Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2009

Wereldkampioenschap

Mannen

 

Op het wereldkampioenschap in Rome was Servië te sterk voor Spanje, 14-13 was het bij affluiten in de finale na twee verlengingen en penalty's. Kroatië klopte de Verenigde Staten met 8-6 voor het brons.

De winnaars: Slobodan Soro, Marko Avramovic, Živko Gocic, Vanja Udovicic, Slavko Gak, Duško Pijetlovic, Slobodan Nikic, Milan Aleksic, Nikola Raden, Filip Filipovic, Andrija Prlainovic, Stefan Mitrovic en Gojko Pijetlovic

De Serviër Vanja Udovicic (1982-) werd bedacht met de titel van beste speler.

De Italiaan Stefano Tempesti (1979-) mocht zich volgens de jury de beste goalie noemen.

De Serviër Filip Filipović (1987-) nette twintig doelpunten en werd daarmee topschutter.

Vrouwen


De Amerikaanse vrouwen waren met 7-6 de beteren van Canada in de finale. Rusland haalde brons dank zij de 10-9 winst tegen Griekenland.

De winnaars: Elizabeth Armstrong, Heather Petri, Brittany Hayes, Brenda Villa, Lauren Wenger, Tanya Gandy, Kelly Rulon, Jessica Steffens, Elsie Windes, Alison Gregorka, Moriah van Norman, Kameryn Craig en Jaime Komer.


De Nederlandse Iefke van Belkum (1986-) was met 25 treffers topschutster van het tornooi.


De Canadese Rachel Riddell (1984-) werd uitgeroepen tot beste goalie.


Volgens de jury was de Canadese Krystina Alogbo (1986-) de beste speelster.


In een Italiaanse krant had de fotograaf meer belangstelling voor de mooie Nederlandse speelster Robbin Remers (1991-) dan voor het spel zelf.

World League

Mannen

De finale van de achtste World League in Podgorica ging bij de mannen naar het thuisland Montenegro dat Kroatië in de finale met 8-7 versloeg. Voor het brons klopte Servië de Verenigde Staten met 9-7.

De winnaars: Radić, Petrović, Radović, Danilović, Trajković, Tičić, M. Janović, N. Janović, Ivović, Zloković, Gojković  Jokić en Ščepanović.


Met zestien treffers won thuisspeler Nikola Janovic (1980-) de schutterstrofee, twee meer dan ploegmaat Boris Zlokovic (1983-) .

Vrouwen

De vrouwen hadden voor hun zesde World League afspraak in het Russische Kirishi. Dank zij de 9-6 overwinning op Canada ging het goud naar de Verenigde Staten. Voor het brons versloeg Australië de Spaanse meisjes met 12-8.


Opnieuw stond er geen maat op de schutterskwaliteiten van de Spaanse Bianca Gil Sorli (1983-), dit keer trof ze vijftien keer raak.

Europees B-kampioenschap

Mannen

Turkije was dit keer de sterkste in het Europees B-kampioenschap, in het Zwitserse Lugano eindigde Frankrijk op rang twee en Nederland op rang drie.

Vrouwen

De vrouwen speelden hun tornooi in Manchester, hier won gastland Groot-Brittannië voor Tsjechië en Ukraïne.

Mediterane Spelen

In het Italiaanse Pescara klopte Servië de Spanjaarden met 9-4 in de finale van de Spelen van de Middellandse Zee. Het brons ging naar Italië dank zij de 10-9 winst tegen Kroatië.

De winnaars: Milan Aleksic, Marko Avramovic, Filip Filipovic, Slavko Gak, Živko Gocic, Stefan Mitrovic, Slobodan Nikic, Duško Pijetlovic, Gojko Pijetlovic, Andrija Prlainovic, Nikola Raden, Slobodan Soro en Vanja Udovicic.

Universiade

Mannen

Australië won de finale van de Universiade met 6-4 tegen Kroatië. Voor het brons verslloeg Servië het Griekse zevental met 9-4.

De winnaars: Luke Quinlivan, Stephen Cody, Richard Campbell, Nicholas O'Halloran, Robert Maitland, Anthony Martin, Jarrod Gilchrist, Aaron Younger, Joel Swift, William Miller, John Cotterill, Aidan Roach en Johnathon Hahn.

Vrouwen

Ook de allereerst Universiade voor de vrouwen, met China op rang een na de 12-8 zege tegen Hongarije. In de kleine finale versloeg Rusland de dames van Canada met 10-8.

De winnaars: Yang Jun, Teng Fei Liu Ping, Sun Yujun, He Jin, Sun Yating, Zhu Jia Yi, Gao Ao, Wang Yi, Ma Huanhuan, Sun Huizi, Qiao Leiying en Wang Ying

Fina World men's water polo development trophy

De tweede editie van dit tornooi, waaraan enkel ploegen mochten deelnemen die niet in andere FINA competities konden deelnemen, ging door in Singapore. Opnieuw twaalf landen aan de afworp: Algerije, Filipijnen, Guatemala, Indonesië, Jamaïca, Kenia Koeweit, Marokko, Singapore, Trinidad & Tobago, Tunesië en Uruguay. In de finale versloeg Koeweit Singapore met 13-8, terwijl Trinidad&Tobago het brons haalde dank zij een 8-7 overwinning op de Filipijnen.

Adriatic Water Polo League (Jadranska vaterpolo Liga)

De  Adriatic Water Polo League (Jadranska vaterpolo Liga) werd opgericht als een competitie tussen ploegen van Kroatië, Montenegro en Slovenië, waaraan later ook zeventallen uit Italië mochten deelnemen. De eerste editie werd door Vaterpolo Klub Jug Dubrovnik gewonnen terwijl Vaterpolo klub Jadran Herceg-Novi zilver haalde en het brons naar Vaterpolo klub Primorac Kotor ging. Vaterpolo Klub Jug Dubrovnik won negentien van de 22 wedstrijden en legde ee, doelsaldo van 288-155 voor. In totaal namen twaalf ploegen aan deze eerste editie deel.


Alexander Ivović (1986-) van Jadran Herceg Novi werd uitgeroepen tot beste speler van het jaar en was met zijn 103 treffers de eerste topschutter van deze competitie.


De Amerikaan Merrill Moses (1977-), die voor VK Šibenik NCP speelde, was volgens de jury de beste goalie.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

In Sibenik wonnen de junioren van gastland Kroatië het WK voor junioren. Griekenland eindigde tweede, Servië werd derde.

Vrouwen

In Khanty-Mansiysk was de wereldtitel voor de junioren van gastland Rusland. Nederland haalde zilver, de Verenigde Staten brons.

Europabeker

Mannen

 

VK Primorac Kotor uit Montenegro klopte Italiaans kampioen Pro Recco met 8-7 in de finale van de European League. Op rang drie vonden we Jug Dubrovnik dat Mladost Zagreb met een 14-13 zege het brons afsnoepte.

De winnaars: Draško Brguljan, Darko Brguljan, Uglješa Brguljan, Damir Crepulja, Uroš Cucković, Gergely Kiss, Bojan Milošević, Vjekoslav Pasković, Boris Pavlović, Antonio Petrović, Zdravko Radić, Adam Steinmetz en Juraj Zatovic.

Het Hongaarse Szeged Beton VE eiste de LEN trophy op. In Griekenland werd met 8-6 verloren van Panionios Water Polo Club. De thuiswedstrijd in Hongarije eindigde op dezelfde score en na twee verlengingen beslisten de strafworpen met een 17-13 eindresultaat.

De winnaars: László Baksa, Vojislav Vejzagic, István Lehmann, Péter Varga, Zsolt Juhász, Miloš Korolija, Tamás Varga, Péter Komlósi, Tamás Molnár, László Weszelovszky, Béla Török, Mihailo Korolija en Német.


Vaterpolo klub Primorac Kotor won de Europese Super Cup. In de finale versloegen de Kroaten het Hongaarse Szeged Beton VE met 8-6.

De winnaars: Zdravko Radić, Draško Brguljan, Uroš Čučković, Antonio Petrović, Darko Brguljan, Gergely Kiss, Tony Azevedo, Boris Pavlović, Dragan Drašković, Adam Steinmetz, Anđelo Šetka en Nebojša Milić.

Vrouwen

De Europese titel bij de vrouwen was dit keer voor het Griekse Vouliagmeni NC, dat de Italiaanse winnaar van het jaar voordien Orizzonte Catania in de finale met 12-9 van zich afhield. Voor de derde plaats klopte het Russische Kinef Kirishi de Hongaren van Honved Boedapest.

Vouliagmeni NC: Nafsika Alexaki, Alexandra Asimaki, Despoina Chrysikopoulou, Patricia del Soto, Angeliki Gerolimou, Konstantina Kouteli, Eleni Kouvdou, Georgia Lara, Kyriaki Liosi, Antiopi Melidoni, Heather Petri, Christina Tsoukala en Moriah van Norman.

De LEN Cup ging naar de vrouwenploeg van het Russische WC Shturm 2002 Chekhov, dat thuis met 14-11 sterker was dan Dunaújvárosi Foiskola Vizílabda Egyesület. De schade in Hongarije werd beperkt tot 12-11.

De Super Cup was voor Vouliagmeni NC dat WC Shturm 2002 Chekhov met zware 11-6 huiswaarts stuurde.

Europa

België


In de Belgische competitie haalde Kortrijkse ZK de 100ste nationale titel binnen, in 'the best of three' werden de eerste twee partijen tegen DM Mouscron met 8-7 en 10-7 gewonnen. Nadien versloeg het Doornik ook nog eens met 9-7 voor de nationale beker.

Bij de vrouwen ging de titel naar MZV Eeklo, dat de beslissende derde partij tegen fusieploeg VeMeGeWa won met 7-6.

Denemarken

 

De Deense titelstrijd werd voor de drieëntwintigste keer door SK GF Frem Odense gewonnen. In de finale werd Slagelse met 8-7 verslagen.

Opnieuw geen Deense vrouwencompetitie.

Duitsland

In Duitsland was Wasserfreunde Spandau 04 Berlin voor de negenentwintigste keer aan het feest in de reguliere competitie en veroverde het als toetje ook de beker. In de 'best of five' verloor ASC Duisburg de drie eerste wedstrijden met 12-6, 16-7 en 13-12.


Florian Müller (1980-) vond voor ASC Duisburg liefst 103 keer de weg naar de netten, ruim voldoende voor de trofee van topschutter.

De kampioenenploeg:  Alexander Tchigir, Roger Kong, Erik Bukowski, Fabian Schroedter, Florian Naroska, Tobias Preuß, Marc Politze, Marko Savic, Tobias Gietz, Andreas Schlotterbeck, Moritz Oeler, Sören Mackeben, Marko Stamm, Erik Miers, Dennis Eidner, Maurice Jüngling, Jeldrik Biegel, Marko Bolovic en Artur Tchigir.

De vrouwen van SV Blau-Weiss Bochum feestten voor de tiende keer, en lukten ook de dubbel.

Finland

In de Finse competitie een zevende zege voor Uintiseura Kuhta, na de 8-5 zege in de vierde wedstrijd van de 'best of five' tegen Turun Uimarit.

Bij de vrouwen een derde kroontje voor Jyväskylän Saukot.

Frankrijk


In Frankrijk bleef Cercle des Nageurs de Marseille voor de eenendertigste keer aan de winnende hand, in de 'best of three' werd Montpellier twee keer geklopt met 12-10 en 10-9.

Als toetje won Marseille een zesde nationale beker.

Bij de vrouwen haasje-over van Olympic Nice, dat zijn tweede titel binnenhaalde.

Griekenland


Zilveren feest in Griekenland voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus, de vijfentwintigste titel al. Net als het jaar voordien was Panionios Water Polo Club de tegenstander in de bekerfinale, dit keer werd het 9-6.

Elf jaar na de vorige een derde titel voor de vrouwen van Olympiacos Water Polo Club Piraeus.

De elfde editie van de Samartzidis Cup, normaal een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), werd voor het eerst door vrouwenploegen gespeeld. Rusland won het kleinood voor Griekenland en Australië

Groot-Brittannië

Tiende kampioenenbal voor Lancaster City Water Polo.


Ook de schutterstrofee Peter Olson Trophy bleef in Lancaster, Alex Parsonage (1985-) scoorde 75 keer.

Opnieuw winst voor Cambridge, Oxford slikte dit keer een 15-11 nederlaag.

Bij de vrouwen eveneens een zege voor Cambridge, 9-7.

Hongarije

 

Zestiende Hongaarse titel voor Vasas Sport Club Budapesti. Het kampioenschap werd gewonnen met elf punten voorsprong, maar in de play-offs kwam Egri Vízilabda Klub net als het jaar voordien de eerste wedstrijd weer verrassend winnen met 8-7. De daaropvolgende partijen gingen echter naar Vasas met 10-9, 8-7 en 10-8.

De kampioenen: Viktor Nagy, Bálint Takács, Márk Kállay, Gergely Katonás, Norbert Hosnyánszky, Viktor Vörös, Róbert Kovács Csatlós, Márton Tóth, Dénes Varga, Dániel Varga, Barnabás Steinmetz, Gábor Kis, Dávid Hona en György Jónás.


De beker ging naar Vasas SC Budapest dat Egri Vízilabda Klub in de finale met 14-13 versloeg na verlengingen.

Met een tussenperiode van vier jaar was de titel bij de vrouwen voor de zesde keer weggelegd voor Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesüle. Tegen Budapest Honvéd-Póló SC waren er net als het jaar voordien opnieuw vijf partije nodig om de winnaar aan te duiden: 11-7, 12-8, 3-8, 7-11 en 7-6.

In de bekerfinale bij de vrouwen was het goud voor Honved Budapest dat DF-Elco met 9-7 versloeg.

Verraasing in de Unicum-kupák, dit keer geen goud voor gastland Hongarije, het werd door Servië met 6-8 geklopt. De Serviërs versloegen ook Duitsland met 14-6 en haalden het met 12-6 van Australië waarmee ze de bloemen kregen. Hongarije werd tweede, De Duitsers plaatsten zich derde.

Ierland

Half Moon SWC won de Ierse beker voor de achttiende keer.

Italië

 

Pro Recco maakte korte metten maakte met Posillipo Naopli in de 'best of five', na drie wedstrijden al was de drieëntwintig titel binnen, dank zij de 10-7, 5-11 en 12-7 overwinningen. Een schitterend succes ook voor de 42-jarige coach Pino Porzio (1967-) die vijf titels won in zes finales, daaraan ook drie European Leagues aan toevoegde, twee Europese Super Cups en vier nationale bekers.

De kampioenen: Stefano Tempesti, William Washburn, Andrea Mangiante, Predrag Jokic, Vanja Udovicic, Maurizio Felugo, Tibor Benedek, Luigi Di Costanzo, Alberto Angelini, Norbert Madaras, Alex Giorgetti, Tamás Kásás, Christian Presciutti, Niccolò Figari, Alessandro Calcaterra, Fabio Bencivenga, Tamás Marcz en Federico Lapenna.

Nadien haalde Pro Recco ook zijn vijfde beker binnen na de 10-4 winst op New Co Carisa Savona. Het brons ging naar Leonessa dat Rari Nantes Sori versloeg met 12-6.


De Duitser Heiko Nossek (1982-), die voor Sori speelde trof 81 keer raak en dat leverde hem de trofee van beste schutter op. De bij  Savona aangesloten Italiaan Goran Fiorentini (1981-) lukte 70 doelpunten en de Montenegrijn Nikola Janović (1980-) van Posillipo knalde er 65 binnen.


In de finale bij de vrouwen klopte Fiorentina het zevental van Orizzonte met 15-12.

De kampioenen: Gigli, Biancardi, Lavorini, Colaiocco, Mila De Magistris, Casanova, Dravucz, Masi, Lapi, Cotti, Fagioli en Frassinetti.

Kroatië

In Kroatië een nieuwe dubbel voor Vaterpolski klub Jug Dubrovnik, de achtste titel en de negende beker. De titel was al binnen na drie wedstrijden van de 'best of five, tegen ŽVK Mdladost Zagreb werd met 11-9, 9-10 en 10-7 gewonnen.

In de bekerfinale kreeg ŽVK Mdladost Zagreb er met 16-8 van langs.

Nieuwe naam op de tabellen bij de vrouwen, ŽVK Mdladost Zagreb haalde zijn eerste landstitel binnen.

Geen bekercompetitie voor de vrouwen.


Solitudo hernieuwde de overwinning van het jaar voordien in de Wild League, in dit amateurtornooi voor de kust van Dubrovnik was het zevental in de finale met 5-2 de betere van Cingrjia.

Litouwen

Vilniaus „VSM-Baltic-Amadeus“ won het kampioenschap voor de vijfde keer.

Minsko RORC won voor het eerst de beker.

Malta

De dubbel voor Sliema ASC in Malta, het won de zomertitel voor de zesentwintigste keer, de wintertitel voor de vierde keer.

Met een 10-5 zege in de finale tegen Sliema ASC veroverde Neptunus de President's Cup.

Montenegro

In Montenegro nam PVK Jadran CKB Herceg Novi de fakkel over met een eerste nationale titel, het won de eindstrijd met 13-7 van Budvanska.

Primorac won de bekerfinale met 8-7 van Vaterpolo klub Budva.

Nederland

In Nederland de dubbel titel/beker voor Gouda ZC Donk.

Bij de vrouwen een mooie triple voor Het Ravijn: titel, beker en Super Cup.

Noorwegen

 

In Noorwegen werd het kampioenschap door Landøya Vannpoloklubb gewonnen.

Oostenrijk

Negende titel voor WBC Tirol in Oostenrijk, dat ook de bekerfinale won.


Ook de vrouwenploeg van WBC Tirol won het kampioenschap.

Polen

Zevende Poolse titel voor LSTW  Lodz.

Portugal

Veertiende kampioenstitel voor Sport Comércio e Salgueiros Porto in Portugal.

Zevende titel op rij voor de vrouwenploeg van Clube Fluvial Portuense.

Roemenië

CSM Oradea kroonde zich in Roemenië voor de derde tot nationaal kampioen en had na de 46 gespeelde wedstrijden een puntje meer dan Steaua Boekarest en twee meer dan Dinamo Bucurasti.

In Boekarest werd de eerste Romanian Cup georganiseerd, waaraan Duitsland, Hongarije, Roemenië en Rusland deelnamen. Het thuisland zegevierde dank zij drie overwinningen, 8-7 tegen Duitsland, 9-3 tegen Rusland en 6-5 tegen Hongarije.

Rusland

De Russische competitie werd voor de vierde keer door Shturm 2002 Ruza gewonnen.


Zevende opeenvolgende titel voor de vrouwen van Kinef Kirishi.

Schotland

In de finale van de Schotse beker vernederde Portobello het zevental van Menzieshill/Whitehall met 23-4.

De vrouwenploeg van Dunfermline wonnen het Schots kampioenschap voor de negende keer. 

Servië

Opnieuw stond er in Servië geen maat op Vaterpolo klub Partizan Belgrado, dat voor de derde keer de dubbel lukte.

In de bekerfinale werd Vaterpolo klub Vojvodina Novi Sad met 10-7 afgedroogd.


Derde titel op rij voor de vrouwen van Taš 2000 Beograd.

Slovenië

Vierde landstitel voor VK Koper.

Slowakije

Er stond werkelijk geen maat op CH Hornets Košice, het haalde zowel de titel als de beker in Slowakije.

PVK Vrútky won de vrouwencompetitie voor de twaalfde keer.

De nationale vrouwenbeker werd voor de tweede heer Pirana SC Topolcany gewonnen.

Spanje

De Spaanse titel ging voor de negende keer naar C.N. Atlètic-Barceloneta. In de finale van Copa del Rei werd Club Natació Terrassa met 10-7 wandelen gestuurd en in de Super Cup tegen datzelfde Club Natació Terrassa werd het 11-4. Met de vierde Catalaanse titel was het succes compleet.

De winnaars: Albert Fanados, Daniel López. Felipe Perrone, Marc Roca, Adriá Delgado, Albert Español, Xavier García, David Martín, Xavier Vallés, Ruben de Lera, Blagoje Ivovic, John Devlin Mann en Thomas E. Whalan.

 

Na de 11-10 zege op CN Alcorcon in de derde partij van de play-offs een negende Spaanse landstitel voor Club Natació Sabadell, dat ook zijn zesde Copa del Reina binnenhaalde dank zij een 13-9 overwinning op C.E. Mediteranni. Als kers op de taart versloeg het C.E. Mediteranni met 8-5 in de eerste finale voor de Super Cup en haalde het zijn eerste Catalaanse titel.

De winnaars: Elisabet Gazulla, Jennifer Lorente, Matilde Ortiz, Marta Recio, Olga Domenech, Anni Espar, Cristina López, Laura Vizcaino, Lidia Escoda, Mª Carmen García, Noeki Klein, Marjoleijn Binnekade, Calara Espar, Judith Forca, Tanya Gandy, Eva García, Helena Lloret en Noelia Mora.

Tiende Spaanse overwinning in deTorneo Internacional de waterpolo de Portugalete, in de finale werd Canada met 15-9 geklopt.

De winnaars: Iñaki Aguilar; Mario García, David Martín, Blai Mallarach, Guillermo Molina, Marc Minguell, Iván Gallego, Albert Español, Xavi Vallés, Felipe Perrone, Iván Pérez, Xavi García en Sergi Mora.

Voor het eerst ook vrouwen in het water en hier haalde Spanje het van Griekenland.

De tweede editie van de Copa Euskal Herria werd door Club Natatcion Maristats gewonnen bij de mannen, dat het in de finale haalde van UPNA'98 02 uit Pamplona.

De finale bij de vrouwen ging naar Club Deportivo Waterpolo 9802, dat de betere was van Leioa Igeri Taldea.

Tjechië


De Tsjechische beker werd door Stepp Praha gewonnen.

Zweden

Vierde Zweedse titel voor SoIK Hellas Stockholm.

Derde opeenvolgende titel voor de vrouwen van Linköpings Allmänna Simsällskap.

Zwitserland

De Zwitserse titel bleef voor de vijfde keer bij SC Kreuzlingen.

Bij de vrouwen spande Horgner Sportvereine de kroon.

Amerika

Argentinië

Gimnasia y Esgrima de Rosario won de Argentijnse titel voor de vierde keer.

Brazilië

Esporte Clube Pinheiros won zijn vijfde Braziliaanse titel, in de finale ging Fluminense Rio de Janeiro met 12-7 voor de bijl.

De kampioenen: Luis Maurício Santos, Gustavo Guimarães, Mitchell Baird, Rhys Howden, Marcelo Franco, Ricardo Guimarães, Emílio Vieira, João Bornhausen, Erik Seegerer, Daniel Mameri, Mario Carotini, Danilo Correa en Vinícius Antonelli. 


De beker ging voor de tiende keer naar Fluminense Rio de Janeiro dat Botafago in de finale met 14-8 versloeg.

De bekerwinnaars: Gustavo Crivella, Leonardo Sottani, César Queiroz, Ricardo “Kiko” Perrone, André “Quito” Raposo, Roberto “Beto” Seabra, Rodrigo “Shalon” Prujanski, Rafael “Cubano” Rufino, Bernardo Reis, Gabriel Reis, Vladimir Vujasinovic, Roberto “Betinho” Marques en Heitor Carrulo.

 

De vrouwenploeg van Botafogo klopte Flamengo met 10-8 in de finale om de titel.

Canada

Eerste Canadese titel voor Dollard Water Polo Club uit de provincie Quebec.

Zeventiende vrouwentitel voor Club Aquatique Water-Polo Montreal.

In Montréal werd in december de eerste editie van de Coupe du Canada betwist, een waterpolotornooi voor vrouwen waar het gastland de ploegen van de Verenigde Staten, Italië en Australië uitnodigde. De Verenigde Staten gingen lopen met het goud, voor Australië en Canada.

Peru

Club de Regatas Lima veroverde zijn achtste kroontje in Peru. 

Verenigde Staten

Het Amerikaans kampioenschap ging voor de vijfendertigste keer naar New York Athletic Club.

De vrouwen van Stanford graaiden hun tweede titel mee.

Vijfde NCAA titel voor de University of Southern California, na de 7-6 winst in de finale tegen UCLA Bruins.

 

Opnieuw bingo voor de vrouwenploeg van UCLA Bruins, die in de finale van het NCAA kampioenschap de stadsgenoten van University of Southern California met 5-4 versloegen. De vijfde titel op rij, de zevende in totaal.

 

D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, ging dit keer naar J. W. Krumpholz (1987-) die aan de University of Southern California studeerde. Met het Amerikaans team won hij zilver op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en datzelfde jaar ook de titel in het NCAA kampioenschap door Stanford met 7-5 het nakijken te geven.


Bij de vrouwen ging de trofee naar Kami Craig (1987-) die eveneens aan de University of Southern California studeerde. Ze was ook lid van het Amerikaanse zevental dat in 2008 zilver haalde op de Olympische Spelen van Beijing en goud op die van 2012 in Londen. Ook zij stak de plas over om in Griekenland professioneel waterpolo te gaan spelen bij Olympiacos.

De organisatoren van de Holiday Cup hadden in 2007 beslist om hun tornooi om de twee jaar te houden, dit keer tekenden de dames present in het Californische Newport Beach, waar Australië het haalde van de Verenigde Staten en Canada.

 

Waterpolocoach Dante Dettamanti schreef het boek ‘Understanding water polo - A book about water polo for players, parents and fans of the game'.

 

Dante Dettamanti behaalde als coach heel wat successen. Tijdens zijn ingenieurstudies aan UC Davies werd hij zowel in het zwemmen als in het waterpolo uitgeroepen tot MVP. Na zijn legerdienst keerde hij terug naar UCLA voor een Master's degree in inspanningsfysiologie. Aan de UCLA werd hij ook assistent-coach onder de legendarische coach Bob Horn (1931-) en samen wonne ze in 1969 het eerste NCAA Championship. Daarna ging hij Occidental College coachen, zowel in het zwemmen als in waterpolo. Na vier jaar ging hij naar UC Santa Barbara en vervolgens naar Stanford University waar hij in 25 jaar tijd veertien NCAA Championship finales speelde, die acht titels opleverden. In 1981 en 1985 zelfs zonder een enkel verliespunt. Hij werd tien keer verkozen tot ‘Coach van het Jaar’ en coachte de USA World University Games teams met goud in 1979 en zilver in 1981. Dettamanti werd assistent-bondscoach van de Amerikaanse ploeg op de FINA Cup van 1990 en op de FINA World Championships van 1991 onder Olympisch coach Bill Barnett (1943-) en assistent-coach op het WK van 2001 onder Ratko Rudic (1948-).

Australië

Australië

Vijfde kroontje voor de Fremantle Mariners in Australië.

 

Bij de vrouwen namen de Brisbane Barracudas het roer in handen.


In Perth werd de zevende uitgave van de Tom Hoad Cup door het Australische Fremantle Mariners gewonnen, met de landgenoten van Barbarians op de tweede plaats en het Hongaarse Vasas Sport Club Boedapest op rang drie. De Fremantile Mariners wonnen met 21-7 van Japan, met 11-6 van China, met 10-9 van Vasas Budapest en met 9-6 van de Barbarians.

De winnaars: James Stanton, Mike Bourne, Tim Cleland, Nick O’Halloran, John Neesham, Jamie Beadsworth, Grant Richardson, Aaron Younger, Joel Swift, James Fannon, Daniel Varga, Daniel Lawrence, Perry Short en  Bill Christensen.

Azië

Asian water Polo Clubs Championships

De zevende editie van het Asian water Polo Clubs Championship met zes deelnemers werd in Saudi Arabia door thuisploeg Al Tttihad gewonnen, voor de landgenoten van Al Qadesyia en het Iraanse Naft Omidieh.

Turkije

In Turkije won Galatasaray WP de titel voor de negentwintigste keer.

Afrika

Tunesië

Nieuwe naam aan de Tunesische waterpolotop, Sport Nautique Bizertin won voor het eerst de nationale titelstrijd.

<< 2008 - OS
>> 2010