Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1997

Wereldbeker

Mannen

De tiende editie van de Wereldbeker bij de mannen, betwist in Athene, was weggelegd voor de Verenigde Staten dat Griekenland in de finale met 8-5 versloeg. Voor het brons klopte Hongarije Rusland met 10-7.

De Amerikaanse winnaars: Gavin Arroyo, Ryan Bailey, Chris Duplanti Dag Haeckel, Chris Humbert, Kyle Kopp, Qi krijt Jeremy Laster, Drew Neterton Chris Eding, Brad Schumacher, Peter Stern en Wolf Vigo.

Vrouwen

In het Franse Nancy ging datzelfde kleinood bij de vrouwen terug naar Nederland, zilver voor Rusland, brons voor Australië.

Europees Kampioenschap

Mannen

Op het EK in het Spaanse Sevilla klopte Hongarije Joegoslavië met 3-2 in de finale, Rusland haalde brons dank zij de 9-8 overwinning op Kroatië.

De winnaars: Zoltan Kosz, Frank Toth, Tomas Marcz, Zsolt Varga, Tamas Kasas, Attila Vari, Gergely Kiss, Tbor Benedek, Rajimund Fodor, Balazs Vincze, Barnabas Steinmetz, Tamas Molnar, Zsolt Nemeth, Bulcsu Szekely en Zoltan Kovacs.


Met zestien treffers werd de Spanjaard Salvador Gomez (1968-) topschutter van het tornooi.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging het Europese goud naar Rusland dat Italië in de finale het nakijken gaf met 6-5. Brons was weggelegd voor Nederland dat Spanje met 10-5 wandelen stuurde.

De winnaars: Francesca Conti, Martina Miceli, Carmela Allucci, Stefania Lariucci, Milena Virzi, Monica Vallant, Antonella Di Giacinto, Cristina Consoli, Giusi Malato, Alexandra Araujo, Maddalena Musumeci, Melania Grego, Daniela Lavorini, Cinzia Ragusa en Silvia Moriconi.

Mediterane Spelen


De Spelen van de Middellandse Zee gingen dit keer door in het Italiaanse Bari. Joegoslavië trok aan het langste eind, voor Kroatië en Spanje.

De winnaars: Dragan Jovanovic, Petar Trbojevic, Aleksandar Nikolic, Risto Malikovic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic, Zeljko Vicevic, Veljko Uskokovic, Aleksandar Ciric, Aleksandar Šapic, Vladimir Vujasinovic, Nenad Vukanic en Nikola Kuljaca.

Universiade

De Universiade betwist in het Italiaanse Catania ging naar Italië, voor Hongarije en Australië.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

Het WK voor junioren in het Cubaanse Havana ging naar Kroatië dat Hongarije en Griekenland achter zich hield.

Vrouwen

Het tweede WK voor vrouwen in Praag werd door Griekenland gewonnen, voor Australië en de Verenigde Staten.

Europabeker

Mannen

De European Champions League werd in een nieuw kleedje gestoken, met een afvallingsrace op voorhand en nadien kwart- halve en ganse finales. Het Italiaanse Themis Posillipo Napels haalde het kleinood voor het eerst naar zich toe, het jaar nadien zou het die stunt overdoen. In de finale werd Mdalost Zagreb nu met 10-7 verslagen. CN Barcelona finishte derde dank zij de 7-5 overwinning op het Servische VK Bejec.

Het winnaars: Bruno Antonino, Fabio Bencivenga, Piero Fiorentino, Fabio Galasso, Ferdinando Gandolfi, Dusan Popovic, Franco Porzio, Giuseppe Porzio, Francesco Postiglione, Gianfranco Salvati, Carlo Silipo, Milan Tadic en Paolo Zizza

Het Griekse Vouliagmeni Athene veroverde de Europa Cup voor bekerhouders, het hield de Italiaanse winnaar van het jaar Racing Roma met 6-4 in bedwang.

De finale van de LEN Cup werd een Hongaars onderonsje Újpesti Torna Egylet Budapest haalde het van stadsgenoot Ferencvárosi Torna Club.

Geen Super Cup.

Vrouwen

Bij de vrouwen een overwinning voor Skiff Moskou dat de betere was van het Nederlandse ZC Nereus dat de beker de twee vorige edities won.

Europa  

België

In België kroonde Kortrijkse ZK zich opnieuw tot kampioen.

DM Mouscron ging met de beker aan de haal.

Denemarken

De heerschappij van SK GF Frem Odense bleef duren in Denemarken, de elfde kampioenstitel al.

Derde winst op rij voor de vrouwenploeg van OSLF Odense.

Duitsland

Het Duitse kampioenschap werd voor de achttiende keer gewonnen door Wasserfreunde Spandau Berlin 04, dat ook zijn vijftiende bekerfinale won.

Bij de vrouwen een zesde titel voor Hohenlimburger SV.

De bekerfinale bij de vrouwen werd niet betwist.

Finland

De derde titel voor Jyväskylän Saukot in Finland.

De vrouwencompetitie had de vijf vorige jaren stilgelegen, Vespa Oulu nam de draad terug op en won zijn eerste kampioenstitel

Frankrijk

In Frankrijk doorbrak Olympic Nice de jarenlange heerschappij van CN Marseille met zijn eerste nationale titel. Er zouden er nog zeven volgen de zeven jaren nadien.

Cercle des nageurs de Marseille won dan weer wel de bekerfinale.

Vierde Franse titel op rij voor de vrouwen van ASPTT Nancy.

Griekenland


 
De bekende fotograaf George Kalfamanolis maakte bovenstaande foto na de vierde Griekse titel van de vrouwenploeg van Vouliagmeni Nautical Club. Het zevental onder leiding van Alexia Kammenou, en met de tweeling Gina en Terri Roupaka in het water, won in 2009 en 2010 de Europese beker voor clubkampioenen.

De winnaars: Terri Roupaka, Liana Dima, Niobe Mara, Antiope Melidoni, Alexia Kammenou. Phryne Andrianaki en Gina Roupaka. 

Dubbel succes voor Vouliagmeni Nautical Club want ook de mannen wonnen het kampioenschap voor de tweede keer.

De beker bij de mannen ging naar Olympiacos Water Polo Club Piraeus dat Naftikós Ómilos Pàtra in de finale met 9-8 versloeg.


In Griekenland de eerste editie van de Samartzidis Cup, een tornooi voor mannelijke landenploegen ter nagedachtenis van de Griekse waterpololegende Epaminondas 'Nontas' Samartzidis (1965-1996), die het jaar voordien stierf tijdens het duiken. Samartzidis werd met Pireaus tweemaal kampioen van Griekenland, won tweemaal de nationale beker en werd in 1988 en 1989 met 56 en 59 doelpunten topschutter van de Griekse competitie. Hij werd 319 keer opgeroepen voor het nationale zevental, nam deel aan de Olympische Spelen van Seoel en Barcelona, werd voor twee WK's en twee wereldbekers geselecteerd maar ook voor vier EK's. Gastland Griekenland was de eerste winnaar en het tornooi werd opgenomen in de officiële LEN-kalender.

Groot-Brittannië

Na jarenlange nederlagen dit keer een 11-5 winst voor Oxford tegen Cambridge, een eerste van een reeks van vijf opeenvolgende overwinningen.

De vrouwen van Cambridge haalden zwaar uit, Oxford kreeg 17-4 aangesmeerd.

Bristol Central Water Polo veroverde zijn tweede Engelse titel.


Tony Croft van Sutton&Cheam kroonde zich met 68 doelpunten tot topschutter, wat hem de Peter Olson Trophy opleverde.

Het Schotse Portobello ASC was de sterkste in het ASA kampioenschap.

Hongarije

Bij de mannen een nieuwe titel voor Budapest VSC-Westel, de 12-10 en 12-11 overwinningen in de finale tegen Vasas SC Budapest zorgden voor een vijfde kroontje.

Ferencváros Torna Club Budapest won voor de zeventiende keer de nationale beker. De twee wedstrijden tegen Vasas SC Budapest werden met 7-6 en 9-8 gewonnen.

De vrouwenploeg van Szentesi Vízilabda Klub ging voor de zevende keer met de hoogste eer lopen, dank zij de 16-6 en 8-7 overwinningen tegen Budapest AC.

In Budapest werd voor de derde keer om de Unicum-kupák gebatterd. Hongarije haalde het voor Spanje en Italië.

Ierland

Negende bekerwinst voor Half Moon SWC in Ierland.

Italië

Water Polis Pescara veroverde zijn tweede Italiaanse titel. Het zevental eindigde in de competitie op de derde plaats op een punt van Roma Nuoto en op zeven punten van Posillipo Napoli, maar in de 'best of three' in eigen bad kreeg Posillipo 10-6 om de oren terwijl in Pescara een 0-5 forfaitscore op het scorebord verscheen.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

De vrouwen van Catana wonnen het kampioenschap voor de zesde keer.

Kroatië

HAVK Mladost Zagreb werd voor de zesde opeenvolgende keer kampioen in Kroatië. In de 'best of three' kreeg Jadran Split in Zagreb 10-5 te slikken, won het de partij in eigen bad met 8-7 maar Mladost won de titel in de derde ontmoeting dank zij een 9-8 zege.

VK Jug Dubrovnik won zijn tweede bekerfinale.


De Wild League voor de kusten van Dubrovnik werd voor de tweede keer op rij door KISK 04 gewonnen, het versloeg Copacabana in de finale met 11-9.

 

Postzegel uitgegeven door de Kroatische post als eerbetoon aan de nationale ploeg voor het behalen van de zilveren medaille op de Olympische Spelen van Atlanta het jaar voordien

Litouwen

Vijfde opeenvolgende landstitel voor Kauno „Lituanica-Gaja“.

Tweede bekerwinst voor Vilniaus „Baltic-Amadeus“.

Malta

In Malta won Sliema de President's Cup, het versloeg Sirens A.S.C. in de finale met 4-2.

Sirens A.S.C. haalde dan wel weer voor het eerst de wintertitel.

In de zomercompetitie een nieuwe naam op de tabellen, M'Scala won zijn enige titel tot nog toe.

Nederland

Zevende Nederlandse kampioenstitel voor Amersfoortse Z&PC, plus winst in de beker.

Zesde titel voor de vrouwen van Zaanse Watervrienden Nereus.

Derde beker op rij voor het damesteam van Het Ravijn.

Oostenrijk

In Oostenrijk voegde WBC Tirol een vijfde landstitel toe aan zijn palmares.

De beker ging naar Erste Linzer Schwimmklub Heidl, dat zich daarmee een ticket verzekerde voor de kwalificatieronde van de Europabeker in het Turkse Istanbul.

De winnaars: Görisch, Alic, Pesta, Bolacik, Lang V, Bodis, Dolovai, Patuzzi, Bruckner, Toth, Fahrngruber, Dzarny, Traxler, Tuk, Heindl, Salmhofer, Nagy, Lang T, Schmied en Toma.

Polen

KSZO Ostrowiec haalde zijn zevende Poolse titel binnen.

Portugal

Het damesteam van Sport Algés e Dafundo won zijn zevende Portugese titel.

De mannen van Sport Comércio e Salgueiros Porto haalden hun derde opeenvolgende kampioenstitel.

Roemenië

Negenentwintigste landstitel voor Dinamo Bucuresti

Rusland

In Rusland was Spartak Volgograd voor het eerst kampioen.

Vijfde landstitel op rij voor de vrouwen van SKIF Moscow.

Schotland

Nieuwe naam in de Schotse vrouwencompetitie, Tay Seals behaalde zijn eerste titel.

Bij de mannen was Portobello opnieuw de sterkste in de finale.

Servië-Montenegro

In Servië/Montenegro verdedigde VK Becej met succes de titel van het jaar voordien.

Slovenië

Drie jaar na de vorige een vierde titel voor Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj.

Slowakije


Tweede landstitel voor Slávia UK Bratislava.

De beker werd voor de derde keer door KVP NCHZ Nováky gewonnen.

Bij de vrouwen een eerste titel voor PVK Vrútky.

Spanje

C.N. Barcelona zette in Spanje zijn zegereeks verder en haalde meteen een zevenenvijftigste kroontje.


De Copa del Rei ging naar Club Natació Catalunya dat Poble Nou in de finale versloeg met 7-6.

De winnaars: Jesús Rollán, Pau Castro, Sergi Pedrerol, Jordi Neira, Carles Sanz, Jordi Vidal, César Nieto, Francisco Javier García, José María Abarca, Óscar Arèvalo, Miguel Hernández, Juan Serracanta, Pedro García, Jordi García.

De vrouwencompetitie werd voor het eerst in 'play-off'-vorm gespeeld. Club Esportiu Mediterrani Barcelona ging niet alleen met hun zevende titel lopen maar haalden ook de allereerste beker binnen. In de finale werd CN Ondaretta Alorcon met 7-4 huiswaarts gestuurd.  

De winnaars: Montserrat Jasse, Belén Martín, Meritxell Siré, Mariona Ribera, Anna Ramírez, Cristina Marcos, Matilde de Miguel, Vanessa Siré, Elisabeth Fuentes, María del Mar Parera, Laura Martínez, Eva Bernardo, Diana Bernús, Susanna Pérez en Araceli Mostazo 

De Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete werd dit keer door Rusland gewonnen, Spanje eindigde tweede, Roemenië derde.

Zwitserland

Tiende kampioenstitel voor Società Nuoto Lugano in Zwitserland.

Amerika

Brazilië

In Brazilië verscheen de naam Fluminense Rio de Janeiro zeventiende jaar na de vorige titel een drieëntwintigste keer op de erelijst, het zou niet de laatste keer zijn. Het team haalde zowel de titel als de beker binnen.

Canada

In Canada scoorde Club Aquatique Water-Polo Montreal voor de derde maal.

De vrouwen van Club Aquatique Water-Polo Montreal deden dat al voor de elfde keer.

Peru

Ook een nieuwe naam in Peru, Club Deportivo Campo de Marte Lima haalde zijn eerste kampioenstitel binnen.

Verenigde Staten

Zesentwintigste landstitel voor New York Athletic Club in de Verenigde Staten, de vorige dateerde al van zestien jaar voordien.

Bij de vrouwen een tweede kampioenstitel voor Modesto/Stanislaus Water Polo Club.

Allereerste NCAA titel voor Pepperdine University uit Los Angeles. Het versloeg na twee verlengingen University of Southern California met 8-7 in de finale.

Australië

Australië

Vierde Australische titel op rij voor de Cronulla Sharks.

Afrika

Tunesië

Vierde opeenvolgende titel en beker voor Club africain.

Azië

Turkije

Twintigste titel al voor Galatasaray WP in Turkije

<< 1996 - OS
>> 1998