Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2002

World League

De eerste FINA World League voor mannen werd in 2002 in het Griekse Patras betwist en gewonnen door Rusland, dat Spanje in de finale versloeg met 10-8, Hongarije haalde brons dank zij de 13-6 overwinning op Griekenland.

Spanjaard Gabriel Hernandez Paz (1975-) en Hongaar Tibor Benedek (1972-) troffen 34 keer raak, waarmee ze zich tot topschutters kroonden

Wereldbeker

Mannen

De Wereldbeker bij de mannen werd in Belgrado betwist en werd dit keer door Rusland gewonnen, in de finale klopte het Hongarije met 10-9. Voor de derde plaats versloeg Joegoslavië het Italiaans zevental met 6-4.

De winnaars: Aleksandar Ciric, Danilo Ikodinovic, Nikola Janovic, Viktor Jelenic, Nikola Kuljaca, Aleksandar Šapic, Dejan Savic, Denis Šefik, Petar Trbojevic, Vanja Udovicic, Vladimir Vujasinovic, Nenad Vukanic en Boris Zlokovic.


Tamás Kásás (1976-) scoorde dertien treffers waarmee hij topschutter werd, nadien kreeg hij ook de trofee van Most Valuable Player.


De Rus Nikolai Maksimov (1972-) werd uitgeroepen tot beste doelverdediger van het tornooi.

Vrouwen


De vrouwen tekenden voor de Wereldbeker present in Perth, waar Hongarije in de finale met 8-7 de betere was van de Verenigde Staten. Canada eindigde op rang drie dank zij een 6-5 overwinning op Rusland.

Aziatische Spelen

In het Zuid-Koreaanse Busan derde Aziatische titel op rij voor Kazakhstan. De finale tegen Japan eindigde op een gelijkspel, 8-8 na de reguliere speeltijd en 10-10 na de verlengingen. Bij het nemen van de strafworpen miste Japan en wonnen de Kazakken het goud met 14-15. In de kleine finale haalde China het met 10-6 van Iran.

De winnaars: Alexandr Shvedov, Sergey Drozdov, Alexandr Gaidukov, Sergey Gorovoy, Askar Orazalinov, Ivan Zaitsev, Alexandr Shidlovskiy, Alexandr Kuzov, Yevgeniy Zhilyayev, Artemiy Sevostyanov, Yuriy Smoloviy, Damir Temyrkhanov en Alexandr Polukhin.

Commonwealth Water Polo Championship

Voordien was dit waterpolokampioenschap een onderdeel van de Commonwealth Games, maar vanaf 2002 maakte het er geen deel meer van uit al werden beide nog samen betwist.

Mannen

Bij de mannen was Canada de sterkste met Australië op rang twee en Engeland als derde.

Vrouwen

Bij de vrouwen won Australië in Manchester het goud, voor Canada en Engeland.

Central American and Caribbean Games

Grote verrassing in San Salvador op de zestiende editie van de Central American and Caribbean Games, Cuba dat de vorige edities beheerste kwam zelfs niet op het podium. Dit keer won Mexico voor Puerto Rico en Colombia.

Europabeker

Mannen

De European Champions League ging verrassend naar het Griekse Olympiakos Piraeus, dat Honved Boedapest in de finale met 9-7 versloeg. Voor de derde plaats versloeg Posillipo Napels Jug Dubrovnik met 8-7.

De winnaars: Nicolaos Deligiannis, John Evangelos, Themis Hatzis, Theodoros Hatzitheodorou, Theodoros Kalakonas, Dim Kravaritis, Lappas, Arsenis Maroulis, Athanasios Platanitis, Giorgos Psihos, Ioannis Thomakos, Petar Trbojevic, Antonis Vlontakis en Gerasimos "Makis" Voltirakis.

Vásas Plaket Budapest won de Europese beker voor bekerhouders, thuis klopte het Mladost Zagreb met 6-3 en in Kroatië ging het met 7-5 verliezen. Een doelpuntje op overschot leverde goud op.

De LEN Cup werd weggesnoept door het Italiaanse Systema Leonessa Brescia, het klopte de landgenoten van Pro Recco in de finalestrijd.

De SuperCup werd na zes jaar nieuwe leven ingeblazen en ook met een unieke finale in plaats van heen- en terugwedstrijd. Het Griekse Olympiacis Piraeus haalde het met 6-5 tegen Vasas Budapest.

Vrouwen

Het Italiaanse Orizzonte Catania verdedigde met succes zijn Europese titel van het jaar voordien en meteen de vierde in totaal. In de finale moest het Russische Uralochka Zlatoust er aan geloven, voor het brons versloeg het Griekse Glyfada het Hongaarse Dunaujvàrosi.

De Italiaanse winnaars: Silvia Bosurgi, Chiara Brancati, Marni Colquhoun, Cristina Conti, Ann Dow, Yvett Higgins, Giusi Malato, Tania di Mario,  Marina Mure, Maddalena Musumeci, Francesca Pavan, Cinzia Ragusa en Moira Vaccalluzzo.

Een andere Italiaanse vrouwenploeg Gifa Città di Palermo schitterde in de Europabeker voor bekerhouders, het versloeg het Russische SKIF-MFP Moskva in de finale.

LEN Junior Water Polo European Championship

Mannen

Zesde Europese titel en vierde op rij voor de Joegoslavische junioren. In Bari waren ze beteren van Hongarije en gastland Italië.

Vrouwen

De Griekse meisjes zorgden voor een total verrassing, in Porto haalden ze goud, Hongarije het zilver en Spanje het brons.

Europees B-kampioenschap

Mannen

Polen was dit keer de sterkste in het Europees B-kampioenschap, in Stockholm was het de beter van Ukraïne en Malta.

Vrouwen

De vrouwen tekenden present in Praag en hier ging Tsjechië met het goud lopen.

Europa

België

De Belgische titel en de nationale beker gingen in 2002 naar DM Mouscron.

Denemarken

In Denemarken bleef het succes van SK GF Frem Odense voortduren, de zestiende titel al.

Bij de vrouwen verlengde Mix Chicks (KVIK/USG/Hermes) København zijn eerste titel van het jaar voordien.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin haalde zijn drieëntwintigste titel binnen en negentiende beker.

De vrouwenploeg van SV Blau-Weiss Bochum won haar derde kampioenstitel en eerste nationale beker.

Finland

De Finse titelstrijd ging voor de achtste keer naar Kuopion Uimaseura.

De vrouwen van Sentterit veroverden hun vierde opeenvolgende titel.

Frankrijk

Vijfde Franse titel op rij voor Olympic Nice, dat met een vierde nationale beker de Franse waterpolowereld bleef domineren.

Achtste vrouwentitel voor ASPTT Nancy.

Griekenland

Negentien titels in Griekenland voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus. Het zevental won nadien ook de beker dank zij de 10-9 zege over Nautikos Omilos Vouliagmeni na verlengingen.

Zesde kampioenenbal voor de vrouwen van Athletic Nautical Club of Glyfada.

Derde Griekse overwinning in de vijfde editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996).

De derde uitgave van de Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen, werd door Hongarije gewonnen, voor Italië en de Verenigde Staten.

Groot-Brittannië

Cambridge haalde het opnieuw tegen Oxford na vijf opeenvolgende nederlagen, eindscore 9-4 .

Ook de vrouwen versloegen Oxford met 16-9.

Vijfde nationale titel voor Lancaster City.


Vijfde overwinning in de Peter Olson Trophy van Colin Burgess, de speler van Lancaster knalde er dit keer 74 binnen.

Vierde overwinning van Lancaster City in het ASA Club Senior Championship.

Hongarije

In Hongarije veroverde Budapesti Honvéd Sport Egyesület zijn tweede titel op rij.Net als het jaar voordien was Budapesti Vasutas Sport Club de tweede finalist en dat team won met 9-7 en 10-6 de twee eerste wedstrijden van de 'best iof five'. Honvéd herpakte zich echter en haalde met 7-5, 10-9 en 11-9 het laken naar zich toe.

De kampioenen: Attila Bárány, Miklós Bereczki, Péter Biros, Gábor Gombos, Gábor Jäger, Gergely Kiss, Olivér Kovács, Zoltán Kovács, Balázs Pelle, Tamás Molnár, Sándor Sugár, Márton Szívós, Attila Takács en Imre Tóth.

Door een 9-8 zege tegen Ferencváros Torna Club Budapest na verlengingen won Vasas Sport Club Budapesti zijn twaalfde beker.

Bij de vrouwen herhaalde Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesület  de stunt van het jaar voordien en lukte meteen ook zijn tweede dubbel titel/beker.

De heerschappij van Hongarije in de Unicum-kupák bleef duren, ook de achtste editie werd binnengehaald. In de beslissende wedstrijd versloegen de Magyaren Joegoslavië met 7-5. Italië eigende zich het brons toe. 

 

Cover van het boek 'Gyarmati sors avagy egy bal kéz története', dat Peterdi Pal (1925-2000) in 2002 schreef over het leven en de prestaties van de volgens hem grootste waterpolospeler en -coach Dezso Gyarmati (1927-2013).

 

Peterdi Paul (1925-2000) was een Hongaarse sportjournalist, komiek en schrijver die in zijn jeugdjaren ook atleet en coach was.


Dezso Gyarmati (1927-2013) nam vijfmaal deel aan Olympische Spelen: 1948, 1952, 1956, 1960 en 1964, waarop hij met het Hongaars zevental drie gouden, een zilveren en een bronzen medaille won. Hij werd 108 keer geselecteerd voor de nationale ploeg en in competitieverband speelde hij bij Újpesti Torna Egylet, Budapesti Dózsa en Ferencvárosi Torna Club. Na zijn spelerscarrière werd hij coach van de Hongaarse ploeg die hij op de Olympische Spelen van 1972, 1976 en 1980 begeleidde. Hij was getrouwd met Éva Székely (1927-) die in 1952 goud haalde op de 200m schoolslag tijdens de Olympische Spelen van Helsinki. Hun dochter Andrea Gyarmati (1954-) zwom zich in de kijker tijdens de Olympiade van München in 1972 met zilver op de 100m rug en brons op de 100m vlinderslag. Van dat laatste nummer haalde ze ook het wereldrecord naar zich toe.

Ierland

Dertiende Ierse bekerwinst voor Half Moon SWC.

Bij de vrouwen een eerste bekerwinst voor Cathal Brugha Club.

Italië

Posillipo Napoli haalde zijn negentiende titel binnen in Italië, de vorige dateerde toch al van acht jaar geleden. Zoals zo vaak in het verleden gooide de Italiaanse bond de competitie nog maar eens overhoop. Dit keer een voorronde met vier reeksen van vier ploegen. De beste twee van elke reeks werkten daarna een competitie af, gewonnen door Posillipo met drie punten voorsprong op Pro Recco. Waarna de play-offs volgden en in die 'best of five' won Pro Recco de drie eerste wedstrijden van Posillipo Napoli met 10-8, 9-4 en 9-7.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

De meisjes van Catana waren de elfde keer aan het feest.

Kroatië

Achtste Kroatische titel en vierde nationale beker voor HAVK Mladost Zagreb. In competitieverband werd Jug Dubrvnik in de 'best of three' met 11-9 en 9-8 geklopt.

De beker ging voor de tweede keer naar Vaterpolski klub Jug Dubrovnik dat thuis met 12-7 won van Vaterpolski klub Primorje Rijeka en daarmee voldoende doelpunten voorsprong had om de 10-8 nederlaag in Rijeka te ondergaan.

In de vrouwencompetitie hernieuwde ŽVK POŠK de eerste titel van het jaar voordien, bovendien graaide het voor het eerst ook de beker mee.


In de Wild League, die in volle zee voor de kusten van Dubrovnik werd betwist door amateurteams, ging Spilja '94 Dance met het goud lopen na de 8-7 overwinning in de finale tegen KIKS 04.

Litouwen


Eerste nationale titel voor Vilniaus „VSM-Baltic-Amadeus“.

Ook eerste bekerwinst voor Kauno „Dainava“.

Malta

Tweeëntwintigste zomertitel voor Sliema ASC in Malta.

Derde wintertitel voor Neptunes Water Polo Club.

Derde opeenvolgende zege voor Sirens in de Maltese President's Cup, voor de derde keer kreeg Sliema ASC het nakijken, dit keer met 7-5.

Montenegro

Na zestien jaar een tweede titelvan Montenegro voor VK Primorac Kotor, dat ook de bekerfinale won. 

Nederland

Dertiende Nederlandse titel voor AZC Alphen aan de Rijn.

De beker verhuisde naar De Robben Hilversum.

Bij de vrouwen een nieuwe naam op het palmares, Polar Bears Ede won meteen ook de dubbel.

Oostenrijk

Nog maar eens een nieuwe naam in Oostenrijk, met een eerste titel voor USV Paris Lodron Salzburg. dat na 2000 en 2001 ook voor de derde keer de beker binnenhaalde.

Polen

In Polen nam LSTW  Lodz het heft in handen, de eerste titel was de start van een hele reeks.

Portugal

In Portugal stak Sport Comércio e Salgueiros Porto de tiende eretitel in zijn prijzenkast.

De vrouwen van Clube Natacao Amadora hun eerste.

Roemenië

Echipa Rapid Bucuresti breidde een verlengstuk aan de titel van het jaar voordien en bracht zijn aantal op elf.

Rusland

In Rusland was Dynamo Moskou voor de zevende keer aan het feest.

Een nieuwe dubbel titel-beker voor de vrouwenploeg van Uralochka-ZMZ Zlatoust.

Schotland

De Schotse titel ging naar Dunfermline WPC.

In de Schotse beker daarentegen kreeg Dunfermline ervan langs van Portobello.

De vrouwen van Dundee veroverden hun derde titel op rij.

Servië-Montenegro

In Servië/Montenegro won Partizan Beograd zijn tweede kampioenschap, acht jaar na het eerste, bovendien won het voor de vijfde keer de nationale beker.

Slovenië

Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj veroverde de titel voor de negende keer.

Slowakije

In Slowakije een achtste landstitel en een achtste beker voor KVP NCHZ Nováky.

Een vijfde kampioenstitel voor de vrouwenploeg van PVK Vrútky. Met ook de zege in de bekerfinale lukte ze haar eerste dubbel.

Spanje

Het Spaanse  kampioenschap werd voor de achtenvijftigste keer gewonnen door C.N. Barcelona, dat ook de beker binnenhaalde. In de finale werd Club Natació Sabadell met 8-6 wandelen gestuurd.

De winnaars: Juan Carlos García, Iñaki Aguilar, Daniel Esforzado, Pedro García, Ricardo Rocha Perrone, Carles Sanz, Nicholas Wood, Iván Losa, Mijail Cruz, Iván Ernesto Pérez, Joan Carles Gomà, Xavier García, Daniel García.


CN Sabadell nam nadien weerwraak door de Super Cup met 6-4 van CN Barcelona te winnen.

De winnaars: Nicolai Maximov, Victor Bondarenko, Raul Galera, Ricard Bruguera, Xavier Vallés, Csaba Balazs Kiss, Oscar Rey, Gustavo Marcos, Daniel Ballart, David Palma, Adrià García, Xavi López, Marc Alcón, Daniel Garrido, Jesús Serrano en Julián García.

Derde landstitel en tweede Copa del Reina voor de vrouwen van Club Natació Sabadell. In de bekerfinale moest CN Mediterrani met 8-4 de duimen leggen.

De winnaars: Patrcia del Soto, Blanca Gil, Samantha Miquel, María José Jiménez, Mercè Vallès, Mercedes López, Mònica Santos, Carolina López, Carlota Trías, Mariona Pérez, Blanca Yubero, Sara Domínguez en Sara Hidalgo.

In de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete een zevende overwinning voor Spanje met Rusland als tweede en Australië als derde.

Zwitserland

SC Kreuzlingen kon in de Zwitserse competitie zijn eerste zege van drie jaar voordien herhalen.

Amerika 

Argentinië

Tiende titel voor Club de Gimnasia y Esgrima uit Buenos Aires.

Brazilië

Twaalfde nationale titel voor Guanabara uit Botafogo.

Fluminense Rio de Janeiro in Brazilië behaalde zijn vijfde bekerwinst.

Het eerste dameskampioenschap was weggelegd voor Esporte Clube Pinheiros, dat in de toekomst alles zou winnen wat er te winnen was. Alle kampioenschappen van 2002 tot 2012, met uitzondering van 2011 toen Clube de Regatas do Flamengo met de titel ging lopen en alle bekerfinales van 2004 tot 2012 met uitzondering van 2010 toen datzelfde Clube de Regatas do Flamengo met de buit ging lopen.

Canada

Vierde opeenvolgende Canadese titel voor Pacific Storm Water Polo Club.

Peru

In Peru haalde Club de Regatas Lima zijn vierde kampioenstitel.

Verenigde Staten

Opnieuw twee kampioenschappen in de Verenigde Staten. Newport Water Polo Foundation won zijn zesde indoor titel, New York Athletic Club voegde een eenendertigste Amerikaanse titel toe aan zijn prijzenkast en dat was in open water.

Bij de vrouwen haalde San Diego State het, meteen ook de vijfentwintigste naam.

In de Verenigde Staten kroonde Stanford University zich voor de tiende keer tot NCAA kampioen. In de finale werd University of California met 7-6 wandelen gestuurd.

De NCAA titel bij de vrouwen ging voor de eerste keer naar Stanford University, dat de UCLA Bruins met 8-4 versloeg in de finale.


D Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, werd voor het eerst door Tony Azevedo (1981-), die aan de Stanford University studeerde. Met het zevental van die Universiteit won hij in 2000 en 2001 het NCAA kampioenschap. De Amerikaanse coach selecteerde hem voor de Olympische Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Dat hij de netten verduiveld goed wist hangen getuigen de records die hij neerzette, vijftien treffers op de Olympiade van 2004, 68 tijdens zijn eerste jaar aan de Universiteit, 95 tijdens zijn laatste jaar op de middelebare school en 332 voor zijn vierjarige carrière bij Stanford. Hij verstigde nog een ander record, hij kreeg de prestigieuze Peter J. Cutino Award elk van de vier jaar dat hij op Stanford studeerde. Nadat hij was afgestudeerd in 2004 trok hij naar Italië waar hij een professioneel contract kreeg aangeboden door Bissolati Cremona, dat hem in de top 10 van best betaalde waterpolospelers bracht. Tijdens zijn derde seizoen met de Italiaanse ploeg lukte hij 63 doelpunten. In 2007 was hij met vijf treffers in de finale van het WK in Melbourne verantwoordelijk voor de 8-4 winst over Australië en op de Spelen van 2008 in Beijing won hij met het Amerikaans zevental zilver. In clubverband speelde hij ook voor VK Jug Dubrovnik en VK Primorac Kotor en hij sloot tenslotte aan bij de New York Athletic Club.


Bij de vrouwen ging de trofee naar Brenda Villa (1980-) die net als Azevedo aan de Stanford University studeerde. Villa mag de eer opeisen van de meest gedocereerde vrouw in het waterpolowereldje te zijn. Vanaf 1998 werd ze voor het Amerikaanse team geselecteerd. Zo nam ze deel aan de Olymiades van 2000, 2004, 2008 en 2012, met een gouden, twee zilveren een een bronzen plak als eindresultaat. Ze won ook drie WK's en evenveel Pan-Amerikaanse Spelen, een keer de World Cup en liefst zeven keer de World League.

Derde opeenvolgende zege van de Verenigde Staten in de Holiday Cup voor vrouwen, het tornooi verhuisde na de vier vorige edities in het Californische Los Alamitos naar Palo Altowaren waar de Amerikaanse meisjes dit keer de beteren waren van Canada en Brazilië.

 

Amerikaanse postzegel met de beeltenis van hun zwem- en waterpolovedette Duke Kahanamoku (1890-1968)

Australië

Australië

Een nieuwkomer aan het Australische firmament, de Sydney University Lions wonnen hun allereerste kampioenschap.

Azië

Asian water Polo Clubs Championships

Rakhat Almaty uit Kazakhstan hernieuwde zijn zege van twee jaar voordien op het derde Asian water Polo Clubs Championships.

Azië

Turkije

De Turkse competitie werd voor de tweeëntwintigste keer door Istanbul YiK gewonnen.

Asian water Polo Clubs Championships

Dit keer was Iran gastland van het kampioenschap dat al voor de vierde keer georganiseerd werd, maar er kwamen welchts vier ploegen opdagen. Het lokale Club Zoob Ahan ging met de overwinning lopen voor Al Arabi uit Kuwait en Al Ahli uit Saudi Arabië.<< 2001
>> 2003