Chronologische geschiedenis van het waterpolo

2001

Wereldkampioenschap

Mannen


Op het WK in Japan konden de Joegoslavische mannen hun heerschappij niet bevestigen, in de finale gingen ze met 4-2 onderuit tegen Spanje dat daarmee de wereldkroon naar zich toe haalde. Voor het brons versloeg Rusland Italië met 7-6.

De Spaanse winnaars: Angel Andreo, Daniel Ballart, Salvador Gomez, Gabriel Hernandez, Gustavo Marcos, Guillermo Molina, Daniel Moro, Ivan Moro, Serdi Pedrerol, Ivan Perez, Jesus Rollan, Javier Sanchez-Toril en Carlos Sanz.


De Spanjaard Jesús Miguel Rollán (1968-2006) werd tot beste goalkeeper van het tornooi uitgeroepen.

Vrouwen

Bij de vrouwen een superieur Italië dat Hongarije met 7-3 wandelen stuurde voor het goud. Een verrassend Canada haalde brons na de 6-5 overwinning tegen de Verenigde Staten.

Het gouden Italië: Carmella Alluci, Alexandra Araujo, Silvia Bosurgi, Cristina Consoli, Francesca Conti, Tania Di Mario, Melania Grego, Giusy Malato, Martina Miceli, Maddalena Musumeci, Paola Sabbatini, Gabriella Sciolti en Monica Vaillant.

Europees Kampioenschap

Mannen

 

Op het EK in Hongarije ging de titel bij de mannen naar Servië-Montenegro, dat Italië in de finale versloeg met 8-5. De voormalige Joegoslaven domineerden overigens het hele tornooi, daar in het Alfred Hajos zwembad van Boedapest. Hongarije kreeg een 8-5 rond de oren, Spanje werd met 9-7 verslagen, Nederland kreeg 10-7 te slikken en Roemenië werd met 11-5 wandelen gestuurd.

De winnaars: Aleksandar Sostar, Petar Trbojevic, Predrag Zimonjic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Viktor Jelenic, Veljko Uskokovic, Aleksandar Ciric, Aleksanda Sapic, Vladimir Vujasinovic, Nenad Vukanic, Branko Pekovic, Nikola Janovic, Nikola Kuljaca en Denis Sefik.

Vooral Aleksandar Sapic (1978-) was niet te stuiten, in vier wedstrijden trof hij elf keer raak op een totaal van twintig schoten. In de finale scoorden de Joegoslaven bovendien negentien keer in de 25 man-meer situaties. In de cruciale wedstrijd tegen Hongarije bouwde Joegoslavië een vlugge voorsprong op, Vladimir Vujasinovic (1973-) en Aleksandr Ciric (1977-) scoorden vanop de rechtervleugel. Na 2 minuten 54 seconden in het tweede kwartje nette Vujasinovic de beslissende 4-1 voorsprong, een achterstand die de Hongaren niet meer konden ophalen. Het gastland eindigde zich brons toe nadat het Kroatië versloeg met 12-9.

Vrouwen


Op het EK voor vrouwen versloeg Hongarije Italië in de finale met 10-8, Rusland eindigde derde na de 8-5 overwinning op Griekenland. En daarmee kwam een einde aan de lange periode van Italiaans succes. Het toernooi werd gespeeld in twee competities met elk vier teams. Hongarije vernederde zowel Spanje met 14-4, als Nederland met 12-2. In de halve finale moest Rusland er met 7-6 aan geloven.

Coach van het Hongaarse zevental was oud sterspeler Tamas Farago (1952-) en in de fel bevochten wedstrijd tegen Rusland kwam de thuisploeg meteen drie goaltjes voor, dank zij treffers van Agnes Valkay (1981-), Aniko Pelle (1978-) en Mercedesz Stieber (1974-). Rusland kwam die klap eigenlijk nooit te boven.

De winnaars Ildiko Sos, Zsuzsanna Tiba, Edit Sipos, Katalin Kisne Dancsa, Mercedesz Stieber, Kata Redei, Rita Dravucz, Erzsebet VaIkay Krisztina Szremko, Aniko Pelle, Agnes Valkay, Agnes Primasz, Andrea Toth, Anett Gyore en Brigitta Szep

Mediterane Spelen


De Spelen van de Middellandse Zee in Tunis werden door Spanje gewonnen. Joegoslavië eigende zich zilver toe, Frankrijk het brons.

De winnaars: Ramón Díaz, David Martín, Daniel Cercols, Angel Andreo, Daniel Ballart, Guillermo Molina, Marcos Polos, Xavier García, Carles Sans, Xavier Vallès, Sergi Pedrerol, Iván Pérez en Jesús Rollá.

Universiade

Het goud op de Universiade was weggelegd voor Italië, dat Rusland en Hongarije achter zich hield.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

In Istanbul won Griekenland het WK voor junioren, voor Kroatië en Hongarije.

Vrouwen

De meisjes van de Verenigde Staten haalden de wereldtitel in Perth, voor gastland Australië en Rusland.

Europabeker

Mannen

De European Champions League ging naar het Kroatische VK Jug Dubrovnic, dank zij een 8-7 zege na verlengingen in de finale tegen Olympiacos Pireaus. Posillipo Napels eindigde op rang drie na de 10-8 overwinning tegen het Joegoslavische VJ Bejec.

De winnaars: Maro Balic, Andrej Belofastov, Alen Boskovic, Elvis Fatovic, Ivo Ivanis, Frano Karac, Ognjen Krzic, Dragan Medan, Dani Pecotic, Jovica Pero, Igor Racunica, Mile Smodlaka, Goran Volarevic en Tihomil Vranjes

De Europese Cup voor bekerhouders werd door het Italiaanse Rari NantesFlorentia gewonnen, Atlétic-Barceloneta uit Spanje haalde zilver.

Het Kroatische Mladost Zagreb was de sterkste in de LEN Cup, het klopte het Italiaanse Leonessa Brescia.

Geen Super Cup.

Vrouwen

De Europese vrouwentitel bij de landskampioenen was voor het Italiaanse Orizzonte Catania, dat in de finale sterker was dan het Griekse Glyfidia. Voor het brons versloeg het Russische Uralochka Zlatoust de Hongaren uit Szentesi.

De winnaars: Francesca Conti, Ivette Higgins, Marny Colquhoun, Vaccalluzzo, Tania di Mario, Silvia Bosurgi, Giusi Malato, Cinzia Ragusa, Dow, Maddalena Musumeci, Francesca Pavan, Brancati en Mure.

De Europese Cup voor bekerhouders werd gewonnen door Skif MFP Moscou, dat ook de LEN Trophy binnenhaalde. In deze laatste competitie kreeg het Hongaarse Dunaújvárosi Foiskola Vizílabda Egyesület 10-8 om de oren.

Europa

BelgiëIn de Belgische competitie was Kortrijkse ZK de sterkste, als toetje veroverde het ook de beker.

Omdat het de beker voor de  vijfde keer won haalde Kortrijk ook de Challenge Freedent binnen.

Denemarken

Opnieuw SK GF Frem Odense boven in Denemarken, het vijftiende kroontje al.

Nieuwe naam in de Deense vrouwencompetitie, het gemengde team Mix Chicks (KVIK/USG/Hermes) København haalde het voor de eerste keer.

Duitsland

Wasserfreunde Spandau 04 Berlin won de Duitse titel voor de tweeëntwintigste keer en met winst in de beker lukte het ook de dubbel.

Tweede titel op rij voor de vrouwenploeg van SV Blau-Weiss Bochum.

Hohenlimburger SV deed de bekerwinst over van het jaar voordien.

Finland

In Finland was Kuopion Uimaseura voor de zevende keer aan het feest.

Derde titel op rij voor de vrouwen van Sentterit.

Frankrijk

In Frankrijk kroonde Olympic Nice zich voor de vierde opeenvolgende maal tot kampioen, maar haalde nadien ook voor de vierde keer de nationale beker.

De vrouwen van ASPTT Nancy haalden hun zevende titel.

Griekenland

Het Griekse kampioenschap werd bij de mannen voor de achttiende keer door Olympiacos Water Polo Club Piraeus gewonnen.

Ook de beker ging naar Olympiacis dat in de finale met 9-7 de beter was van Nautikos Omilos Vouliagmeni.

Bij de vrouwen was Athletic Nautical Club of Glyfada voor de vijfde keer aan het feest.

De vierde editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), ging dit keer naar Kroatië. 

De tweede Thetis Cup, een prestigieus tornooi voor vrouwelijke landenploegen, werd door de Verenigde Staten gewonnen voor Italië en Canada.

Groot-Brittannië

Nipte maar verdiende 7-6 van Oxford tegen Cambridge.

Een klare 10-5 overwinning van de Oxford vrouwen tegen Cambridge.

Derde kampioenstitel voor Bristol Central Water Polo.


De Peter Olson Trophy voor beste schutter ging met 81 treffers naar Colin Burgess van Lancaster.

Hongarije

Eerste Hongaarse titel voor Budapesti Honvéd Sport Egyesület. In de 'best of five' verloor het zevental met 12-10 van Budapesti Vasutas Sport Club, maar dat werd nadien rechtgezet met 11-9, 12-8 en 12-11.

De kampioenen: Attila Bárány, Miklós Bereczki, Gábor Gombos, Gábor Jäger, Olivér Kovács, Dániel Ofner, Balázs Pelle, Imre Péter, Sándor Sugár, Márton Szívós, Attila Takács, Zoltán Tory, Imre Tóth en Zsolt Varga.

Elfde beker voor Vasas Sport Club Budapesti, dat Szegedi Vízilabda Egyesület in de finale met 7-5 versloeg.

Bij de vrouwen won Dunaújvárosi Főiskola Vizílabda Egyesület zijn eerste titel en zijn eerste Cup.

Een aparte Unicum-kupák dit keer, de zevende uitgave van dit prestigieuze tornooi werd door een wereldselectie gewonnen die het met 9-6 haalde van het gastland.

De wereldselectie: De Spanjaarden Jesús Rollán en Ivan Pérez, de Joegoslaven Aleksandar Šoštar en Veljko Uskokovic, de Italianen Roberto Calcaterra en Alberto Angelini, de Rus Dmitrij Gorskov, de Grieken Theodorosz Hadzitheodoru en Georgios Afroudakis, de Roemenen Vlad Hagiu en Florin Bonca en de Slovaak Gejza Szlovákia.

Hongarije: Tibor Benedek, Péter Biros , Rajmund Fodor, A. Németh, Tamás Kásás, Gergely Kiss, Zoltán Kósz, Tamás Märcz, Tamás Molnár, Barnabás Steinmetz, Zoltán Szécsi, Bulcsú Székely, Tamás Varga, Zsolt Varga en Atilla Vári.

 

Hongaarse postzegel naar aanleiding van het EK in Boedapest.

Ierland

Negen jaar na de vorige een derde bekerwinst voor Guinness Waterpolo Club in Ierland.

Italië


In Italië een tiende kroontje voor Posillipo Napoli. Dit keer geen dalers omdat het jaar nadien met vzestien ploeg zou gespeeld worden. Net als het jaar voordien eindigde Posillipo voor Florentino in de competitie. Net als het jaar voordien wonnen beide ploegen hun eerste twee thuiswedstrijden, Posillipo met 9-8 en 11-8, Florentina met 11-10 en 11-6. Net als het jaar voordien won Posillipo de uiteindelijke barrage, dit keer met overtuigende 8-4.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

Een tiende titel voor de meisjes van Catana.

Joegoslavië

Naar aanleiding van het EK in Boedapest gaf de Joegoslavische post bovenstaande postzegel uit.

Kroatië

In Kroatië verlengde Vaterpolski klub Jug Dubrovnik met succes zijn titel van het jaar voordien. In de 'best of three' werd Madlost Zagreb met 12-9 en 9-8 geklopt.

De beker ging dan weer naar Madlost Zagreb dat in Dubrovnik met 11-8 ging verliezen, maar thuis met 12-8 won.

Er werd voor het eerst sinds tien jaar opnieuw een vrouwencompetitie opgestart, van de drie deelnemende zeventallen bleek ŽVK POŠK de sterkste.

Mdalost Zagreb won de eerste beker bij de vrouwen.


De voor de kusten van Dubrovnik betwiste Wild League werd opnieuw door KIK 04 gewonnen, Elita verloor de finale met 9-4.

Litouwen


Enige kampioenstitel ooit van Kauno „Dainava-Lituanica“.

Vilniaus „Baltic-Amadeus“ won de beker voor de vierde keer.

Malta

In de Maltese President's Cup hernieuwde Sirens A.S.C. zijn zege van het jaar voordien, Sliema werd in de finale met 7-6 geklopt. Ook de wintertitel ging voor de tweede keer naar het zevental van Sirens A.S.C.

De zomertitel ging voor de eenentwintigste keer naar Sliema ASC.

Nederland

Elfde dubbel voor AZC Alphen aan de Rijn in Nederland.

De vrouwen van Gouda ZC Donk veroverden hun negende nationale beker.

Zaanse Watervrienden Nereus haalde zijn zesde titel bij de vrouwen.

Oostenrijk


Een nieuwe naam op de Oostenrijkse erelijst, na zeven keer de tweede plaats en in 1997 de bekerwinst eigende 1. Linzer SK zich nu voor het eerst de titel toe.

De bekerfinale werd voor de tweede keer op rij gewonnen door Paris Lodron Salzburg Wasserball.

Polen

Negende kampioenstitel voor KSZO Ostrowiec.

Portugal

Bij de Portugese vrouwen een tiende, maar jammer genoeg ook laatste titel voor Sport Algés e Dafundo.

De mannenploeg van Sport Comércio e Salgueiros Porto haalde dan weer zijn negende kroontje.

Roemenië

Twintig jaar na de vorige een tiende titel voor Echipa Rapid Bucuresti.

Rusland

Zesde Russische titel voor Dynamo Moskou. 

De titel bij de vrouwen was voor Uralochka-ZMZ Zlatoust.

Schotland

Dit keer haalde Warrender het in de strijd om de Schotse titel.

De Schotse beker ging opnieuw naar Portobello.

Bij de vrouwen won het zevental van Dundee de titel voor het tweede jaar op rij.

Servië-Montenegro

VK Becej  won in Servië/Montenegro zijn zesde opeenvolgende landstitel.

Slovenië

Achtste landstitel voor Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj.

Slowakije

KVP NCHZ Nováky won zijn zevende kampioenschap en zevende bekerfinale.

Vierde opeenvolgende landstitel voor de vrouwen van PVK Vrútky.

Spanje

Wissel van de macht in Spanje, C.N. Atlètic-Barceloneta won voor de vierde keer het nationaal kampioenschap, de vorige titel dateerde van 1974. Ook de beker werd binnengehaald, de Madrilenen van Real Canoe Natación Club kregen in de finale een zware 11-3 om de oren. Om het succes compleet te maken won het zevental ook de Super Cup dank zij de 8-6 overwinning op Real Canoe.

De winnaars: Ángel Luis Andreo, Juan José Becerril, Daniel Moro, Slavko Letica, Ignasi Pubill, Jordi Hidalgo, Danijel Bénic, Iván Moro, Jordi Sans, José Ramón Díaz, Sergio Lázaro, David Martín en Andreu Rodríguez.


De vrouwen van Club Natació Sabadell verdedigden niet alleen hun eerste titel van het jaar voordien met succes, maar haalden ook hun eerste Copa del Reina binnen. De finale tegen CN Mediterrani werd met 6-3 gewonnen.

De winnaars: Patricia del Soto, Esther Martínez, Montserrat Casanovas, Belén Hidalgo, Blanca Yubero, Isabel Bonet, Mercedes López, Mònica Santos, Carlota Trías, Mercè Vallès, Samantha Miquel, Sílvia Ortega, Sara Hidalgo, María José Jiménez en Mariona Pérez.

Zesde overwinning van Spanje in de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete, Hongarije werd tweede, Rusland derde.

Zwitserland

In Zwitserland trok SC Horgen opnieuw aan het langste eind, de zeventwintigste titel al.

Amerika

Brazilië

Het Braziliaans kampioenschap werd voor de zesentwintigste keer door Fluminense Rio de Janeiro gewonnen, dat ook de vierde nationale beker mee huiswaarts nam.

Canada

Pacific Storm Water Polo Club voor de derde opeenvolgende keer aan het feest in Canada.

Vijf jaar na de vorige een tweede titel voor de vrouwen van Calgary Renegades.

Peru

Club Deportivo Campo de Marte Lima won voor de derde keer het kampioenschap van Peru.

Verenigde Staten

Voor het eerst twee verschillende titel in de Verenigde Staten. New York Athletic Club bracht met zijn winst in de open water competitie zijn titeltotaal op dertig.

Lamorinda Waterpolo uit Californië veroverde een eerste indoortitel.

Bij de vrouwen zorgde Orca Water Polo Club voor de drieëntwintigste naam op de tabellen.

Negende NCAA titel voor Stanford University na de 8-5 winst in de finale tegen UCLA Bruins.

In de Verenigde Staten werd het eerste NCAA kampioenschap voor vrouwen betwist. Die eerste titel ging naar UCLA Bruins dat Stanford University in de finale versloeg met 5-4.


Sean Kern (1978-) kreeg d Peter J. Cutino Award, die de beste college speler van het jaar bekroonde, in 2001 opnieuw toegekend. Hij speelde voor de University of California, Los Angeles en werd voor de Spelen van Sydney geselecteerd waar hij drie doelpunten scoorden en met het zevental zilver haalde. Later werd hij door de New York Athletic Club ingelijfd.

Bij de vrouwen ging de trofee naar Coralie Simmons (1977-), die net als Kern aan de University of California, Los Angeles studeerde. Ze was een heuse doeltjesdief met 60 treffers in 1996 en 1997, 74 in 1998 en 41 in 2001. Daarnaast was ze ook schoolkampioene 100m vrije slag en 100m schoolslag en speelde ze onder leiding van haar moeder ook drie jaar voetbal. In 1999 haalde met het Amerikaanse zevental zilver op de Pan-Amerikaanse Spelen, in 2000 hetzelfde eremetaal op de Olympische Spelen van Sydney waar ze ook negen keer scoorde en in 2001 zilver op de World Cup. Dat laatste jaar trok ze voor vier jaar naar Athene waar ze professioneel waterpolo speelde met drie Griekse en een Europese titel als resultaat.

De Holiday Cup werd in Los Alamitos met succes door de vrouwenploeg van de Verenigde Staten verdedigd, in Californië eindigde Canada op de tweede plaats, terwijl Italië brons haalde.

Samen met zijn zoon Peter Jr. en zijn zuster Rosemary schreef Peter J. Cutino (1933-2004) de boeken '101 offensive water polo drills' en '101 water polo defensive and conditioning drills'.


De Amerikaan Peter J. Cutino (1933-2004) was meer dan 40 haar zwem- en waterpolocoach in California. Bovendien publiceerde hij verschillende boeken en talloze artikelen over de coaching bij watersporten. In zijn 26 jaar als hoofdcoach van de University of California, Berkeley was hij de meest succesvolle coach uit de Amerikaanse waterpologeschiedenis. Zijn teams wonnen liefst acht Amerikaanse NCAA titels, met een totaal van 579 gewonnen wedstrijden, tegen slechts 172 verloren en 10 keer een gelijk spel. In 1998 won zijn zevental de titel met 33 overwinningen op rij. Cutino coachte ook 68 All Americans, zes NCAA spelers van het jaar en vijf Olympiagangers. In 1972 en 1976 was hij coach van de Amerikaanse Olympische ploeg. In 1999 lanceerde de San Francisco Olympic Club de 'Peter J. Cutino Award', een trofee die jaarlijks de beste Amerikaanse mannelijke en vrouwelijke Universitaire waterpolospelers bekroont. Hij stierf op 71-jarige leeftijd aan hartfalen. Zijn zoon Peter J. Cutino Jr. was twee keer All-American bij UC Berkeley, en hielp de Bears het NCAA Nationaal Kampioenschap winnen. Hij werd ook uitgeroepen tot Pac-10 Conference Speler van het Jaar, NCAA Collegiale Co-speler van het jaar en MVP van het NCAA Tournament.

Australië

Australië

Derde Australische titel voor de Fremantle Mariners.

Azië

Turkije

Drieëntwintigste winst van Galatasaray WP in de Turkse titelstrijd.

Asian water Polo Clubs Championships

De derde editie van dit kampioenschap werd in Chiang Mai, Thailand  gespeeld met zeven landenploegen. Kazkasthan won voor Iran en Kuwait.

Afrika

Mozambique

Twee postzegels uit Mozambique.

Tunesië


Postzegel die de Tunesische post uitgaf naar aanleiding van de Mediterane Spelen in eigen land.

 

<< 2000 - OS
>> 2002