Vaterpolo klub Budva won er zijn eerste titel en won ook zijn tweede beker.

De thuiswedstrijd van de bekerfinale tegen VK Primorac Kotor werd met 10-8 gewonnen, in Kotor met 8-9 verloren

Nederland

In Nederland trad een volledig nieuwe zevental op de voorgrond en met succes, Berkellandse Zwem Combinatie won zowel de titel als de beker bij de mannen.

Zesde dubbel voor de vrouwenploeg van Gouda ZC Donk, zes jaar na de vorige.

Noorwegen


De Noorse titel werd met opnieuw met zeven ploegen gespeeld en voor de tweede keer op rij door Landřya Asker gewonnen. Het won elf van de twaalf wedstrijden, speelde een keer gelijk met een doelsaldo van 229-71.

Oostenrijk

De Oostenrijkse competitie werd voor de elfde keer door WBC Tirol gewonnen, dat met winst in de beker ook de derde dubbel lukte.

Polen


Dank zij de 10-7 en 8-4 overwinningen tegen Arkoni Szczecin haalde LSTW  Lodz zijn elfde titel.

Portugal


Portinado Potimao verdedigde met succes zijn eerste Portugese titel van het jaar voordien. In de finale klopte het Salgueiros met 9-8

Bij de vrouwen een tweede kroontje voor Clube Natacao Amadora, negen jaar na het eerste.

Roemenië

Met liefst twintig punten voorsprong op Steaua Boekarest won CSM Digi Oradea voor de vijfde keer het Roemeens kampioenschap, terwijl Dinamo Boekarest op dertig punten sneuvelde.

Rusland

Zesde Russische titel voor Spartak Volgograd. 

De vrouwenploeg van Kinef Kirishi haalde zijn negende titel op rij.

De tweede Kirishi Cup voor vrouwenploegen in de gelijknamige stad werd door gastland Rusland binnegehaald, Australië op rang twee, Griekenland als derde.

Schotland


Dertigste bekerwinst voor Portobello in Schotland, na de 14-11 winst op Dunfermline in de finale.

Een kleine omwenteling in de Schotse vrouwencompetitie, het zevental van Edinburgh University sprokkelde zijn eerste kampioenstitel.

Servië


Vaterpolo klub Partizan Belgrado deed het opnieuw in Servië en haalde zijn vijfde dubbel binnen.

De bekerfinale tegen Vaterpolo klub Vojvodina Novi Sad eindigde op 12-7.


Vijfde zege op rij voor de vrouwen van Taš 2000 Beograd.

Slovenië

 

Veertiende kroontje voor AVK Triglav Kranj.

Slowakije


In Slowakije scoorde CH Hornets Košice voor de vierde keer op rij het goud.


Zestien jaar na de vorige een tweede bekerwinst voor Slávia UK Bratislava, dat ook de tussen Tsjechië en Slowakije betwiste beker won.

Veertiende landstitel, zesde nationale beker en vierde Tsjechisch-Slowaakse beker voor de vrouwenploeg van PVK Vrútk.

Spanje

 

Het Spaans kampioenschap ging voor de elfde keer naar C.N. Atlétic-Barceloneta, dat ook de Spaanse Super Cup won waarin C.N. Barcelona met 14-6 wandelen werd gestuurd.

De winnaars: Daniel López. Josip Vrlic, David Martín, Aleksandar Ciric, José Rodríguez, Joshua Monpeat, Marc Roca, Adria Delgado, Xavier Vallés, Francisco Fernández, Ruben de Lera, Marko Petkovic en Albert Fandos.

De Spaanse beker was voor C.N. Barcelona dat in de finale de stadsgenoten van C.N. Atlétic-Barceloneta met 7-3 versloeg.

De winnaars: Iñaki Aguilar, Daniel Sulla, José Rodríguez, Tomas Bruder, Joel Esteller, Pere Estrany, Blai Mallarach, Ivan Ernesto Pérez, José Javier Bustos, José Ramón Díaz, Robert John Maitland, Gerard Reixach, Balazs Sziranyi.


Bij de vrouwen een negende titel voor Club Natació Sabadell dank zij de 9-8 overwinning op Mediterrani in de finale en een achtste Copa del Reina na de 18-8 pandoering voor Mediterrani in de finale. Meteen ook hun zevende dubbel. In de finale van de Super Cup kreeg Mediterrani er met 16-6 van langs.

De winnaars: Laura Ester, Matilde Ortiz, Helena Lloret, Noelia Mora, Anni Espar, Jennifer Pareja, Paula Abellán, Mª Carmen García, Mª del Pilar Peña, Marta Recio, Olga Domenech, Judith Forca en Mª Elena Sánchez.


In de finale van de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete klopte Spanje het zevental van Turkije.

Bij de vrouwen nam Spanje de maat van Groot-Brittannië.

In de Copa Euskal Herria ging de overwinning naar UPNA'98 02, dat in de eindstrijd de beter was van Nautica Maristas, de winnaar van het jaar voordien.

Bij de vrouwen hernieuwde Leioa Igeri Taldea de eerste zege van het jaar voordien, het klopte Club Deportivo Waterpolo 9802 in de finale.

Zweden

De Zweedse competitie werd voor de tweede keer op rij door de mannen van Järfälla Simsällskap gewonnen, de vrouwenploeg sprokkelde haar vijfde titel.

Zwitserland

Zesde titel voor SC Kreuzlingen in Zwitserland

 

Bij de dames trok Horgen aan het langste eind na een 6-5 zege tegen Aegeri en het won nadien ook nog eens de beker.

Amerika 

Argentinië

In Argentinië won  Gimnasia y Esgrima de Rosario zijn zesde titel.

Brazilië

Geen titelstrijd in Brazilië.

 

Twaalfde beker voor Fluminense Rio de Janeiro in Brazilië, in de finale werd Botafogo met 6-5 geklopt.

De winnaars: Marcelo Chagas, Leonardo Sottani, Cesar Queiroz, Ricardo “Kiko” Perrone, Guilherme Almeida, Roberto Seabra, Jonas Crivella, Heitor Carrulo, Bernardo Reis, Gabriel Reis, Vladimir Vujasinovic, Roberto “Betinho” Marques en Thyê Mattos.

 

De vrouwenploeg van Flamengi kroonde zich tot Braziliaans kampioen, de finale tegen Pinheiros werd met 5-4 gewonnen.

De kampioenen: Manuella Canetti, Cecília “Ciça” Canetti, Flavia Pinheiro, Marina Canetti, Luiza Moraes, Mariana Paes, Mayra Sampaio, Tatiana Veloso, Laura Sieprath, Maria Clara Fontoura, Erika Figge, Bruna Couri en Victoria Chamorro.

In Sao Paolo streden de dames voor de eerste zege in de UANA Cup. In de finale versloeg gastland Brazilië het zevental van Cuba met 10-7.

Canada

In Canada haalde Bowness Monster Water Polo Club voor het eerst de nationale titel. De club werd pas in 2009 opgericht door enkele oud spelers van de nationale ploeg maar boekte dus na amper twee jaar een eerste groot succes.

Bij de vrouwen vierde Club Aquatique Water-Polo Montreal voor de negentiende keer feest.


De derde editie van de Coupe du Canada in Montréal werd van vier naar zes ploegen uitgebreid. Buiten het gastland traden ook de vrouwenploegen van Australië, China, Hongarije, Italië, Nederland en Spanje aan. De Aussies wonnen het tornooi, China haalde Zilver en Canada net als de twee jaren voordien brons. De Hongaarse Gabriella Szucs (1988-) kroonde zich met zestien treffers tot topschutster.

In het Canadase Victoria werd om de eerste UANA Cup gestreden, Canada won de finale tegen Brazilië met 13-10.

Chili


In Chili ging de titel naar Antofagasta

Peru

Omwille van duistere redenen geen competitie in Peru.

Venezuela

In Venezuela werd de competitie een nieuw leven ingeblazen door enkele oud-spelers en -trainers. Zes ploegen aan de afworp en Pulpos de Miranda kroonde zich voor het eerst tot kampioen.

Verenigde Staten

 

New York Athletic Club won zijn zevenendertigste Amerikaans kampioenschap, dank zij de 11-7 winst tegen Olympic Club.

De vrouwenploeg van NYAC won haar tweede titel, nadat het Santa Barbara met 13-6 in de finale versloeg.


De NCAA titel ging naar University of Southern California dat in de finale UCLA versloeg met 7-4.


D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, ging naar de Serviër Ivan Rackov (1988-), die aan de University of California, Berkeley studeerde. In 28 wedstrijden scoorde hij 79 keer. In clubverband speelde hij voor Vaterpolo klub Partizan Belgrade.


Bij de vrouwen ging de trofee naar Annika Dries (1992-) die aan de Stanford University studeerde, met dat zevental won ze in 2011 het NCAA kampioenschap en in 2012 haalde ze met het Amerikaanse team goud op de Olympische Spelen van Londen. In 2010 was ze er ook al bij geweest toen de Verenigde Staten de World League wonnen.

 

Ivan Ivovic (1986-) schreef het boek 'Secrets of a Serbian water polo coach'.

Ivan Ivovic (1986-) speelde van zijn achtste tot zijn twintigste waterpolo bij het Montenegrijnse zevental Rivijera in Herceg Novi. Hij ging in de Verenigde Staten studeren aan de University of Maryland waar hij aansloot bij het universitaire team, maar in clubverband kwam hij uit voor Rockville Water Polo club. In 2009 studeerde hij af met een bachelor's degree in Kinesiology. In 2007 startte zijn coaching carričre, hij begeleidde  de Gonzaga College High School in Washington, DC vijf jaar lang. In 2011 werd hij opgenomen in de coaching staff van zowel de mannen- als de vrouwenploeg van University of South California.

Australië

Australië

Het Australische kampioenschap werd voor de zesde keer door de Fremantle Mariners gewonnen.

De vrouwen van de Brisbane Barracudas wonnen hun derde opeenvolgende titel.


De Tom Hoad Cup in het Australische Perth was dit keer weggelegd voor het Servisch kampioen Partizan Belgrado, met het Australische Fremantle Mariners op de tweede plaats en de landgenoten Barbarians op rang drie.

Nieuw Zeeland

Dank zij de 10-7 overwinning op North Habour veroverde Hutt Heat de nationale titel in Nieuw Zeeland.

Bij de vrouwen won North Habour met 9-3 tegen Marist Magic.

Azië

Asian University Waterpolo Championship

De eerste editie van het Asian University Waterpolo Championship werd door de Japanse Waseda University gewonnen, het zilver ging naar de Korea National Sports University en het brons naar de National University of Singapore.

Israël

 

In Israël ging de titel naar Hapoel Kiryat Tivon.

Turkije


In Turkije een eenendertigste titel voor Galatasaray WP.

Afrika

Tunesië

In Tunesië verdedigde Club de Natation de Ben Arous met succes zijn eerste titel van het jaar voordien, maar het haalde nu ook de beker binnen.

<< 2010
>> 2012