Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1999

Wereldbeker

Mannen

De elfde wereldbeker bij de mannen werd in het Australische Sydney betwist, Hongarije klopte Italië in de finale met 5-3 en met de 9-8 winst tegen Rusland pakte Spanje het brons.

De winnaars: Péter Biros, Rajmund Fodor, Tamás Kásás, Gergely Kiss, Zoltán Kósz, Tamás Marcz, Tamás Molnár, Barnabás Steinmetz, Zoltán Szécsi, Frank Tóth, Zsolt Varga, Attila Vári en Balazs Vincze.


Manuel Estiarte (1961-) kroonde zich tot topschutter, de Spanjaard trof elk keer raak.

Vrouwen

De vrouwen trokken voor hun wereldbeker naar het Canadese Winnipeg. Nederland won de finale met 7-6 van Australië, dank zij de 6-5 zege tegen Rusland na verlengingen won Italië het brons.


Met tien treffers kroonde de Nederlandse Marjan op den Velde (1971-) zich tot topschutster.


De Nederlandse Ingrid Leijendekker (1975-) werd tot Most Valuable Player uitgeroepen.

Europees Kampioenschap

Mannen

In het Italiaanse Firenze werd het EK waterpolo voor het eerst los van het zwemmen betwist. Hongarije domineerde bij de mannen en versloeg Kroatië in de finale met 15-12. De Hongaren noemden de overwinning 'het mirakel van duizend nachten in Firenze'. Italië veroverde brons na de 7-6 overwinning tegen Griekenland.

De Hongaarse winnaars: Zoltan Kosz, Frank Toth, Tamas Marcz, Zsolt Varga, Tamas Kasas, Attila Vari, Gergely Kiss, Bulcsu Szekely, Rajmund Fodor, Balazs Vincze, Barnabas Steinmetz, Tamas Molnar, Csaba Kiss, Peter Biros en Zoltan Kovacs.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging het goud naar Italië dat Nederland na verlengingen met 10-9 versloeg in de finale. Rusland eindigde derde dank zij de 7-5 overwinning tegen Hongarije.

Italië: Francesca Conti, Martina Miceli, Carmela Allucci, Tatia Truden Baianova, Gabriella Sciolti, Monica Vaillant, Tania Di Mario, Cristina Consoli, Giusi Malato, Alexandra Araujo, Maddalena Musumeci , Melania Grego, Silvia Bosurgi, Martina Schiavon en Silvia Moriconi.

Universiade

De finale van de Universiade 1999 op Palma di Mallorca werd door gastland Spanje gewonnen, Italië werd tweede, Hongarije derde.

Panamerikaanse Spelen

Mannen

In de finale van de Panamerikaanse Spelen, dit keer betwist in het Canadese Winnipeg, klopten de Verenigde Staten Cuba met 11-7, het brons ging naar Canada dat Brazilië met 10-8 huiswaarts stuurde.

Vrouwen

Ook een eerste keer een vrouwencompetitie tijdens Panamerikaanse Spelen. Gastland Canada haalde met met 8-6 van de Verenigde Staten, terwijl Brazilië het brons haalde dank zij de 9-4 overwinning op Cuba.


 
Waneek Horn-Miller (1975-), een Mohawk Indiaanse uit Kahnawake, Québec, was een sleutelfiguur in de Canadese waterpoloploeg, die goud won tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen. In de aanloop van de Olympische Spelen van 2000 verscheen ze in eva’s kostuum op de cover van de Canadese editie van Time magazine. Ze trouwde met Keith Morgan (1973-), die Canada als judoka vertegenwoordigde op de Spelen van 1996, 2000, 2004 en 2008. Zijn tweelingbroer Colin Morgan (1973-) werd in 1996 eveneens voor de judo-competitie geselecteerd.

De winnende Canadese ploeg op de Pan-Amerikaanse Spelen: Marie Luc Arpin, Johanne Bégin, Cora Campbell, Melissa Collins, Valérie Dionne, Ann Dow, Waneek Horn-Miller, Jana Salat en Kaliya Young.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

De wereldtitel ging in Kuwait naar de Italiaanse junioren, voor Australië en Joegoslavië.

Vrouwen

De Australische meisjes wonnen in het Italiaanse Messina het WK voor junioren. Canada haalde zilver, Hongarije brons.

Europabeker

Mannen


Dit keer won het Kroatische Pomoroski Splitska Banka de European Champions League, het Servische VK Bejec werd tweede na de 8-7 in de finale. Dynamo Moskou vierde het brons na een 9-8 zege op Posillipo Napels.

De winnaars: Barac, Boskovic, Bradaric, Burburan, Gogas, Jaic, Katura, Kunac, Mocan, Muzic, Oreb, Rebic, Saric, Trumbic, Nagy, Polacik.

Met Mladost Zagreb ook al een Kroatische winnaar bij de Europese beker voor bekerhouders, net als het jaar voordien sneuvelde Olympiacos op de tweede plaats.

Het Hongaarse Ujpesti TE Budapest werd winnaar van de LEN Cup, de Grieken van NO Patras haalden zilver. In Budapest won UTE met 12-7, in Patras verloor het met 10-9.

Geen Super Cup.

Vrouwen

Bij de vrouwen haalde het Russische Skif MFP Moscow voor de tweede keer de Europese titel bij de landskampioenen, in de finale ging het Nederlandse Donk Gouda met 8-6 voor de bijl. Het brons was weggelegd voor het Italiaanse Orizzonte Catana, dat sterker was dan de Hongaren uit BEAC Boedapest.

Europa

België

In de Belgische competitie ging de titel naar R.D. Mouscron.

De beker was voor Kortrijkse ZK.

Denemarken

Dertiende Deense titel voor SK GF Frem Odense.

De vrouwen van OSLF Odense waren voor de vijfde keer op rij de besten.

Duitsland


 
In Duitsland haalde Wasserfreunde Spandau 04 Berlin niet alleen de titel voor de twintigste keer maar ook de zeventiende beker plus de Super Cup van 1999.

De kampioenen: Igor Uchal, Patrick Weissinger, Jens Pohlmann, Alexander Elke, Lasse Noerbaek, René Grotzky, Slawomir Andruskiewicz, Holger Jochem, Alexander Tchigir, Andreas Schlotterbeck, Timo Purschke, Thomas Schertwitis en Deniz Pasaoglu.

De Super Cup werd van Waspo Hannover Linden gewonnen na een 5-7 in de finale.

Bij de vrouwen kroonde Hohenlimburger SV zich tot kampioen van Duitsland en haalde SV Gronau zijn vijfde beker binnen.

Finland

De Finse competitie werd voor de zevenenveertigste keer door Helsingfors Simsällskap gewonnen.

Bij de vrouwen een nieuwe naam aan de top, Sentterit won zijn eerste kampioenschap en er zouden er nog heel wat volgen.

Frankrijk

Derde opeenvolgende titel voor Olympic Nice in Frankrijk, maar ook de eerste winst in de bekrfinale.

De vrouwenploeg van Pélican Club Valenciennes Anzin kampioen van Frankrijk 1999.

De kampioenen: V. Graveleine, V. Mozdzierz, N. Dubois, S. Wachowiak, C. François, V. Charlier, J. Bottiaux, G. Dario, C. Frémaux, S. Jouy en A. Grandin.

Griekenland

Olympiacos Water Polo Club Piraeus stak een zestiende kampioenstitel in de prijzenkast.

De beker werd voor de derde keer door Nautical Club of Vouliagmeni gewonnen, in de finale versloeg het Olympiacos Water Polo Club Piraeus met 8-7.

De vrouwenploeg van Athletic Nautical Club of Glyfada haalde haar derde titel. 

De derde editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), werd voor de tweede keer door het thuisland gewonnen. 

Groot-Brittannië

Nieuwe zege van Oxford over Cambridge, dit keer met 12-10.

Derde Engelse titel voor Lancaster City Water Polo, maar eveneens tweede winst van in het ASA Club Senior Championship.


Colin Burgess van de kampioenenploeg maakte het feestje compleet, met 81 treffers haalde hij de Peter Olson Trophy naar zich toe, die ieder jaar de beste schutter bekroonde.

Hongarije

Budapesti Vasutas Sport Club won het Hongaars kampioenschap. Nog maar eens een nieuwe competitieformule, de titel werd nu na een 'best of five' toegekend en daarin werd de eerste wedstrijd met 8-7 verloren van Ferencvárosi TC-Vitalin. Nadien was het echter drie keer bingo, 7-6, 8-7 en 10-8 leverden een zevende titel op.

Budapesti Honvéd Sport Egyesület haalde zijn zesde Hongaarse beker en net als bij de vorige editie lagen er twintig jaar tussen de vorige winst.De eerste wedstrijd thuis werd met 7-6 gewonnen, in het bad van Ferencváros Torna Club Budapest werd het een 7-7 gelijkspel.

De vrouwen van Szentesi Vízilabda Klub voegden een negende titel toe aan hun prijzenkast. Een egenaardige competitie dit keer, want buiten acht Hongaarse ploegen speelde ook het Russische Uralochka Zlatouszt mee. De Russen eindigden zelfs tweede in de normale competitie, maar omdat ze zich nadien terugtrokken werden er geen play-offs gespeeld.

De vijfde editie van de Unicum-kupák ging naar gastland Hongarije, dat het tornooi al voor de tweede keer won. Zilver ging naar Spanje, brons was voor Australië.

Ierland

De Ierse beker ging voor de elfde keer naar Half Moon SWC.

Italië

Het Italiaanse kampioenschap ging voor de tweede keer naar Roma Nuoto. In de competitie met twaalf ploegen eindigden Posillipo Napoli en Roma met vijftig punten. Voor de verandering nog maar eens een nieuwe wedstrijdformule, dit keer met kwart finales, halve finales en finale. In die laatste wedstrijd trok Roma Nuoto met 11-9 tegen Posillipo aan het langste eind

Geen bekercompetitie dat jaar. 

Achtste titel voor de vrouwen van Catana.

Kroatië

HAVK Mladost Zagreb won zijn zevende titel in Kroatië plus een vierde beker. De eerste partij thuis tegen Jug Dubrovnik werd met overtuigende 15-9 gewonnen. In Dubrovnik werd met 10-9 verloren, maar de derde en beslissende partij was met 11-10 opnieuw in het voordeel van Mladost.


Een nieuwe winnaar in de Wild League, in open zee voor de kusten van Dubrovnik won Bellevue 90 het goud na de 5-4 zege tegen Dance in de finale.

Litouwen

Kauno „Lituanica-Gaja“ won het nationaal kampioenschap voor de achtste opeenvolgende keer en de beker voor de zesde keer.

Malta

Zowel de zomer- als de wintertitel werd gewonnen door Sliema ASC, de zomertitel voor de twintigste keer, de wintertitel voor de tweede keer.

In de Maltese President's Cup won Neptunus de finale met 8-7 van Sliema ASC.

Nederland

In Nederland won de mannenploeg van ZPB Barendrecht zijn enige titel ooit.

Amersfoortse Zwem en Polo Club haalde zijn vijfde beker.

De vrouwen van Gouda ZC Donk hun zevende kampioenstitel.

De vrouwen van Het Ravijn hun vierde beker.

Oostenrijk

Na een jaartje onderbreking een zesde titel voor WBC Tirol in Oostenrijk.

Polen

Zes jaar na de vorige een derde Poolse titel voor KS Anilana Lodz.

Portugal

In Portugal een negende vrouwentitel voor Sport Algés e Dafundo.

Een vijfde kroontje voor de mannen van Sport Comércio e Salgueiros Porto.

Roemenië

Dinamo Bucuresti vierde zijn eenendertigste landstitel.

Rusland

Tweede Russische titel voor Spartak Volgograd.

Zeven jaar na de vorige een tweede dubbel titel-beker voor Uralochka-ZMZ Zlatoust bij de vrouwen.

Schotland

In de Schotse bekerfinale haalde Portobello het met 2-1 van Renfrew.

Servië/Montenegro

Vierde landstitel voor VK Becej in Servië/Montenegro.

Slovenië

Zesde landstitel voor Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj.

Slowakije

KVP NCHZ Nováky haalde zijn vijfde titel en vijfde beker binnen.

De vrouwen van PVK Vrútky.verlengden hun eerste titel van het jaar voordien.

Spanje

Een nieuwe ster aan het firmament in Spanje, Real Canoe Natación Club uit hoofdstad Madrid won voor de eerste keer in zijn bestaan het nationaal kampioenschap.

De Madrilenen konden hun stunt niet herhalen in de Spaanse beker, de finale tegen C.N. Barcelona werd nipt met 10-9 verloren.

De winnaars: Juan Carlos García, Álex Delgado, Jordi Forner, Joan Valls, Dejan Savic, Xavier López, Víctor Flores, Iñaki Aguilar, Iván Ernesto Pérez, Jorge Botello, Jahzeel Martínez, Jofre Rubio, Marc Carim, Thomas Nathan.

Het vrouwenkampioenschap werd voor de negende keer door Club Esportiu Mediterrani Barcelona gewonnen, dat ook een derde beker aan zijn trofeeën toevoegde. De bekerfinale tegen Club Natació Sabadell werd met krappe 6-5 gewonnen.

De winnaars: Montserrat Jasse, Aracel·li Mostazo, Vanessa Siré, Mariona Ribera, Laura Martínez, Laia Fernández, Patricia del Soto, Anna Ramírez, Elisabeth Fuentes, Susanna Pérez, Eva Bernardo, María del Mar Parera en Laura Iglesias.

Een nieuwe naam bovenaan de lijst van de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete, Hongarije won dit keer het pleit, Spanje finishte als tweede en Roemenië als derde.

Zwitserland

Ook in Zwitserland een nieuwe naam op de tabellen, SC Kreuzlingen veroverde zijn eerste titel.

Amerika 

Brazilië

Zilveren jubileum voor Fluminense uit Rio de Janeiro dat zijn vijfentwintigste titel won maar ook een derde beker op rij.

Canada

Pacific Storm Water Polo Club uit Vancouver prikte zijn naam voor het eerst op de Canadese top tabel.

De vrouwen van Club Aquatique Water-Polo Montreal deden dat al voor de dertiende keer.

Peru

Derde kampioenstitel voor Club de Regatas Lima in Peru.

Verenigde Staten

Trojan Water Polo uit Manhattan Beach, California veroverden zijn eerste titel in de Verenigde Staten, de clubnaam was de negenentwintigste op de tabellen.

Bij de vrouwen pinde California Golden Bear een eerste titel op de tabellen

Doelverdediger Brandon Brooks (1981-) van de UCLA Bruins stopte in de slotseconden van de NCAA finale een doelpoging van Stanford University, waarmee hij zijn zevental een 6-5 overwinning schonk, die goed was voor de zesde Amerikaanse titel. Dit keer was het bilan 22 gewonnen wedstrijden tegenover drie verloren.

De Peter J. Cutino Award, vernoemd naar de voormalige waterpolospeler en -coach Peter J. Cutino (1933-), wordt beschouwd als de meest prestigieuze individuele prijs in het Amerikaanse college waterpolo. Het werd jaarlijks toegekend aan de beste mannelijke en vrouwelijke speler uit de National Collegiate Athletic Association (NCAA).


Eigenaardig genoeg werd hij dat eerste jaar enkel aan een vrouw toegekend, goallie Bernice Orwig (1976-) was dan ook de allereerste laureate ooit. Op dat ogenblik speelde ze voor de University of Southern California. Het jaar nadien won ze met de Amerikaanse ploeg zilver op de Olympische Spelen van Sydney.

De Australische vrouwenploeg hernieuwde de zege van het jaar voordien in de Holiday Cup, nu waren ze de betere van Canada en de Verenigde Staten in het Californische Los Alamitos.

Australië

Australië

Vijfde en laatste titel voor de Cronulla Sharks in Australië.

Afrika

Tunesië

Zesde opeenvolgende titel en beker voor Club africain.

Azië

Singapore


 
Het zevental van Singapore vierde zijn zeventiende gouden plak op de SEA Games. Waterpolo werd in 1920 in Singapore geïntroduceerd, de eerste twee toonaangevende clubs waren Singapore Swimming Club en Chinese Swimming Club. In 1951 tijdens de eerste Asian Games in Delhi won Singapore de zilveren medaille. In 1954 op de tweede Asian Games in Manilla haalden Kee Soon Bee, Tan Hwee Hock, Gan Eng Teck, Tan Eng Bock, Keith Mitchell, Oh Chwee Hock, Wiebe Wolters en Oh Kian Bin het goud. Dit was de enige gouden medaille in Singapore ooit op dat niveau voor een teamsport en veel teamleden namen deel aan de Olympische Spelen 1956 in Melbourne. Op de Southeast Asian Peninsular (SEAP) Games (later de SEA Games) in Bangkok in 1965 won Singapore 21 opeenvolgende gouden medailles in het waterpolo, een ongeëvenaard record.

Turkije

In Turkije een eenentwintigste landstitel voor Galatasaray WP.

Asian water Polo Clubs Championships

In de Iraanse hoofdstad Teheran werd het eerste Aziatische clubkampioenschap betwist met vijf deelnemende lploegen. Dynamo S. C. uit Kazakhstan veroverde die eerste titel, het Iraanse Sorboroy werd tweede en El Eteehad uit Saudie Arabië derde.

<< 1998
>> 2000