Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1991

Wereldkampioenschap

Mannen

In het Australische Perth klopte Joegoslavië Spanje met 8-7 in de finale van het WK 1991. Hongarije eigende zich brons toe na 13-12 winst tegen de Verenigde Staten.

De winnaars uit Joegoslavië: Aleksandar Sostar, Dusan Popovic, Vaso Subotic, Predrag Zimonjic, Igor Milanovic, Viktor Jelenic, Mirko Vicevic, Vitomir Padovan, Veljko Uskokovic, Igor Gocanin, Dusan Cirkovic, Goran Radjenovic, Nikola Ribic, Zeljko Vicevic en Milan Tadic.

Vrouwen

Bij de vrouwen zette Nederland orde op zaken en kroonde zich tot wereldkampioen, na een 13-6 zege tegen Canada. Voor het brons versloegen de Verenigde Staten Hongarije met 11-9.

De Duitse Birgit Kempen trof 23 keer raak, waarmee ze topschutster werd van het tornooi.

De Nederlandse ploeg: Helen Boering, Irma Brander, Edmee Hiemstra, Monique Kranenburg, Karin Kuipers, Patricia Libregts, Alice Lindhout, Marjan op den Velde, Lilian Ossendrijver, Janny Spijker, Karla van den Boen, Esmeralda van der Water en Hedda Verdam.

Wereldbeker

Mannen

De World Cup werd in Barcelona betwist. De Verenigde Staten wonnen de beker na hun 5-7 zege tegen Joegoslavië. Spanje eindigde op rang drie dank zij de 10-11 overwinning tegen Hongarije.

 

De Verenigde Staten wonnen de World Cup in Barcelona.

De winnaars: Craig Wilson, Robert Lynn, Charlie Haui, Jeff Cambell, David Imberino, Jogh Vargas, Doug Kimbell, Chris Humbert, Terry Schroeder, Mike Evans, James Machinoff, Eric Fisher en Craig Klass.

Vrouwen

De vrouwen tekenden present in het Amerikaanse Long Beach en hier ging de FINA World Cup naar het zevental uit Nederland, voor Australië en de Verenigde Staten.

Europees Kampioenschap

Mannen

Tijdens het EK in Athene haalden de Joegoslavische mannen het goud door de 11-10 winst tegen Spanje. Rusland veroverde eveneens met 11-10 het brons tegen Italië.

De winnaars uit Joegoslavië: Mislav Bezmalinovic, Perica Bukic, Viktor Jelenic, Igor Milanovic, Vitomor Padovan, Dusan Popovic, Ranko Posinkovic, Goran Radjenovic, Dubravko Simenc, Aleksander Sostar, Vaso Subotic, Ante Vasovic en Mirko Vicevic

Vrouwen

Bij de vrouwen ging het goud naar Hongarije, dank zij een 11-8 winst tegen Nederland. Italië eigende zich het brons toe na een zeer eigenaardige 1-0 overwinning tegen Frankrijk. Het was de eerste nederlaag voor Nederland op een EK.

De Hongaarse winnaars: Orsolya Szalkay, Laura Gruber, Katalin Dancsa, Noemi Toth, Mercedesz Stieber, Edit Vincze, Ildiko Takacs, Iren Rafael, Katalin Nagy, Zsuzsanna Kertesz, Ildiko Ronaszeki, Ildiko Kokai, Zsuzsanna Huff en Csilla Szamosi.

Panamerikaanse Spelen

Op de Pan-Amerikaanse Spelen in Havana stond er geen maat op het lokale Cuba, dat in de finale de Verenigde Staten met 8-5 wandelen stuurde. Brazilië klopte Canada met 8-7 voor het brons. Acht ploegen aan de afworp die in twee groepen gesplitst werden. In de A-reeks won Cuba drie van zijn drie wedstrijden, in de B-reeks deden de Verenigde Staten hetzelfde.

De Verenigde Staten haalden zilver en mochten met Fidel Castro op de foto.

De ploeg: Craig Wilson, Terry Schroeder, Douglas Kimbell, Chris Humbert, Craig Klass, Mike Evans, John Vargas, Robert Lynn, Jeff Campbell, Chris Duplanty, Erich Fisher en Charlie Harris.

Universiade

Op de Universiade was het goud weggelegd voor de Verenigde Staten, dat China en Italië achter zich hield.

Mediterane Spelen


De Spelen van de Middellandse Zee in Athene werden door Italië gewonnen, voor Joegoslavië en gastland Griekenland.

De winnaars: Francesco Attolico, Ferdinando Gandolfi, Alessandro Bovo, Giuseppe Porzio, Alessandro Campagna, Paolo Caldarella, Mario Fiorillo, Francesco Porzio, Amedeo Pomilio, Cristiano Ciocchetti, Mario Marsili, Carlo Silipo en Gianni Averaimo.

Wereldkampioenschap Junioren

Spanje won het WK voor junioren in het Amerikaanse Irvine. Cuba haalde zilver, Hongarije brons.

Europabeker

Mannen

Het Joegoslavische Mladost Zagreeceb won de Europa Cup voor landskampioenen voor de zevende keer na 10-7 en 11-10 zeges tegen Canottieri Napoli. CSKA Moskou en Spandau Berlijn deelden het brons.

De winnaars: Sardelic Celestin, Šimenc Dubravko, Antunovic Duško, Nola Fabijan, Erjavec Mladen, Lašic Tomaž, Jah, Bukic Perica, Miškulin Mladen, Milanovic Igor, Popovic Andrija, Kobešcak Vlado, Štritof Ratko, Vezjak Josip, Vincek Damir, Damjanic Milorad, Rukavina Krešimir, Vidumansky Ladislav en Kobešcak Dario.

Partizan Beograd was tegen Alphen aan de Rijn de beste in de Europese beker voor bekerhouders.

In de SuperCup won CN Catalunya zijn thuiswedstrijd tegen Jadran Split met 15-9 en omdat het in Kroatië de schade tot 12-8 kon beperken graaide het de beker mee.

Vrouwen

Eerste Europese vrouwentitel voor het Nederlandse Brandenburg. Het Russische Oeralotska werd tweede, Vasutas uit Hongarije derde en het Franse Dauphins Créteil vierde.

Multi-Nations Contest

Het zevenlandentornooi werd dit keer in Cardiff betwist, Israël ging voor de zesde keer met de trofee lopen.

Europa

België

Allereerste Belgische titel voor CN Tournai met de gebroeders Etienne, Philippe en Vincent Kubat in een hoofdrol, met op de koop toe ook nog winst in de bekerfinale tegen Kortrijk.


Bij de vrouwen een eerste titel voor de Wase Zwemkring St-Niklaas.

De kampioenen: Christine De Smet, Els Rombaut, Sandra Smet, Carinne Lyssens, Marianne De Wolf, Lulu Braeckman, Nadine Daelman, Katrien De Schynkel, Leen Heirbaut, Veronique Colman, Kristien Boon, Katrijn Beck, Myriam Samyn en Mady Rasschaert.

Denemarken

De Deense titelstrijd werd voor de zesde keer in het voordeel van SK GF Frem Odense beslecht.

Bij de vrouwen een eerste titel voor Poloteam Århus en dat zevental zou de volgende vier jaar de competitie beheersen.

Duitsland

Dertiende opeenvolgende Duitse titel voor Wasserfreunde Spandau Berlin 04, dat ook de sterkste was in de bekerfinale.

Hohenlimburger SV haalde het bij de vrouwen.

SUN Berlin-Neuköln won de bekerfinale.

Finland

Zesde kroontje voor Turun Uimarit in Finland.

Frankrijk

Cercle des Nageurs de Marseille eigende zich voor de vijfentwintigste keer de Franse titel toe, maar haalde ook zijn eerste nationale beker.

In de Franse vrouwencompetitie was Dauphins de Créteil voor de zesde maal aan het feest.

Griekenland

In de Griekse competitie dook een nieuwe naam op, Nautical Club of Vouliagmeni haalde zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn eerste kampioenstitel binnen.

Tiende beker voor Ethnikos Piraeus, dat Athletic Nautical Club of Glyfada in de finale met 10-7 versloeg.

Het damesteam van Vouliagmeni Nautical Club kroonde zich voor het eerst tot kampioen van Griekenland

De kampioenen: Argyro Damaskou, Despina Farou, Maria-Sofia Kourakou, Nicole Kavadia, coach Vaggelis Roupakas, Alexia Kammenou, Mania Bikof, Tzeni Skountzou, Evelina Delikanaki, Sirene Tsalta, Liana Dima, Tzina Roupaka en Teri Roupaka.

Groot-Brittannië

9-9 gelijkspel tussen Oxford en Cambridge.

London Polytechnic Water Polo Club behaalde zijn veertiende landstitel en won voor de twintigste keer het ASA Club Senior Championship.

Hongarije


Vijf jaar zonder ereplakken, maar nu wel de dertiende dubbel beker/titel voor de mannenploeg van Újpesti Torna Egylet. De titel werd al voor de drieëntwintigste keer gewonnen, in de 'best of three' kreeg Szentesi SC 18-13 en 14-13 aangesmeerd.

De beker werd beslsit met een uit- en thuiswedstrijd. Thuis won Újpesti Torna Egylet met 16-9, in het bad van Ferencváros Torna Club Budapest werd een 16-16 gelijkspel uit de brand gesleept.

Het vrouwenteam van Boedapest VSC won zijn derde Hongaarse titel.

Ierland


Half Moon SWC won zijn zesde Ierse bekerfinale.

Italië


De Italiaanse titel ging voor het eerst naar Rari Nantes Savona, dat nadien ook voor de tweede keer op rij de beker won. Opnieuw werd de wedstrijdformule gewijzigd, na de competitie met twaalf deelnemende ploegen werd nu voor de 'best of three' gespeeld en daarin won Rari Nantes Savona met 17-14 in Pescara en thuis met 14-12.

Santa Maria Capua Vetere haalde zijn achtste landstitel bij de vrouwen, maar meteen ook de laatste.

Joegoslavië

Door het uiteenvallen van het land mocht Hrvatski Plivacki Jadran Split de eer opeisen de allerlaatste Joegoslavisch kampioen te zijn, de zevende titel eenendertig jaar na de vorige.

Vaterpolo klub Partizan Belgrad won voor de twaalfde keer de bekerfinale.

Kroatië

De waterpoloploeg van Kroatië werd in 1991 onafhankelijk. Het zevental won zilver tijdens de Spelen van Atlanta van 1996, haalde hetzelfde eremetaal op de EK's van 1999 en 2003 en goud op het WK van 2007 in Melbourne. Van 1918 tot 1991 was Kroatië een deel van Joegoslavië, de Kroaten speelden in die periode voor de Joegoslavische nationale ploeg, met uitzondering van de jaren 1941 tot 1945, toen het zich onder de naam Onafhankelijke Staat Kroatië van Joegoslavië had afgescheurd, met Ivo Stakula (1923-1958) als smaakmaker.

In volle zee voor de kusten van Dubrovnik hernieuwde Copacabana zijn zege in de Wild League van drie jaar voordien. In een spannende eindstrijd ging Dance met 6-5 onderuit.

Litouwen

Kauno „Banga“ won voor de achtste opeenvolgende keer het nationaal kampioenschap.

De beker ging dit keer voor het eerst naar Kauno „Banga-Lituanica“.

Macedonië

Ook het zevental van Macedonië werd in 1991 een onafhankelijk zevental, als gevolg van de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek Macedonië. Voordien speelden de beste spelers eveneens voor de Joegoslavische nationale ploeg. In 2008 plaatste het team zich voor het EK waarin het achtste eindigde.

Malta


Acht jaar na het vorige een achttiende kroontje voor Sliema ASC in Malta.

Montenegro

Door het uiteenvallen van Joegoslavië kwam ook Montenegro in 2006 met een eigen team aanzetten, in 2008 kroonde het zich in het Spaanse Malaga tot Europees kampioen door Servië in de finale na verlengingen met 6-5 te verslaan. Tussen 1918 en 1991 was Montenegro een deel van Joegoslavië, van 1992 tot 2006 maakte het deel uit van de Republiek Joegoslavië en later van Servië en Montenegro en in 2007 speelden de teams van Montenegro en Servië apart. Met de wereldtitel in 2009 als hoogtepunt voor Servië.

Oostenrijk

In Oostenrijk nam TWV Innsbruck het heft in handen, het won meteen zijn eerste landstitel.

Nederland

Polar Bears Ede verdedigde met succes zijn eerste Nederlandse titel van het jaar voordien.

De bekerfinale werd voor de twaalfde keer door AZC Alphen aan de Rijn gewonnen

Bij de vrouwen won Brandenburg ZC het kampioenschap voor het eerst.

De vrouwen van Gouda ZC Donk wonnen de beker voor de vierde keer.

Polen

ZKS Stilon Gorzow Wlkp won voor de veertiende keer het Pools kampioenschap.

Portugal

In Portugal een dubbel feest voor Sport Algés e Dafundo de mannenploeg won zijn derde titel, de vrouwen hun tweede.

Roemenië

Zesde landstitel voor Steaua Bucuresti, 35 jaar na de vorige dat toen nog CCA Bucuresti.

Schotland

Negen jaar na de vorige won Renfrew een tweede Schotse titel.

In de damescompetitie nam Dunfermline de fakkel over van Menzieshill.

In een spannende nek-aan-nek-race won Portobello de bekerfinale met 10-9 tegen Dunferline.

Sovjet Unie

Twintigste titel voor CSKA Moskou in de Sovjet Unie. 

Spanje

In Spanje stak C.N. Barcelona nog eens de neus aan het venster en won voor de vierenvijftigste keer de titel. Ook de beker werd binnengehaald, in de finale gingen de stadsgenoten van Club Esportiu Mediterrani voor de bijl.

De winnaars: Craig M. Wilson, Miquel Chillida, Marcos Antonio González, Alex Cerdà, Emili Olivella, Javier Giner, Ignacio Lobera, Alex Barceló, Daniel Esforzado, Salvador Gómez, Miguel Ángel Oca, Rubén Michavila, Pedro García, César Torras, Ignacio Llampayas.

Bij de vrouwen, met een jaartje onderbreking, een tweede en voorlopig laatste landstitel voor Club Natació Catalunya Barcelona.

De winnaars: Montserrat Cereza, Susana Maroto, Margarita Puig, Anna Sotés, Laura Flaqué, Sònia Moreno, María Rosa Pérez, Yolanda Gelpi, Olga González, María Amparo Ballbe, Montserrat Cabanas, Judith Burriel, Julia Jiménez, María Cristina Felani.

Het jaarlijkse Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete werd opnieuw door de Sovjet Unie gewonnen met Spanje op de tweede plaats en Roemenië als derde.

Tsjecho-Slowakije

Negentwintigste zomertitel voor ŠKP Košice in Tsjecho-Slowakije.

Zeven jaar na de vorige een twaalfde wintertitel voor Slávia UK Bratislava.

Zwitserland

Drieëntwintigste kampioenenbal voor SC Horgen in Zwitserland.

Amerika

Brazilië

Flamengo uit Rio de Janeiro haalde zijn zevende Braziliaanse titel.

De nationale bekerfinale werd dit keer door Club Athlético Paulistano gewonnen.

Canada

Eerste Canadese titel voor Club Aquatique Water-Polo Montreal.

Enige titel ooit voor de vrouwen van Winnipeg Neptunus.

Cuba

Naar aanleiding van de elfde Panamerikaanse Spelen gaf de Cubaanse post bovenstaande postzegel uit.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten haalde Newport Water Polo Foundation een vierde titel naar zich toe.

De vrouwen van California Water Polo zorgden voor een zeventiende nieuwe naam op de tabellen.

De Amerikaanse NCAA titel was dit keer weggelegd voor University of California, dat met zijn 7-6 winst op UCLA Bruins zijn tiende titel mocht vieren.

In 1991 rangschikte een groep Amerikaanse fysiologen waterpolo als een van de meest inspannende van alle sporten. Ze quoteerden waterpolo als:

"De beste totale sport in termen van fysiologische eisen gesteld aan een sporter. Het zwemmen zelf maakt gebruik van een hele set spieren, voeg aan dat zwemmen het kop-hoge bal hanteren van passen en werpen toe, de beensteun bekomen door de Eggbeater kick en het fysieke contact tussen spelers, en je hebt een verduiveld grondig zware sport."

Australië

Australië

In Australië een tweede titel op rij voor de Victorian Tigers.

Afrika

Tunesië

Espérance sportive de Tunis verlengde zijn eerste titel van jhet jaar voordien en haalde voor de derde keer ook de beker binnen.

Azië

Turkije

In Turkije een vijftiende titel voor Galatasaray WP, de vorige dateerde van dertien jaar voordien.


<< 1990
>> 1992 - OS