Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1995

Wereldbeker

Mannen

De negende editie van de Wereldbeker in het Amerikaanse Atlanta werd door Hongarije binnengehaald, de Magyaren klopten Italië in de finale met 11-10. Met de 10-8 overwinning tegen de Verenigde Staten was het brons voor Rusland.

De winnaars uit Hongarije: Tibor Benedek, Tamas Dala, Rajmund Fodor, Andras Gyöngyös, Tamas Kasas, Zoltan zingt, Peter Kuna, Atila Monostori, Zsolt Nemeth, Frank Toth, Laszlo Toth, Zsolt Varga en Balazs Vince

Vrouwen

Bij de vrouwen toonde thuisland Australië zich de best in Sydney, het veroverde de wereldbeker voor Nederland en Hongarije.

Europees Kampioenschap

Mannen

Op het EK in Oostenrijk wonnen de Italiaanse mannen het goud na hun 10-8 zege tegen Hongarije. Duitsland eindigde derde nadat het Kroatië met 11-10 wandelen stuurde.

De Italiaanse winnaars: Francesco Attolico, Francesco Postiglione, Alessandro Bovo, Angelo Temellini, Roberto Calcaterra, Alessandro Calcaterra, Alberto Angelini, Amedeo Pomilio, Paolo Petronelli, Leonardo Sottani, Carlo Silipo, Alberto Ghibellini, Fabio Bencivenga, Luca Giustolisi en Marco Gerini.

Vrouwen

Bij de vrouwen in Wenen was de verrassing nog groter dan het jaar voordien. Nederland moest zich na de 8-3 winst tegen Griekenland dit keer met brons tevreden stellen. De finale werd betwist tussen Italië en Hongarije en tot ieders verbazing klopten de Italianen de Magyaren met 7-5. Meteen ook de start van een Italiaanse overheersing in het vrouwenpolo.


 
Een van de verantwoordelijken voor deze grote doorbraak was Giusi Malato (1971-) die zich in Sevilla 1997 en Prato 1999 tot topschutster kroonde met respectievelijk 26 en 14 doelpunten.

De gouden Italianen: Francesca Conti, Martina Miceli, Carmela Allucci, Stefanie Lariucci, Milena Virzi, Monica Vallant, Antonella Di Giacinto, Cristina Consoli, Giusi Malato, Francesca Romano, Marica Carrozzi, Melania Grego, Daria Starace, Maddalena Musumeci en Paola Sabbatini.

Pan Amerikaanse Spelen

De winst op de Pan Amerikaanse Spelen in het Argentijnse Mar dela Plata ging opnieuw naar de Verenigde Staten dat Brazilië in de finale met 16-5 versloeg. Cuba haalde brons na de 9-4 overwinning op Canada.

Universiade

De Universiade werd door Joegoslavië gewonnen, zilver was voor Hongarije, brons voor Australië.

Wereldkampioenschap Junioren

Mannen

Het WK voor junioren in het Franse Duinkerken werd door Hongarije gewonnen, Griekenland eindigde tweede, Slovakije derde.

Vrouwen

Voor het eerst ook een WK voor vrouwelijke junioren. In het Canadese Sainte-Foy ging die eerste titel naar Nederland, Australië op rang twee en de Verenigde Staten op de derde plaats.

Europabeker

Mannen

De Europabeker voor landskampioenen werd voor het eerst door het Spaanse CN Catalunya Barcelona gewonnen. Ujpest Boedapest kreeg er met 8-7 en 7-6 van langs. Mdalost Zagreb en Spandau Berlijn deelden de derde plaats

De winnaars: Rollan, Navarro, Pedrerol, Neira, Milanovic, Gocanin, Paya, F. Garcia, Abarca, Arevalo, Olle, Serracanta en P. Garcia.

Vasas SC Budapest was in de Europa Cup voor bekerhouders de beter van het Italiaanse Associazione Sportiva Waterpolis Pescara.

Mladost won de Super Cup. Nadat het in Italië 7-7 gelijk speelde tegen Racing Roma, won het zijn thuiswedstrijd met 9-7.

Vrouwen

Na 1990 haalde Nereus Zaandam zijn tweede Europese titel bij de vrouwen, in de finale versloeg het het Italiaanse Orizzonte Catania, de winnaar van het jaar voordien. Brons ging naar Szentesi uit Hongarije dat het Franse ASPTT Nancy klopte.

Europa

België

Het schitterende idee van de Belgische Zwem- en Reddingbond om in ere-afdeling enkel in olympisch bad te spelen, werd na een jaar opnieuw in de lappenmand geborgen.

Kortrijkse ZK verdedigde succesvol zijn titel.

CN Tournai veroverde de beker.

Door een gebrek aan belangstelling en dus te weinig ploegen geen vrouwencompetitie meer in België.

Denemarken

SK GF Frem Odense zette in Denemarken orde op zaken en won het kampioenschap opnieuw. Voor de negende keer al.

Nieuwe naam bij de vrouwen, OSLF Odense haalde zijn eerste titel binnen.

Duitsland

In Duitsland haalde Wasserfreunde Spandau Berlin 04 zijn zestiende titel en veertiende beker.

De vrouwencompetitie ging voor de vijfde keer naar stadsgenoot SG Neuköln Berlin.

De beker bij de vrouwen werd voor de derde keer op rij door SV Gronau gewonnen.

De Deutsche Swimm Verein startte een nieuwe balsport in het water, maar ze wilden niet gezegd hebben dat het een variant was van waterpolo. Hoewel de verschillen zich enkel situeerden op de uitrusting, het aantal spelers, de waterdiepte en enkele regels. Twee teams van vier spelers moesten de bal in het doel van de tegenpartij gooien. Overigens een ideale sport voor slechte of beginnende zwemmers, er werd zelfs een heus Duits kampioenschap betwist. De principes: geen lichaamscontact, met de bal in de handen mocht niet bewogen worden, de bal mocht niet ondergeduwd worden, maar wel met ieder lichaamsdeel gespeeld worden en pas na 3 passes binnen dezelfde ploeg mocht op doel worden geworpen. Geen vaste doelverdediger, slechts één van de vier spelers mocht in doel staan.

Finland

Zesde overwinning van Kuopion Uimaseura in het Finse kampioenschap.

Frankrijk

Vierde Franse titel op rij voor de mannenploeg van Cacel Nice, maar ook winst in de vijfde bekerfinale.

In de Franse vrouwencompetitie verdedigde ASPTT Nancy met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

Griekenland

Veertiende kroontje in Griekenland voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus.

De Griekse beker ging voor het eerst naar Naftikos Omilos Patras en dat 45 jaar na hun laatste titel. De spannende finale tegen Nautikos Omilos Vouliagmeni werd met 13-12 gewonnen.

Bij de vrouwen een eerste titel voor Olympiacos Water Polo Club Piraeus.

Groot-Brittannië

31 doelpunten in de korf, Cambridge haalde het met 21-10 tegen Oxford.

Eerste nationale titel voor Bristol Central.


De Peter Olson Trophy voor beste schutter werd dit keer met 68 treffers gewonnen door Colin Bent van Tyldesley.

Lancaster ASC won zijn enige titel in het ASA Club Senior Championship

Hongarije


Het Hongaars kampioenschap bij de mannen was opnieuw voor Újpesti TE Budapesti, voor de zesentwintigste keer al. Budapesti Vasutas Sport Club werd met 9-6 en 7-5 verslagen in de 'best of three' 

Budapesti Vasutas Sport Club won wel zijn derde bekerfinale. Thuis werd een geruststellende 13-8 overwinning behaald, het 4-8 verlies in het bad van Vasas SC Budapest kwam dus geen roet in het eten gooien.

Bij de vrouwen een vijfde titel voor Szentesi Vízilabda Klub. In de 'best of three' boorde het Vasas Budapest met 20-8 en 10-4 de grond in.

In de Hongaarse hoofdstad Budapest werd de eerste editie van de Unicum-kupák georganiseerd, een jaarlijks weerkerend tornooi voor mannelijke landenploegen. Australië snoepte de eerste beker mee, Hongarije werd tweede en Italië derde.

Ierland

Zevende winst van Half Moon SWC in de Ierse bekerfinale.

De vrouwenploeg van Half Moon SWC veroverde het kleinood voor de vierde keer.

Italië

In Italië won AS Roma Nuoto de competitie met veertien ploegen met een puntje voorsprong op Poillipo Napoli en een doelsaldo. De play-offs werden echter opnieuw omgetuned, dit keer werd weer voor de 'best of three' gespeeld. Posillipo haalde het in de eerste wedstrijd thuis met 11-10, ging daarna 11-8 verliezen in Rome, maar won de slotwedstrijd in de Italiaanse hoofdstad verrassend met 7-8. En dat was goed voor een zevende titel.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

Het vrouwenteam van Catana haalde zijn vierde titel.

 

In Italië werd een eerste tornooi Beach Water Polo georganiseerd, een vereenvoudigde vorm van waterpolo met minder strenge reglementen en een kleiner speelveld van 15 op 11,5 meter. Ook de doelen waren met afmetingen van 2,5 op 0,8 meter kleiner en het spel werd in zee, in meren en in rivieren gespeeld. Een ploeg bestond uit drie veldspelers, een doelverdediger en twee reservespelers die drie times speelden niet op tijd maar in sets, die met het zesde gescoorde doelpunt gewonnen werden (bijvoorbeeld 4-2, 1-5 of 3-3). Tijdens het derde tornooi in 1998 werd door Italië, Frankrijk, Malta en Montenegro voor de 'Coppa del Mediterraneo' gestreden. Vrij vlug schoten ook andere clubs als paddenstoelen uit de grond en wereldwijd werden druk bijgewoonde tornooien ingericht. De uitvinder ervan was de Italiaanse ingenieur Gualtiero Parisio, die bij Circolo Canottieri Napoli in de Italiaanse waterpolocompetitie had gespeeld.

Kroatië

Vierde opeenvolgende Kroatische titel voor HAVK Mladost Zagreb. De eerste twee wedstrijden tegen Jug Dubrovnik in de 'best of three' eindigden op een 8-8 en 14-14 gelijkspel, maar in de beslissende derde wedstrijd trok Mladost het laken met 12-7 naar zich toe.


De beker was voor het eerst weggelegd voor VK Jug Dubrovnik.

Litouwen

De derde titel op rij en derde bekerwinst voor Kauno „Lituanica-Gaja“.

Malta


De dubbel voor San Giljan in Malta, het won zowel de zomer- als de wintercompetitie en bleef 32 wedstrijden ongeslagen.

Nederland

Vierde Nederlandse kampioenstitel voor Polar Bears Ede bij de mannen.

Ook vierde overwinning voor de vrouwen van Zaanse Watervrienden Nereus.

Zowel bij de mannen als de vrouwen ging de beker voor het eerst naar Het Ravijn.

Oostenrijk

Derde Oostenrijkse titel op rij voor WBC Tirol.

Polen

Zesde Poolse titel voor  KSZO Ostrowiec.

Portugal

Tweede en laatste keer dat de vrouwen van C.D.U.P. Porto de Portugese titel binnenhaalden.

Bij de mannen een nieuwkomer, eerste kampioenstitel voor Sport Comércio e Salgueiros Porto, er zouden er nog vele volgen.

Roemenië

Steaua Bucuresti won zijn tiende landstitel.

Rusland

In Rusland hernieuwde Dynamo Moskou zijn titel van het jaar voordien.

Bij de vrouwen hernieuwde SKIF Moscow zijn titel van het jaar voordien.

Schotland

De vrouwen van Dunfermline wonnen de titel voor de vijfde opeenvolgende keer.

Vijftiende zege van Portobello in de Schotse bekerfinale.

Servië-Montenegro

Het kampioenschap van Servië/Montenegro was nog maar aan zijn vierde editie toe maar het kende wel al een derde landskampioen, dit keer trok Budvanska Rivijera aan het langste eind.

In de bekerfinale won Vaterpolo klub Partizan Belgrad het pleit.

Slovenië

Aflossing van de wacht in Slovenië, dit keer was VK Koper de betere.

Slowakije

KVP NCHZ Nováky verdedigde met succes de eerste titel van het jaar voordien.

De nationale beker werd door Slávia UK Bratislava gewonnen.

Derde titel op rij voor de vrouwen van ŠKP Košice.

Spanje

Haasje over in Spanje, dit keer ging C.N. Barcelona met de titel aan de haal, de vijfenvijftigste al. Met als toetje een derde Copa del Rei en zoals hoger gemeld ook nog de LEN Cup.

De winnaars: Alexandar Sostar, Vladimir Vujasinovic, Miquel Fuxa, Álex Cerdà, Gabriel Hernández, Iván Losa, Ramon Valls, Iván Moro, Daniel Esforzado, Salvador Gómez, Miguel Ángel Oca, Carles Sanz, Daniel Moro.

Het vrouwenteam van Club Esportiu Mediterrani Barcelona won het kampioenschap voor de vijfde keer.

De winnaars: Montserrat Jasse, Belén Martín, Meritxell Siré, Mariona Ribera, Cristina Marcos, Sònia Mestre, Matilde de Miguel, Vanessa Siré, Anabel Barragán, Elisabeth Fuentes, Judith Navarro, Elisabeth Lloret, María del Mar Parera.

Vierde Spaanse zege op rij in de Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete, Duitsland haalde zilver, Roemenië brons.

Zwitserland

In Zwitserland voegde Società Nuoto Lugano een achtste titel toe aan zijn trofeeënkast.

Amerika

Argentinië

Vijftig jaar na de vorige een negende titel voor Club de Gimnasia y Esgrima uit Buenos Aires.

Brazilië

Negende Braziliaanse titel en eerste beker voor Botafogo de Futebol e Regatas uit Rio de Janeiro. De titel kwam er na een 7-6 overwinning in de finale tegen Paineiras, met het gouden doelpunt van Roberto Seabra (1976-) na de reglementaire tijd.

Canada

Nog maar eens een nieuwe naam in de Canadese tabellen, dit keer haalde Calgary Renegades de titel binnen.

Bij de vrouwen was Club Aquatique Water-Polo Montreal voor de tiende keer aan het feest.

Peru

De Peruviaanse titel ging voor het eerst naar Los Incas.

Verenigde Staten

De Amerikaanse titel ging voor de zevende keer naar San Francisco Olympic Club.

De vrouwen van Sunset Water Polo Club haalden hun tweede kroontje.

Vierde Amerikaanse NCAA titel voor de UCLA Bruins, gecoacht door Guy Baker. De titel werd in de laatste minuten beslecht, met nog 1min 44 te gaan scoorde Jeremy Braxton-Brown 9-8 tegen University of California en dikte hij op 42 seconden van het einde aan tot de 10-8 overwinning.

Australië

Australië

In Australië breidden de Cronulla Sharks een vervolg aan hun succes van het jaar voordien.

Azië

Turkije

In Turkije een achttiendekampioenstitel voor Galatasaray WP.

Afrika

Tunesië

Club africain pakte zijn twee titel en zijn tweede beker op rij.

Zuid Afrika

De Currie Cup ging dit keer naar Natal Water Polo Team.

 


<< 1994
>> 1996