Chronologische geschiedenis van het waterpolo

Wereldbeker

Mannen

De veertiende editie van de wereldbeker werd in het Roemeense Oradea betwist. In de finale versloeg Servië het Kroatische zevental met 13-7. Spanje eigende zich het brons toe met een 12-8 overwinning op de Verenigde Staten.

De jury riep de Serviër Vanja Udovicic (1982-) uit tot beste speler van het tornooi.

Met zeventien doelpunten kaapte de Kroaat Sandro Sukno (1990-) de trofee van topschutter weg.

De Servische goalie Slobodan Soro (1978-) werd tot beste doelverdediger verkozen.

Vrouwen

De vrouwen tekenden present in het Nieuw Zeelandse  Christchurch. De Verenigde Staten wonnen de finale tegen Australië met 6-3. Halfweg stond het al 6-0. China won brons met een 11-9 winst tegen Rusland.


De Australische Gemma Beadsworth (1987-) werd uitgeroepen tot beste speelster.

 

De Chinese goalie Jun Yang (1988-) kreeg de trofee van beste doelverdedigster.


De Chinese Gao Ao (1990-)  potte zestien treffers wat haar de trofee van topschutster opleverde.

World League

Mannen


De finale van de World League in Roemenië ging naar het Servië dat Montenegro in de finale versloeg met 14-12. Na de reguliere speeltijd stond er 10-10 op het scorebord, maar in de verlengingen zetten de Serviërs orde op zaken. Voor het brons klopte Kroatië het zevental van Australië met 9-7.


Nikola Janovic (1980-) uit Montenegro kroonde zich met zestien doelpunten tot topschutter van het tornooi.

Vrouwen


Voor de World League bij de vrouwen was het Californische La Jolla plaats van het gebeuren. Na het 7-7 gelijkspel na verlengingen in de finale wonnen de Verenigde Staten van Australië dank zij de vijf gelukte strafworpen, terwijl Australië er maar vier scoorde. Ook voor het brons een 5-5 gelijkspel na verlengingen, Griekenland scoorde echter drie strafworpen, Rusland slechts twee.

Europees Kampioenschap

Mannen


Op het EK in Zagreb klopte thuisland Kroatië de Italianen in de finale met 7-3.

De kampioenen: Slobodan Soro, Aleksa Šaponjic,Živko Gocic, Vanja Udovicic,,Miloš Cuk, Duško Pijetlovic, Slobodan Nikic, Milan Aleksic, Nikola Raden, Filip Filipovic, Andrija Prlainovic, Stefan Mitrovic en Branislav Mitrovic.


De Serviër Vanja Udovicic (1982-) werd met 21 treffers niet alleen topschutter van het tornooi, maar door de jury ook uitverkoren als beste speler uitgeroepen.


De trofee van beste doelverdediger ging naar de Kroaat Josip Pavić (1982-).

Vrouwen

 

In de vrouwenfinale versloeg Rusland Griekenland met 11-6. Nederland pakte het brons met een 14-12 overwinning tegen Italië.


De Griekse Angeliki Gerolymou (1982-) scoorde zeventien keer, wat haar de trofee van topschutster opleverde.

Aziatische Spelen

Mannen

 

In het Chinese Guangzhou verloor gastland China de finale tegen Kazakhstan met 7-6 , dat daarmee zijn vierde Aziatische titel veroverde. Voor het brons naaide Japan Zuid Korea een zware 19-5 om de oren.

De winnaars: Alexandr Shvedov, Sergey Gubarev, Alexandr Gaidukov, Murat Shakenov, Alexey Panfili, Roman Pilipenko, Alexandr Axenov, Rustam Ukumanov, Yevgeniy Zhilyayev, Mikhail Ruday, Ravil Manafov, Azamat Zhulumbetov en Nikolay Maximov.

 

De zwembroek die Singapore in 2010 tijdens de Asian Games droeg zorgde voor de nodige controverse. De afgebeelde halve maan was voor sommigen obsceen en provocerend.

Vrouwen

 

Meteen werd ook de eerste Aziatische titel bij de vrouwen betwist. China won de beslissende partij tegen Kazakhstan met overtuigende 13-5. Voor het brons versloeg Uzbekistan de meisjes uit India met zware 20-2.

De winnaars: Yang Jun, Teng Fei, Liu Ping, Sun Yujun, He Jin, Sun Yating, Song Donglun, Zhang Weiwei, Wang Yi, Ma Huanhuan, Sun Huizi, Zhang Lei en Wang Ying.

Adriatic Water Polo League (Jadranska vaterpolo Liga)

De tweede editie ging naar Jadran Herceg Novi uit Montenegro. In de 'best of three' verloor het zijn eerste partij tegen Primorac met 9-7, maar de twee volgende ontmoetingen eindigden met 10-7 en 14-12 in hun voordeel.

Samen met Sandro Sukno (1990-) werd de Hongaar Denes Varga (1987-) topschutter, daarna kreeg Varga ook nog eens de trofee van beste speler.

Europabeker

Mannen

 

Italiaans kampioen ASD Pro Recco revancheerde zich voor de nederlaag van het jaar voordien en klopte VK Primorac Kotor uit Montenegro in de finale van de European League met 9-3. Partizan Belgrado eindigde derde en Jug Dubrovnik vierde

De Europese kampioenenploeg Tibor Benedek, Damir Buric, Alessandro Calcaterra, Maurizio Felugo, Pietro Figlioli, Filip Filipovic, Tamas Kasas, Norbert Madaras, Andrea Mangiante, Guillermo Molina Rios, Slobodan Nikic, Stefano Tempesti en Vanja Udovicic.

De LEN trophy bij de mannen was voor Vaterpolo Akademija Cattaro uit Montenegro, bij de vrouwen ging het kleinood naar het Griekse Ethnikos OFPF

Vrouwen

 

De Europese vrouwentitel voor landskampioenen was eveneens een Griekse aangelegenheid, gezien Vouliagmeni NC zijn titel van het jaar voordien met succes verdedigde. Het Russische Kinef Kirishi kreeg er in de finale met 10-7 van langs. Brons ging naar het Italiaanse Orizzonte Catania dat de andere Griekse ploeg Olympiacos Athena met 13-12 versloeg. Vouliagmeni NC haalde ook de Europese Super Cup binnen

De Griekse winnaars: Alexandra Asimaki, Patricia del Soto, Angeliki Gerolimou, Konstantina Kouteli, Eleni Kouvdou, Georgia Lara, Kyriaki Liosi, Antiopi Melidoni, Evangelia Moraitidou, Markella Pantelidi, Heather Petri, Antigoni Roumpesi en Christina Tsoukala.

 

De LEN Trophy was voor de Griekse dames van Ethnikos Piraeus, die sterker bleken dan het Russische Yugra Khanty-Mansiysk en de Nederlandse meisjes van Donk Gouda.

Europa

België

 

In de Belgische competitie onderbrak DM Mouscron de zegereeks van Kortrijk.

De Westvlamingen haalden nadien wel de beker dank zij de 8-4 overwinning in de finale tegen DM Mouscron.

De bekerwinst was de derde op rij en dat leverde de Challenge FRBN op.

 

De Belgische titel bij de vrouwen ging naar Gentse ZV.  In de beslissende derde wedstrijd klopte het zevental de meisjes van Kindervreugd met 7-6.

Boznië-Herzogevina


Het allereerste kampioenschap van Bosnië-Herzegovina, waaraan vijf ploegen deelnamen, was een kolfje naar de hand van VK Bosna Sarajevo.

Denemarken

 

Vierentwintigste zege voor SK GF Frem Odense in het Deens kampioenschap na een 11-10 zege tegen Slagelse. Later haalde het zevental ook nog de nationale beker binnen.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin voegde een dertigste Duitse titel toe aan zijn prijzenkast.


De beker bij de mannen was dit keer weggelegd voor ASC Duisburg, de derde na die van 1972 en 1989.


De vrouwenploeg van SV Blau-Weiss Bochum vierde haar elfde opeenvolgende titel en was ook de sterkste in de bekerfinale. 

Finland


Achtste kampioenstitel voor Uintiseura Kuhta, in de Finse 'best of five' was het pleit met een 12-6 score al beslecht na drie wedstrijden tegen HSS.

De vrouwencompetitie werd voor de vierde keer door Jyväskylän Saukot gewonnen.

Frankrijk

 

In Frankrijk de 32ste titel voor Cercle des Nageurs de Marseille dat 17 gewonnen wedstrijden kon voorleggen en slechts een verliespartij met een doelsaldo van 273-128. In de finale van het kampioenschap versloeg CN Marseille de ploeg van Montpellier met 12-10 en 10-9.

Nadien lukte het zevental ook de dubbel door in de bekerfinale Olympic Nice Natation met 14-6 huiswaarts te sturen.

Kristijan Santini van Nice Natataion werd met 55 treffers topschutter van het seizoen.


De jury koos Frédéric Audon (1979-) van Cercle des Nageurs de Marseille tot beste speler.


Rémi Garsau (1984-) van Cercle des Nageurs de Marseille werd dan weer tot beste goalie verkozen.

 

In de Franse vrouwencompetitie een derde zege voor Olympic Nice na de 9-7 overwinning in de beslissende wedstrijd tegen ASPPT Nancy.

De beker bij de vrouwen werd betwist met de 'final four' formule en daarin won Olympic Nice zijn drie wedstrijden.

 

De Australische Jade Hanson (1984-), die aan de Université de Lille studeerde en voor die ploeg ook uitkwam in de Franse competitie werd verkozen tot beste speelster van het tornooi.

Griekenland

In Griekenland voegde Olympiacos Water Polo Club Piraeus een zesentwintigste titel toe aan zijn prijzenkast.

In de bekerfinale ontmoette Olympiacos opnieuw Panionios Water Polo Club. Na een spannende partij en verlengingen werd het uiteindelijk 7-6 in het voordeel van Olympiacos.


De vrouwenploeg van Nautical Club of Vouliagmeni won haar negende kampioenschap.

Groot-Brittannië

Lancaster City Waterpolo veroverde zijn tiende nationale titel.

Oxford bleef met 6-4 aan de winnende hand in de klassieker tegen Cambridge.


Bij de vrouwen haalde Manchester het met 6-5.

Hongarije

Het kampioenschap ging voor de twintigste keer naar Vasas SVC Budapest. Een ontzettend spannende 'best of five, want Egri Vízilabda Klub won de eerste partij met 12-11. Vasas diende hen nadien van repliek met 6-2 en 7-6, maar daarna kwam Egri opnieuw met 12-11 winst aanzetten. Ook die laatste en beslissende partij was een dubbeltje op zijn kant, gelukkig voor Vasas viel het met 10-9 in hun voordeel.


Tamás Molnár (1975-) van Szeged-Beton VE won met zijn 69 treffers de topschutterstrofee.

De kampioenen: Viktor Nagy, Ádám Decker, Bence Fülöp, Gergely Katonás, Norbert Hosnyánszky, Viktor Vörös, Róbert Kovács, Csatlós, Krisztián Létay, Dénes Varga, Dániel Varga, Gábor Kis, Bálint Takács, Dávid Hona en György Jónás.

De Hongaarse beker werd voor de achtste keer door Budapesti Honvéd Sport Egyesület binnengehaald dank zij een 9-6 zege tegen Egri Vízilabda Klub. 

 

In Hongarije won de vrouwenploeg van Szentesi VK de nationale beker door Universitas Szeged in de finale met 6-5 te verslaan.

De titel daarentegen ging voor de zevende keer naar Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesüle. Na de voorronde speelden de vier sterksten een onderlinge competitie en daarin toonde het zevental van Dunaújvárosi zich het sterkste.

Ierland 

Negentiende bekerwinst van Half Moon SWC in Ierland.

Italië

In Italië Pro Recco opnieuw aan het feest, in de derde wedstrijd van de play-offs won het met 8-10 in het bad van Rari Nantes Savona. Dit keer trad Pro Recco aan met tien buitenlandse spelers: twee Kroaten, drie Serviërs, een Spanjaard, drie Hongaren en een Australiër

De kampioenen: Stefano Tempesti, Dario Gennaro, Andrea Mangiante, Damir Buric, Vanja Udovicic, Maurizio Felugo, Guillermo Molina, Tibor Benedek, Luigi Di Costanzo, Filip Filipovic, Norbert Madaras, Alex Giorgetti, Tamás Kásás, Pietro Figlioli, Niccolò Figari, Alessandro Calcaterra, Slobodan Nikic en Danijel Premuš.


Bij de vrouwen een zwaar bevochten zege voor Geymonat Orizzonte Catania dat de beslissende vijfde partij  thuis won met nipte 10-9 van Fiorentina Waterpolo.

De kampioenen: Brancati, Miceli, Garibotti, Radicchi, Di Mario, Salanitro, Bosello, Ragusa, Gil, Musumeci, Coppolino, Maugeri en Messina.

Kroatië


Het kampioenschap werd in Kroatië door Vaterpolski klub Jug Dubrovnik gewonnen. In een ontzettend spannende 'best of five' won Dubrovnik de eerste partij tegen HAVK Mladost Zagreb thuis met 9-8. In Zagreb werd met 7-6 in het zand gebeten, maar de tweede thuiswedstrijd eindigde op 12-10 winst. Nadat het in Zagreb met 14-12 verloor werd de beslissende vijfde partij succesvol afgesloten met 14-9.


De beker ging voor de derde keer naar Vaterpolski klub Primorje Rijeka.


Bij de vrouwen hernieuwde ŽVK Mdladost ook het eerste kroontje van het jaar voordien.

 

Penatur won de Wild League, in volle zee in Dubrovnik haalde het goud door Solitudo met 8-6 te verslaan in de eindstrijd.

Litouwen


Zesde kampioenstitel voor Vilniaus „VSM-Baltic-Amadeus“.

Minsko RORC vereddigde met succes de eerste beker van het jaar voordien.

Malta

Vijfde wintertitel voor Sliema ASC.

Een ongemeen spannende finale in de President's Cup, Sliema ASC versloeg Neptunes Water Polo Club in de finale met 16-15 na verlengingen en strafworpen.

De Neptunusjongens haalden de zomertitel binnen en dat al voor de twintigste keer.

 

De Maltese waterpoloploeg Sirene wilde ook met een vrouwenteam starten en plaatste daarvoor de volgende publiciteit met als tekst op de foto:

'IK BEN WATERPOLO

Model, actrice, wilde meid, Brooklynite, Annalaine Marks is waterpolo'

En daaronder:

"If you like to be in water and you like to play catch with a ball, you’ll love water polo!
The Sirens Water Polo Club is looking for girls who want to have fun in the water and learn how to play this great game. Our goals are to establish a fun, supportive and positive environment where  female players at all levels can strengthen their skills and enjoy the competition.
This year we have a great group of foreign coaches that are very dedicated and very passionate about our sport. The goal of the program is for every team member to achieve their highest potential in the sport of water polo. Sirens Swimpolo Nursery is open to all interested players.
Sessions – Wednesday & Saturday 1600 – 1700 "

vrij vertaald:

"Als je graag in het water bent en je houdt ervan om een balletje te vangen, zal je van waterpolo houden!
De Sirens Water Polo Club is op zoek naar meisjes die plezier willen hebben in het water en willen leren hoe ze dit spel moeten spelen. Ons doel is om een leuke, ondersteunende en positieve omgeving op te richten waar vrouwelijke spelers hun vaardigheden op alle niveaus kunnen versterken en van een wedstrijd kunnen genieten
.
Dit jaar hebben we een grote groep buitenlandse coaches die zeer toegewijd en zeer gepassioneerd is over onze sport. Het doel van het programma is om voor ieder teamlid hun hoogste potentieel in de sport van waterpolo te bereiken. Sirens Swimpolo Nursery staat open voor alle geïnteresseerde spelers.
Sessies - Woensdag & zaterdag 16.00 - 17.00"

Actrice en model Annalaina Marks (1983-) verscheen onder andere in de door topmodel Tyra Banks gepresenteerde TV-reeks 'America's Next Top Model', in de tv-series Gossip Girl, Blue Bloods en Kings, evenals in de speelfilm Maid of Honor. Marks was drie keer high school All American aan de McDowell GS in Erie, Pennsylvania. Zij speelde universitair waterpolo bij Mercyhurst College en later voor de New York Athletic Club. Ze was het uithangbord van het merk Brooklynite.

Je vindt een reportage terug op de volgende website:  http://iamwaterpolo.org/annalaina.html.

Montenegro

PVK Jadran CKB Herceg Novi verdedigde met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

Tweede bekerwinst voor Vaterpolo klub Budva.

Nederland

 

Derde dubbel op rij voor het Nederlandse Gouda ZC Donk.

 

De vrouwen van Het Ravijn haalden hun achtste bekerzege.

Oostenrijk

WBC Tirol behaalde zijn tiende Oostenrijkse titel, maar won ook de bekerfinale

Polen

Het Pools kampioenschap werd voor de achtste keer door LSTW  Lodz gewonnen.

Portugal

De Portugese vrouwencompetitie werd voor de vijftiende keer door Sport Comércio e Salgueiros Porto gewonnen.

Bij de mannen werd nieuwkomer Portinado Potimao aan de tabellen toegevoegd.

Roemenië

De Roemeense competitie werd na 40 wedstrijden door CSM Frigoconti Oradea gewonnen met acht punten voorsprong op Dinamo Boekarest en 29 meer dan Steau Boekarest.

Rusland

De publiciteit had ook haar intrede gedaan in de Russische competitie. Spartak Volgograd won na een onderbrekig van vijf jaar zijn vijfde kroontje maar heette voortaan Lukoil Spartak Volgograd.

Achtste opeenvolgende landstitel voor de vrouwenploeg van Kinef Kirishi.

Schotland

Opnieuw een verpletterende overwinning van Portobello in de Schotse bekerfinale, dit keer moest Edinburgh University er met 23-6 aan geloven.

Een zesde titel voor de vrouwenploeg van Menzieshill

Servië

Vierde dubbel titel/beker voor Vaterpolo klub Partizan Belgrado in Servië.

Slowakije

 

 


 

CH Hornets Košice won voor de derde keer op rij de Slowaakse titel.

PVK Vrútky was voor de dertiende keer de sterkste in de nationale vrouwencompetitie en veroverde voor de vijfde keer de Slowaakse beker.

Spanje

 

De Spaanse titel bleef voor de tiende keer in handen van C.N. Atlètic-Barceloneta. De Catalanen wonnen ook de Copa del Rei, in de finale kreeg Club Natació Sabadell er met 12-6 van langs.In de Super Cup tenslotte kreeg Club Natació Sabadell er met 11-7 van langs.

De kampioenen: Dani Pinedo, Josip Vrlic, David Martín, Aleksandar Ciric, Albert Español, Marc Minguell, Joshua Monpeat, Adrià Delgado, Xavi Vallés, Fran Fernández, Marc Roca, Rubén De Lera en Albert Fandos.

Zeven jaar na de vorige een elfde landstitel voor de vrouwen van Club Esportiu Mediterrani Barcelona.

 

Club Natació Sabadell (foto) won zijn zevende bekerfinale met een verpletterende 19-2 overwinning op CE Mediteranni.

De winnaars: Cristina Pérez, Laura Vicente, Yurema Sabio, Lidia Escoda, Sara Torres, Aroa Ardanuy, Elisabeth Hopkins, Anna Gual, Raquel Cercadillo, Sonia Rebordosa, Paula Chillida, Sara Aparicio en Jennifer Lorente.

Een eerste zege van Montenegro in de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete, Spanje werd tweede, Roemenië derde.

Bij de vrouwen was Spanje sterker dan Nederland en Italië.

Na drie zilveren medailles een eerste zege voor de vrouwen van Leioa Igeri Taldea in de Copa Euskal Herria, in de finale versloegen ze het zevental van Club Natación Waterpolo Santoña.

Turkije

In Turkije krikte Galatasaray WP zijn aantal landstitels naar dertig.

Zweden

 

In Zweden een eerste titel voor de mannenploeg van Järfälla Simsällskap.


De vrouwen van Järfälla Simsällskap wonnen hun vierde Zweeds kampioenschap.

Amerika

Brazilië

Zesde landstitel voor Esporte Clube Pinheiro in Brazilië.

De Braziliaanse beker ging voor de elfde keer naar Fluminense Rio de Janeiro.

 

De beker bij de vrouwen ging naar Brazili Flamengo.

Canada

 

In Canada hernieuwde Dollard Devils Water Polo Club zijn eerste titel van het jaar voordien, na de 11-7 overwinning op de stadsgenoten van CAMO Roadrunners.

De vrouwen van dat team kroonden zich voor de derde keer tot kampioen.

Op de tweede editie van de Coupe du Canada in Montréal werd de vrouwenploeg van de Verenigde Staten vervangen door China. China won het goud voor Australië en Canada en de Chinese Wang Yi (1987-) werd met 12 treffers topschutster van het tornooi.

Colombia

In de Columbiaanse hoofdstad Medelin werd de eerste editie van Waterpolo en los Juegos Suramericanos betwist, bij de mannen ging Argentinië met het goud lopen, voor Colombia en Brazilië.

Bij de vrouwen ging de zege naar Brazilië, met Venezuela en Argentinië op plaats twee en drie. De volgende ontmoeting was voorzien voor 2014 in het Chileense Santiago.

Peru

In Peru een zesde kampioenenbal voor Club Deportivo Campo de Marte Lima.

Verenigde Staten

Zesendertigste Amerikaanse titel voor New York Athletic Club, dank zij de 11-5 zege in de finale tegen Olympic Club.

De kampioenen: Merrill Moses, Wolf Wigo, Anthony Azevedo, Adam Wright, Jesse Smith , Tamas Kasas, Ronald Beaubien, James Krumpholz, Shea Buckner, John Mann, Daniel Cercols, Jeffrey Tyrrell, Olexandr Sadovyy en Steven Mac Kenzie

Allereerste zege voor het vrouwen zevental van Los Angeles Water Polo.

 

Bij de mannen ging de Amerikaanse NCAA titel in 2010 naar University of Southern California, dat in de finale en na een verlenging  UCLA Bruins met 12-10 versloeg.

 

Maar ook de vrouwenploeg van University of Southern California was iedereen te sterk. De 10-9 winst tegen Stanford University leverde de hen de tweede Amerikaanse NCAA titel op.

D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, ging voor de tweede keer naar J. W. Krumpholz (1987-) die aan de University of Southern California studeerde. Met het Amerikaans team won hij zilver op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en datzelfde jaar ook de titel in het NCAA kampioenschap door Stanford met 7-5 het nakijken te geven.

Bij de vrouwen ging de trofee eveneens voor de tweede keer naar Kami Craig (1987-) die ook aan de University of Southern California studeerde. Ze was ook lid van het Amerikaanse zevental dat in 2008 zilver haalde op de Olympische Spelen van Beijing en goud op die van 2012 in Londen. Ook zij stak de plas over om in Griekenland professioneel waterpolo te gaan spelen bij Olympiacos.

Australië

Australië

 

Zeventien jaar na de vorige een vijfde titel voor de Victorian Tigers in Australië 2010 na de 10-8 overwinning op Drummoyne Devils.

De winnaars: Luke Gavin, Jeff Disken, Tait Sengstock, Ryan Moody, Sam McGregor, Marcus Corr, Eddie Slade, Scott Carpenter, Brian Alexander, Tom O'Donnell, John Thompson, Anthony Edwards, Stevie Lewis, Chris Gronow, James Woods en Matt Perrot.

Bij de vrouwen een tweede opeenvolgend kampioenschap voor de Brisbane Barracudas.

In het Australische Perth ging de Tom Hoad Cup naar het Hongaarse Szeged VE, het zilver was voor het Australische Fremantile Mariners en brons ging naar het Chinese Guangdong.

Azië

Asian Water Polo Cup

De eerste editie van deze bekercompetitie werd door China gewonnen, met Iran op rang twee en Korea op de derde plaats.

Asian water Polo Clubs Championships

Het achtste Asian water Polo Clubs Championship in Teheran werd door Azad University Tehran gewonnen.

Irak

 

De oorlog in Irak had toch nog zijn goede kanten. Jeremy Piasecki, een reservist bij het Marine Corps Forces Command en jeugdtrainer in de Verenigde Staten, trainde het Iraaks waterpoloteam in de hoop dat zich dat voor de Olympische Spelen van 2016 zou kunnen kwalificeren. Gezien het zwembadwater onbehandeld was en dus niet drinkbaar mocht geen enkele Amerikaan aan de training mee doen.

Afrika

Tunesië

Club Natation Ben Arous kroonde zich voor het eerst tot nationaal kampioen in Tunesië.

<< 2009
>> 2011