Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2008

Pieter van den Hoogenband ondernam een opmerkelijke actie. De drievoudig Olympische zwemkampioen trad als privésponsor op van het Nederlands mannenwaterpoloteam, dat deelnam aan het EK-kwalificatietoernooi in Eindhoven.

World League

Mannen

De finale van de zevende World League in het Italiaanse Genua ging naar Servië dat in de finale de Verenigde Staten met 7-3 het nakijken gaf. Voor het brons versloeg Australië Montenegro met 8-7.

Serviër Aleksandar Šapic (1979-) werd opnieuw topschutter, dit keer trof hij 23 keer raak.

Vrouwen

Bij de vrouwen werd de vijfde World League betwist in het Spaanse Santa Cruz del Tenerife. In de finale klopte Rusland de Verenigde Staten met 8-7, terwijl Australië brons haalde dank zij een 7-6 overwinning op Canada.


De Russische Yekaterina Pantyulina (1989-) scoorde vijftien keer, waarmee ze zich tot topschutster kroonde.

Europees Kampioenschap

Mannen

 

De Europese titel voor landskampioenen in het Spaanse Malaga werd door Montenegro gewonnen.

De winnaars: Zdravko Radic, Drasko Brguljan, Vjekoslav Paskovic, Nikola Vukcevic, Nikola Jankovik, Milan Ticic, Mjadlan Janovic, Damian Danilvic, Aleksandar Ivovic, Boris Zlokovic, Vladimir Gojkovic, Predrag Jokic en Milos Scepanovic.

Halve Finale

Montenegro – Kroatië: 9-7

Servië – Hongarije: 8-7 (na verlengingen)

Derde Plaats

Hongarije – Kroatië: 15-14 ( na verlengingen)

Finale

Montenegro – Servië: 6-5

Vrouwen

 

De Russische ploeg won het EK bij de vrouwen.

Halve Finales

Hongarije – Spanje: 7-8

Rusland – Italië: 8-5

Derde Plaats

Hongarije – Italië: 9-6

Finale

Spanje – Rusland: 8-9

LEN Junior Water Polo European Championship

Mannen

Montenegro was inmiddels een onafhankelijke staat geworden, haar juniorenploeg haalde meteen ook de Europese titel binnen. Spanje eindigde als tweede en Servië als derde.

Vrouwen

In het Griekse Chania toonden de Italiaanse meisjes zich van hun sterkste kant. Ze waren de beteren van Hongarije en Rusland.

Europabeker

Mannen

 

De European League ging voor het tweede opeenvolgende jaar naar ASD Pro Recco. Het zilver was opnieuw voor Jug Dubrovnik, dat in de finale en na verlengingen met 13-12 in het zand beet. Brons ging naar Vasas Boedapest dat Mladost Zagreb met 8-6 afhield.

Het winnende Pro Recco: Alberto Angelini, Tibor Benedek, Alessandro Calcaterra, Arnaldo Deserti, Maurizio Felugo, Maximo Giacoppo, Tamas Kasas, Norbert Madaras, Andrea Magiante, Stefano Tempesti, Vanja Udovicic en Vladimir Vujasinovic.


De LEN Cup ging voor de tweede opeenvolgende keer naar Rusland, maar dit keer nam Shturm 2002 Chekhov het kleinood mee. In Moskou noteerde men een 12-7 winst tegen Egri Vízilabda Klub, in Hongarije werd een 8-8 gelijkspel uit de brand gesleept.

In de Super Cup was Shturm 2002 Chekhov duidelijke een maatje te klein voor ASD Pro Recco, het werd met 13-8 afgedroogd.

Vrouwen


Bij de vrouwen een achtste Europese titel voor Italiaans landskampioen Orizzonte Catania, dat het Griekse Vouliagmeni in de finale met 14-13 versloeg na verlengingen. De landgenoten van Fiorentina WPC, het jaar voordien nog goed voor goud, haalden brons na de 15-12 winst tegen het Nederlandse ZVL Leiden.

Orizzonte Catania: Giuilia Bartolini, Annalisa Bosello, Silvia Bosurgi, Chiara Brancati, Cora Campbell, Tania di Mario, Blanca Gil Sorli, MartinaMiceli, Maddalena Musumeci, Cinzia Ragusa, Roberta Scuderi, Federica Tagliaferri en Emanuela Zanchi.

De LEN Cup bij de vrouwen werd voor de tweede kerr door het Italiaanse Ecofim Roma meegegraaid, dat het Griekse Olympiakos Piraeus met 10-9 het nakijken gaf.

De winnaars: Sabatini, Radicchi, Brini, Abbate, Giovannangeli, Rulon, Tenchini, Valkai, Fabbri, Araujo, Valkai A., Tortora en Verde.

De Super Cup werd door de derde Italiaanse ploeg Orizzonte Catania gewonnen, Ecofim Roma kwam er nooit aan te pas en moest een zware 16-8 slikken.

Europa

Albanië

 

De Albanese post gaf bovenstaande postzegel uit naar aanleiding van de Olympische Spelen in Beijing.

België

Opnieuw een dubbelslag titel en beker voor Kortrijkse ZK in de Belgische competitie. De titel werd met 11-8 en 11-9 zeges tegen Antwerpse ZC behaald in 'the best of three'. In de bekerfinale moest Antwerpse ZC zijn meerdere in de Westvlamingen erkennen na een 10-9 nederlaag in de finale.

Bij de vrouwen speelde MZV Eeklo kampioen met een 8-5 overwinning tegen Kindervreugd in de derde en beslissende partij.

Denemarken

Het Deense kampioenschap werd voor de tweeëntwintigste keer door SK GF Frem Odense gewonnen.

Geen competitie bij de Deense vrouwen.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin vierde voor de achtentwintigste keer de eindoverwinning in het Duits kampioenschap en lukte ook de dubbel met winst in de bekerfinale.Voor de landstitel verloor het de eerste wedstrijd in Duisburg met 9-7 van het lokale ASC, de drie volgende partijen wonnen de Berlijners echter met 6-5, 10-8 en 11-7.


Moritz Oeler (1985-) van de kampioenenploeg kroonde zich met 81 treffers tot topschutter van de competitie.

De kampioenenploeg: Alexander Tchigir, Roger Kong, Erik Bukowski, Fabian Schroedter, Dennis Eidner, Tobias Preuß, Marc Politze, Marko Savic, Tobias Gietz, Andreas Schlotterbeck, Moritz Oeler, Sören Mackeben, Marko Stamm, Dennis Wieder en Julian Fleck.


De vrouwen van SV Blau-Weiss Bochum mochten voor de negende keer op rij feesten na de reguliere competitie en haalden het voor de zevende keer in de bekerfinale.

Finland

In de Finse competitie een verrassing, dit keer haalde Turun Uimarit het van Uintiseura Kuhta, na de 7-4 winst in de vierde partij van de play-offs. Het zevende kroontje zeventien jaar na het vorige.

Bij de vrouwen pinde Jyväskylän Saukot zijn naam voor de tweede keer op de erelijst.

Frankrijk


Dertigste Franse titel voor Cercle des Nageurs de Marseille. In de finale klopte het Olympic Nice Natation met 15-9.

 

Montpellier Water Polo haalde voor het eerst de Franse beker.

De winnaars: D. Lavryshynets, K. Aït-Mehdi, Y. Vergeade, F. Vasseur, L. Pouillier, C. Spilliaert, A. Vanyhishin, B. Boust, V. Jarnet, M. Alberti, R. Spijker, M. Armand, S. Riabi, M. de Bruyn, M. Cvokic, T. Grace en A. Aguilar.


De vrouwen van ASPTT Nancy heroverden de Franse titel die ze het jaar voordien kwijt speelden aan Olympic Nice, de dertiende in totaal.

 

De club enthousiaste spelers van Racing Club de France Paris die de waterpolo afdeling nieuw leven inblies elf jaar nadat ze werd afgeschaft.

Griekenland


Vierentwintigste titel voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus in Griekenland, dat ook de bekerfinale tegen Panionios Water Polo Club met zware 10-4 cijfers won.

Achtste voor de vrouwenploeg van Athletic Nautical Club of Glyfada.

De tiende editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), ging voor de vierde keer naar het gastland. Griekeland eindigde voor Montenegro en Servië.

Rusland hernieuwde de zege van het jaar voordien in de zevende editie van de Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen. Hongarije eindigde tweede, Australië derde.

Groot-Brittannië

Na vele jaren nog eens een gelijkspel tussen Oxford en Cambridge: 10-10 bij affluiten.

Bij de vrouwen klopte Oxford het zevental van Cambridge met 8-4.

Vierde nationale titel voor Bristol Central.


Topschutter met 78 doelpunten werd Scott Carpenter (1988-) en daarvoor werd hij met de Peter Olson Trophy beloond. De Brit werd het jaar nadien door het Spaanse Club Natacio Terrassa aangetrokken en in 2010 kroonde hij zich in Australië to nationaal kampioen met de Melbourne's Victorian Tigers.


Penguin Swimming Club, Brits waterpolokampioen 2008 bij de vrouwen.

De kampioenen: Charlotte Hanson, Rebecca Donaghue, Lorelle Dooley (Captain), Charlotte Parkinson, Kate Allum, Morgen-Rae Graham, Rebecca Fraser, Katie Collins, Kelly Miller, Karla Vega Ponce, Claire Martin, Lis Holmes en Elenor Thomson.

Hongarije

Vasas SC Budapest won in Hongarije zijn achttiende kampioenschap.De eerste wedstrijd in de 'best of five' tegen een verrassend Egri Vízilabda Klub werd weliswaar met 11-10 verloren, maar dan werd met 11-7, 10-7 en 7-6 orde op zaken gesteld.

De kampioenen: Viktor Nagy, Bálint Takács, Attila Kincses, Gergely Katonás, Zoltán Mátyás, Dávid Heinrich, Róbert Kovács Csatlós, Márton Tóth, Dénes Varga, Dániel Varga, Barnabás Steinmetz, Ádám Steinmetz, Dávid Hona en György Jónás.

De beker werd voor de derde keer door Egri Vízilabda Klub gewonnen, 9-8 na verlengingen tegen Vasas SC Budapest.

De Super Cup ging naar Honved Budapest dat stadsgenoot Vasas in de finale met 11-8 versloeg.

Derde opeenvolgende vrouwentitel voor Budapesti Honvéd Sport Egyesület. Er waren tegen OSC-Cemelog Budapest wel vijf wedstrijden nodig in de 'best of five', maar Honved trok met 12-13, 11-12, 8-7, 11-10 en 9-8 tenslotte aan het langste eind. Was dus een heel spannende eindstrijd.

De veerrtiende editie Unicum-kupák was meteen de tiende overwinning van thuisploeg Hongarije. Wat zich het jaar voordien al had aangekondigd kwam nu ook uit. Opnieuw hield Kroatië de Magyaren in bedwang, dit keer met 10-10. Tegen Duitsland won Hongarije met 11-9, tegen Rusland met zware 24-5. En die laatste overwinning gaf de doorslag, want Kroatië eindigde met evenveel punten in de eindafrekening maar had liefst tien doelpunten te kort in het doelsaldo. Op rang drie vonden we Duitsland terug.

 

Hongaarse postzegel naar aanleiding van de Olympische Spelen in Beijing.

Ierland

Half Moon SWC voegde een zeventiende bekerwinst tot aan zijn palmares.

Voor de vrouwenploeg van Half Moon SWC was het de achtste keer.

Italië

 

Pro Recco haalde zijn 22ste Italiaanse titel, voor 1500 toeschouwers versloeg het Leonessa Brexia in de derde wedstrijd van de play-offs met 10-5, nadat het voordien de twee eerste wedstrijden met 9-4 en 9-10 gewonnen had. Het was ook de laatste wedstrijd die Vladimir Vujasinović (1973-) voor Pro Recco speelde. Na zeven seizoenen en vier Italiaanse titels ging de Serviër zijn geluk beproeven bij het Braziliaanse Fulminese. Pro Recco won nadien ook nog eens de beker, met een 12-8 overwinnig op Savona. De vierde bekerwinst maakte het feestje compleet. De disproportie aan buitenlandse spelers werd echter groot in het Italiaans waterpolo, bij Pro Recco lagen twee Serviërs in het water, drie Hongaren en een Kroaat.

De kampioenen: Stefano Tempesti, William Washburn, Andrea Mangiante, Vladimir Vujasinovic, Vanja Udovicic, Massimo Giacoppo, Maurizio Felugo, Goran Fiorentini, Tibor Benedek, Alberto Angelini, Norbert Madaras, Alex Giorgetti, Tamás Kásás, Alessandro Calcaterra en Arnaldo Deserti.


De topschutterslijst werd dit keer met 86 treffers aangevoerd door de Spanjaard Guillermo Molina Ríos (1984-) die voor Leonessa speelde. De Italiaan Christian Presciutti (1982-) van Rari Nantes Sori werd tweede met 72 doelpunten en de Spanjaard Felipe Perrone (1986-) van Savona derde met 63 goals.


Bij de vrouwen opnieuw Orrozonte Catania aan het feest. In de beslissende partij ging Fiorentina met 9-6 onderuit.

De winnnaars: Brancati, Miceli, Zanchi, Bartolini, Di Mario, Bosurgi, Bosello, Ragusa, Gil, Musumeci, Campbell, Tagliaferri en Scuderi. 

Kroatië


Tiende Kroatische titel voor HAVK Mladost Zagreb. De eerste partij in Dubrovnik werd weliswaar met 13-10 verloren, de drie volgende wedstrijden eindigden met 10-9, 7-8 en 13-11 in het voordeel van Mladost. Die laatste partij was overigens een thriller van formaat. 7-7 na affluiten van de reguliere speeltijd, 9-9 na twee verlengingen naar Mladost haalde het met 4-2 bij de strafworpen.

De kampioenen: Josip Pavic, Damir Buric, Jesse Smith, Zdeslav Vrdoljak, Andrei Iosep, Nikola Frankovic, Srdan Antonijevic, Teo Ðogaš, Frano Karac, Petar Muslim, Ivan Buljubašic, Marino Franicevic, David Babic en Luka Loncar.


De beker werd voor de negende keer door Vaterpolski klub Jug Dubrovnik gewonnen.

In de vrouwencompetitie een vierde titel voor ŽVK Bura, het versloeg Viktoria in de finale met 10-7.

De beker daarentegen ging voor de tweede keer naar het zevental van Mdalost Zagreb dat Bura in de finale met 6-5 versloeg.


Solitudo haalde het in de Wild League, in volle zee voor de kust van Dubrovnik was het zevental met 8-7 in de finale de betere van Penatur.

Litouwen


Vierde landstitel voor Vilniaus „VSM-Baltic-Amadeus“ en achtste nationale beker.

Malta

In Malta won Sliema ASC de zomertitel al voor de vijfentwintigste keer en haalde het ook de President's Cup dank zij een 12-9 zege tegen Neptunes Water Polo Club in de finale.

Neptunes Water Polo Club haalde op zijn beurt zijn zevende wintertitel binnen.

Montenegro

 

In Montenegro verlengde VK Primorac Kotor zijn eerste titel van het jaar voordien.

De beker werd voor de derde keer door PVK Jadran Herceg Novi binnengehaald. In de eindronde werd thuis met 9-6 gewonnen van Vaterpolo klub Budva, de thuiswedstrijd in Budva werd met 7-9 verloren en dat ene goaltje verschil besliste over winst en verlies.

 

Naar aanleiding van het EK in het Spaanse Malaga gaf de Montenegrijnse post deze postzegel uit.

Nederland

In Nederland de dubbel titel/beker voor Gouda ZC Donk.

Bij de vrouwen een mooie triple voor Het Ravijn: titel, beker en Super Cup.

Oostenrijk

WBC Tirol voor de achtste keer aan het feest in Oostenrijk.

Portugal

 

In Portugal was Sport Comércio e Salgueiros Porto voor de dertiende keer aan het feest, in de beslissende wedstrijd versloeg het Salgueiros met 11-10.

Bij de vrouwen Clube Fluvial Portuense voor de zesde achtereenvolgende keer.

Roemenië

CSM Oradea verlengde zijn eerste titel van het jaar voordien.

Rusland

Met een jaartje onderbreking een derde titel voor Shturm 2002 Ruza.

Zesde opeenvolgende titel voor de vrouwenploeg van Kinef Kirishi. 

Schotland

In de Schotse bekerfinale versloeg Portobello het zevental van Dunfermline met 15-10.

Bij gebrek aan tegenstandsters kregen de vrouwen van Dunfermline hun achtste titel zomaar in de schoot geworpen.

Servië

Tweede Servische dubbel voor Vaterpolo klub Partizan Belgrado.

In de bekerfinale werd Vaterpolo klub Crvena Zvezda met 15-6 afgestraft.

Eveneens een tweede titel voor de vrouwen van Taš 2000 Beograd.

 

Mooie reeks postzegels uitgegeven door de Servische Post naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de FINA.

Slovenië

Twaalf jaar na de vorige een derde titel voor VK Koper.

Slowakije

Een alles overheersend CH Hornets Košice in Slowakije, het won zijn eerste titel, de eerste Slowaakse beker en 'en-passant' hernieuwde het ook de bekerwinst tussen Tsjechië en Slowakije.

De titel bij de vrouwen werd voor de elfde keer door PVK Vrútky binnengehaald, dat ook de drie wedstrijden in de eindronde van de beker won met een alleszeggend 51-9 doelsaldo. Daarna waren ze voor de derde keer iedereen te sterk in de finale van de Tsjechisch-Slowaakse beker.

De vrouwen van Pirana SC Topolcany sleepten voor het eerst de nationale beker in de wacht

Spanje

 

C.N. Atlètic-Barceloneta bleef de Spaanse competitie overheersen, het won zijn achtste titel na een overtuigende 12-5 zege tegen CN Barcelona in de beslissende wedstrijd van de 'best of three'. De Copa del Rei werd voor de zevende keer gewonnen, in de finale kreeg CN Sant Andru, ook al uit Barcelona, met 11-5 het nakijken en in de Super Cup kreeg datzelfde CN Sant Andru een nog zwaardere 17-6 om de oren. De derde Catalaanse titel tenslotte vervolledigde het succes.

De winnaars: Albert Español, Adriá Delgado, Francisco Fernández, Xavier García, Víctor García, Daniel López, David Martín, Nathaniel Miller, Eduardo Mínguez, Xavier Vallés, Marc Minguell, Felipe Perrone en Petar Trbojevic


Zevende kampioenenbal voor de vrouwen van Club Natació Sabadell, die met een 12-4 zege tegen Mediterrani ook hun vijfde bekerfinale wonnen.

De winnaars: Carla Campo, Elisabet Gazulla, Cristina Pérez, Olga Domenech, Iria Esteller, Samantha Miquel, Laia Núñez, Matilde Ortiz, Gemma Pane, Laura Vizcaino, Mª. Carmen García, Louise Guillet en Cristina Aliaga.

De Catalaanse titel bij de vrouwen ging naar Club Esportiu Mediterrani.

De Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete ging voor het eerst naar Servië, dat Spanje en Rusland achter zich hield.

Eerste editie van de Copa Euskal Herria, een competitie tussen de ploegen uit de omgeving van het Baskenland en Navarra. Bij de mannen won Waterpolo Navarra de finale van Menditxo.

Het vrouwenzevental van Club Natación Waterpolo Santoña versloeg in de finale het team van Leioa Igeri Taldea.

 

Op een persconferentie in Malaga, ter gelegenheid van de 28ste EK Waterpolo en precies honderd jaar na de eerste officieel gespeelde waterpolowedstrijd in Spanje, presenteerde Juan Antonio Sierra Puerto (1925-), voorzitter van het Spaanse Olympisch Comité, een boekje dat hij gepubliceerd had over meer dan 100 jaar internationale waterpolo versierd met waterpolo postzegels van over de hele wereld die hij zorgvuldig verzamelde.

Uzbekistan

 

Postzegel van de Uzbeekse posterijen naar aanleiding van de honderste verjaardag van de FINA.

Zweden

 

SK Ran Malmö won de Zweedse titelstrijd.

De vrouwen van Linköpings Allmänna Simsällskap hernieuwden hun eerste titel van het jaar voordien.

Zwitserland

 

Vijf jaar na de derde titel een nieuwe voor SC Kreuzlingen in Zwitserland.

 

De titel bij de vrouwen ging naar Horgen, dat Basel in de finale versloeg met 7-9.

Amerika

Argentinië

 

Derde Argentijnse titel voor Gimnasia y Esgrima de Rosario.

Brazilië


Fluminense Rio de Janeiro won zijn negende beker in Brazilië en tweeëndertigste titel. In de finale van de competitie versloeg het Pinheiros met 10-7.

De kampioenen: Marcelinho, Vicente Henriques, Cesinha, Chaia, Quito, Beto Seabra, Shalom, Cubano, Braguinha, Gabriel Reis, Mineiro, Betinho en Caio.

Canada

Vierde Canadese titel voor Club Aquatique Water-Polo Montreal, negen jaar na de vorige.

Geen vrouwencompetitie in 2008.

Peru

Zevende titel voor Club de Regatas Lima in Peru.

Verenigde Staten

Vierendertigste eindzege voor New York Athletic Club in de Verenigde Staten en eerste voor de vrouwen van de Bruins.

 

De mannenploeg van University of Southern California won zijn vierde NCAA titel na een 7-5 overwinning in de finale tegen Stanford University. 


In de Amerikaanse damescompetitie veroverde UCLA Bruins zijn vierde opeenvolgende NCAA titel, meteen ook de zesde in totaal. Het versloeg in de finale University of Southern California, de rivalen uit eigen stad, met 6-3. De Bruins konden daarmee een schitterend seizoen afronden en wonnen alle 33 wedstrijden.


DPeter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, werd aan Tim Hutten (1985-) toegekend die aan de University of California, Irvine studeerde. Hij was ook lid van het Amerikaans zevental dat op de Olympische Spelen van Beijing zilver won en dat van de Spelen van Londen aantrad. In clubvervand speelde hij bij de Australische Victorian Tigers die hij naar de titel hielp.


Bij de vrouwen ging de trofee naar Courtney Mathewson (1986-) die aan de University of California, Los Angeles studeerde. Met de Bruins won ze vier jaar op rij het NCAA kampioenschap en scoorde ze 54 doelpunten in 33 wedstrijden. Met het Amerikaans team won ze in 2011 goud op de Pan Amerikaanse Spelen.

Australië

Australië

Opnieuw een nieuwkomer in Australië, Wests Waterpolo Magpies waren dit keer aan de eer.

De vrouwentitel ging voor de vierde keer naar de Fremantle Marlins.

De zesde Tom Hoad Cup in Perth was weggelegd voor de Australische Barbarians, de landgenoten van Fremantile Mariners eindigden op rang twee en het Chinese Guandong eigende zich het brons toe.

Nieuw Zeeland

 

Hutt Heat was de nieuwe kampioen in Nieuw Zeeland.

Azië

Asian water Polo Clubs Championships

De zesde editie van het Asian water Polo Clubs Championship werd met acht deelnemende ploegen opnieuw in Kuweit betwist. Dit keer was het Iranese Tose'eh Karaj de sterkste, het Chinese Guang Dong eindigde tweede, Al Kuwait derde..

Asian Beach Games

In Bali versloeg Kazakhstan Kuwait in de finale van de Asian Beach Games met 11-9. Gastland Indonesië haalde brons met een 11-7 overwinning op Qatar.

De winnaars: Sergey Drozdov, Alexandr Margolin, Rustam Ukumanov, Oleg Chsherbakov, Alexandr Shvedov, Nail Nurov, Yevgeniy Medvedev en Viktor Salnichenko

Afghanistan


Na het allereerste Afghaans succes op Olympische Spelen met de bronzen medaille van Rohullah Nikpai (1987-) in de taekwondo competitie bij de mannen -58 kg, aanvaardde het Afghanistan Olympic Committee het waterpolo voor mannen goed als nieuwe Olympische sport. De Afghanistan Water Polo werd opgericht om de oudste olympische teamsport te ontwikkelen en te promoten. Het uiteindelijke doel was om een zevental naar de Spelen van 2016 te kunnen afvaardigen. Met dat voor ogen werden kwaliteitsprogramma’s opgestart en trachtte men overal in het land ploegen te vinden. Er werd zelfs een akkoord met de Verenigde Staten afgesloten om in dat land wedstrijden te gaan spelen. Eén van de problemen die opdoken was dat slechts 20% van de bevolking kon zwemmen en dat er amper dertien zwembaden voorhanden waren, die bovendien zwaar beschadigd waren door de voortdurende oorlog. Zwemmen was alleen mogelijk van mei tot september, met in deze periode ook nog eens een dertig dagen durende Ramadan, periode waarin zwemmen verboden was. Het accidenteel drinken van het zwembadwater tijdens de Ramadan zou een schending zijn van het drinkverbod.

China

 

Chinese postzegel naar aanleiding van de Olympische Spelen in eigen land

Turkije

In Turkije een achtentwintigste titel voor Galatasaray WP.

Afrika

Tunesië

Tiende Tunesische titel voor Avenir sportif de La Marsa.

Eerste beker voor Sport nautique bizertin.

<< 2007
>> 2008 - OS