Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2007

Wereldkampioenschap

Mannen

 

Op het WK in Melbourne ging het goud bij de mannen naar Kroatië, dat Hongarije met 9-8 neersabelde in de verlengingen. De strijd om plaats drie was mogelijk nog spannender, Spanje had eveneens verlengingen nodig om Servië met 18-17 onderuit te halen.

Kroatië: Samir Barac, Miho Boskovic, Damir Buric, Andro Buslje, Teo Dogas, Igor Hinic, Maro Jokovic, Aljosa Kunac, Pavo Markovic, Josip Pavic, Mile Smodlaka, Frano Vican en Zdeslav Vrdoljak.

De Spanjaard Guillermo Molina (1984-) werd uitgeroepen tot beste speler van het tornooi.

Net als in de vorige editie kreeg de tot Duitser genaturaliseerde Rus Alexander Tchigir (1968-) de titel van beste goalie.

De Amerikaan Tony Azevedo (1981-) was met negentien doelpunten de meest trefzekere van het kampioenschap.

Vrouwen

 

Bij de vrouwen een nipte 6-5 winst van de Verenigde Staten over gastland Australië, terwijl Rusland met 9-8 Hongarije het nakijken in de strijd om het brons.

Verenigde Staten: Elizabeth Armstrong, Patricia Cardenas, Kameryn Craig, Brittany Hayes, Natalie Golda, Alison Gregorka, Jaime Hipp, Ericka Lorenz, Heather Petri, Moriah Van Norman, Brenda Villa, Lauren Wenger en Elsie Windes.


De Amerikaanse Lauren Wenger (1984-) kreeg de titel van beste speelster.


De Amerikaanse Elizabeth "Betsey" Armstrong (1983-) werd bekroond als beste doelverdedigster.


Dank zij haar twintig treffers kreeg de Spaanse Bianca Gil Sorli (1983-) de trofee van topschutster.

World League

Mannen

 

De eindoverwinning in de zesde in Berlijn betwiste World League 2007 was voor Servië dat in de finale met 9-6 de betere was van Hongarije. Voor het brons klopte Australië gastland Duitsland met 6-7.

De winnaars: Milan Aleksic, Aleksandar Ciric, Filip Filipovic, Živko Gocic, Stefan Mitrovic, Slobodan Nikic, Duško Pijetlovic, Gojko Pijetlovic, Andrija Prlainovic, Aleksandar Šapic, Dejan Savic, Slobodan Soro en Vanja Udovicic.


De Serviër Aleksandar Šapic (1979-) werd opnieuw topschutter, dit keer naaide het de doelmannen 48 treffers om de oren.

Vrouwen

Op de vierde World League in Montreal waren de Amerikaanse vrouwen iedereen te sterk, Australië kreeg in de finale een 8-4 nederlaag aangesmeerd, Griekenland klopte gastland Canada met 6-4 voor het brons.

De Australische Kate Gynther (1982-) werd verkozen tot beste speelster en haar landgenote Victoria Brown (1985-) tot beste goalie.


De Spaanse Bianca Gill (1983-) was met 36 treffers voor de tweede keer op rij de beste schutter.

Europees B-kampioenschap

Mannen


Het Europees B-kampioenschap in Manchester ging naar Montenegro, voor Frankrijk en Wit-Rusland.

Vrouwen

De Franse vrouwen wonnen in Praag en daar eindigde Groot-Brittannië tweede en Ukraïne derde.

Pan Amerikaanse Spelen

Mannen


Ook de Amerikaanse mannen wonnen de finale van de Pan Amerikaanse Spelen met een 9-2 overwinning op Brazilië.

De winnaars: Merrill Moses, Peter Varellas, Peter Hudnut, Jeff Powers, Adam Wright, Daniel Hewko, Ronald Beaubien, Tony Azevedo, Ryan Bailey, Thomas Hopkins, Jesse Smith, John Mann en Genai Kerr.


Tony Azevedo (1981-) nette vier van de negen US treffers.

Canada veroverde het brons dank zij de 9-5 winst tegen Cuba.

Vrouwen


De Amerikaanse vrouwen wonnen de Pan Amerikaanse Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro met een 6-4 zege tegen Canada. Het brons ging naar Cuba dat nipt met 6-5 won van Brazilië.

De winnaars: Elizabeth Armstrong, Heather Petri, Erika Figge, Brenda Villa, Ashley Lauren Wenger, Natalie Golda, Patty Cardenas, Jessica Steffens, Elsie Windes, Alison Gregorka, Moriah van Norman, Kami Craig en Jaime Hipp.

Universiade

Ondanks de scheiding van Servië toch nog goud voor Montenegro op de Universiade, in de finale versloeg het Italië met 11-8. Hongarije eindigde derde na de 9-8 zege tegen Spanje.

Fina World Men's Water Polo Development Trophy

In Koeweit werd de eerste editie van de eerste Fina World Men's Water Polo Devolopment trophy georganiseerd, een tornooi voorbehouden aan ploegen die niet vertegenwoordigd werden in andere Fina competities. Twaalf deelnemende landen: Algerië, Chili, Colombia, Iran, Kenia, Korea, Koeweit, Marokko, Puerto Rico, Saudi Arabia, Tunesië en Uruguay. Er werd beslist om dit tornooi om de twee jaar te herhalen en de eerste uitgave werd gewonnen door Colombia, voor Puerto Rico en Iran.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

Het WK voor junioren werd dit keer in het Amerikaanse Long Beach beslecht. De titel ging naar Hongarije, voor Italië en Kroatië.

Vrouwen

De vrouwentitel in het Portugese Porto was voor Australië, zilver voor China, brons voor Hongarije.

Europabeker

Mannen

 

Het Italiaanse ASD Pro Recco was iedereen te sterk in de European League. Op rang twee Jug Dubrovnik, dat de finale met 9-8 verloor. Partizan Raiffeisen Belgrade veroverde het brons tegen Olympiakos Piraeus met een 15-13 overwinning na twee verlengingen.


De winnende treffer werd op negentig seconden van het einde door Maurizio Felugo (1981-) gescoord. Partizan Belgrado eindigde na een thriller op de derde plaats, het versloeg Olympiacos Piraeus Athene na verlengingen met 15-13. Dank zij de 11-9 overwinning tegen het Russische Sintez Kazan wonnen de Italianen ook de SuperCup.

De winnaars van Pro Recco: Alberto Angelini, Daniele Bettini, Alessandro Calcaterra, Arnaldo Deserti, Maurizio Felugo, Pietro Figlioli, Goran Fiorentini Jovanovic, Tamas Kasas, Norbert Madaras, Andrea Mangiante, Leonardo Sottani, Stefano Tempesti en Vladimir Vujasinovic.


Sintez Kazan was de eerste Russische winnaar van de LEN Cup, in eigen bad werd Šibenik NCP met 12-10 geklopt, in Kroatië werd de schade tot 10-9 beperkt:

De winnaars: Dudkine, Basik, Katkov, Ikodinovic, Savic, Belofastov, Smolovy, Schertwitis, Gojkovic, Zakirov, Elizarov, Zinnurov en Zhivchikov.


In de Super Cup finale was Pro Recco met 11-9 de betere van Sintez Kazan. 

Vrouwen

 

Bij de vrouwen ging de Europese titel voor landskampioenen voor het eerst naar het Italiaanse Fiorentina WPC. Prompt kregen ze van een bekend lingeriemerk een reclamecontract aangeboden. In de finale kreeg het Russische Kinef Kirissi er met 12-10 van langs. Brons voor het Griekse Glynafi dat het Russische Uralochka Zladoust klopte. De Italiaantjes wonnen nadien ook de eerste editie van de SuperCup door AS Roma met 10-8 het nakijken te geven.

Fiorentina WPC: Francesca Biancardi, Elisa Casanova, Marta Colaiocco, Aleksandra Cotti, Mila de Magistris, Rita Dravucz, Allegra Lapi, Daniela Lavorini, Jessica Masi, Giulia Fagioli, Teresa Frassinetti, Elena Gigli, Sara Lensi en Mercedes Klara Stieber.


De LEN Cup bij de vrouwen was weggelegd voor het Italiaanse AS Roma, dat het Nederlandse Nereus Zaandam in de finale versloeg met 12-8.

De finale van de Super Cup was dus een Italiaans onderonsje. Fiorentina WPC versloeg AS Roma met 10-8

Europa

BelgiëOpnieuw de Belgische dubbel voor Kortrijkse ZK: beker en titel. De titelstrijd werd beslecht in een thriller van formaat, de derde en beslissende partij tegen Antwerpse ZC eindigde na verlengingen en strafworpen op 11-10.

In de beker opnieuw een ontzettend spannende eindwedstrijd, Gentse ZV werd met 9-8 geklopt.

Die derde bekerwinst op rij bezorgde Kortrijk ook de Challenge Raymond Thibou.

Bij de vrouwen haalde KV Antwerpen de titel, nadat het in de beslissende wedstrijd MZV Eeklo met 10-6 versloeg

Denemarken

Eenentwintigste kampioenstitel voor SK GF Frem Odense in Denemarken.

Vijf jaar na de vorige een derde titel voor de vrouwenploeg van Mix Chicks (KVIK/USG/Hermes) København.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin zette zijn misstap van het jaar voordien recht en haalde zijn zevenentwintigste Duitse titel en vierentwintigste beker binnen. In de 'best of five' tegen ASC Duisburg won het de eerste drie wedstrijden met 7-6, 15-6 en 12-9 en daarmee was de landstitel een feit.

De kampioenenploeg: Alexander Tchigir, Roger Kong, Erik Bukowski, Fabian Schroedter, André Walkhoff, Tobias Preuß, Marcel Pierry, Marc Politze, Marko Savic, Andreas Schlotterbeck, Moritz Oeler, Marko Stamm, Dennis Wieder, Marcel Grylewicz, Shiota Yoshinori en Shoichi Sakamoto.


De trofee van topschutter was dit keer voor Dirk Zeien van SSF Aegir Uerdingen 07.

De vrouwen van SV Blau-Weiss Bochum waren voor de achtste keer op rij aan het feest.

De bekerfinale werd door SV Bayer Uerdingen 08 gewonnen.

Finland

Zesde kampioenstitel voor Uintiseura Kuhta in Finland na de 12-6 winst tegen Turun Uimarit in de derde partij van de 'best of five'.

De vrouwencompetitie werd voor de achtste keer door Sentterit gewonnen.

Frankrijk


Cercle des Nageurs de Marseille won zijn negenentwintigste Franse titel en negen jaar na de vorige ook de vijfde nationale beker.

In de vrouwencompetitie doorbrak Olympic Nice voor het eerst de heerschappij van ASPTT Nancy.

Griekenland

In Griekenland ging de titel voor de drieëntwintigste keer naar Olympiacos Water Polo Club Piraeus, dat ook de bekerfinale tegen Ethnikos Piraeus won met 11-5.

Voor de achtste keer een titl voor de vrouwen van Nautical Club of Vouliagmeni.

Servië won de negende editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996). Griekenland werd tweede, Spanje eindigde derde.

Nadat er de vorige twee jaar geen strijd was om de Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen, won Rusland dit keer de beker voor Australië en Canada.

Groot-Brittannië

Negende landstitel van Lancaster City Waterpolo.


Ook de topschutter kwam uit Lancaster, Scott Carpenter (1988-) potte er liefst 109 wat hem voor het tweede jaar op rij de Peter Olson Trophy opleverde. De Brit werd in 2009 aangetrokken door het Spaanse Club Natacio Terrassa en in 2010 kroonde hij zich in Australië tot nationaal kampioen met de Melbourne's Victorian Tigers.

Spannende 11-8 van Cambridge tegen Oxford

De vrouwen van Cambridge versloegen die van Oxford met 6-4.

Hongarije

Eindelijk nog eens een kampioenstitel voor Vasas SC Budapest, achttien jaar na de vorige, maar wel de veertiende al. De eerste twee wedstrijden van de 'best of five' waren 7-6 en 11-8 overwinningen, de derde partij tegen Domino-Budapest Honvéd werd echter met zware 12-6 verloren. Maar de nipte 10-9 overwinning in de vierde partij was genoeg voor de titel.

De kampioenen: Viktor Nagy, Norbert Hosnyánszky, Attila Kincses, Zoltán Kelemen, Zoltán Mátyás, Dávid Heinrich, Róbert Kovács Csatlós, Márton Tóth, Dénes Varga, Dániel Varga, Barnabás Steinmetz, Ádám Steinmetz, Tamás Kuncz en György Jónás.

33 jaar na datum een tweede Hongaarse bekerwinst voor Egri Vízilabda Klub, Budapesti Honvéd Sport Egyesület werd overtuigend met 12-6 verslagen.

Bij de vrouwen verdedigde Budapesti Honvéd Sport Egyesület met succes zijn titel van het jaar voordien. Net als het jaar voordien kreeg Dunaújvárosi Főiskola-ELCO ervan langs in de 'best of five', dit keer met 10-3, 8-4 en 10-8.

De Super Cup bij de vrouwen ging naar Honved Budapest dat Cemelog na verlengingen en penalties in de finale versloeg met 12-11.

Op de openingsdag van de Unicum-kupák in Budapest meteen een verrassing van formaat, Kroatië hield in een extra galawedstrijd Hongarije, de winnaar van heel wat vorige editie met 11-11 in bedwang. Uiteindelijk had het toch geen invloed op het eindresultaat, want de thuisploeg won met 16-10 tegen Roemenië, 12-9 tegen Spanje, 15-6 tegen Kroatië en 15-7 tegen Rusland. Kroatië werd tweede en Spanje derde.


 
Postzegel uitgegeven door de Hongaarse Post naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de oprichting van de universitaire sporten.

Ierland

Vijfentwintig jaar na de vorige een tweede bekerwinst voor Cathal Brugha Swimming & Waterpolo Club in Ierland.

De vrouwenploeg van Half Moon SWC won de Ierse beker voor de zevende keer.

Italië

Grote verrassing tijdens de eerste wedstrijd van de 'best of five'. Pro Recco gaf Posillipo Napoli een 13-17 pandoering in eigen bad, maar dat zetten de Napolitanen terug recht met een 11-12 overwinning in de tweede wedstrijd bij Pro Recco. In de derde partij ging Pro Recco dan weer met 10-12 winnen in Napels en de vierde partij won het met veelzeggende 10-4, goed voor de eenentwintigste titel. Het voegde daar ook een derde nationale beker aan toe.

De winnaars: Stefano Tempest, Massimo Giacoppo, Norbert Madaras, Andrea Mangianti, Oleyxandr Sadovyy, Vladimir Vujasinovic, Maurizio Felugo, Alberto Angelini, Daniele Bettini, Alessandro Calcaterra, Leonardo Sottani, Arnaldo Deserti en Goran Fiorentini.


De Serviër Vanja Udovicic (1982-) die bij Posillopo speelde werd topschutter met 74 doelpunten, voor de Amerikaan Tony Azevedo (1981-) van Cremona die er 65 binnenknalde en de Hongaar Tamás Kásás (1976-) van Pro Recco die 58 keer raak trof.


Bij de vrouwen was de 9-6 winst van Geymonat Orizzonte Catania in de vierde wedstrijd tegen Fiorentina Waterpolo goed voor de hoogste titel.

De kampioenen: Brancati, Miceli, Pavan, Villa, Di Mario, Bosurgi, Bosello, Bartolini, Bujka, Musumeci, Murè, Maugeri en Scuderi.

Kroatië

In Kroatië werd het kampioenschap door Vaterpolski klub Jug Dubrovnik gewonnen, de zevende titel al. De eerste wedstrijd thuis tegen Madlost werd een thriller van formaat, 9-9 na de reguliere speeltijd, geen enkel doelpunt in de twee verlengingen en uiteindelijk 13-11 winst dank zij de strafworpen. In Zagreb werd met 9-7 verloren en als klap op de vuurpijl kwam Mladost daarna in Dubrovnik met 10-12 winnen. Maar het tij keerde in de vierde ontmoeting, Jug haalde een overtuigende 3-8 zege in Zagreb en won ook de beslissende vijfde partij met 11-8.

De beker ging voor het eerst naar VK POŠK Split.

De vrouwen van ŽVK Primorje wonnen hun eerste landstitel en verlengden ook de eerste bekerwinst van het jaar voordien. In de competitie wonnen ze negen van de tien wedstrijden met een doelsaldo van 136.42


Dit keer was Porporela de sterkste in het openzee tornooi Wild League, voor de kust en in de haven van Dubrovnik hield het Cingrjia in de finale achter zich met 7-4.

 

Omdat het nationaal zevental zich tot wereldkampioen kroonde gaf de Kroatische post bovenstaande postzegelreeks uit.

Litouwen


Vier jaar na de vorige een derde titel voor Vilniaus „VSM-Baltic-Amadeus“, maar ook een zevende bekerwinst.

Malta

De finale van de Maltese President's Cup was een heruitgave van het jaar voordien, opnieuw was Neptunes Water Polo Club de betere van Sirens, dit keer met 9-8. Maar ook voor de zomertitel stond er geen maat op Neptunes Water Polo Club, het won die trofee al voor de achttiende keer.

De wintertitel ging voor de derde keer naar Sirens A.S.C.

Montenegro

In Montenegro werd de allereerste autonome competitie betwist die door VK Primorac Kotor in de finale met 9-6 tegen Budva Rivjiera gewonnen werd.

PVK Jadran Herceg Novi won zijn tweede nationale beker na een 9-6 winst over Budva Rivjiera

Nederland

ZPB Barendrecht won in Nederland verrassend de Nederlandse bekerfinale.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen won Polar Bears Ede de nationele titel.

De bekerfinale bij de vrouwen werd voor de zesde keer door Het Ravijn gewonnen.

Oostenrijk

Zevende Oostenrijkse titel voor WBC Tirol, na 15-8 en 10-4 overwinningen in de eindronde tegen Paris Lodron Salzburg.

Polen

LSTW  Lodz won het Pools kampioenschap voor de zesde keer.

Portugal


Een nieuwe naam in de Portugese kampioenenlijst, voorlopig ook de enige titel voor Clube Natacao Amadora.In de finale versloeg het Portinado met 6-5.

De vrouwen van Clube Fluvial Portuense haalden hun vijfde kampioenstitel op rij.

Roemenië

In Roemenië een nieuwe naam op de erelijst, CSM Oradea zou na die eerste titel de volgende jaren het gebeuren gaan domineren.

Rusland

Een nieuwkomer in de Russische competitie, eerste kampioenstitel voor Sintez Kazan.

De vrouwen van Kinef Kirishi wonnen hun vijfde titel op rij.

Schotland

Portobello won de Schotse beker met een verpletterende 20-9 overwinning op Warrender.

Achtste titel voor de vrouwen van Dunfermline.

Servië

Het eerste kampioenschap en de eerste beker van Servië werden door Vaterpolo klub Partizan Belgrado gewonnen. De ploeg kroonde zich voordien ook al negentien keer tot kampioen van Joegoslavië of Servië-Montenegro, haalde zeventien bekers binnen en lukte tien keer de dubbel titel/beker.

Ook werd er een vrouwencompetitie gestart, hier was Taš 2000 Beograd de sterkste van het lot.

Slovenië

In nieuwe naam op de erelijst van de Sloveense competitie, AVK Slovan Olimpija Ljubljana won zijn eerste titel.

Slowakije

Dertiende nationale titel voor KVP NCHZ Nováky.

De vrouwen van PVK Vrútky veroverden hun tiende landstitel en wonnen ook hun vierde bekerfinale.

Spanje


In Spanje verdedigde C.N. Atlètic-Barceloneta met succes zijn titel van het jaar voordien, de zevende in totaal. Ook de nationale beker werd binnengehaald, in haar eigen bad werd Club Natació Terrassa tijdens de finale met 12-3 vernederd. Maar ook in de Super Cup een zware 14-5 afstraffing voor Club Natació Terrassa. Als kers op de taart haalde het ook de tweede Catalaanse titel binnen.

De winnaars: Albert Fandos, Francisco Fernández, Xavier García, Víctor García, David Martín, Eduardo Mínguez, Josep Picas, Marc Roca, Xavier Vallés, Marc Minguell, Petar Trbojevic, Gabriel Hernández en Ivan E. Pérez.


Club Natació Sabadell haalde zijn zesde vrouwentitel door CN Mediterrani in de finale met 11-10 te verslaan na verlengingen.

De winnaars: Sara Bejar, Carla Camps, Noelia E. Colomer, Olga Domenech, Mª. Carmen García, Aleidis Garcia, Elisabet Gazulla, Louise Guillet, Anna Lafon, Cristina López, Mercedes López, Samantha Miquel, Laia Nuñez, Matilde Ortiz, Gemma Pane, Monica Santos, Laura Vizcaino.

Dank zij de 11-10 zege in de finale tegen Club Natació Sabadell won Ondarreta Alcorcón zijn tweede Copa del Reina.

De winnaars: Irene Carrasco, Miriam López-Escribano, Itziar Antón, Silvia Hernando, Irene Hagen, Lara de Cayetano, Laura Pérez, Maria Pilar Peña, María Mar Rodríguez, Laura García, María Elena Dodero, Laura López, Paula Bugallo, Stephany Rivero en Alexandra Asimaki.

Acht jaar na de eerste een tweede overwinning voor Hongarije in de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete, Roemenië op rang twee en Croatië op drie.

De tweede editie van de Copa Euskal Herria ging naar de vrouwen van Club Natación Maristas uit Bilbao, die in de finale Leioa Igeri Taldea versloegen.

Zweden


De Zweedse titelstrijd werd voor de derde keer door SoIK Hellas Stockholm gewonnen.


Bij de vrouwen een eerste kampioenstitel voor Linköpings Allmänna Simsällskap

Zwitserland

Achtentwintigste kampioenenbal voor SC Horgen in Zwitserland.

Amerika

Argentinië

Gimnasia y Esgrima de Rosario hernieuwde zijn eerste titel van vier jaar voordien.

Brazilië

 

Eenendertigste titel voor Fluminense uit Rio de Janeiro in Brazilië, maar ook de achtste beker.

 

Bij de vrouwen kroonde Pinheiros zich tot kampioen. In de 'best of five' won het de vierde en beslissende wedstrijd met 9-3 van Painaires.

De kampioenen: Tess Oliveira, Maisa Marcondes, Flavia Fernandes, Daniela Martins, Ana Carolina Ferraz, Raiza Scatena, Amanda Oliveira, Luiza Carvalo, Fernanda Palma, Carolina Pinho, Juliana Machado, Melina Teno en Patricia Marcondes.

Canada

Tweeëntwintigste zege voor Hamilton Aquatic Club in Canada, de vorige dateerde van 26 jaar voordien.

Bij de vrouwen een tweede titel voor Dollard Water Polo Club.

Peru

Club Deportivo Campo de Marte Lima haalde zijn vijfde landstitel binnen in Peru.

Verenigde Staten

Het Amerikaans kampioenschap werd voor de drieëndertigste door New York Athletic Club gewonnen en voor het eerst door hun vrouwenploeg.

 

Derde opeenvolgende en vijfde NCAA titel in totaal voor de vrouwenploeg van UCLA Bruins. In de finale werd Stanford met 5-4 wandelen gestuurd


Bij de mannen ging de NCAA titel naar University of Californië, die in de finale University of Southern California met 8-6 versloeg. De dertiende titel en meteen een Amerikaans record.

   

D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, werd aan John Mann (1985-) toegekend, die aan de University of California studeerde. In 2012 werd hij voor de Olympische Spelen van Londen opgeroepen, waar hij drie keer scoorde. Als eerstejaars in 2003 nette Mann 22 treffers, het jaar nadien 60 goals, in 2004 was hij goed voor 56 goals en in zijn laatste jaar zo maar eventjes 80, waardoor hij zijn totaal op 218 bracht. Op de Pan Amerikaanse Spelen van 2007 zorgden zijn vijf treffers voor het goud van de Amerikaanse ploeg. Hij speelde professioneel waterpolo bij het Spaanse C.N. Barceloneta, waarmee hij zowel het kampioenschap als de beker won en het Servische VK Crvena Zvezda, op dat ogenblik de regerende Europees kampioen.


Bij de vrouwen ging de trofee naar Kelly Rulon (1984-) die aan de University of California, Los Angeles studeerde. In 2004 won ze met het Amerikaanse team brons op de Olympische Spelen van Athene. Haar eerste jaar aan de Universiteit was goed voor 27 goals, het jaar nadien scoorde ze zelfs 70 keer en won ze met de Bruins na een spannende fnale waarin ze een keer scoorde het NCAA kampioenschap met 4-3 van Stanford University.  Haar derde studiejaar leverde haar 59 treffers op en tijdens het laatste jaar scoorde ze opnieuw 70 keer. Na haar studies verhuisde ze naar Italië waar ze met ASD Roma de LEN Cup won, waarna ze naar Nervi verhuisde waarvoor ze 81 treffers scoorde.

Dit keer gaven de vrouwen elkaar voor de Holiday Cup rendez-vous in Long Beach. Het tornooi werd dit keer door Italië gewonnen, dat Nederland in de finale met 10-9 versloeg. Thuisland Amerika eindigde als derde na de zware 17-7 overwinning op Rusland.


De Nederlandse Danielle Debruyne (1978-) werd door de jury verkozen tot Most Valuable Player.

Australië

Australië

In Australië stak een nieuwe ploeg de neus aan het venster, KFC Queensland Breakers wonnen er hun eerste kampioenstitel.

De vrouwencompetitie werd voor de derde keer door de Fremantle Marlins gewonnen.

De vijfde editie van de Tom Hoad Cup in Perth ging dit keer naar de Australian All Stars, voor het Australische Fremantile Mariners en Partizan Belgrado.

Azië

Asian water Polo Clubs Championships

Nadat er vier jaar geen competitie werd georganiseerd nam Kuweit de draad weer op en organiseerde het de vijfde editie van het Asian water Polo Clubs Championships. Van de zes deelnemers won Al Ettehad uit Saudi Arabia voor het Iraanse Naft Gaz en Al Ahli uit Saudi Arabië.

Arabian Clubs Water Polo Championship

Het Arabian Clubs Water Polo Championship werd door Al-Ahli gewonnen, de Egyptenaren versloegen in de finale Al-Ittaihad uit Saudi-Arabia met 7-5.

Turkije

In Turkije was Galatasaray WP voor de zeventwintigste keer aan het feest.

Afrika

Tunesië

In Tunesië won Avenir sportif de La Marsa voor de negende nationale titelstrijd.

Acht jaar na de vorige een zevende beker voor Club africain.


<< 2006
>> 2008