Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2005

Wereldkampioenschap

Mannen


Op het WK in het Canadese Montreal werd de spannende finale door Servië/Montenegro gewonnen, het versloeg Hongarije met 8-7. Het brons ging verrassend naar Griekenland dat Kroatië met 11-10 afhield.

De winnaars uit Servië/Montenegro: Vladimir Gojkovic, Danilo Ikodinovic, Nikola Janovic, Predrag Jokic, Slobodan Nikic, Zdravsko Radic, Aleksandar Sapic, Dejan Savic, Denes Sefik, Petar Trbojevic, Vanja Udovicic, Vladimir Vujasinovic en Boris Zlokovic.

Aleksandar Šapic (1978-) werd uitgeroepen tot beste speler van het tornooi en was met 26 doelpunten ook topschutter.

De Duitser Alexander Tchigir (1968-) kreeg de trofee van beste doelwachter. Een geval apart die Tchigir, in 1991 haalde hij met de Russische ploeg brons op het EK, zelfde eremetaal met het GOS op de Olympiade van 1992 en in 1994 nog eens brons met de Russische ploeg op het WK. In totaal speelde hij 344 interlands voor de Russische ploeg. Op 4 december 1997 werd hij echter tot Duitser genaturaliseerd en betwistte hij 279 wedstrijden voor de Duitse ploeg, met als hoogtepunt een vijfde plaats op de Olympische Spelen van 2004 in Athene en de beste doelman tijdens de WK's van 2005 en 2007. In Duitsland verdedigde hij de netten van Wasserfreunde Spandau 04 Berlin, waarmee hij negen keer de dubbel titel/beker haalde.

Vrouwen

Ook de vrouwen kampten om de wereldtitel in het Canadese Montreal. Hongarije versloeg de Verenigde Staten in de finale met 10-7, Canada haalde het brons dank zij de 8-3 overwinning tegen Rusland.

De trofee van beste speelster van het tornooi ging naar thuisspeelster An Dow (1979-)

De Hongaarse Patricia Horvath (1977-) werd uitgeroepen tot beste keepster.

De Italiaanse Tania di Mario (1979-) potte achttien doelpunten, waarmee ze de schuttersranglijst aanvoerde.

Hongarije: Timea Benko, Fruzsnina Bravik, Rita Dravucz, Patricia Horvath, Dora Kisteleki, Anilko Pelle, Kristyna Serfozo; Mercedes Stieber, Orsolya Takacs, Eszter Tomaskovics, Andrea Toth, Agnes Valkai en Krisztina Zantleitner.

World League

Mannen

De World League bij de mannen werd in Belgrado betwist en ging naar Servië-Montenegro, dat Hongarije in de finale vernederde met 16-6. Voor het brons versloeg Duitsland Kroatië met 10-8.


Opnieuw Aleksandar Šapic (1978-) aan het kanon, de Serviër knalde er dit keer 56 binnen, twintig meer dan de Duitser Heiko Nossik (1982-) en goed voor de trofee van topschutter.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de World League 2005 door in het Russische Kirisji. De overwinning ging naar Griekenland, dat Rusland in de finale met 10-13 bedwong. Voor het brons klopte Australië de Hongaarse vrouwen met 6-4.


De Russische Sofia Konukh (1980-) werd uitgeroepen tot beste speelster


De Canadese Rachel Riddell (1984-) kreeg de titel van beste doelvrouw

Met 31 doelpunten scoorden de Griekse Antigoni Roumpesi (1983-) en de Russische Elena Smurova (1974-) de meeste treffers.

Mediterane Spelen


In het Spaanse Almeria kaapte Spanje het goud weg op de Spelen van de Middellandse Zee na een 9-7 overwinning op Italië. Voor het brons klopte Servië-Montenegro de buren uit Kroatië met 9-8.

De winnaars: Ramón Díaz, David Martín, Daniel Cercols, Ángel Andreo, Daniel Ballart, Guillermo Molina, Marcos Polos, Xavier García, Carles Sans, Xavier Vallès, Sergi Pedrerol, Iván Pérez en Jesús Rollán.

Universiade

Na het zilver van twee jaar voordien, nu goud voor Servië-Montenegro op de Universiade, in de finale versloeg het Hongarije met 7-5. Een toch verrassend Turkije volgde als derde, het thuisland klopte Rusland met 11-6.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

In het Argentijnse Mar del Plata hernieuwden de junioren van Servië-Montenegro hun wereldtitel van twee jaar voordien. Kroatië eindigde tweede, Spanje als derde.

Vrouwen

Net als vier jaar voordien ging het WK voor vrouwen door in Perth en net als toen haalden de meisjes van de Verenigde Staten de wereldtitel. Rusland won het zilver, gastland Australië het brons.

Europabeker

Mannen


Lottomatica Posillipo Naples won de tweede European League dank zij een 9-8 overwinning tegen Honved Boedapest na verlengingen. Pro Recco werd derde, het klopte Jug Dubrovnik met 11-7.

De winnende ploeg: Christos Afroudakis, Giancarlo Agrillo, Fabio Bencivenga, Fabrizio Buonocore, Luigi di Costanzo, Maurizio Felugo, Andrea Scotti Galletta, Valentino Gallo, Francesco Postiglione, Cesare Russo, Carlo Silipo, Ratko Stritof, Fabio Violetti en Boris Zlokovic.

Het Italiaanse La Filanda Carisa Savona haalde de LEN Cup binnen, het was de betere van Vaterpolo klub Partizan Belgrado.

De finale van de Super Cup was dus ook Italiaans getint. Lottomatica Posillipo Naples gaf La Filanda Carisa Savona er met 11-9 van langs.

Vrouwen

Zesde Europese vrouwentitel voor Orizzonte Catania, dat het nipt met 6-5 haalde van Kinef Kirishi uit Rusland. Dunaujvàrosi uit Hongarije hield het Duitser Blau-Weiss Bochum van het brons

De winnaars uit Italië: Silvia Bosurgi, Chiara Brancati, Cristiana Conti, Tania di Mario, Susanna Drei, Giulia Iuppa, Giusi Malato, Daniela Maugeri, Francesca Pavan, Aniko Pelle, Roberta Scuderi, Daria Starace, Brenda Villa en Giuliana Vitale

De LEN Trophy voor bekerwinnaars werd vanaf nu de LEN Cup genoemd, de eerste editie ging naar het Italiaanse CC Ortigia, dat het Griekse Vouliagmeni achter zich hield.

Europa

België

In België een verrassing van formaat Royal Brussels Poseidon versterkte zich met zowat alle topspelers in België en haalde daarmee zijn enige Belgische titel.

De beker ging naar Kortrijkse ZK dat in de finale datzelfde Poseidon klopte.

Denemarken

Aan de heerschappij van SK GF Frem Odense kwam maar geen einde, de negentiende Deense titel al.

Drie op rij voor de vrouwen van Århus Studenternes Svømmeklub.

Duitsland

Het Duitse kampioenschap ging voor de zesentwintigste keer naar Wasserfreunde Spandau 04 Berlin, dat ook de beker mee snoepte.

Voor de zesde keer ging de vrouwentitel naar de SV Blau-Weiss Bochum, dat ook zijn vierde beker vierde.

Finland

In Finland een vierde titel voor Uintiseura Kuhta, liefst 34 jaar na de vorige en dit na een 3-1 winst tegen Kuopion Uimaseura in de beslissende partij.

De vrouwentitel ging voor de zevende keer op rij naar Sentterit.

Frankrijk


In Frankrijk de zevenentwintigste titel voor Cercle des Nageurs de Marseille, zij het negen jaar na de vorige. In de 'best of three' won het tweemaal van ON Nice: 6-4 en 4-2. Nice won in eigen bad wel met 6-5.

De ploeg: M. Cipov, Y. Vernoux, M. Gergely, T. Galic, F. Audon, M. Tromler, R. Garsau, M. Janovic, A. Jablonsky, A. Bruyere, M. Bodegas, E. Priarone, J. Nastran, A. Camarasa, L. Lafumas en  N. Stamenic.

Voor de mannen geen bekercompetitie in Frankrijk.

ASPTT Nancy haalde in de Franse vrouwencompetitie zijn elfde titel.

Griekenland

De tweeëntwintigste keer al dat Olympiacos Water Polo Club Piraeus in Griekenland mocht feesten.

De stadsgenoten van Ethnikos Piraeus wonnen voor de twaalfde keer de bekerfinale, tegen Naftikós Ómilos Pàtra werd het 12-8.

Bij de vrouwen won Nautical Club of Vouliagmeni het kampioenschap voor de zesde keer.

Drie jaar na de vorige een tweede overwinning voor Kroatië in de zevende editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996).

Groot-Brittannië

Overtuigende 13-3 van Cambridge tegen Oxford.

Bij de vrouwen bleef Oxford met 11-8 aan de winnende hand.

Lancaster City Water Polo voor de zevende keer aan het feest in de nationale competitie en ook een zesde zege in het ASA Club Senior Championship.


Tom Curwen zette voor Lancaster de kers op de taart, met 68 treffers haalde hij de Peter Olson Trophy voor beste schutter naar zich toe.

Hongarije

In Hongarije ging de titel voor het vijfde jaar op rij naar Budapesti Honvéd Sport Egyesület. De eerste drie partijen van de 'best of five' tegen Vasas SC Budaposti werden met 12-5, 6-5 en 11-4 gewonnen.

De bekerfinale was een heruitgave van die van het jaar voordien, Vasas Sport Club Budapesti won voor de vijftiende keer na een 13-12 overwinning op Egri Vízilabda Klub.

De titel bij de vrouwen ging voor de vijfde keer op rij naar Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesüle. In de 'best of three' won het met 11-7 en 11-8 van Szentesi VK.

De elfde Unicum-kupák in Budapest was opnieuw voor gastland Hongarije weggelegd. China kreeg 12-2 aangesmeerd, Rusland en Canada, die twee en drie eindigden moest elk met 9-3 het onderspit delven.

Ierland

Vijftiende bekerwinst voor Half Moon SWC in Ierland.

De vrouwen van Half Moon SWC voegden tien jaar na het vorig exemplaar een vijfde trofee toe aan de prijzenkast.

De vrouwen van Cathal Brugha Club haalden hun derde beker binnen.

Italië

In Italië bezorgde de 6-5 winst van La Filanda Carisa Savona over Lottomatica Posillopo zijn derde Italiaanse titel in de vijfde partij van de 'best of five'. Voordien had Savona de twee eerste wedtrijden in eigen bad gewonnen, de eerste met 14-11 na twee verlengingen, de tweede met 9-8 na drie verlengingen. Posillipo won in het eigen Napolitaans bad zijn twee partijen met overtuigende 13-9 en 10-3, maar in de beslissende partij in het bad van Savona kon het in het laatste kwartje maar een keer scoren en dat was onvoldoende om de 6-4 achterstand na het derde kwartje goed te maken.

Bissolati Cremona won zijn eerste bekerfinale, dank zij de 9-4 zege over Savona. Het brons ging naar Nervi Genova dat Pro Recco met 14-13 het nakijken gaf.

Bij de vrouwen had Geymonat Orizzonte Catania opnieuw slechts drie wedstrijden nodig om kampioen te spelen, de beslissende partij tegen Fiorentina Waterpolo & Certaldo werd met 6-5 gewonnen.

Kroatië

Zowel de Kroatische titel als de nationale beker waren weggelegd voor Vaterpolski klub Jug Dubrovnik. Opnieuw een spannende titelstrijd tegen Madlost Zagreb: 11-13 verlies in Zagreb, 10-8 winst thuis, 8-11 verlies in Zagreb en 11-10 thuiswinst zorgde ervoor dat de titel in de vijfde wedstrijd zou beslecht worden. Daarin haalde Jug Dubrovnik een overtuigden 14-10 zege.

De vrouwencompetitie werd inmiddels van vier naar zes ploegen uitgebreid, ŽVK Bura hernieuwde zijn eerste titel van het jaar voordien en won ook zijn tweede bekerfinale


Montovjerna was het sterkste amateur zevental in de Wild League, voor de kusten van Dubrovnik werd Copacabana met klare 8-1 wandelen gestuurd in de finale.

Litouwen

Kauno „Dainava“ haalde voor het eerste de titel in Litouwen.

Vilniaus „Baltic-Amadeus“ won zijn vijfde bekerfinale.

Malta

Achtendertig jaar na de vorige een vijfde titel voor Sirens A.S.C. in Malta.

Na zes verloren finales eindelijk de winst voor Sliema in de President's Cup, de eindstrijd werd met 9-4 gewonnen van Sirens.


De wintertitel ging naar Neptunus na de 10-9 zege in de finale tegen Sliema

Nederland


Zes jaar na de vorige ook een zesde kampioenstitel voor Polar Bears Ede.

Negentiende bekerzege voor AZC Alphen aan de Rijn.

Vijfde dubbel voor de vrouwenploeg van Gouda ZC Donk. 

Oostenrijk

21 jaar na de vorige een derde titel voor ASV Wien in Oostenrijk.

Polen

LSTW  Lodz voor de vierde maal aan het feest in Polen.

Portugal

Sport Comércio e Salgueiros Porto won voor de twaalfde keer het Portugese kampioenschap.

De derde titel op rij voor de vrouwen van Clube Fluvial Portuense.

Roemenië

Tien jaar na de vorige een elfde titel voor Steaua Bucuresti.

Rusland

Aflossing van de wacht in Rusland, Shturm 2002 Ruza veroverde zijn eerste titel.

Derde titel op rij voor de vrouwenploeg van Kinef Kirishi.

Schotland

Portobello won de Schotse beker met 11-5 tegen Dunfermline.

Servië-Montenegro

Derde kampioenstitel voor Jadran Herceg Novi in Servië/Montenegro.

 

Naar aanleiding van het EK in eigen land gaf de Servische post bovenstaande postzegel uit

Slovenië

Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj won voor de twaalfde maal het Sloveens kampioenschap.

Slowakije

Elfde titel en elfde beker voor KVP NCHZ Nováky.

De vrouwen van PVK Vrútky haalden hun achtste landstitel binnen en wonnen voor de tweede keer op rij de beker tussen Tsjechië en Slowakije.

Spanje


Briljant voor C.N. Barcelona in Spanje, de zestigste kampioenstitel alsjeblief.


De finale van de Copa del Rei werd echter met 5-4 verloren van Club Natació Sabadell en ook in de Super Cup moest C.N. Barcelona zijn meerdere erkennen in Club Natació Sabadell dat met 8-5 won.

De winnaars: James Stanton, Sergi Pedrerol, Daniel Cércols, Óscar Rey, Daniel Ballart, David Palma, Mathieu Peisson, Enric Moreno, Gustavo Marcos, José María García, Julián García, Jordi Millán en Marc Guimerà.

De vrouwen van Club Natació Sabadell vierden hun vijfde landstitel en vierde Copa del Reina. De bekerfinale werd met 10-5 gewonnen van CN Mediterrani.

De winnaars: Patricia del Soto, Anna Lafon, Samantha Miquel, Jennifer Pareja, Laura Vizcaino, Mercedes López, Mónica Santos, Sara Dominguez, Alba Balada, Cristina López, Olga Domènech, Mari Carmen García, Matilde Ortiz en Eva Carreras.

Het Spaanse zevental won de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete reeds voor de negende keer, Rusland werd tweede, Hongarije derde.

Zweden

Na heel wat jaren nog eens een titel voor Stockholms KK in Zweden.

Järfälla Simsällskap haalde zijn tweede opeenvolgende titel bij de vrouwen.

Zwitserland

Twee opeenvolgende maar ook laatste kampioenstitel voor SC Schaffhausen in Zwitserland.

Amerika 

Argentinië

Geen titelkamp in Argentinië.

Brazilië

Het Braziliaans kampioenschap ging voor de elfde keer naar Botafogo dat in de finale met 5-4 de betere was van Pinheiros.

Eerder had Botafogo de Futebol e Regatas ook voor de derde keer de beker gewonnen .

Bij de vrouwen de dubbel voor Esporte Clube Pinheiros.

Canada

In Canada de enige titel ooit voor de Calgary Torpedoes. 

De vrouwen van Club Aquatique Water-Polo Montreal haalden hun vijftiende kroontje, vijf jaar na het vorige.

Peru

De Peruviaanse competitie werd voor het eerst door Aquatica Sports Center La Molina gewonnen. 

Verenigde Staten

Tweeëndertigste landstitel voor New York Athletic Club in de Verenigde Staten.

Eerste kampioenenbal voor de vrouwen van San Diego Shores.

Lage score in de finale van het NCAA kampioenschap bij de mannen. University of Southern California won het pleit met 3-2 van Stanford University.

Amerikaanse NCAA titel voor de vrouwenploeg van de UCLA Bruins, die het in de finale met 4-3 haalde van Stanford University. UCLA sloot het seizoen af met 33 overwinningen en geen enkele nederlaag, een nieuw Amerikaans record.


D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, werd voor de vierde keer op rij door Tony Azevedo (1981-) gewonnen, die aan de Stanford University studeerde. Met het zevental van die Universiteit won hij in 2000 en 2001 het NCAA kampioenschap. De Amerikaanse coach selecteerde hem voor de Olympische Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Dat hij de netten verduiveld goed wist hangen getuigen de records die hij neerzette, 15 treffers tijdens de Olympiade van 2004, 68 tijdens zijn eerste jaar aan de Universiteit, 95 tijdens zijn laatste jaar op de middelebare school en 332 voor zijn vierjarige carrière bij Stanford. Hij verstigde nog een ander record, hij kreeg de prestigieuze Peter J. Cutino Award elk van de vier jaar dat hij op Stanford studeerde. Nadat hij was afgestudeerd in 2004 trok hij naar Italië waar hij een professioneel contract kreeg aangeboden door Bissolati Cremona, dat hem in de top 10 van best betaalde waterpolospelers bracht. Tijdens zijn derde seizoen met de Italiaanse ploeg lukte hij 63 doelpunten. In 2007 was hij met vijf treffers in de finale van het WK in Melbourne verantwoordelijk voor de 8-4 winst over Australië en op de Spelen van 2008 in Beijing won hij met het Amerikaans zevental zilver. In clubverband speelde hij ook voor VK Jug Dubrovnik en VK Primorac Kotor en hij sloot tenslotte aan bij de New York Athletic Club.


Bij de vrouwen ging de trofee naar Natalie Golda (1981-), die aan de University of California, Los Angeles studeerde. Ze werd als een van de beste waterpolospeelsters terw erled beschouwd en won met de Amerikaanse ploeg brons op de Olympische Spelen van 2004 in Athene en zilver op die van 2008 in Beijing. In 2003 haalde ze goud op het WK en twee jaar later zilver. In haar eerste jaar op de Universiteit potte ze 24 goals, het jaar nadien 37, in haar derde jaar was ze goed voor 50 treffers en het laatste jaar beëindigde ze met 47 potten. In 2006 trok ze de plas over om in Griekenland prfessioneel waterpolo te gaan spelen bij ANC Glyfada.

Vijfde opeenvolgende overwinning van de Amerikaanse vrouwenploeg in de Holiday Cup, die dit keer in het Californische La Jolla betwist werd. Italië op rang twee, Rusland eindigde als derde.

Australië

Australië

Derde Australische kampioenstitel voor de Sydney University Lions.

Bij de vrouwen verdedigden de Fremantle Marlins met succes hun titel van het jaar voordien.

Op de derde Tom Hoad Cup voor mannen in Perth verdedigde het Australische Fremantile Mariners het goud van het jaar voordien met succes. Het Hongaarse Vasas Boedapest eigende zich het zilver toe, brons was voor het Chinese Guangdong.

Afrika

Tunesië

In de Tunesische competitie hernieuwde Avenir sportif de La Marsa zijn zege van het jaar voordien en bracht daarmee zijn totaal op zeven.

Azië

Turkije

Zilveren jubileum voor Galatasaray WP, het won reeds zijn vijfentwintigste landstitel.

<< 2004 - OS
>> 2006