Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1973

Wereldkampioenschap

In Belgrado werd het eerste Wereldkampioenschap waterpolo betwist. Hongarije haalde goud, de Sovjet Unie greep zilver terwijl gastland Joegoslavië goed was voor brons. De competitie zou om de twee jaar gehouden worden.


Hongarije, gecoacht door de legendarische Dezso Gyarmati (1927-2013).

De kampioenen: Balla Balázs, Bodnár András, Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Faragó Tamás, Görgényi István, Kásás Zoltán, Konrád Ferenc, Molnár Endre, Sárosi László en Szívós István.

Eindronde

Hongarije - Verenigde Staten: 6-2

Sovjet-Unie – Italië: 6-2

Joegoslavië – Cuba: 8-3

Joegoslavië – Verenigde Staten: 6-5

Italië – Cuba: 6-3

Hongarije – Sovjet-Unie: 5-4

Italië – Joegoslavië: 5-4

Hongarije – Cuba: 8-4

Sovjet-Unie – Cuba: 6-2

Hongarije – Joegoslavië: 3-3

Verenigde Staten – Italië: 6-5

Sovjet-Unie – Verenigde Staten: 8-5

Universiade

Op de Unversiade in Moskou hernieuwde de Sovjet Unie het goud, Cuba was tweede en de Verenigde Staten derde.

LEN Junior Water Polo European Championship

In het Duitse Duisburg hernieuwde Hongarije zijn eerste titel van twee jaar voordien. De Sovjet Unie eindigde tweede, Spanje derde.

Europabeker

Orvosegyetem Sport Club Budapest, in 1973 voor het eerst winnaar van de Europacup voor landskampioenen. Partizan Belgrado werd tweede, CSKA Moskou en Dinamo Boekarest op rang drie en vier.

De winnende ploeg: Andras Bodnar, Hamori, Killer, Sandor Konrad I, Ferenc Konrad III, Kovacs, Nemeth, Attila Sudar, Istvan Szivos Jr. en Vindisch

Europa

België


In België een allereerste titel voor Scaldis Zwemclub Antwerpen, dat die stunt in 1974 en 1975 zou overdoen. Op de foto poseerde de nieuwe landskampioen met AZC dat de twee jaren voordien Belgisch kampioen werd. Beide ploegen speelden een wedstrijd om André Joos te huldigen (derde van rechts geknield).


Trainer was Fons Martin (1930-) en de thuiswedstrijden werden vanaf mei in het Openluchtzwembad van Brasschaat gespeeld.

De kampioenen: Tony Devries, Bruno De Hesselle, François Simons, Joe Dewit, Andre Joos, Luc Vandeweyer, Peter Palmer, Louis Huysmans, Ronny Lemmens, Roger Sierens, Jan Thiry en Danny Motton. 


Bij MZV Eeklo werd een waterpoloploeg opgericht, die zich in 1981 voor het eerst in de hoofdklasse nestelde. Toen al werd het zevental gecoacht door Rik De Boever (1957-) die het roer jaren in handen had.

DDR

In Oost-Duitsland breide SG Dynamo Magdeburg een nieuwe titel aan zijn succesreeks, de vijftiende al. Gezien de ploegen uit de hoogste reeks opnieuw aan de bekercompetitie mochten deelnemen, lukte SG Dynamo Magdeburg de dubbel.

Denemarken

GSF Hermes København prikte een tiende Deense titel in zijn prijzenkast.

Duitsland

SC Rote Erde Hamm won zijn twaalfde Duitse titel.

SV Cannstatt haalde zijn eerste beker binnen.

In Duitsland startte de firma Arena met de fabricatie van zwemkleding en waterpoloballen. Als eerste werd de Skinfit geïntroduceerd, een ultra-licht badpak dat amper 18 gram woog en ontwikkeld werd om als ‘tweede huid’ rond het lichaam van de zwemmer te passen. Het jaar nadien tekende het bedrijf een eerste sponsorcontract met de Australische zwemster Shane Gould (1956-), die het jaar voordien op de Spelen van München vijf medailles had behaald. Die samenwerking resulteerde in 1974 zelfs in een ‘Shane Gould Female Swimsuit Collection’. Onder invloed van grote baas Horst Dassler (1936-1987), eigenaar van het sportschoenmerk Puma, werd een Arena Elite Team opgericht met namen als Mark Spitz (1950-), Novella Calligaris (1954-), Steve Furniss (1952-), David Wilkie (1954-), Shirley Babashoff (1957-), Gary Hall (1951-), Klaus Dibiasi (1947-), Ulrika Knape (1955-) en Miki King (1944-). Met succes overigens want het team haalde in 1976 tijdens de Spelen van Montréal liefst 44 Olympische medailles.

Finland

De Finse titel ging voor de zesendertigste keer naar Helsingfors Simsällskap.

Frankrijk

Cercle des Nageurs de Marseille haalde in Frankrijk zijn zevende titel binnen.

De kampioenen: Luc Morel, coach Victor Debardoach, Jean-Pierre Bonnisent, Alain Flouret, Jean-Jacques Moine, Victor Nataf, Alex Jany Jean Desseigne, Gerard Sampietro, Serge Viaud, Michel Bretones, Michel Amardeith, Pierre Audon, Gerard Mari en Armand Mikaelian.

Griekenland

Tweeëntwintigste kroontje voor Ethnikos Piraeus in Griekenland.

Groot-Brittannië

London Polytechnic Water Polo Club opnieuw aan het feest in Engeland

Hongarije

Orvosegyetem Sport Club bleef de Hongaarse competitie overheersen, de Universiteitsploeg voegde een vijfde kroontje toe aan zijn palmares. Twaalf overwinningen en zes gelijke spelen met een doelsaldo van 100-66.

Ferencváros Torna Club Budapest van zijn kant won zijn elfde bekerfinale met 4-1 tegen Orvosegyetem Sport Club.

Hongaarse postzegel naar aanleiding van het WK in Belgrado

Ierland

Zevenentwintigste Ierse beker voor Clonard Waterpolo Club.

Italië

Sedert 1963 vocht Canottieri Napoli met Pro Recco jaarlijks het duel uit om de titel, maar steeds opnieuw dolven de Napolitanen het onderspit. Dank zij het het nooit aflatende werk van Fritz Dennerlein (1936-1992) werd Pro Recco in 1973 in eigen 'Punta Sant Anna'-bad voor het eerst geklopt in de eindstrijd om de Italiaanse titel. Voor Canottieri de vierde titel sinds het ontstaan van het Italiaans kampioenschap, in de competitie met tien ploegen won het zestien wedstrijden van de achttien en speelde het twee keer gelijk.

De kampioenen: Fritz Dennerlein, Gualtiero Parisio, Silvano Forte, Paolo de Crescenzo, Renato Notarangelo, Giovanni d’Urso,. Nando Lignano, Mario Scotti Galletta en Massimo de Crescenzo.

Geen bekercompetitie dat jaar. 

Joegoslavië

De dubbel voor Partizan Beograd, de Joegoslavische competitie werd voor de achtste keer gewonnen.

In de bekerfinale zorgde de 4-3 winst tegen Mornar Split voor de eerste winst.


De eervolle verliezers: Jakasa, Kovacevic, Savic, Reic, Druzeic, Skovrlj, Catlak, coach Cvitan, Matutinovic, Fradelic, Prelevic en Kacic.

Litouwen

Kauno „Raudonasis spalis“ vierde zijn vijfde landstitel en zevende opneevolgende beker.

Malta

Valletta won voor de zevende keer het Maltese kampioenschap.

Nederland

Immense verrassing in de Nederlandse competitie waar De Meeuwen Diemen met de hoogste eer ging lopen. Hun enige titel ooit.

Oostenrijk

Een nieuwe naam aan het Oostenrijks waterpolofirmament, ATSE Graz reef zijn eerste landstitel binnen van een lange reeks. Voor het eerst werden ook de oorcaps verplicht, die in Amerika ontwikkeld werden om de oren van de spelers te beschermen.

Polen

Vierde Poolse titel voor KSZO Ostrowiec.

Roemenië

Na een jaartje onderbreking een zestiende kroontje voor Dinamo Bucuresti in Roemenië.

Schotland

In Schotland won Portobello de beker na de 8-4 winst in de finale tegen Renfrew.

Sovjet Unie

Tweede opeenvolgende titel voor Dynamo Moskou in de Sovjet Unie.

Spanje

Na die van 1970 een tweede Spaanse titel voor CN Atlètic-Barceloneta.

De kampioenen: Quiroga, Oliveras, Benito, Ruiz Orland, Canovas, Torres, Utges, Ibern, Delgado, Aras en Monsonis.

Tsjecho-Slowakije

Elfde zomertitel voor ŠKP Košice in Tsjecho-Slowakije.

Zwitserland

Vierde kroontje op rij voor Società Nuoto Lugano.

Amerika

Brazilië

Veertiende Braziliaanse titel voor Fluminense uit Rio de Janeiro.

Canada

Vijftiende kampioenstitel voor Montreal Swimming Club in Canada.

Panama

In Panama werden de zevende Juegos Deportivos Bolivarianos of Bolivariaanse Spelen georganiseerd, een multi-sportevenement ter nagedachtenis van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar (1783-1830). Deelnemende atleten uit Bolivia, Colombia, Panama, Peru en Venezuela. De vorige drie edities werd er geen waterpolotornooi gehouden, dit keer dus opnieuw en Columbia kwam als sterkste zevental naar buiten. Venezuela eindigde op rang twee, Panama finishte als derde.

Verenigde Staten

Concord Aquatics verlengde zijn eerste Amerikaanse titel van het jaar voordien.

De vrouwen van Coral Gables Swim Association deden dat eveneens.

Onder leiding van Peter Cutino (1933-2004) won de University of California in 1973 het Amerikaanse NCAA kampioenschap. In de finale kreeg UC Irvine er met 8-4 van langs.

De kampioenen: Walter Bricker, Bill Mc Aveney, Ed King, Dean Crane, Jon Svendesen, Joe Bogen, Doug Healy, John Pettibone, Tom Belfanti, Scott Nesbit, John Carlson, Miles Evans, Steve Lee, Bill Purcell, Phil Cozens, John Parker, Randy Williams, Doug Arth, Jeff White en Peter Schnugg.

Azië

Israël


Givat-Haim kroonde zich in Israël tot kampioen.

De kampioenen: coach en goallie Micha Kanitz, Uzi Less, Nimrod Dreifuss, Gadi Vered, Yoel Samuel, Miki Hadar, Gershon Shefa, Dudi Shemesh, Dulik Fink, Dubi Krol en Ygal Felberg

Turkije

Twaalfde Turkse titel voor Galatasaray WP, de vorige werd zestien jaar voordien gewonnen.

Afrika

Zuid Afrika

De Currie Cup ging voor de achtentwintigste keer naar het Transvaal Waterpolo Team.

 

 

<< 1972 - OS
>> 1974