Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1971

Pan Amerikaanse Spelen

De zesde Pan American Games gingen door in de Columbiaanse hoofdstad Cali. Door het grotere aantal deelnemende landen werd de competitie begonnen met een voorronde en nadien finalewedstrijden. De Verenigde Staten wonnen het tornooi voor het verrassende Cuba en Mexico. Na de 11-2 winst tegen Canada, de 4-3 zege tegen Mexico en de zware 14-4 afstraffing van Puerto Rico in de voorronde versloegen de Amerikanen Canada in de finale met 10-4, Brazilië met 11-3, Mexico met 4-3, Argentinië met 15-0 en Cuba met 6-4.

De Canadese ploeg die deelnam aan de Pan American Games.

Het team: John Richardson, Gabor Csepregi, George Steplack, Stephen Hart, Donald Packer, David Hart, Clifford Barry, Ralph Sarkozy, Alan Pyle, Robert Thompson, Peter Hart, Rick Pugliese en Jeno Ats.

Mediterane Spelen


 In het Turkse Izmir won Joegoslavië de Spelen van de Middellandse Zee, voor Italië en Spanje.

LEN Junior Water Polo European Championship

De tweede juniorentitel ging naar Hongarije, in Barcelona eindigde gastland Spanje op de tweede plaats, de Sovjet Unie die het jaar voordien de titel won eindigde op rang drie.

Europabeker

Het Joegoslavische Partizan Belgrado haalde zijn vierde Europa Cup voor landskampioenen. Het gebeuren werd zoals in de beginjaren opnieuw in competitieverband gespeeld. De landgenoten van Mdalost Zagreb haalden eveneens vijf punten maar hadden een slechter doelsaldo. Dynamo Moskou en SKK Stockholm eindigden op rang drie en vier.

De winnaars: Mirko Sandic, Dusan Antunovic, Sinisa Belamaric, Glitic, Zoran Jankovic, Milos Markovic, Uros Marovic, Novakovic en Sofijanic.

Europa

België


Antwerpse ZC haalde won het Belgisch kampioenschap voor de zeventiende keer.

De kampioenen: Andries, De Bondt, De Vis, Everaert, Heyninck, Leemans, Mertens, Noeninckx en Stappers.


Hugo Rasschaert, coach van de Gentse ZV, kreeg ook de Belgische nationale ploeg onder zijn hoede.

Bulgarije

In de Bulgaarse competitie trok CSKA Sofia aan het langste eind.

De kampioenen: Valentin Popov, Ivan Ikonopisov, Nikola Exerov, Andrey Constantinov, Lubomir Runtov, Ivan Kovachev, Nikolay Kamenski, Nikolay Popov,Toma Tomov, Biser Naumov en Vasil Tomov.

DDR

SG Dynamo Magdeburg bleef de Oost-Duitse competitie overheersen, de dertiende titel al.

De Oost-Duitse bond startte opnieuw met een bekercompetitie, maar eigenaardig genoeg was die niet bedoeld voor de ploegen uit de hoogste reeks. Vandaar dat SG Dynamo Magdeburg 2 met de eer ging lopen.

Denemarken

In Denemarken kroonde GSF Hermes København zich voor de achtste keer tot kampioen.

Duitsland

Elfde Duitse titel voor SC Rote Erde Hamm.

Een opkomend ploegje uit Duitsland, maar Spandau 04 Berlin zou in de loop der jaren uitgroeien tot een wereldtopper.

Finland

De Finse competitie werd voor de derde keer door Uintiseura Kuhta gewonnen

Frankrijk

Valenciennes en Marseille eindigden in Frankrijk na de reguliere competitie op gelijke hoogte. Omdat de twee ontmoetingen tussen beide ploegen in gevechten waren geëindigd, en om de spanningen tussen beide teams niet te laten escaleren in testwedstrijden, besloot de Franse federatie de titel van 1971 niet toe te kennen.

Griekenland

Olympiacos Pireaus won zijn tiende Griekse titel tegen aartsrivaal Ethnicos Pireaus. Het zevental werd gecoacht door de legendarische Joegoslaaf Ivo Trumbic (1935-), die de seizoenen voordien tegenstander Erhnicos Pireaus onder zijn hoede had. Twee jaar later werd Trumbic coach van de Nederlandse ploeg.

De kampioenen: Takis Michalos, Spyros Capralos, Stathis Sarandos, Helias Damaskos, Periklis Damaskos, Giorgos Theodorakopoulos, Takis Palikaris, Takis Mathioudakis en Leonidas Theodorakakis

Groot-Brittannië

Een derde landstitel voor Cheltenham WC.

Achtste titel voor Polytechnic SC in het ASA Club Senior Championship.

 

De Engelsman Kelvin Juba publiceerde het boek 'All about water polo'.Juba gaf het tijdschrift The Swimming Times uit, maar was ook TV-commentator en zwemcoach. Samen met zijn vrouw Sandy baatte Juba het bedrijf HNI International uit, dat gespecialiseerd is in zwemstrategieën. Zo houden ze zich bezig met het analyseren van situaties en strategische aanbevelingen, het schrijven van inzichtrapporten, het uitvoeren van openbare raadplegingen, het verzorgen van arbitragediensten en strategische informatie. Hijzelf was auteur van heel wat boeken over de zwemmen en waterpolo: All About Water Polo (1971), Splash: Swimming With Wilkie (1982), Guide to Swimming & Swimming Pools (1985), The Handbook of Swimming (1986), Fit For Swimming (1988), Swimming For Fitness (2001), Get Fit Swimming (2005), 80 Years of the European Swimming Championships (2006), Leapfrogs Swimming Advice for School Teachers (2007), A Short History of Water Polo (2007) en The Story of the European Swimming Federation (2008).

Hongarije

In Hongarije een derde titel op rij voor Orvosegyetem Sport Club dank zij elf gewonnen wedstrijden en liefst zeven gelijk spelen.


Vasas SC Budapest haalde zijn derde beker binnen, de vorige finale werd tien jaar voordien gewonnen. Ferencváros Torna Club Budapest werd met 4-3 verslagen.

In Boedapest werd voor het eerst om de 'Tungsram Cup' gespeeld, die uitgroeide tot een van de meest prestigieuze internationale tornooien voor nationale teams. De vier eerste edities werden door thuisland Hongarije gewonnen, de vijfde door Joegoslavië, de zesde door Nederland en de zevende door de Sovjet Unie.

Ierland


Zilveren jubileum voor Clonard Waterpolo Club, het veroverde de Ierse beker voor de vijfentwintigste keer.

Italië

Twaalfde Italiaanse titel voor Pro Recco dat in een competitie met tien ploegen zeventien van de achttien wedstrijden won. Enkel Florentina slaagde erin om in eigen bad Pro Recco met 2-2 in bedwang te houden.

De winnaars: Cattino, Ghezzi, Lavoratori, Marchisio, Ghibelini, Galbusera, Cevasco, Zecchin, Alberani, E. Pizzo en Solimei.

Geen bekercompetitie dat jaar.

Joegoslavië


Het Joegoslavisch kampioenschap werd voor de vierde keer door Mladost Zagreb gewonnen..

Litouwen

Kauno rinktine was voor de tiende keer aan het feest.

Kauno „Raudonasis spalis“ won voor de vijfde keer op rij de bekerfinale.

Malta

Valletta won voor de zevende keer de Maltese landstitel.

Nederland

Zesde titel in Nederland voor HZC De Robben Hilversum.

Hun vrouwenploeg vierde zilver met een vijfentwintigste kroontje.

Oostenrijk

Grazer Athletiksport Klub verdedigde met succes de eerste Oostenrijkse titel die het het jaar voordien won. Meteen ook het laatste wapenfeit van die club, want door interne discussies werd de vereniging even later ontbonden.

Polen

Zesde landstitel voor GKS Arkonia Szczecin in Polen.

Roemeniê

Dinamo Bucuresti was voor het vijftiende opeenvolgend jaar aan het feesten.

Schotland

In Schotland won het zevental van 1930 de bekerfinale tegen Renfrew Aqua.

Sovjet Unie

In de Sovjet Unie was CSKA Moskou voor de negende keer aan het feest.

Spanje

In Spanje zette CN Barcelona zijn misstap van het jaar voordien terug recht en won zijn zesenveertigste nationale titel: Jane, Miret, Mas, Rubio, Sopesens, Soler, Borrel, Escartin, Bestit, Codera en Olle.

Tsjechoslowakije

SPK Kosice, voor de negende keer zomerkampioen van Tjechoslowakije maar ook de vijfde wintertitel.

Zwitserland

Società Nuoto Lugano verlengde zijn eerste titel van het jaar voordien.

Amerika

Braziliëz

Twintig jaar na de vorige een negende titel voor Guanabara uit Botafogo.

Canada

In Canada kroonde Hamilton Aquatic Club zich voor de twaalfde keer tot kampioen.

Verenigde Staten

Zilveren kroontje voor New York Athletic Club in de Verenigde Staten, de vijfentwintigste titel al.


University of California Los Angeles (UCLA) winnaar van het NCAA kampioenschap. Becskehazy scoorde 51 treffers in 1971 en de Bruins konden een batig saldo voorleggen van negentien gewonnen punten tegen eentje verloren. Zonder dat ze in het eigen bad van Sunset Canyon konden aantreden, want dat was lange tijd gesloten voor herstellingen na de aardbeving Sylmar. In de finales versloeg UCLA Bruins het zevental van San Jose State met 5-3.

Het vrouwenwaterpolo werd in Florida door de geëmigreerde Nederlander Rob De Vust geïntroduceerd. En met succes want van 1972 tot 1975 won telkens een zevental uit de 'Sunshine State' het Amerikaans kampioenschap. In 1972 en 1973 Coral Gables Swim Association uit Coconut Grove, in 1974 North Dade Swim Club uit Miami-Dade County en in 1975 North Miami Beach uit Miami.

In 1971 werd bij de vrouwen geen Amerikaans kampioenschap betwist.

Azië

Turkije

Zevende Turkse titel voor Istanbul YiK.

Afrika

Zuid Afrika

Zesentwintigste winst van het Transvaal Waterpolo Team in de Currie Cup.

 

 

<< 1970
>> 1972 - OS