Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2006

Wereldbeker

Mannen

De dertiende World Cup voor de mannen vond plaats in Budapest en was voor Servië/Montenegro, dat Hongarije in de finale met 10-9 versloeg. Spanje klopte Kroatië met 13-10 voor het brons.

De winnaars: Denis Šefik, Živko Gocic, Nikola Janovic, Filip Filipovic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Slobodan Nikic, Vladimir Gojkovic, Aleksandar Ciric, Aleksandar Šapic, Duško Pijetlovic, Predrag Jokic en Zdravko Radic.

Met zeventien treffers kroonde Aleksandar Šapic (1978-) zich tot topschutter.

Vrouwen

De vrouwen vochten om hetzelfde kleinood in het Chinese Tianjin en hier ging Australië dat met de eer lopen, door Italië in de finale met 10-7 het nakijken te geven. Na de 9-8 overwinning tegen de Verenigde Staten was het brons voor Rusland.

De winnaars: Emma Knox, Alicia McCormack, Gemma Beadsworth, Nicole Dyson, Suzie Fraser, Taniele Gofers, Kate Gynther, Fiona Hammond, Bronwen Knox, Patrice O'Neill, Melissa Rippon, Rebecca Rippon en Mia Santoromito.


De trofee van topschutster ging naar de Italiaanse Tania Di Mario (1979-) die twintig keer raak trof.

World League

Mannen

Servië-Montenegro hernieuwde op de World League in Athene zijn winst van de World Cup dank zij 6-4 winst over Spanje. Brons voor Griekenland dat Australië versloeg met 11-10.


De Fransman Fredéric Audon (1979-) trof maal raakveertig keer raak, twee meer dan de Amerikaan Trent Franklin (1979-) en dus goed voor de trofee van topschutter.

Vrouwen

De derde editie van de World League van de vrouwen werd in het Italiaanse Cosenza betwist, 9-6 winst van de Amerikaanse vrouwen over Italië, terwijl Rusland Australië met 12-7 versloeg voor het brons.


De Spaanse Bianca Gill (1983-) potte met veertig doelpunten het meeste keren raak.

Europees Kampioenschap

Mannen


In Servië ging de Europese titel bij de mannen naar het thuisland, dat in de finale Hongarije met 9-8 het nakijken gaf. Spanje strafte Roemenië af met 10-4 en haalde daarmee brons.

Servië: Denis Sefik, Petar Trbojevic, Vanja Udovicic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Slobodan Nikic, Filip Filipovic, Aleksander Ciric, Aleksander Sapic, Vladimir Vujasinovic, Branko Pekovic, Dusko Pijetlovic, Andrija Prlainovic, Zivko Gocic en Slobodan Soro.

Vrouwen


Bij de vrouwen ging Rusland met de titel aan de haal, het versloeg Italië in de finale met 12-10, terwijl Hongarije brons haalde dank zij de 12-11 overwinning op Spanje.

Rusland: Evgenia Protsenko, Natalia Shepelina, Yulia Gaufler, Sofya Konukh, Alena Vylegzhanina, Nadezda Glyzina, Ekaterina Pantulina, Ekaterina Tankeeva, Natalia Ryzhova-Alenicheva, Olga Fomicheva, Elena Smurova, Anastasia Zubkova, Aleksandra Vorobeva, Ekaterina Kuznetsova, Evgeniya Ivanova.

LEN Junior Water Polo European Championship

Mannen

Nieuwe naam op de tabellen, de junioren van Servië-Montenegro bevestigden de steile opgang van het waterpolo in hun land en ook zij veroverden de Europese titel. Hongarije haalde zilver, Spanje brons.

Vrouwen

In Kirishi wonnen de meisjes van gastland Rusland het goud, Nederland eigende zich zilver toe en Hongarije brons.

Aziatische Spelen

Op de Aziatische Spelen in Qatar ging het goud naar China, dat in een spannende finale Japan versloeg met 9-8. Halfweg stond het nog 3-5, na het derde kwartje 8-8 en in de laatste spelperiode kon alleen China nog scoren. Kazachstan eindigde derde na de 12-8 zege over Iran.

De winnaars: Ge Weiqing, Wu Zhiyu, Tan Feihu, Yu Lijun, Li Jun, Liang Zhongxing, Li Bin, Wang Yong, Guo Junliang, Xie Junmin, Han Zhidong en Liu Siwei.

Commonwealth Water Polo Championship

De tweede editie van de Commonwealth Games in het Australische Perth kende zowel bij de mannen als de vrouwen hetzelfde podium. Australië haalde goud, Canada zilver en Nieuw-Zeeland brons. Er werd beslist dat de volgende editie pas in 2014 zou doorgaan in het Schotse Aberdeen.

Central American and Caribbean Games

Mannen

Cuba won ook bij de mannen, in de finale klopte het Colombia met 12-7. Dank zij een 11-7 zege over Venezuela haalde Mexico het brons.

De winnaars: Carlos Ortega, Edgar Lara, Emiio Orns, Ernesto Cisneros, Ernesto Diaz, Gianny Lara, Ives Gonzalez, Nieter Sanchez, Rigel Jimenez, Yarbul Gonzalez, Yohandri Andrades, Richard Cabrera en Jose Gonzalez.


De Cubaan Rigel Jimenez (1981-) kroonde zich met dertig treffers tot topschutter van het tornooi.

Vrouwen

Voor het eerst ook vrouwen op de zeventiende editie van de Central American and Caribbean Games in Cartanega di Indias, Colombia. Cuba won de finale met 15-7 van Puerto Rico en voor de derde plaats versloeg Venezuela met 10-6.

 

 De Cubaanse Hirovis Hernandes (1979-) en Amanda Ortiz (1986-) uit Puerto Rico troffen elk 23 keer raak, goed voor de trofee van topschutster.

De winnaars: Sheila Gomez, Leyanis Gutierrez, Hirovis Hernandez, Dayana Morales, Danay Gutierrez, Olga Soler, Yanelis Andreus, Lisandra Frometa, Neldys Truffin, Mairelis Zunzunequi, Yamira Caballero en Helen Reyes.

Europabeker


Het Kroatische Jug Dubrovnik won de finale van European League met 9-7 van Pro Recco uit Italië en voor de derde plaats versloeg het Italiaanse Posillipo Napels de landgenoten uit Savona met 11-8.

De winnende ploeg: Miho Boškovic, Andro Bušlje, Davor Car, Nikša Dobud, Nikša Drobac, Elvis Fatovic, Maro Jokovic, Frano Karac, Andrija Komadina, Ognjen Kržic, Pavo Markovic, Igor Racunica, Mile Smodlaka en Goran Volarevic.

Het Italiaanse Systema Pompea Brescia nam de LEN Cup voor de derde keer mee huiswaarts. Thuis won het met 11-8 van Sintez Kazan, in Rusland verloor het met 7-6.

In de finale van de Super Cup klopte VK Jug Dubrovnik Systema Pompea Brescia met duidelijke 12-8.

Vrouwen

Zevende Europa Cup voor de Italiaanse vrouwenploeg van Orizzonte Catania, dat de finale met 14-11 won van het Russische Kinef Kirissi. Op rang drie de Hongaren uit Dunaujvàrosi Föiskola die met 15-14 sterker waren dan het Griekse Vouliagmeni.

De LEN Cup bij de vrouwen werd gewonnen door het Hongaarse Budapesti Honvéd Sport Egyesület, de Nederlandse meisjes van Het Ravijn Nijverdal slikten 8-3 in de finale.

In de finale van de Super Cup won Budapesti Honvéd Sport Egyesület met 9-8 van Orizzonte Catania. 

Europa

België

Kortrijkse Zwemkring haalde zowel de Belgische beker als de Belgische titel. In de bekerfinale kreeg MZV Eeklo een zware 12-4 aangesmeerd.

In de vrouwenfinale klopte MZV Eeklo het zevental van Kindervreugd met 6-5 en kroonde zich daarmee tot Belgisch kampioen

Denemarken

De Deense titelstrijd werd voor de twintigste keer door SK GF Frem Odense gewonnen.

Een vierde opeenvolgend kroontje voor het vrouwenzevental van Århus Studenternes Svømmeklub.

Duitsland

Een donderslag bij heldere hemel in Duitsland, SV Cannstatt slaagde er in om Wasserfreunde Spandau 04 Berlin van de titel te houden. De Wasserfreunde wonnen in de 'best of five' weliswaar hun twee thuiswedstrijden met 9-8 en 10-9, maar gingen in Cannstatt verliezen met 6-5 en zware 12-5. In de beslissende vijfde partij scoorde Cannstatt een goaltje meer en die 9-8 overwinning leverde dus goud op. Hun enige kampioenstitel tot dan toe. Wegens financiële moeilijkheden zakten ze het jaar nadien echter naar derde klasse omdat ze de nodige 150.000 Euro niet kon ophoesten die nodig waren voor het nieuwe seizoen. In 2009 lukte het hen om terug te keren naar de Bundesliga.


De trofee van topschutter ging naar Heiko Nossek (1982-) van SV Cannstatt.

De kampioenen: Michal Diakonóv, Florian Naroska, Peter Ambrus, Lukasz Kieloch, Heiko Nossek, Steffen Dierolf, Florian Müller, Moritz Oeler, Michael Müller, Miloslav Alkesic, Boris Schulmann, Bastian Lehmann en Marcel Schuhmann.

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin haalde het wel in de bekerfinale.

SV Blau-Weiss Bochum verhoogde zijn Duitse titels bij de vrouwen naar zeven en won ook zijn vijfde beker op rij.

Finland

Het Finse kampioenschap ging voor de vijfde keer naar Uintiseura Kuhta. De beslissende partij tegen Turun Uimarit werd met 17-5 gewonnen.

De vrouwen van Jyväskylän Saukot haalden hun eerste titel binnen.

Frankrijk

De Franse titel ging naar Cercle des Nageurs de Marseille, dat daarmee zijn achtentwintigste kroontje haalde.

Voor de mannen geen bekercompetitie in Frankrijk.

Bij de Franse vrouwen werd de titel voor de twaalfde keer gewonnen door ASPTT Nancy.

Griekenland

Twaalf jaar na de vorige een zevenendertigste Griekse titel voor Ethnikos Piraeus.

De beker ging naar Olympiacos Water Polo Club Piraeus, dat Panionios Water Polo Club in de finale huiswaarts stuurde met zware 16-5

De vrouwen van Nautical Club of Vouliagmeni wonnen hun zevende kampioenstitel.

De achtste editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), werd acht jaar na de vorige een tweede keer oor Italië gewonnen.Griekenland haalde zilver, Servië brons.

Groot-Brittannië

Dit keer versloeg Oxford Cambridge met 13-8.

En ook de vrouwen droegen hun steentje bij, zij stuurden Cambridge met 13-5 wandelen.

Achtste titel voor Lancaster City Water Polo en zevende overwinning in het ASA Club Senior Championship.


Ook de schutterstrofee ging naar Lancaster, Scott Carpenter (1988-) potte er zo maar eventjes 100 en dat leverde hem de Peter Olson Trophy op. De Brit werd in 2009 aangetrokken door het Spaanse Club Natacio Terrassa en in 2010 kroonde hij zich in Australië to nationaal kampioen met de Melbourne's Victorian Tigers.

Hongarije

Budapesti Honvéd Sport Egyesület lukte in Hongarije de dubbel, zowel de titel als de bekerfinale werden gewonnen. In de eerste twee wedstrijden van de 'best of five' zag het er nochthans niet al te best uit, Vasas SC Budapesti haalde het immers met 10-8 en 9-8. Maar toen herpakte Honvéd zich en won het de resterende wedstrijden met 15-5, 9-8 en 8-6.

In de finale van de beker was het met 11-7 de betere van Vasas SC Budapest.

De kampioenen: István Gergely, Bulcsú Székely, Olivér Kovács, Márton Szivós, Rajmund Fodor, Attila Bárány, Gergely Kiss, Tibor Benedek, Tamás Molnár, Attila Vári, Viktor Paján, Balázs Hárai, Péter Biros en Zsolt Györke.

Maar ook de vrouwenploeg van Budapesti Honvéd Sport Egyesület kaapte de titel mee, in de 'best of five' won het met 8-7, 12-10 en 11-6 van Dunaújvárosi Főiskola-ELCO.

Hongarije bleef de Unicum-kupák in Budapest domineren. Ook de op de twaalfde editie stond er geen maat op de Magyaren. Opnieuw een drie op drie, Slovenië kreeg een zware 23-3 afstraffing, Rusland moest 14-4 slikken en Nederland kwam er met 12-9 het best vanaf. De Russen edingden tweede, de Nederlanders als derde.

Ierland

Half Moon SWC voor de zestiende keer aan de winnende hand in de Ierse bekerfinale.

De vrouwen voor de zesde keer.

Italië

In Italië won Pro Recco de vierde partij van de 'best of five' met 7-5 tegen Atlantis Posillipo, die derde gewonnen partij leverde hen de twintigste titel op. De eerste wedstrijd in het bad van Posillipo Napoli werd weliswaar met 9-6 verloren, maar de tweede in eigen bad won Pro Recco met 11-7 en de derde in het Napelse bad was een 10-12 zege.

De kampioenen: Stefano Tempesti, Dario Gennaro, Andrea Mangiante, Vladimir Vujasinovic, Daniele Bettini, Daniele Magalotti, Roberto Mannai, Leonardo Sottani, Alberto Angelini, Norbert Madaras, Marton Szivos, Alessandro Calcaterra en Arnaldo Deserti.

Nadien won het ook zijn tweede bekerfinale, 32 jaar na de vorige. 


Topschutter Aleksandar Šapic (1978-) die nu voor Savona speelde, trof 87 keer raak, zo maar eventjes 27 meer dan de Australiër Thomas Whalan (1980-) die voor Nervi speelde.

Een invasie van buitenlandse spelers in Italië als we de topschutterslijst tot plaats twintig even overlopen en niet de eersten de besten: de Serviërs Yugoslav Vasovic (1974-) (57) van Florentina en  Vanja Udovicic (1982-) (53) van Posillipo, de Montenegrijnen Boris Zlokovic (1983-) (50) van Posillipo, Nebojša Milic (1982-) (48) en Veljko Uskokovic (1971-) (42) van Salerno, de Hongaren Tamás Kásás (1976-) (46) van Savona, Márton Szívós (1981-) (42) van Pro Recco en Tamás Märcz (1974-) (40) van Palermo, de Amerikaan Tony Azevedo (1981-) (44) van Cremona, de Kroaten Dubravko Šimenc (1966-) (41) van Bogliasco en Krešimir Zubcic (1980-) (38) van Catania.

Bij de vrouwen won Geymonat Orizzonte Catania drie wedstrijden op rij. De derde partij tegen Fiorentina Waterpolo & Certaldo eindigde op 8-6.

Kroatië

In Kroatië verlengde Vaterpolski klub Jug Dubrovnik zijn titel van het jaar voordien en meteen ook het zesde gewonnen kampioenschap.In de 'best of five' werd thuis met 9-7 en 13-11 gewonnen van Mladost Zagreb. De volgende twee wedtsrijden in Zagreb werden met 13-8 en 9-8 verloren, maar de beslissende en spannende vijfde wedstrijd eindigde met 10-9 in het voordeel van Jug Dubrovnik.

Nadien haalde het zevental ook de nationale beker binnen, dank zij de 13-5 thuis tegen Mladost Zagreb. De terugwedstrijd in Zagreb werd weliswaar met 10-9 verloren, maar de monsterscore thuis zorgde ervoor dat de beker in Dubrovnik bleef.

Derde opeenvolgende landstitel voor ŽVK Bura in de vrouwencompetitie. Het won negen van de tien wedstrijden met een doelsaldo van 99-56.

De kampioenen: Tešija, K. Majlat, Vučković, Šupraha, Poropat, Kalauz, Reić, Beroš, Serdar, M. Majlat, Topić, Grčić, Jovanović, Ukić en Vlahov.


Emmi Miljković (1988-) van VK Primorje Rijeka knalde er dat seizoen 37 binnen, genoeg voor de trofee van topschutster.

Dank zij een 5-2 overwinning op Mdalost Zagreb wonbeb de vrouwen van Vaterpolski klub Primorje hun eerste beker.

 

Het prestigieuze amateurtornooi Wild League, dat jaarlijks doorging voor de kusten en in de haven van Dubrovnik werd dit keer door nieuwkomer Palace gewonnen, Penatur werd in de finale na verlengingen met 8-7 verslagen.

Litouwen

Tweede landstitel voor Alytaus „Dzūkija“.

Vilniaus „Baltic-Amadeus“ won voor de zesde keer de beker.

Malta


Opnieuw een spannende finale van de Maltese President's Cup, Neptunes Water Polo Club won met 7-6 van Sirens. Een schitterend jaar overigens voor Neptunes Water Polo Club, want het haalde ook al voor de zeventiende keer de zomertitel binnen en voor de zesde keer de wintertitel.  

Montenegro

Bekerwinst voor VK Primorac Kotor in Montenegro.

Nederland

In Nederland een tweede dubbel voor Polar Bears Ede, de vorige dateerde van veertien jaar voordien.

De Nederlandse vrouwentitel werd voor de tweede keer gewonnen door Brandenburg ZC.

De beker ging bij de vrouwen voor de vijfde keer naar Het Ravijn.

Oekraïne

In Kiev werd de eerste Copa Barlakov betwist, die door thuisland Oekraïne gewonnen werd voor Polen en Wit-Rusland.


Het tornooi was genoemd naar de legendarische speler Aleksey Barkalov (1946-2004) die met de Russische ploeg aan vijf Olympiades deelnam, met zilver in 1968 in Mexico en goud op de Spelen van 1972 in München en die van 1980 in Moskou. Daarbuiten won hij ook goud op het WK van 1975 in Cali, de World Cup van 1981 in Long Beach en het EK van 1971 in Barcelona. Barkalov speelde zo maar eventjes 482 wedstrijden voor het zevental van de Sovjet Unie, op het ogenblik van zijn afscheid een heus record.

Oostenrijk

Met ASV StröckBrot Wien werd een nieuwe naam aan lijst van Oostenrijkse kampioenen toegevoegd

Polen

LSTW  Lodz kroonde zich voor de vijfde keer tot kampioen van Polen.

Portugal


Dertiende Portugese titel op rij voor Sport Comércio e Salgueiros Porto.

Bij de vrouwen vierde Clube Fluvial Portuense zijn vierde kampioenstitel op rij.

Roemenië

Twaalfde titel voor Steaua Bucuresti.

Rusland

In Rusland verlengde Shturm 2002 Ruza zijn eerste titel van het jaar voordien.

Vierde opeenvolgende vrouwentitel voor Kinef Kirishi.

De beker ging bij de vrouwen naar Uralochka-ZMZ Zlatoust.

Schotland

Na een hardbevochten finale haalde Portobello met 8-7 tegen Dunfermline zijn vijfentwintigste beker binnen 

Servië Montenegro

Jadran Herceg Novi won de laatste uitgereikte landstitel in Servië/Montenegro, zijn vierde in totaal.Twee mooie postzegels uitgegeven door de Servische Post naar aanleiding van het EK in eigen land.

Slovenië

Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj werd voor de dertiende keer Sloveens kampioen.

Slowakije

Het zevental van KVP NCHZ Nováky eigende zich voor de twaalfde keer de landstitel toe.

Bij de vrouwen een negende titel voor PVK Vrútky.

Spanje


In Spanje greep C.N. Atlètic-Barceloneta opnieuw de macht, de zesde titel al. Bovendien won het de Copa del Rei, de finale tegen de andere Catalaanse ploeg Club Natació Sabadell werd met 11-4 gewonnen. In de Super Cup kreeg datzelfde Club Natació Sabadell er met 14-8 van langs.Tenslotte won het ook de voor het eerst betwiste Catalaanse titel.

De winnaars: Albert Español, Albert Fandos, Francisco Fernández, Xavier García, Víctor García, David Martín, Sam Mcgregor, Eduardo Mínguez, Felipe Perrone, Josep Picas, Marc Roca, Petar Trbojevic en Xavier Vallés. 

Bij de vrouwen haalde een verrassend Ondarreta Alcorcón zowel de kampioenstitel als de Copa del Reina. In de spannende bekerfinale werd het een nipte 16-15 winst tegen Santa Andreu.

De winnaars: Irene Carrasco, Miriam López-Escribano, Itziar Antón, Silvia Hernando, Irene Hagen, Lara de Cayetano, Laura Pérez, Maria Pilar Peña, María Mar Rodríguez, Laura García, María Elena Dodero, Laura López en Berta de Dompablo.

Met Servië-Montenegro een nieuwe naam op de erelijst van de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete, Spanje haalde zilver, Croatië brons.

In Baskenland streden ook de vrouwen voor het eerst om de Copa Euskal Herria gestreden. UPNA Pamplona won deze eerste editie van Club Natación Waterpolo Santoña.

Zweden

In Zweden hernieuwde SoIK Hellas Stockholm zijn eerste titel van twee jaar voordien.

Bij de vrouwen een derde titel op rij voor Järfälla Simsällskap.

Zwitserland

In Zwitserland een elfde kampioenenbal voor Società Nuoto Lugano.

Amerika

Brazilië

Dertigste kampioenstitel en zevende beker voor Fluminense Rio de Janeiro in Brazilië.

Canada

Eerste Canadese titel voor Regina Squids uit Saskatchewan, waarvan twee spelers geselecteerd werden voor het Olympisch team van 2008. Robin Randall (1980-) transfereerde het jaar nadien wel naar de professionele liga van Montenegro en Kevin Graham (1986-) werd door het Australische Sydney University aangetrokken.

Bij de vrouwen een zestiende kampioenstitel voor Club Aquatique Water-Polo Montreal.

Peru

Club de Regatas Lima won zijn zesde kampioenschap in Peru.

Verenigde Staten

Tweede kroontje voor Trojan Water Polo in de Verenigde Staten.

Eerste titel voor het vrouwenteam van Southern California.

Na een 7-6 winst in de finale tegen University of Southern California reef University of California zijn twaalfde titel binnen.

 

Nieuwe NCAA titel bij de vrouwen voor UCLA Bruin, dat University of Southern California in de finale met 9-8 versloeg.

D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, werd dit keer door de Slovaak Juraj Zatovic (1982-) gewonnen die aan de University of Southern California studeerde. Zatovic was lid van de Slowaakse zevental op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Als eerstejaars aan de Universty of Southern California scoorde hij 49 treffers, de jaren nadien 57, 46 en 68.

Bij de vrouwen ging de trofee naar Lauren Wenger (1984-) die net als Zatovic aan de University of Southern California studeerde. In totaal scoorde ze 127 keer voor haar Universitair zevental en in 2005 won ze met het nationaal team zilver op het WK. In 2008 haalde ze op de Olympische Spelen van Beijing zilver en in 2012 goud in Londen.

Na een jaartje onderbreking werd de Holiday Cup terug betwist in Los Alamitos. De Amerikaanse vrouwen haalden hun zesde opeenvolgende overwinning met een 15-8 zege op Rusland. Australië versloeg Canada voor het brons met 10-9.

Australië

Australië

In Australië wonnen de Fremantle Mariners hun vierde kampioenstitel.

Bij de vrouwen een eerste kroontje voor de Cronulla Sharks.

Het vierde editie van het mannentornooi Tom Hoad Cup werd dit keer door het Servische Partizan Belgrado gewonnen, het Australische Fremantile Mariners haalde zilver, het Italiaanse Brescia brons.

Afrika

Tunesië

Achtste Tunesische titel voor Avenir sportif de La Marsa.

Azië

Singapore

 

Met een 15-7 overwinning op Maleisië won Singapore het waterpolotornooi van de South-east Asian (SEA) Games. Singapore bleef daarmee ongeslagen en dat reeds sedert 1965.

Turkije

In Turkije een zesentwintigste titel voor Galatasaray WP.

<< 2005
>> 2007