Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2003

Wereldkampioenschap

Mannen

De mannen speelden hun WK in Barcelona. Hongarije versloeg Italië in de finale met 11-9 na verlengingen, brons was voor Servië-Montenegro na de 5-3 winst tegen Griekenland.

De Hongaarse winnaars: Tibor Benedek, Peter Biros, Rajmund Fodor, Istvan Gergely, Tamas Kasas, Gergely Kiss, Norbert Madaras, Tamas Molnar, Zoltan Sczeci, Barbabas Steinmetz, Tamas Varga, Zsolt Varga en Attila Vari


De Italiaan Roberto Calcaterra (1972 -) werd uitgeroepen tot beste speler van het tornooi.


Denis Šefik (1976-) van Servië-Montenegro werd bekroond als beste goalie.


Aleksandar Šapić (1978-) van Servië-Montenegro scoorde met veertien stuks de meeste treffers.

Vrouwen

De vrouwen betwistten hun WK in Barcelona waar Amerika Italië klopte met 8-6, terwijl Rusland Canada van het brons hield met een 9-7 overwinning.

De winnaars: Robin Beauregard, Margarer Dingeldein, Gabrielle Domanic, Ellen Estes, Jacqueline Frank, Natalie Golda, Ericka Lorenz, Heather Moody, Heather Petri, Nicolle Payne, Amber Stachowski en Brenda Villa.

World League

De tweede in New York betwiste World League was voor Hongarije dat Italië in de finale met 13-8 versloeg, terwijl de Verenigde Staten brons haalden na de 12-9 overwinning op Servië-Montenegro.


Thuisspeler Tony Azevedo (1981-) werd topschutter met twaalf treffers.

Europees Kampioenschap

Mannen

Tijdens de EK-finale voor mannen in het Sloveense Kranj, moest de politie ingeschakeld worden om de toeschouwers na de 9-8 overwinning van Servië tegen Kroatië tot bedaren te brengen.

Het winnende Servië: Nikola Kuljaca, Slobodan Nikic, Eivko Kolic, Vanja Udovicic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Viktor Jelenic, Vladimir Gojkovic, Aleksandar Ciric, Aleksandar Sapic, Vladimir Vujasinovic, Predrag Jokic, Boris Zlokovic, Filip Filipovic en Denis Sefik.


Het winnende doelpunt werd in het eerste extra time door Aleksandra Sapic (1978-) gescoord, die in die finale vier treffers liet optekenen

Clubmaat Vladimir Vujasinovic (1973-) scoorde tweemaal. Kroatië stond bij ingaan van het laatste kwartje 7-5 voor en leidde nog steeds tot Aleksandr Circic (1977-) twee minuten van het einde de gelijkmaker nette voor Servië/Montenegro. Voor het brons vernederde Hongarije Rusland met 12-6.

Vrouwen

De spannende strijd tussen de Italiaanse en Hongaarse vrouwen kende een verder verloop op het EK van 2003 in het Sloveense Llubljana. Italië veroverde de Europese titel met een nipte 6-5 in de finale. Halfweg stonden beide ploegen 4-4 gelijk, maar midden het vierde kwartje scoorde Melania Grego (1973-) eerst op penalty en daarna met een afstandsschot.

De Italiaanse Guisy Letzia Malato (1971-) werd uitgeroepen tot de beste speelster van het tornooi en de Hongaarse Ildiko Zirighne Sos (1976-) als beste doelvrouw. Voor het brons versloeg Rusland Nederland met 7-6.

De gouden Italiaansen: Francesca Conti, Martina Miceli, Carmela Allucci, Silvia Bosurgi, Gabriella Sciolti, Manuela Zanchi, Tania Di Mario, Cinzia Ragusa, Giusi Malato, Alexandra Araujo, Maddalena Musumeci, Melania Grego, Noemi Toth, Daniela Lavorini en Erika Lava

Universiade

Winst voor Hongarije op de Universiade, Servië Montenegro haalde zilver, Australië brons.

Panamerikaanse Spelen

Mannen

Het goud op de Panamerikaanse Spelen was opnieuw weggelegd voor de Verenigde Staten. In de finale in Santa Domingo op de Dominikaanse Republiek haalden de Amerikanen het met 13-7 van Brazilië. Brons was weggelegd voor Canada dat Puerto Rico met 15-4 afdroogde.

Vrouwen

Ook de Amerikaanse vrouwen veroverden het goud, zij versloegen in de Panamerikaanse finale Canada met 7-3 en Brazilië haalde het brons dank zij de 6-5 winst over Cuba.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

De junioren van Servië-Montenegro wonnen de wereldtitel in Napels voor Hongarije en gastland Italië.

Vrouwen

In Calgary wonnen de meisjes van gastland Canada de titel. De Verenigde Staten haalden zilver, Spanhe het brons.

Europabeker

Mannen

De European Champions League werd door Pro-Recco Genova gewonnen, dat Honved Boedapest in de finale met 9-4 afdroogde. Mladost Zagreb klopte Spandau Berlijn met 6-5 voor het brons.

De Italiaanse winnaars: Alberto Angelini, Tibor Benedek, Daniele Bettini, Alessandro Calcaterra, Alessandro Caliogna, Massimiliano Ferretti, Alberto Ghibellini, Luca Giustolisi, Danilo Ikodinovic, Simone Mina, Paolo Petronelli, Jesús Rollán, Vladimir Vujasinovic

De voor het laatst betwiste Europese beker van de bekerhouders ging naar het Italiaanse CN Posillipo Napoli dat Vasas Budapest in eigen bad met 10-10 in bedwang hield, maar thuis met 4-3 won.

Systema Leonesa Brescia maakte het Italiaanse bekersucces compleet door voor het tweede opeenvolgende jaar de LEN Cup te veroveren, dit keer moesten de landgenoten van Rari Nantes Florentia eraan geloven.

In de Super Cup finale versloeg Pro Recco de landgenoten van Systema Leonesa Brescia met 6-5.

Vrouwen

Drie jaar na de eerste een nieuwe Europese titel bij de landskampioenen voor het Griekse ANC Glyfada, dat in de finale de Hongaren uit Dunajvàrosa achter zich hield. Brons was weggelegd voor het Russische Uralochka Zladoust dat sterker was dan Orizzonte Catana, de winnaar van het jaar voordien.:

De Griekse ploeg: Antoniou, Bonou, Dimitrokali, Georgia Elinaki, Iosifidou, Kalogera, Angeliki Karapataki, Kozoboli, Krokodeilou, Makarona, Antonia Moraiti, Aikateriu Oikonomopoulou, Amalia Paterou en Coralie Simmons.

Stadsgenoot Vouliagmeni NC Athena maakte het Griekse succes compleet door de LEN Trophy te winnen, het hield het Russische SKIF-MFP Moskva af.

Europa

België

Belgische titel voor DM Mouscron.

De beker was voor Antwerpse Zwemclub Scaldis.

Bulgarije


In Bulgarije won United Sports Club Slavia de nationale beker.

Denemarken

De Deense competitie werd voor de zeventiende keer door SK GF Frem Odense gewonnen.

Nieuwe winnaars in de vrouwencompetitie, Århus Studenternes Svømmeklub trok dit keer aan het langste eind.

Duitsland

Vierentwintigste Duitse titel voor Wasserfreunde Spandau 04 Berlin.

Vijf jaar na de vorige een tweede bekerwinst voor de mannen van Waspo Hannover-Linden.

Vierde kampioenschap op rij voor de vrouwen van SV Blau-Weiss Bochum, die de dubbel lukten dank zij de winst in de bekerfinale. 

De Duitse sportwetenschapper Jürgen Kozel (1942-) schreef het boek 'Wasserball Ausbildung un Training'. Kozel was in het seizoen 1974-75 trainer van de Duitse nationale ploeg.

Finland

Negende Finse titel voor Kuopion Uimaseura.

Vijfde kampioenschap op rij voor de vrouwenploeg van Sentterit.

Frankrijk

In Frankrijk werd het kampioenschap in de hoogste reeks door Olympic Nice gewonnen, voor de zevende keer al op rij. Maar ook de bekerfinale werd voor de vijfde keer gewonnen.

Bij de vrouwen won ASPTT Nancy het Franse kampioenschap voor de negende keer.

Griekenland

Olympiacos Water Polo Club Piraeus won de Griekse titel voor de twintigste keer. In de bekerfinale naaide het nadien het zevental van NC Chania een 14-5 om de oren.

De vrouwen van Nautical Club of Vouliagmeni vierden hun vijfde titel.

De zesde editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), ging dit keer naar Servië-Montenegro.

De vierde Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen, werd opnieuw door Australië gewonnen, voor Griekenland en Italië.

Groot-Brittannië

Haasje over, dit keer trok Oxford met 10-6 aan het langste eind tegen Cambridge.

Zware nederlaag voor de vrouwen van Oxford, ze moesten 16-3 slikken.

Vierde Engelse titel voor  Lancaster City Water Polo, dat ook voor de vijfde keer het ASA Club Senior Championship won.

Mike Cowburn van Tyldesley kroonde zich met 62 treffers tot topschutter wat hem de Peter Olson Trophy opleverde.

Hongarije

Budapesti Honvéd Sport Egyesület won voor de derde opeenvolgende keer het Hongaars kampioenschap.De eerste partij tegen Vasas SC Budapesti werd met 13-10 gewonnen, de tweede met 6-7 verloren, maar de twee volgende overwinningen met 13-10 en 9-7 leverden de derde titel op.

De kampioenen: Attila Bárány, Miklós Bereczki, Péter Biros, Rajmund Fodor, Ottó Frikk, István Gergely, Gergely Kiss, Olivér Kovács, Zoltán Kovács, Tamás Molnár, Sándor Sugár, Márton Szívós, Imre Tóth en Attila Vári.

De beker ging voor de vijfde keer naar Budapesti Vasutas Sport Club, het won de finale met 7-6 van Vasas SC Budapest.

Bij de vrouwen bleef Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesület heersen, met een derde opeenvolgende titel en beker. Na een onderbreking van drie jaar knoopte de Hongaarse bond terug aan met play-offs. In die 'best of five' haalde Dunaújvárosi Főiskola het van Vasas Budapest met 11-8, 11-3 en 17-6.

De negende editie van de Unicum-kupák ging opnieuw naar Hongarije, dat Servië-Montenegro met 11-7 versloeg op de tweede dag en daarna de twee resterende wedstrijden won met 14-7 tegen Australië en 12-8 tegen de Verenigde Staten. Servië-Montengero eindigde tweede, de Verenigde Staten als derde.

Ierland

Half Moon SWC won de Ierse beker voor de veertiende keer.

De vrouwenploeg van Cathal Brugha Club verdedigde met succes de eerste bekerwinst van het jaar voordien.

Italië

In Italië haalde Leonessa Brescia verrassend zijn allereerste kampioenstitel. De competitie werd afgewerkt in twee reeks van acht, waarna de twee beste ploegen van elke reeks een halve finale speelden en de winnaars hiervan kwamen uit in de 'best of five'. Brescia plaatste zich verrassend tegen Pro Recco en die play-offs waren een pareltje op het vlak van suspens. Leonessa ging met 10-12 en 11-12 winnen in het bad van Pro Recco. Pro Recco versloeg Leonessa dan weer in het bad van Brescia met 9-11 en 9-11. De beslissende vijfde wedstrijd in het thuisbad van Pro Recco was er eentje om duimen en vingers af te likken. Na vier keer zeven minuten was het gelijk, na verlengingen nog steeds dus moest er voor het gouden doelpunt gespeeld worden en daarin trof Leonessa Brescia het eerste raak, 13-14 was de eindstand.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

De vrouwenploeg van Catana won haar twaalfde titel op rij.

Kroatië

Het Kroatische kampioenschap werd voor de negende keer door HAVK Mladost Zagreb gewonnen. Een eigenaardige competitie dit keer, want zowel Zagreb als tegenstander Jug Dubrovnik wonnen hun thuiswedstrijden, Dubrovnik met 11-8 en 14-9, Zagreb met 9-6 en 11-10. Eigenaardig genoeg eindigde de beslissende partij op 5-0 forfait cijfers.

Vaterpolski klub Jug Dubrovnik veroverde zijn derde nationale beker, dank zij 11-6 en 8-6 overwinningen op Jadran Split.

Derde opeenvolgende landstitel voor de vrouwenploeg van ŽVK POŠK Split, opnieuw kwamen slechts drie ploegen opdagen. Voor POŠK een drie op drie met een doelsaldo van 50-8.

Later pikte POŠK Split voor de tweede keer ook de beker mee.


Montovjerna was de sterkste in de Wild League, in dit in volle zee betwiste tornooi in Dubrovnik eindigde Copacabana als tweede na het 7-5 verlies in de finale.

Litouwen


Vilniaus „VSM-Baltic-Amadeus“ verdedigde met succes zijn eerste titel van het jaar voordien en won voor de derde keer de bekerfinale.

Malta

Drieëntwintigste zege van Sliema ASC in de zomercompetitie.

In Malta een vierde zege op rij voor Sirens en opnieuw was Sliema ASC de verliezende partij, de finale eindigde op 7-5.


Neptunes Water Polo Club won de wintertitel voor de vierde keer.

Nederland

Twaalfde dubbel voor AZC Alphen aan de Rijn in Nederland.

Bij de vrouwen een tweede titel voor Het Ravijn.

Tweede bekerwinst voor de vrouwen van Polar Bears Ede.

Oostenrijk

USV Paris Lodron Salzburg hernieuwde met succes de eerste titel van het jaar voordien.

Polen

LSTW  Lodz verdedigde met succes de eerste titel van het jaar voordien.

Portugal

De Portugese titel ging voor de elfde keer naar Sport Comércio e Salgueiros Porto.

Bij de vrouwen een eerste kampioenviering voor de stadsgenoten van Clube Fluvial Portuense.

Roemenië

Twaalf stuks al voor Echipa Rapid Bucuresti. 

Rusland

Na drie jaar onderbreking een derde kroontje voor Spartak Volgograd.

Bij de vrouwen een nieuwe naam op het palmares, Kinef Kirishi won zijn eerste titel.

Schotland

Dunfermline haalde de Schotse beker binnen na de 11-5 overwinning tegen Renfrew in de finale.

Servië-Montenegro


Jadran Herceg Novi was de nieuwe landskampioen in Servië/Montenegro.

De Servische mannenploeg vertegenwoordigde Servië in het internationale waterpolowedstrijden en werd gecontroleerd door de Waterpolo Vereniging van Servië. Tot februari 2003 was het bekend als het Joegoslavisch zevental en tot juni 2006 als waterpoloteam van Servië/Montenegro. Daarna verklaarde Servië zijn onafhankelijkheid

Slovenië

Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj was al voor de tiende keer aan het feest.

Slowakije

KVP NCHZ Nováky veroverde zijn negende landskroontje en negende beker.

Een zesde landstitel voor de vrouwen van PVK Vrútky, met een tweede bekerwinst meteen ook de tweede dubbel.

Spanje

C.N. Atlètic-Barceloneta won zijn vijfde Spaanse titel en haalde de Super Cup binnen na 13-9 winst tegen CN Barcelona.

De winnaars: Ángel Luis Andreo, Víctor García, Daniel Moro, Thomas Whalan, Albert Español, Alfons Cánovas, Gabriel Hernández, Iván Moro, Jordi Sans, Javier Sánchez-Toril, Karol Baco, Josep Picas en David Martín.

De finale van de beker werd echter met 8-6 verloren van stadsgenoot C.N. Barcelona.

De winnaars: Iñaki Aguilar, Daniel Esforzado, Pedro García, Ricardo Rocha Perrone, Guillermo Molina, Gavin Nicholas, Felipe Rocha Perrone, Mijail Cruz, Iván Ernesto Pérez, Thomas Walan, Ferran Pascual, Xavier García, Daniel García.

De vrouwen van Club Esportiu Mediterrani Barcelona haalden hun tiende titel en vijfde beker. De bekerfinale tegen CN Ondarreta Alcorcón was met 6-5 een dubbelthe op zijn kant.

De winnaars: Laura Maqueda, Belén Sánchez, Helena Fusté, Mariona Ribera, Laura Martínez, Sònia Rebordosa, Asunción Pérez, Anna Pardo, Anna Ramírez, Elisabeth Fuentes, Elisabeth Gazulla, María del Mar Parera, Anna Salcedo.

De Spaanse ploeg won de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete reeds voor de achtste keer, Roemenië was tweede en het Spaanse B-team derde.

Zwitserland

In Zwitserland verlengde SC Kreuzlingen zijn titel van het jaar voordien, de derde al.

Amerika

Argentinië

Een eerste Argentijnse titel voor Gimnasia y Esgrima de Rosario

Brazilië

Fluminense uit Rio de Janeiro bracht zijn aantal landstitels op achtentwintig.

Esporte Clube Pinheiros won dee Braziliaanse bekerfinale.

Canada

Pacific Storm Water Polo Club haalde zijn vijfde opeenvolgende titel in Canada, hun vrouwenploeg de enige titel ooit.

Peru

Vijfde kroontje voor Club de Regatas Lima in Peru

Verenigde Staten

De titel in de Verenigde Staten was weggelegd voor het Amerikaanse World University Games Team, een nationale selectie van de beste universitaire spelers die de nationale kleuren moesten verdedigen op de Wereld Universiade. Eigenlijk een vertekening van een nationale titelstrijd, maar wel uitstekend als voorbereiding op een internationale competitie.

De vrouwencompetitie werd door Stanford gewonnen.

University of California had in de finale van het NCAA kampioenschap twee verlengingen nodig om Stanford University met 9-7 af te schudden.

De vrouwenploeg van UCLA versloeg Stanford University in de finale van het Amerikaanse NCAA kampioenschap en veroverde daarmee zijn tweede titel. Half wedstrijd stonden de Bruins nog 0-2 in het krijt, maar een denderend slotoffensief leverde een 4-3 winst op.


D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, was opnieuw voor Tony Azevedo (1981-), die aan de Stanford University studeerde. Met het zevental van die Universiteit won hij in 2000 en 2001 het NCAA kampioenschap. De Amerikaanse coach selecteerde hem voor de Olympische Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Dat hij de netten verduiveld goed wist hangen getuigen de records die hij neerzette, 15 treffers tijdens de Olympiade van 2004, 68 tijdens zijn eerste jaar aan de Universiteit, 95 tijdens zijn laatste jaar op de middelebare school en 332 voor zijn vierjarige carrière bij Stanford. Hij verstigde nog een ander record, hij kreeg de prestigieuze Peter J. Cutino Award elk van de vier jaar dat hij op Stanford studeerde. Nadat hij was afgestudeerd in 2004 trok hij naar Italië waar hij een professioneel contract kreeg aangeboden door Bissolati Cremona, dat hem in de top 10 van best betaalde waterpolospelers bracht. Tijdens zijn derde seizoen met de Italiaanse ploeg lukte hij 63 doelpunten. In 2007 was hij met vijf treffers in de finale van het WK in Melbourne verantwoordelijk voor de 8-4 winst over Australië en op de Spelen van 2008 in Beijing won hij met het Amerikaans zevental zilver. In clubverband speelde hij ook voor VK Jug Dubrovnik en VK Primorac Kotor en hij sloot tenslotte aan bij de New York Athletic Club.


Bij de vrouwen ging de trofee naar Jackie Frank (1980-), die net als Azevedo aan de Stanford University studeerde. Ze was keeper van zowel haar Universitair zevental als van het Amerikaanse team. In 2004 veroverde ze brons op de Spelen van Athene. Datzelfde jaar was ze ook de vedette tijdens de finale van de World League tegen Hongarije. Na de reglemantaire speeltijd stonden beide ploegen gelijk en ook de verlengingen konden geen winnaar aanduiden. In de strafworpen die daarop volgden ranselde ze de beslissende uit haar kooi waardoor de Verenigde Staten het goud wonnen. Daarna stopte ze een jaartje met waterpolo om een kindje te krijgen, maar nadien werd ze weer voor het nationaal team opgeroepen.

Na het tussenstapje van het jaar voordien in Palo Alto, gaven de vrouwenploegen opnieuw present in Los Alamitos, het Californische plaatsje waar de Holiday Cup het leven zag. De Verenigde Staten wonnen het kleinood voor de vierde keer op rij, dit keer won Italië het zilver en Canada het brons.

Australië

Australië

In Australië verdedigden de Sydney University Lions hun eerste titel van het jaar voordien met succes.


In het Australische Perth werd de eerste Tom Hoad Cup betwist, een tornooi voor mannenploegen door de Melville Water Polo Club georganiseerd als eerbetoon aan Tom Hoad (1940-), die Australië drie keer als speler vertegenwoordigde op Olympische Spelen. Deze eerste editie werd door het Italiaanse Rari Nantes Florentina gewonnen, voor het Australische Fremantile Mariners en het Kroatische Medvescak.

Azië

Asian water Polo Clubs Championships

In de eigen hoofdstad Teheran won het Iraanse Zob Ahan Isfahan de vierde editie van het Asian Water Polo Clubs Championships.

Turkije

In Turkije een vierentwintigste zege van Galatasaray WP in de titelstrijd.

Afrika

Tunesië

Nadat de competitie opnieuw drie jaar had stilgelegen prikte Dauphins de Tunis voor het eerst zijn naam op de tabellen.<< 2002
>> 2004