Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1989

Wereldbeker

In Berlijn won Joegoslavië de zesde uitgave van de FINA World Water Polo Cup door Italië in de finale met 10-6 te verslaan. Dank zij de 8-7 overwinning tegen Spanje was het brons voor Hongarije.

Het gouden Joegoslavië: Mislav Bezmalinović, Perica Bukić, Milan Delic, Igor Gočanin, Viktor Jelenic, Igor Milanovic, Dusan Popovic, Dubravko Šimenc, Alexander Šoštar, Anthony Vasovic en Mirko Vičević.

Enkele maanden na haar overwinning op het EK haalde het Nederlands vrouwenzevental in Eindhoven ook goud tijdens de FINA World Water Polo Cup. De Verenigde Staten eigenden zich het zilver toe, Hongarije was goed voor brons.

Europees Kampioenschap


In Bonn versloeg de Duitse mannenploeg Joegoslavië in de finale  met 10-9 na verlengingen en haalde daarmee de Europese titel. Italië had tegen Rusland eveneens verlengingen nodig en veroverde brons door de 12-11 winst. Heel wat spelers waren ook aanwezig bij het goud van 1981.

De winnaars: Ingo Borgmann, Thomas Huber, Frank Otto, Lars Tomanek, Dirk Schutze, Andreas Ehrl, Carsten Kusch, Rainer Osselmann, Hagen Stamm, Rene Reimann, Dirk Theismann, Jorg Dresel, Uwe Sterzik en Peter Rohle.

Het EK bij de vrouwen werd binnengehaald door de Nederlandse ploeg. Op het einde van dit tornooi verloren de Nederlandse meiden  niet één van hun negentien wedstrijden. In de finale moest Hongarije er met 14-11 aan geloven, terwijl Frankrijk Italië met 10-9 wandelen stuurde voor het brons.


De Hongaarse Andrea Eke werd topschutster met twintig treffers.

De winnaars: Hermine Perik, Hellen Boering, Lieneke van den Heuvel, Greet van den Veen, Esmeralda van den water, Patricia Libregts, Anita Nijenhuis, Monique Kranenburg, Ilse Sindorf, Janny Spijker, Hedda Verdam, Irma Brander, Alice Lindhout en Astrid van den Meer.

Wereldkampioenschap Junioren

Op het WK voor junioren in het Franse Narbonne ging het goud naar Joegoslavië, de Sovjet Unie haalde zilver en Oost Duitsland het brons.

Europabeker

Mannen

De Europabeker voor landskampioenen ging voor de vierde keer naar het Duitse Spandau Berlin, dat sterker was dan het Spaanse Club Natació Catalunya. Thuis werd met 11-10 gewonnen, in Spanje 11-11 gelijkgespeeld. Het Servische Partizan Belgrado en Hongaars kampioen Ferencvaros Boedapest eindigden op rang drie en vier.

De winnaars: Rohle, De La Pena, Bukowski, Schneider, Fernandez, Ehrl, Kison, Will, Stamm, Reimann, Theismann, Kusch, Priefer.

Een verrassend Rari Nantes Arizano met coach Tamas Farago (1952-) won de beker bij de bekerhouders. Spartacus Budapest kreeg er in de beslissende partij met 10-6 van langs.

De kampioenen: Ebolo, Vigo, Mostes, Sasso, Steardo, Carminati, Del Gaudio, Averaimo, Farago, Crovetto, Misaggi, Piccardo en De Lucis.

De Super Cup werd opnieuw gespeeld, maar wel met heen- en terugwedstrijden. Mdalost haalde het met 12-11 en 11-7 overwinningen van  het Italiaans Pescara.

Vrouwen

De vrouwen van Nereus Zaandam haalden hun Europese titel bij de landskampioenen.

Multi-Nations Contest

Schotland won het zeslandentornooi in Zurich.

Europa

België

Roger De Wilde (1940-) kreeg de Belgische nationale ploeg onder zijn hoede, maar had ook de leiding bij Gentse ZV.

Gent Swimming Club haalde zijn vierde Belgische titel.

DDR

Het Oost-Duitse kampioenschap werd voor de vierde keer door BSG Motor Leipzig Nord gewonnen, dat ok zijn vierde en laatste DDR beker binnenhaalde.

Bij de vrouwen werd de bekerfinale voor de tweede keer gewonnen door BSG Empor HO Halle-Neustadt, door de val van de muur dat jaar was dit de laatste DDR beker.

Denemarken

Vierde titel voor SK GF Frem Odense in Denemarken.

Duitsland

Elfde Duitse kampioenstitel voor Wasserfreunde Spandau Berlin 04.

ASC Duisburg won de Duitse bekerfinale bij de mannen.

SG Neuköln Berlin haalde bij de vrouwen de tweede opeenvolgende titel, de derde in totaal en won nadien ook de bekerfinale.

Finland

Het Finse kampioenschap werd voor de vierde keer door Turun Uimarit gewonnen.

De vrouwen van Turun Uimarit verdedigden met succes hun eerste titel van het jaar voordien.

Frankrijk

Wie anders dan Cercle des Nageurs de Marseille kampioen van Frankrijk, drieëntwintig stuks.


De tweede Franse bekerfinale ging naar het Parijse Racing Club de France.

Bij de vrouwen een vierde titel op rij voor Dauphins de Créteil.

Griekenland

Derde Griekse titel en beker voor Athletic Nautical Club of Glyfada. In de bekerfinale ging eeuwige tweede Nautikos Omilos Vouliagmeni na verlengingen met 10-8 onderuit

Ook de vrouwenploeg van Athletic Nautical Club of Glyfada won haar eerste kampioenschap.

Groot-Brittannië

Opnieuw een vernederende 15-7 zege van Cambridge over Oxford.

Vijfde landstitel voor Sutton & Cheam Water Polo en acht jaar na de vorige ook tweede winst in het ASA Club Senior Championship.

Hongarije

Na vijf jaren zonder succes nu de dertiende titel voor Vasas SC Budapest. In de 'best of three' won het meteen de twee eerste wedstrijden tegen Újpesti Dózsa met 14-9 en 13-12.

Csaba Horváth (1965-) van Szentesi Vízmu SK scoorde 106 keer waarmee hij de trofee van topschutter kreeg.

De kampioenen: Liebhauser József, Matusek Gyula, Mészáros Csaba, Jancsó Mátyás, Matusik Lajos, Petováry Zsolt, Tóth Frank, Roman Polacik, Keresztúri Zsolt, Rosta Péter, Nemes Gábor, Kósz Zoltán, Méhes Jeno, Petováry Attila, Tóth Milán en Dávid Zoltán.

Elf jaar na de vorige ook een vijftiende beker voor Ferencváros Torna Club Budapest. In de finale won het met 14-10 van Tatabánya.

Het Hongaars vrouwenkampioenschap werd voor de derde keer door Boedapest VC gewonnen.

De kampioenen: Bajusz Andrea, Dénes Andrea, Gendur Judit, Gombás Adrienn, Kertész Zsuzsa, Kókai Ildikó, Pócsik Anita, Szalkay Orsolya, Szolga Edit, Szolga Ildikó en Takács Ildikó.

Ierland

In Ierland haalde Half Moon SWC voor de vierde keer de beker binnen.

Italië

In Italië kroonde Posillipo zich voor de vierde keer tot kampioen. Het kampioenschap werd opnieuw veranderd, nu werd gespeeld voor de 'best of five'. Tegenstander Pescara kon een keer winnen met 14-9, maar ging met 7-6, 20-19 en 10-8 onderuit.

Derde bekerwinst voor Water Polis Pescara.

De winnaars: Mino Cacace, Georges Gerendas, Massimo Fiorentino, Mario Marsili, Franco Porzio, Piero Fiorentino, Antonello Postiglione, Maurizio De Gennaro, Massimo Galante, Fulvio Di Martire, Antracite Lignano, Elios Marsili, Stefano Postiglione

De vrouwenploeg van Santa Maria Capua Vetere won haar vijfde landstitel.

Joegoslavië

In Joegoslavië de dubbel voor Mladost Zagreb, het kampioenschap werd voor de vijfde keer gewonnen, de beker voor het eerst.

Postzegels van de post van Nicaragua naar aanleiding van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

Kroatië

Net als het jaar voordien won ŽVK Jadran het officieuze vrouwenkamppioenschap in Kroatië, waaraan opnieuw maar twee ploegen deelnamen.

De Wild League, in volle zee door amateurclubs betwist voor de kusten van Dubrovnik, werd dit keer gewonnen door Roxy, in de finale versloeg het Copacabana met 11-9.

Litouwen

Zesde titel op rij voor Kauno „Banga“ en achtste opeenvolgende beker.

Malta


Vijftiende titel al voor Neptunes Water Polo Club in Malta.

De kampioenen: John Paris, Claudio Silvestri, Adrian Cachia, Chris Bonello, Ian Azzopardi, Chris Galea, Leonard Cachia, Joe Chetcuti, Henri Miceli, Henry Bonnici, Patrick Cassar, Dorian Pisani, Tony Camilleri, Anthony Cachia en Gordon Grima Baldacchino.

Nederland

De mannen van AZC Alphen aan de Rijn haalden hun tiende dubbel titel/beker.

Het vrouwenteam van Gouda ZC Donk won zijn tweede bekerfinale in Nederland.

Eerste titel voor de vrouwen van Zaanse Watervrienden Nereus.

Oostenrijk

Vijfde Oostenrijkse titel op rij voor 1. Wiener Donau SC.

Het kampioenschap van Tirol werd door Tiroler Wasserball Verein gewonnen.

De kampioenen: Peter Hofmann, Spielertrainer Sepp Thöni, Michael Perus, Lazlo Matsik, Jörg Tschmelitsch, Markus Unterhofer, Erich Hofmann, Hans Stadl, Pavel Kovac, Herbert Reichart, Jörg Mäser, Armin Staudigl, Martin Schletterer, Harald Bergmann, Dietmar Irnberger en Richard Kössle.

Waterpolo speelde zelfs een hoofdrol in een langspeelfilm. De Italiaanse cineast Guiseppe Lanci (1942-) verfilmde 'Palombella Rossa', naar een draaiboek van zijn landgenoot Nanni Moretiit (1953-)

Een communistische politicus en waterpolospeler verliest in een belachelijk auto-ongeluk zijn geheugen en bevindt zich in een identiteitscrisis. Hij weet dat hij een communist is, maar weet niet meer waarom. Wanneer hij op mysterieuze wijze voor een waterpolowedstrijd aangeworven overweldigen hem herinneringen aan de trauma's uit zijn kindertijd en over zijn later tijdstip in de partij. Tijdens een spelonderbreking wordt aan alle deelnemers en toeschouwers in de snackbar de film Dr Zhivago van David Lean's getoond. 

Polen

Twaalf Poolse titels voor ZKS Stilon Gorzow Wlkp.

Portugal

In Portugal wonnen de vrouwen van C.D.U.P. Porto hun eerste kampioenstitel.

De mannen van Sport Algés e Dafundo verdedigden met succes hun eerste titel van het jaar voordien.

Roemenië

Zesentwintigste Roemeense titel voor Dinamo Bucuresti.

Schotland

Tien jaar na de eerste een nieuwe Schotse titel voor Gala.

Een vierde opeenvolgende titel voor de vrouwenploeg van Menzieshill.

De bekerfinale werd door Portobello met 16-11 van Dumferline gewonnen.

Sovjet Unie

CSKA Moskou was in de Sovjet Unie voor de achttiende keer aan het feest.

Bij de vrouwen een eerste bekerwinst voor Uralochka-ZMZ Zlatoust.

Spanje


In Spanje bewees Club Natació Catalunya Barcelona dat de titel van het jaar voordien geen toevalstreffer was, het won het nationaal kampioenschap voor de tweede keer op rij.

C.N. Barcelona daarentegen won de beker.

De winnaars: Xavier Giner, Miquel Chillida, Marcos Antonio González, César Torras, Emili Olivella, Eduard Pujol, Ignacio Lobera, Álex Barceló, Javier Barceló, Salvador Gómez, Joan Carles Gomà, Daniel Esforzado, Alfredo Gómez.

De vrouwenploeg van Club Natació Catalunya Barcelona won haar eerste titel.

De kampioenen: Yolanda Céspedes, Montserrat Cereza, Margarita Puig, Maria Teresa Montero, Roser Sotés, Sónia Moreno, Yolanda Gelpi, María Rosa Pérez, Eva Calvo, Anna Sotés, Maria Amparo Ballbé, Dolors Martí, Montserrat Cabanas.

In de Spaanse stad Portugaleto, helemaal in het noorden in Baskenland werd het eerste Torneo Internacional de waterpolo de Portugalete gehouden, waaraan heel wat toploegen deelnamen. VK Patrizan Belgrado won die eerste editie, Honved Boedapest SE werd tweede en Club Natacio Catalunya derde. Ondanks het schitterend succes beslisten de organisatoren om de jaren nadien met nationale team uit te pakken.

Tsjecho-Slowakije

Negentwintig jaar na de vorige een achtste kampioenstitel voor Slávia UK Bratislava in de zomercompetitie

Zeventiende wintertitel voor ŠKP Košice in Tsjecho-Slowakije.

Zwitserland

Zevende winst voor Società Nuoto Lugano in Zwitserland.

Amerika

Brazilië

In Brazilië een vijfde titel voor Flamengo uit Rio de Janeiro.

Een nieuwe naam op de tabellen, Clube Paineiras do Morumby uit de buurt van Sao Paulo haalde voor het eerst de beker.

Canada

Vancouver Reign verdedigde met succes zijn tweede Canadese titel van het jaar voordien.

De vrouwen van Club Aquatique Water-Polo Montreal behaalden hun vierde succes.

Cuba

 

Cubaanse postzegel naar aanleiding van de elfde Panamerikaanse Spelen in Havana

Verenigde Staten

In de Amerikaanse competitie haalde Stanford Aquatic Foundation zijn derde titel.

Tweede kampioenstitel voor de vrouwen van Long Beach Water Polo.

De Amerikaanse NCAA titel ging voor de derde keer naar UC Irvine, dat University of California in de finale met 9-8 het nakijken gaf.

Afrika

Tunesië

Espérance sportive de Tunis won voor het eerst de nationale bekerfinale.

Azië

Turkije

In Turkije een twintigste eindzege voor Istanbul YiK in de competitie.
<< 1988 - OS
>> 1990